Veel studenten staan met 5-0 achter
Inmiddels zijn er al heel wat beroepsgroepen de dupe van de maatregelen die vanwege het coronavirus gelden. Voor een deel van die groepen is, of wordt, een vorm van financiële compensatie geregeld.
Er zijn echter mensen, zeg zo’n 50.000, die vergeten worden. Ik doel op de studenten die vanwege de coronamaatregelen studievertraging hebben opgelopen en nog niet volledig hun colleges kunnen volgen omdat er nog onvoldoende lesuren worden aangeboden.
Zij lopen inkomsten mis terwijl zij wel studiekosten hebben gemaakt, het collegegeld hebben betaald en de huur doorloopt. Ze kunnen uiteraard niet leven van de lucht, dus boodschappen moeten er ook gekocht worden.
Voor velen wordt het te lenen bedrag bij DUO daardoor nog hoger en duurt het langer voordat ze klaar zijn met hun studie en een baan kunnen vinden. En dan is er nog die zware last van een megastudieschuld die jarenlang stukje bij beetje afbetaald moet betalen.
Per september wordt de door coronamaatregelen gedupeerde groep studenten nóg groter. Heel veel groter. Dan kunnen we de eerstejaars studenten erbij tellen.
Veel van deze nieuwkomers zijn op zoek naar een kamer, maar vissen vanwege de afstand tussen hun huidige woonplaats en de gekozen universiteit, steeds naast het net.
Mijn jongste zoon bijvoorbeeld is ook zoekende (in Wageningen) maar kan er waarschijnlijk op zijn minst het hele eerste jaar naar fluiten omdat het kamerverhuurbedrijf een afstand van 90 kilometer hemelsbreed (en dan hebben we het over een enkele reistijd van een dikke 2 uur) geen voorrang geeft. De voorrang wordt pas gegeven als de afstand 130 kilometer betreft.
Moeten studenten die, net als hij, vanwege die voorrangsregel buiten de boot vallen dan maar in een tentje bivakkeren bij de universiteit? Vanuit huis reizen naar de universiteit is met de huidige maatregelen ondoenlijk want de onderwijsactiviteiten vinden plaats tussen 11.00 – 15.00 uur en na 20.00 uur, zodat studenten de spits kunnen vermijden, zo staat er op de site van de Rijksoverheid vermeld.
Dus, heb je als student een enkele reis die 2 uur of langer duurt -zonder rekening te houden met de onbetrouwbaarheid van het op tijd rijden van het ov- , dan heb je een groot probleem want de spits houdt op tussen 09.00 en 16.00 uur en dus kom je altijd te laat aan en is het onmogelijk om de lessen te blijven volgen tot 15.00 uur.
Ik vraag me af of dit bij alle betrokken onderwijsinstellingen en studentenorganisaties wel is doorgedrongen. Studenten zijn niet een beetje de dupe, nee, zij staan met 5-0 achter.
Ik hoop dat de universiteiten en hogescholen creatieve oplossingen gaan bedenken voor de komende eerstejaars studenten en samen met de kamerverhuurbedrijven na gaan denken over bijvoorbeeld het versoepelen van de voorrangsregeling. Ik hoop ook dat er zo min mogelijk studenten worden uitgesloten van goed onderwijs.
Tevens hoop ik dat het kabinet de nu geldende regels over reizen in de spits voor studenten aanpast, want anders staat de nieuwe lichting studenten al op achterstand nog voordat ze begonnen zijn.
Foto komt uit de collectie van André Brockbernd.