Toen was het einde oefening voor mijn rechterpoot

Dag Bart, pasgeleden heb jij een ingrijpende operatie ondergaan. Wil je daar iets over vertellen?

Ja hoor, daar wil ik best wel iets over vertellen. De reden is dat ik na 38 jaar diabetes gehad te hebben, de diabetes in 2014 verdwenen is door middel van een transplantatie van een nier en een alvleesklier. Maar de gevolgen daarvan, zoals minder zicht en schade aan bloedvaten, zijn niet mee verwijderd.

Daarnaast ligt mijn weerstand door de afstootmedicijnen (die ik mijn hele leven moet slikken om te zorgen dat mijn nieuwe onderdelen het blijven doen) helemaal plat. Een gevolg daarvan is dat ik vatbaar ben voor van alles. Denk aan wondjes, ontstekingen en griep. Ook ervaar ik dagelijks de gevolgen van een CVA, die ik kreeg voor de transplantatie. Ongeveer 4 maanden geleden had ik een ontsteking in mijn rechtervoet. Daar ben ik aan geopereerd maar terwijl de wond genas, kreeg ik een botinfectie. Toen was het einde oefening voor mijn rechterpoot…

Heb je vooraf iets van psychologische hulp gehad om je erop voor te bereiden?

Van te voren krijg je de mogelijkheid om alle vormen van hulp te benutten. Dat is wel heftig maar ook noodzakelijk bij een dergelijke ingreep. Achteraf heeft het me wel geholpen, hoewel ik wel eens dacht ‘wat doe ik hier’.

Wat heeft deze ingrijpende operatie met jou gedaan?

Psychisch heeft het niet zo veel gedaan omdat ik er vrij nuchter in stond. Het is natuurlijk wel een nare ervaring maar er over in gaan zitten brengt je lichaamsdeel niet terug hoor, en al helemaal niet sneller ofzo…

Je bent nu afhankelijk van een rolstoel. Zal dat blijvend zijn?

Nee, ik heb de prognose dat ik binnen een half jaar weer, met een prothese, moet kunnen lopen. Nu heb ik nog thuishulp maar het is de bedoeling dat ik zelfredzaam word, dat lukt me al aardig moet ik zeggen.

Heeft dit gevolgen voor je relatie?

Op dit moment heb ik geen relatie, dus dat zal de toekomst uit moeten wijzen.

Heb je nu psychologische hulp?

Het staat in de planning. Ik heb al wel maatschappelijke hulp gehad.

Krijg je wel thuishulp?

Ja, ik heb thuishulp om mijn bed te verschonen enzovoort. Maar het is wel de bedoeling dat ik zo zelfredzaam mogelijk ben. En dat lukt mij aardig, alleen de hoogte in gaan is nu nog lastig.

En vrienden, helpen die ook?

Mijn vrienden laten het afweten. Ik denk dat het komt omdat ik zo vaak en zo lang ziek ben.

Heeft deze operatie gevolgen voor je werk?

Ik was als IT’er bezig met een re-integratie traject, maar ik ben nu wel helemaal afgekeurd want de transplantatie was al een risico, en nu met de amputatie en de hersenbloeding worden mijn kansen wel erg klein.

Heb je een daginvulling?

Voorlopig ben ik druk met poliklinisch revalideren en verder moet ik me daar even in gaan verdiepen, denk ik.

Hoe kijk je naar de toekomst?

Die vraag is simpel te beantwoorden. Als minder valide persoon, en een regering die aan alle kanten steken laat vallen, heb ik erg weinig perspectief tenzij je vrijwilliger bent bij de oppositie. Dus dan ga ik maar de politiek in ofzo. Maar ik heb echt geen idee hoe mijn toekomst er uit gaat zien. Wel weet ik dat ik te jong ben om achter de geraniums te zitten.

Heb je een levensmotto?

Ja, mijn levensmotto is: Onkruid vergaat niet, zelfs al zou je het willen en je hebt met een hardnekkige soort te maken.

Bedankt Bart Vos, @BadBirdy76, voor dit openhartige gesprek.

Foto komt uit de collectie van Kitty van Gemert.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht

1 reactie

  1. Goed interview en Bart exact zoals ik ‘m ken. We zijn inderdaad flink de Sjaak met het huidige overheidsbeleid. Bij ‘De Onrendabelen’ worden de duimschroeven keer op keer stevig aangedraaid. Onbegrijpelijk dat hier niet veel meer verzet en protest tegen is. Zorg en sociale huur zijn ongeschikt voor marktwerking. Daar gaan we aan kapot, moeten we z.s.m. vanaf. Steun de actie op http://www.nationaalzorgfonds.nl zodat er voor de verkiezingen zoveel medestanders staan geregistreerd, dat ze hier niet meer onderuit kunnen.

    Laat een reactie achter

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *