Ik moest vluchten voor mijn narcistische zoon

“Je leest tegenwoordig zo vaak over narcisme en relaties, maar niets over kinderen (en jong volwassenen) met narcisme. Ik wil met ons verhaal zo graag ouders bereiken en waarschuwen voor de gevolgen…

Na 4 maanden terugtrekken in een chalet op een camping – want gevlucht uit ons huis – maanden van schaamte, schuldgevoelens, ongeloof en ontreddering, heb ik eindelijk de moed verzameld om met ons verhaal naar buiten te treden.

Terugkijkend, blijven analyseren, mezelf verwijten maken, kom ik tot de bittere conclusie dat, hoewel ik alles voor mijn kind over had (moederliefde gaat ver), ik al 10 jaar weet dat onze jongste zoon een narcist is.

Hij kon en kan alles en iedereen naar zijn hand zetten, heeft weinig tot geen empathie naar anderen toe, liegt, zet veel dingen in scene, simuleert ziektes, manipuleert en heeft geen respect met name naar vrouwen toe. Hij voelt zich altijd tekort gedaan en heeft weinig tot geen vrienden.

En ja, hij is een mooie charmante spontane jongen naar de buitenwereld toe, waardoor je als ouder niet geloofd wordt. Nadat ik voor het eerst een grens stelde, is hij vertrokken naar zijn huidige vriendin en haar ouders, alwaar hij vertelde dat wij hem uit huis hebben gezet.

Zijn smerige woorden en bedreigingen naar mij toe, hebben diepe wonden gemaakt. Het laatste wat we van hem gehoord hebben is dat hij definitief met ons heeft gebroken, wij waardeloze ouders zijn (hij heeft nu betere) en hij ons nooit meer wil zien.

Terugkijkend schaam ik mij voor mijn blinde vlek als moeder. Dit alles heeft uiteraard te maken met het gezin en de omstandigheden waarin ik zelf ben opgegroeid.

Mijn voornemen was dan ook ‘zo zal ik het niet doen’, maar ik wist niet hoe ik het wel moest doen. Mijn vermoedens zijn vaak bevestigd geworden maar dit willen inzien van je eigen kind is heftig.

Moederdag 2016 zal voor altijd een blauwe plek in mijn hart blijven. Vanaf die dag besefte ik voor het eerst dat ik hem definitief ‘kwijt’ was.

Beetje bij beetje kom ik tot het besef wat dit alles betekent en stel ik mezelf de eerlijke vraag: Wil ik hem nog terug in mijn leven? Het antwoord is schokkend en tevens ook een bevrijding.

Nu ben ik op zoek naar ouders die zich in mijn verhaal herkennen. Ouders die ook te maken hebben met een narcistisch kind. Ik wil heel graag met hen in contact komen, voor steun, advies en om het taboe hierover te doorbreken.”

Een verdrietige moeder

Foto komt uit de collectie van Kitty van Gemert.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht op

122 Reacties

 1. Lieve verdrietige moeder,

  Ik ben een dochter van een narcistische moeder, maar ik heb mijzelf altijd afgevraagd: hoe wordt iemand dat? Want ook mijn moeder is een dochter van haar vader en moeder. Ik zie wel genoeg aanknopingspunten waardoor ze waarschijnlijk zo geworden is zoals ze is. Een koude, hardvochtige vader, een moeder die niet “volwassen” genoeg was om tegen haar man en kind op te kunnen boksen, ik vermoed ook dat mijn moeder als kind enorm voorgetrokken werd door haar ouders, dat zij het lievelingetje was en haar broer niet. Maar ik weet het niet, ik weet het gewoon niet.

  Wat ik wel weet, is dat ik u enorm moedig vind dat u met dit verhaal naar buiten heeft durven te komen. Hoeveel ouders durven eerlijk naar hun kind te kijken en te zeggen: Dit klopt niet! Mijn kind is raar/anders/narcistisch. Hoe vaak wordt met de mantel der liefde het gedrag van het kind goed gepraat? Heel vaak, ben ik bang. Want het is nogal wat om echt naar het kind te kijken (ja, ik ben ook een moeder, dus ik weet hoe lastig het is).

  Ik hoop dat u reacties krijgt op uw vraag. En mooi dat er ook iemand dit durft te zeggen, want allemaal lijden we onder narcisten … partners, ouders en kinderen van. U mag dan verdrietig zijn maar ik vind u heel dapper!

  Reageer
  • Lieve Nike, dank voor je reactie, de vraag heb ik mij al duizenden x gesteld, zo ook menig graafwerk en waar is het misgegaan!
   Voel me allesbehalve dapper en moedig,hoop dan ook dat ik meer ouders over de drempel kan helpen van schaamte en schuldgevoelens.
   Liefs, een verdrietige moeder

   Reageer
   • KJM

    Ook ik ben een zeer verdrietige moeder! en zou ook graag met andere moeders in contact willen komen om hierover te kunnen praten….
    Heb 2 zoons maar ik mag geen moeder meer zijn…. de oudste heeft de jongste meegesleept….ook ik heb schaamte, schuldgevoelens en inderdaad de vraag, waar is het mis gegaan…..

    Liefs voor alle moeders…..

    Reageer
    • Beste moeders,

     Is het een idee dat ik jullie in contact met elkaar brengen?
     Laat het me hier in een reactie even weten.

     Heel veel sterkte,

     Mary Sjabbens

    • Dat zou heel fijn wezen. Zou graag in contact komen met lotgenoten.

    • Eigenlijk ben ik opgelucht dat ik niet alleen ben, want mijn dochter geeft mij een enorm schuldgevoel. Ik heb haar altijd alles moeten geven en toelaten, want anders was er geen land met haar te bezeilen. Nu is ze 48 jaar en er altijd op uit om mij van alles te verwijten, ruzie te zoeken en mij zelfs te slaan. Ze heeft 2 zonen en die heeft ze zo opgevoed dat ze geen enkel respect hebben voor mij en mij ook al uitgescholden hebben. Ik had ook een afschuwelijke man, alcoholist en manipulator. Ik ben er ziek van, maar zij heeft geen enkel schuldgevoel. Hoe moet ik dit doorkomen?

    • Ook ik ben een zeer verdrietige moeder. Ben mijzelf en de splinters die er nog over zijn van mijn leven beetje bij beetje te lijmen. Ik dacht dat ik het enige moederslachtoffer was maar lees dat er meer zijn. Mijn leven en mijn huwelijk is door de manipulaties zo beschadigd. Mijn gezondheid aan diggelen. Maar ik ben nu zover dat ik weer regie krijg over het leven. Een leven na narcisme. Er zijn nog weinig mensen die onder invloed van de narcist met mij omgang willen. Maar ik knoop nieuwe contacten aan die ik ver houdt van de narcist. Lieve groet van een verdrietige adoptiemoeder

    • Beste moeders en vaders
     Graag zou ook in contact komen met lotgenoten…

    • Jeetje!!
     Ik dacht dat ik de enige was, en ben ziek geworden van schuldgevoel terwijl ik alle duidelijke signalen zag van narcistisch
     Gedrag. Uit veiligheid voor mijn andere kinderen, mezelf heb ik een contact verbod moeten stellen vanwege ernstige bedreigingen van mijn oudste zoon. Pijnlijk!
     Ik wens alle ouders heel veel sterkte, en hoe raar dit ook klinkt! Ik ben dus niet de enige met dit soort verdriet.
     Liefs Dana.

    • Ook ik ben een zeer verdrietige moeder
     Ik heb zolang gevochten voor mijn tweede zoon, Nooit is iets wat ik doe goed, hij heeft een gezin met twee jonge kinderen die hij weg houd bij hun oma ,gewoon omdat hij zelf niet naar mij toe wil komen,Hij heeft alles van Narcisme , Nu pas zie ik dat heel duidelijk .
     Het is een hele opgave om er te blijven zijn voor hem, Ik heb heel graag contact met andere moeders om hierover mee te praten.

    • Lieve ouders
     Ook ik ben moeder van een Narcistische volwassen zoon, najagen van vechten en de vraag waarom het zo misging met hem, ik heb nog 2andere volwassen zonen die heel gewone fijne jongens zij met alle fijne en minder fijne eigenschappen die er allemaal mogen zijn!
     Echter mijn tweede zoon is heel naar tegen mij, mijn 2kleinkinderen lijden ook onder zijn gedrag en alles wat ik graag wilis een band ook met hun opbouwen echter dat is niet mogelijk, Mijn zoon laat dit (bewust of niet) niet gebeuren
     Ik moest loslaten maar mijn hart huilt omdekleintjes die dit nietverdienen

   • Lieve moeders

    Jullie lijdensweg is herkenbaar.Ik dacht dat ik de enigste was!Óók ik werd door mijn zoon éénmaal hij 18j was op Kerstavond 2 jaar terug thuis zodanig toegetakeld omdat ik mijn grenzen hadden gesteld. Dit zette kwaad bloed op bij hem welke hij opgespaarde tot die avond om mij dan de volle laag te geven!Niet alleen met de woorden:” heb nu nieuwe ouders De ouders van mijn vriendin en jij hebt niks meer te zeggen over mij;maar ook door mij met een vuistslag te bewerken (hij was gedrogeerd).Ik heb mijn zoon alleen opgevoed Hij ging wel vanaf zijn 14j naar een gespecialiseerd internaat voor ADHD’ERS met zware gedragsstoornissen…maar elk weekend Elk vakantie was hij thuis.
    Dat mijn zoon mij manipuleerde op elk vlak wist ik Al wou ik her mezelf niet toegeven.Hij stal geld,I-Phones,Cd’s,trouw en verlovingsring Juwelen noem maar op.Het kwam tot een punt dat mijn familie en vrienden hem niet eens meer wilden zien.Ik verloor alles en iedereen!!!!
    Uiteindelijk heb ik niet méér gereageerd op zijn sms-sjes nadat ik hem 6 maanden niet hoorde of zag. Wel kreeg ik foto’s in mijn bus waarop ik duidelijk stond Of het nu op straat was of op mijn terras Hij wist excact wat ik deed waar ik was elke dag.
    Via participatie ben ik gevlucht naar de kust voor excaxt 8maanden.Toen ik weer thuis kwam begon ik met alles te herinrichten Nieuwe meubels nieuw tapijt Erger nog de 8maanden dat ik huilend rondliep hadden mij óók doen inzien dat zijn psychiaters.mijn kennissen en familie gelijk hadden.
    Ik liet nieuwe sloten plaatsen op elke deur Zelfs het terrasdeur Kocht nieuwe donkere gordijnen en zodat hij mij niet kon zien.
    Maar helaas Hij woont nu alléén met een pitbull Een hond die hij gewoon mishandeld!In een studio waar je niet eens durft binnen te gaan.Hij kocht een auto op kosten van anderen en heeft dus schulden.Uiteraard heb ik zijn domicilie veranderd want schuldeisers wil ik niet aan mijn deur.Nu vind ik dagelijks briefjes in mijn bus of hij terug bij mij mag komen wonen Maar met zijn hond en op zijn voorwaarden!Betalen wilt hij niet.Ik kan een boek schrijven over hem maar bespaar jullie dit.
    Het enige wat ik nu doe is hem negeren gelijk waar ik hem óók tegenkom.Indien ik kon verhuizen zou ik dit natuurlijk doen!Alleen heb ik er het geld niet meer voor.Hij sloeg mijn rug kapot waardoor ik +65% invalide ben.Niet dat hem dit emotioneel iets doet hoor.
    Ik heb mijn zoon vanaf zijn geboorte beschermd tegen zijn vader.Toen mijn zoon geboren werd zei zijn vader nl dat hij niet tegen dat gehuil kon van een baby Hij nam ons zoontje vast en nog voor hij het kindje zijn hersens insloeg had in ons zoontje vast en liep naar buiten De gietende regen in op zoek naar een telefoonkabel waar ik de noodcentrale belde.Ik heb daarvan bewijzen en getuigen welke ik mijn zoon op latere leeftijd óók kon tonen indien hij ooit zou vragen wie zijn papa was en waarom hij nooit naar hem omkeek.Mijn zoon gaf ik óók Mijn achternaam zodoende had zijn vader nooit recht op hem.Zijn verwekker!wou hem zelfs zijn achternaam niet geven!
    Nu desondanks al mijn voorbereidingen mijn liefde zorg en steun voor mijn zoon Zie ik voor mij zijn vader staan Een narcist in hart en nieren die alles en iedereen rondom hem manipuleert. Ik had maar 1 uitweg meer.Abrupt breken met hem op elk vlak!Hard en onnoemlijk pijnlijk.Maar op deze manier beschermd ik hem óók tegen zijn agressief gedrag. Want stel je voor dat hij mij ooit de kop inslaat!
    Dan moet hij daar(in zo ver dat hij enig empathy heeft)verder mee leven.

    Met mijn excuses voor mijn lang relaas. Ik wil hiermee alle moeders met een narcistisch kind duidelijk maken dat het niet jullie fout is!Maar bescherm jezelf en leef je eigen leven.Jullie hebben niet gefaald als moeder Integendeel Jullie uithoudingsvermigen en liefde voor jullie kind zou moeten worden bekroond!!

    Reageer
    • Respect en moedig van jou

    • Ook ik wil heel graag contakt met lotgenoten Heb een narcistische zoon van een narcistische vader.

    • Hallo

     Ik heb een zoon van nu 13 jaar. Die ik toen hij een baby was heb geslagen, door dat ik de weg kwijt was geraakt omdat de verwekker mij er alleen mee heeft laten zitten wat ik niet kon begrijpen. Wat een prachtig kind hadden we maar verwekker ging gewoon door met zijn eigen leven heeft mijn zoon ook niet erkend als kind. Ik heb zo veel woede gehad naar verwekker dat mijn zoon dit moest ontgelden..ik heb zo veel schuld gevoelens en mij zelf daar ernom voor gestraft..ik heb aan alle bellen getrokken voor hulp omdat dit zo niet kon en mijn zoon gedragsproblemen kreeg..ik heb er alles voor gedaan om het weer normaal te krijgen maar hij heeft door wat er gebeurt is een reguliere hechtingstoor is ontwikkeld en trauma’s en heeft ptss.. zijn verwekker is ook een narcist achter af gezien en kleineerde mij met alles en manipuleerde mij en gaf mij overal de schuld van , ze hebben nu al een paar jaar geen contact meer. Mijn zoon is een paar jaar uit huis geweest en is sinds kort weer een deel thuis en een deel bij mede opvoeders vlak bij ons in de buurt..hij kwam wel elk weekend thuis en in de vakanties ook..ik ben nu al 2 jaar gelukkig getrouwd en mijn man ziet hem als zijn eigen zoon..mijn zoon is een master in liegen en manipuleren en hij daagt je constant uit. Hij heeft ook leuke kanten maar die overheersen niet helaas. Hij mag graag mijn huisdieren plagen of pijn doen als hij niet een goede dag heeft en een poosje daarna zijn ze de beste..het heeft zo,n impact op mijn leven dat ik totaal niet meer lijk op de persoon die ik ooit was..mijn zoon heeft dit nooit verdient natuurlijk en ik heb er ook zo verschrikkelijk veel spijt van, want het is een lijdensweg voor ons allemaal onze hele familie..ik ben er nu al 12 jaar mee bezig om het te lijmen maar grotendeels lukt het niet..ook ik ben heel erg bang voor de toekomst hij is ook loei sterk en vind zichzelf overal de beste in en is constant in gevecht met zichzelf..ook ik kan wel een boek schrijven, soms weet ik niet hoe het verder moet ik word er depressief van en heb bijna geen interesses meer voor wat ik vroeger wel altijd had..ik heb vaak hele agressieve dromen waarin ik schreeuw schop en sla..ik hou zo veel van mijn zoon dat het mijn hart breekt, ook voor is dit natuurlijk verschrikkelijk hij kan geen relaties onderhouden is heel onzeker en hangt altijd de clauwn uit… het zou fijn zijn om er eens over te kunnen praten met iemand.. want ik heb het zo fout gedaan en ook heb altijd gezegd mijn kind ga ik heel anders groot brengen, en ik heb het helemaal verprutst.. mijn allerliefste zoon het spijt me verschrikkelijk, je betekent zo veel voor ons en we zouden het zo fijn vinden als hij dat zou in zien

   • Hallo ik lees heel veel herkende reacties van vele moeders.ik ben ook een verdrietige moeder en een dochter van 17 wat de boel goed kan verdraaien en maar negatieve grenzen blijft opzoeken ben ook bang dat ze mijn jongste dochter mee gaat slepen. Wie heeft goede advies of lotgenoten om ervaringen uit te wisselen??

    Reageer
    • Naima

     Een lotgenoot, ik weet het een beetje laat maar begrijp nu pas hoe deze site in zen werk gaat.
     Vermoed het dan toch.
     Als alleenstaande moeder van twee dochters zou ik nu graag eens een luisterend oor hebben, en ja graag van lotgenoten. Het bespaart je gesprekken van uren om het aan een tussen haakjes leek het zelfs nog maar proberen uit te leggen, wat een narcis met je kan doen, je gezinsleden, vrienden enz.
     Een jaar geleden heb ik deze blog bezocht na een zoveelste ruzie met men dochter.
     Voel me dan zo radeloos en ga aan men pc zitten om op men 100 en 1 vragen een antwoord te
     vinden. Nu weet ik al een hele tijd dat men dochter narcistisch is wat het alleen nog moeilijker
     maakt, maar weet nu tenminste dat de schuld meestal niet bij mij ligt of lag.
     Wil graag men verhaal doen om mezelf en anderen te helpen.
     Maar wacht even af of ik een antwoord krijg, is vaak te heftig om zomaar neer te typen.

     Wens je alvast veel sterkte en moed, weet dat we dit kunnen gebruiken.
     Annemie

    • Zoveel reacties . Net toen ik dacht alleen te staan met dit probleem . Ik heb ook een dochter die zo is . Alle dagen die pijn , wat heb ik in godsnaam misdaan in mijn leven . Nu zie ik haar niet meer . We moeten vooruit hoe moeilijk ook . Knuffel patricia

   • Ook ik heb hier mee te maken. Ik ben enigskind en heb een narcistische moeder en ben hier pas een jaar geleden achter gekomen omdat ik zelf bij een psycholoog liep. Ik ben 47 jaar en heel mijn leven kreeg ik te horen dat ik moeilijk was anders was en dat het altijd aan mij lag. Altijd heb ik het gevoel gehad dat er iets niet klopte tot een jaar geleden. Ook ik heb 2 zonen en de oudste beschouwd ze niet als haar kleinkind maar als haar eigen kind. Hij is haar gouden kind. Ik heb het contact met mijn moeder verbroken maar onze oudste zoon van 24 komt er nog wel. Hij is de deur al uit maar ook hij is helaas een narcist en trekt heel erg naar zijn oma. Het doet mij vreselijk veel verdriet maar ook hij gedraagt zich precies hetzelfde als mijn moeder. Helaas wordt dit gedrag door mijn moeder gevoed en steeds meer is het nu ook weer op mij gericht. Bewust mij pijn doen door te vertellen hoe leuk het allemaal is met oma. Het is mijn kind dus van hem kan ik iets meer hebben maar ik merk dat hij misbruik maakt van de situatie en merkt dat ik bang ben hem te verliezen. Maar nu ben ik 1 jaar verder en ben niet meer bang. Ik kies voor mezelf en als hij zo graag bij oma is dan doet hij dat maar. Het is heel moeilijk maar ik kan het niet meer opbrengen om constant op eieren te lopen. Ik ga mij focussen wat ik nog wel heb en dat is mijn lieve man en onze jongste zoon. Ook heb ik gelukkig de familie van mijn vaders kant waar ik veel begrip en steun van krijg. Het is en blijft moeilijk maar soms moet je echt voor jezelf kiezen. Ik heb het heel erg zwaar gehad het afgelopen jaar maar toch merk ik dat het steeds beter gaat. Het zal nooit helemaal slijten maar ik ben er klaar mee om altijd de zondebok te moeten zijn en alle verwijten valse beschuldiging en constant op je ziel worden getrapt dat houd niemand vol. Je moet proberen om je tijd en vooral energie in andere dingen te steken. Een narcist verander je niet en blijf je vechten tot aan je dood. Ik hoop dat je aan alle reacties kunt zien dat je niet de enige bent. Blijf niet piekeren want het ligt niet aan jou. Jij weet dat je een goede moeder bent en dat je er alles aan hebt gedaan. Meer kun je niet doen. Ik wens je veel sterkte ook voor alle andere moeders dochters en zonen.

    Reageer
  • Lieve verdrietige moeder,

   Ik weet wat je doormaakt, zit namelijk in hetzelfde schuitje en het doet vreselijk veel pijn. Na afscheid te hebben genomen van mijn narcistische exman zal ik nu ook afscheid moeten nemen van mijn narcistische zoon. Dit is het moeilijkste wat ik ooit heb moeten doen en ik voel me dan ook verscheurd en heb het gevoel dat ik dit niet ga redden. Gelukkig heb ik een schat van een dochter, een lieve partner en nog heel veel lieve mensen om me heen.

   Reageer
   • Ik heb een 12 jarige relatie achter de rug met een narcist, ben nog altijd aan het vechten voor mijn kinderen. Ik heb zoon 12 en een dochter van 11, en met dat de kindjes hoofdzakelijk bij mijn expartner wonen, krijgt mijn zoon dezelfde trekken van zijn vader, de narcist. Ik ben ook bang dat mijn zoon hetzelfde gaat worden. Mijn zoon is al zodanig gemanipuleerd door mijn expartner, dat hij ervoor gaat zorgen dat mijn zoon niet meer naar mij wil komen en mij niet meer respecteerd. Mijn kinderen hebben al zoveel geweld binnenshuis gezien, maar toch ontkennen ze dat. Mijn zoon tekent ook geweldadige tekeningen met mannetjes die met een mes of pistool rondlopen en koppeltjes van een berg afduwen, dit is toch niet normaal?
    Weet niet meer wat doen.
    Grtjes
    Vicky

    Reageer
    • Ik heb een narcistische ex-man die het gezag over onze twee zonen van 14 en 17 jaar heeft. Hij heeft ze jaranelng gehersenspoeld en ik ben de schuldige. Jeugdzorg heeft hij gemanipuleerd zodat ik geen schijn van kans had. Mijn kinderen zijn uit huis geplaatst onder het mom van dat ik suïcidaal zou zijn en ook mijn kinderen zou willen vermoorden. Hiervan is niks waar. Ik geloof in God en zou noch mezelf noch een ander iets aandoen. Mijn man heeft me ook onder het mom van dat ik psychotisch zou zijn laten opsluiten met een en in een GGZ-instelling. Dit heeft me 14maanden van mijn leven gekost. Elke nacht belde mijn jongste kind me huikend op en zei dat hij me nodig had. Ik moest hem geruststellen terwijl ik opgesloten zat. Het was “ons flew over the cuccoos nest”.
     Ik heb er een zwaar trauma van en zit nog steeds in een traumatische situatie.
     Geen enkele instantie en geen advocaat kan hierin verandering brengen.
     Ik zit in de hel en weet me geen raad. Ik ben niet suïcidaal maar bid vaak wel dat ik niet meer wakker word en naar Jezus mag gaan. Niet omdat ik niet wil leven maar omdat ik het niet meer kan.

    • Waarom wonen de kinderen bij je ex? Doe een melding bij veilig thuis!

  • Geld dit ook voor vaders? Jarenlang heb ik alleen met mijn dochter gewoond. In de puberteit begon ze me te chanteren van als je niet naar me luistert ga ik lekker bij mijn moeder wonen.Dat is dus ongeveer 10 maanden geleden gebeurd en sindsdien geen enkel contact meer. Het beheerst volledig mijn leven en elke dag veel verdriet. Mijn enigste dochter die nu 16 is was echt mijn prinsesje.Ook ik zou het fijn vinden om met lotgenoten te communiceren. Weet alleen niet eerlijk gezegd hoe dat hier moet

   Reageer
  • Hierin heroken ik het gedrag van mijn dochter.

   Reageer
  • Lieve Nike ; ik voel met u mee . Uw verhaal zou het mijne kunnen zijn .
   Mijn dochter is ook narcistisch , ik zie haan momenteel niet meer en heb geen enkel contact met haar . Toch is het beter zo .
   Ik heb veel verdriet

   groetjes

   Reageer
  • Ik ben ook een kind van een narcistische moeder, die op haar beurt ook een narcistische moeder had. Mijn zus werd gigantisch voorgetrokken.
   Ik heb me vaak afgevraagd waarom ik anders werd behandeld dan mijn zus. Waarschijnlijk omdat zus ook narcistische trekken vertoond en haar gedrag niet opvalt. Ik ben “normaal” en vertoon dus afwijkend gedfag. Ik heb geen contact meer met moeder en zus en ben ondertussen “gepromoveerd” naar het zwarte schaap van de familie. Stiekem ben ik daar trots op. Mijn verhaal staat ook op deze website. Even geen link van…

   Reageer
  • Hallo alle moeders,
   Ik ben ook een verdrietige moeder en weet mij geen raad meer.
   Mijn zoon heeft al de narcistische eigenschappen die ik al gelezen heb. Hij is 30 en woont nog steeds bij mij met andere woorden,hij profiteert van mijn goedheid(manipuleert).alles wat misgaat of misgegaan is,is mijn fout,hij heeft weinig vrienden,mijn schuld,de breuk met zijn vriendin 6j geleden al nog altijd mijn schuld,zijn hond heeft diaree mijn schuld,verliest bij het pokeren waar hij aan verslaafd is en ook soms voor naar het buitenland gaat,zelfs dan is het nog mijn schuld. Hij maakt zich kwaad voor het minste dat ik zeg,maakt dingen kapot,heeft ook losse handjes.ik besef dat ik ook teveel toegeef maar anders ik t huis te klein en sneuvelen weer meubels ofzo. En dan heb ik ook nog mijn moeder tegen want haar kleinzoon is haar god en hij krijgt van haar ook alles gedaan. Een NEE tolereerd hij niet. Wat kan ik doen of bij wie kan ik terecht???
   Sterkte aan alle moeders!!!

   Reageer
   • Ook ik ben een moeder die van alles de schuld is. Dat hij geen vriendin heeft, klein woont, door de regen moet fietsen, van woede zijn wasrekje kapot heeft geslagen. Dat hij 2 jaar op bed moest liggen blowen en een enorme schuld opbouwen. Op mijn verjaardag kan er nog geen smsje af. Nu eist hij ons spaargeld en het pensioengeld op. Bij de hulpverleners hangt hij zielige verhalen op. Hij kan heel charmant overkomen. Ik vind het heel erg wat jullie overkomt maar het steunt wel te weten dat ik niet de enige ben. Waar kunnen wij terecht. Ik ga hier kapot aan.

    Reageer
 2. Mary wat ben jij dapper om je kwetsbaarheid te durven tonen!! Hoe moeilijk of misschien bijna onmogelijk is t om zo naar je eigen kind te durven en kunnen kijken. En schaamte… Ik snap t gevoel denk ik maar of t nodig is…Nee. Ik hoop dat er mensen zijn die dit herkennen en wellicht een steun voor je kunnen zijn. Respect voor je. Knuffel!

  Reageer
  • Dag Elmie,

   Bedankt voor je warme woorden.
   Even voor de duidelijkheid: dit is niet mijn verhaal.

   Reageer
  • Dag Elmie,
   Bedankt voor je reactie en je lieve woorden, het voelt niet als ‘dapper’ het schuldig voelen blijft op de voorgrond.

   Reageer
 3. Hoi. Hier nog een verdrietige moeder. Mijn zoon is gediagnosticeerd met ODD. Dat is een (heftige, psychiatrische) jeugddiagnose die nu in zijn jongvolwassenheid is uitgegroeid tot hetgeen jij hier beschrijft. Ik zou wel contact met je willen om ervaringen te delen.

  Reageer
  • Beste Ennu,

   Bedankt voor je reactie. Vind je het goed dat ik jouw mailadres doorgeef aan deze moeder, of heb je een ander voorstel om contact met elkaar op te nemen?

   Mary Sjabbens

   Reageer
   • Hoi Mary,
    Ik vind het prima als je haar mijn mailadres doorgeeft. Ik denk zomaar dat wij wel iets te bespreken hebben…

    Reageer
  • Beste Ennu,bedankt voor je reactie, opmerkelijk mijn zoon is op 11-jarige leeftijd ook getest op ODD , op mijn eigen verzoek, uitslag: geen aanwijzingen voor ODD Wil heel graag contact met je!
   Groet, moeder

   Reageer
 4. Heel dapper om dit te vertellen en wat vreselijk om mee te maken het is toch je kind!
  Sterkte

  Reageer
 5. Veel sterkte. Misschien komt het toch nog een keertje goed op langere termijn.

  Reageer
 6. Dag lieve verdrietige moeder. Weet jij dat je via onze energetische verbinding met onze kinderen ze op afstand met behulp van een eneagram therapeut kunnen behandelen. Via het onderbewuste kan je allerlei trauma’s, emoties en overtuigingen bij je kinderen herstellen. Je hebt niets te verliezen. Liefs en veel sterkte

  Reageer
 7. Hallo vanwege een soortgelijke ervaring( moeder van zoon met narcistisch persoonlijkheidsstoornis) zou ik graag met”verdrietige moeder”willen mailen

  Reageer
  • Mijn zoon is ook narccistisch. Graag wil ik ook communiceren…ik,ben ten einde raad.

   Reageer
   • Beste moeders,

    Als jullie onderling met elkaar contact willen hebben stuur mij dan even een mail. Dat mag naar mary . brouwer @gmail . com (spaties weghalen!)
    Voor de duidelijkheid: ik ben NIET de moeder die dit verhaal heeft geschreven.

    Vriendelijke groeten,

    Mary Sjabbens

    Reageer
   • Mijn zoon is ook narcist, ik heb het juist te horen gekregen, en dat valt me enorm zwaar . Hoe ga ik hier mee om .

    Reageer
 8. Zitten in hetzelfde schuitje. Ongelooflijke drama’s beleefden en beleven wij. Graag contact met Mary Sjabbens.

  Reageer
  • Dag Gertine, voor de duidelijkheid: het is niet mijn verhaal waar je op reageert. Ik zal contact opnemen met de desbetreffende moeder en vragen of jij haar mailadres mag hebben…

   Reageer
 9. Lieve verdrietige moeder, ik heb veel lessen geleerd uit de relatie met mijn narcistische ex partner waaronder niet twijfelen aan mezelf. Maar met een grote M wat als ook je zoon narcistisch blijkt te zijn, hier ben ik niet tegen opgewassen. Sinds eind oktober is mijn zoon (18jr) vertrokken naar zijn papa en laat de laatste weken niets meer van hem horen. Hij gaf in het begin soms nog “liefdevolle” signalen om naderhand weer verward rond te dolen…”hoe, hij ziet mij toch nog graag” dat heeft hij zelf gezegd maar hij stuurt niets met Kerst. Verschrikkelijk, hartverscheurend…en als mama onbegrijpelijk. Dus daar zijn de twijfels. Gelukkig heb ik nog 2 dochters, 1 zus van de narcistische zoon en een dochtertje met mijn allerliefste tedere vriend. De vriend die steeds alle schuld krijgt van alle kuren van de zoon. Ik wil het niet toegeven en/of inzien dat mijn vermoeden waarheid wordt. Graag had ik met u verder gecommuniceerd om steun, begrip en verdriet te delen.

  Reageer
  • Hoi Nansvi, wil je Mary mailen ik zou graag met je in contact komen. Dan mail ik haar ook. Zit in een soortgelijke situatie. Liefs Kaatje

   Reageer
   • Beste Kaatje,

    Ik heb mijn emailadres aan Mary doorgegeven. Kan jij dat van jou ook geven?
    Liefs, Nancy

    Reageer
 10. Ook ik heb een narcistische dochter die heel mijn leven beheerst en ik weet niet hoe ik hier van los moet komen. Telkens zet ze haar gedrag in waardoor ik de grip verlies op mijn eigen leven. En ze is inmiddels al 25…

  Reageer
 11. Hallo, Oh wat een herkenning en wat fijn dat ik niet de enige ben, dat dacht ik altijd omdat ik er niets over kon vinden.Ik zou graag op een of andere manier willen brainstormen met lotgenoten zodat ik me niet meer zo alleen voel in wat ik meemaak !

  Groet,

  Linda

  Reageer
 12. Ook ik heb een narcistische dochter die mij manipuleert met mijn kleindochter.
  Sinds kort heb ik echt onder ogen gezien dat zij onder het label narcist valt. En oh wat ben ik ver gegaan en wat heb ik mij laten manipuleren. Wat neem ik mij dat mezelf kwalijk, wat heb ik mij laten misbruiken. Ik kan een boek vol schrijven en de hardheid die ik bij mijn dochter zie. Brrrr wat koud. Het is bar moeilijk om hier mee om te gaan en begin nu pas aan het veranderingsproces bij mijzelf en mijn grenzen aan te geven die worden uiteraard niet in dank afgenomen en komt er oorlog naar oorlog!!! Pffft hier wordt je echt doodmoe van en dat wil ik niet meer. Ik wil mijn eigen leven leiden en niet volgens de regels van dochter lief!!!! Ik ben er klaar mee maar een lotgenoten groep is niet verkeerd en houd mij aanbevolen. Voor dit moment sterkte aan mijn lotgenoten want je hoort en leest altijd over narcistische ouders maar in dit geval kan ik heel duidelijk de overgenomen ‘vaders narcistische trekken. Van mijn ex ben ik jaren geleden gescheiden en heb moj doir hem ook laten misbruiken. Dit weet je uiteraard pas als je alles gaat doorzien en dat is pas jaren later. En nu het vervolg dus net mijn dochter.. brrrr

  Reageer
  • Beste mensen, beste moeders,
   Wat is het heerlijk om dit allemaal te lezen. Ik kan ieder woord van jullie epistels als mijne beschouwen. Dit “brr” spreek ik uit na elk contact met mijn dochters. Ik heb hun gedrag kunnen vergelijken met mijn ex van wie ik niks meer hoor. En nu weet ik dat toen ik och, zo jong was, was ik getrouwd met een narcist… Het meest nuchtere en verlossende woorden uit internet geplukt waren: een narcist zal nooit veranderen. Zo slik ik een pil en ik weet dat ik niks meer moet ondernemen. Gewoon mijn leven verderzetten alsof ik nooit een moeder ben geweest.

   Reageer
   • Lieve Cyntia ,

    Wat erg; moeder zijn van een narcistische kind . Ook ik heb zo een dochter , zij doet mij heel veel leed aan .
    Zij is nu bijna 60 jaar ; ik 80
    Zij gedraagt zich als een onvolwassen meisje en ik stik jaloers op elke vrouw die er goed uitziet . Het is niet te geloven .
    Zij wil dat heel de wereld rond haar draait .

    Uiteindelijk maakt ze haar eigen leven moeilijk en wil naar niets of niemand luisteren .
    Ik ben bang voor de toekomst . Dit zie ik nog dramatisch eindigen .

    Reageer
  • Uw verhaal is uit mijn leven gegrepen. Ik heb een dochter van nu 35 en zijzelf een dochter van 12. Mijn dochter schrikt er niet voor terug om haar kind ( waar wij een innige band mee opbouwden) te gebruiken als wapen tegen ons. We mogen onze kleindochter niet meer zien. De leugens…het bedrog…de ondankbaarheid… het manipuleren..de show…het neppe in haar ganse leven…we kregen de volle laag.En ze gaat klanten ..vrienden..buren..kennissen benaderen om met een zwaar overtuigende scene ons door het slijk te halen….gelukkig weten de meeste mensen dat mijn dochter een narciste is…reeds van kindsbeen af spoort ze niet…maar haar dochtertje van 12 is onze grootste zorg…

   Reageer
 13. Beste Mary,
  Na jaren van ontkenning en ook van: dit komt allemaal door mijzelf, ik ben geen goede moeder etc.,heb ik nu geaccepteerd dat mijn dochter een narcist is. Mede dankzij mij, en haar vader, dat ontken ik niet. We hebben beiden een moeilijke jeugd gehad, en de wil het bij onze eigen kinderen ‘anders’ te doen. Maar we hebben beiden niet echt goede voorbeelden gehad en het eigenlijk nog erger gemaakt.
  We hebben echt jarenlang geprobeerd om iets aan haar huidige karakter te veranderen, maar heb het gevoel dat we daarmee het NOG erger hebben gemaakt.
  Ik heb besloten om verder geen contact meer met haar te willen hebben, en eerlijk gezegd voelt dat als een bevrijding. Maar dan ben je er nog niet! Iedereen die ervaringen heeft met een narcist weet dat er dan nog een hele lange nare periode zal volgen. ( Bedreigingen, stalken, tegen iedereen die het wil horen vertellen wat een gemeen …… je bent enz.)
  Helaas is mijn man nog in haar ‘spell’, zoals ik het maar noem, en waarschijnlijk gaan we scheiden. Dat besef ik al een tijdje, het doet me veel verdriet, maar ik wil mijn dochter nu echt uit mijn leven hebben. Desnoods samen met de vader.
  Voor iedereen die in dezelfde nachtmerrie zit, mijn ervaring is: je komt er niet uit, want bij een narcist geldt: wat je ook doet, het is gewoon nooit goed. Ga weg!

  Reageer
  • Hoy Olga
   Al die verhalen die ik hier lees, komen hard binnen bij mij. Het voelt als men eigen leven. Heb een narcistische dochter van 23 en het klopt allemaal als een bus. Haar vader, die van de aardbodem verdwenen is had of heeft dezelfde narcistische eigenschappen. Het leven is voor ons, mijn andere dochter en mij een ware hel. Zou heel graag met iemand praten die begrijpt hoe moeilijk het is. En vooral naar de buiten wereld toe. Wie gelooft ons nu nog?
   Alvast voor jou veel sterkte, weet dat we dit constant nodig hebben.
   Annemie

   Reageer
   • Mijn dochter van bijna 23 heeft zeer waarschijnlijk ook NPS net als haar vader, mijn ex. Helaas is me dat sinds kort pas duidelijk. Misschien omdat ze nu echt volwassen is? Ze heeft mij om een klein meningsverschil al schreeuwend de deur gewezen op 28 augustus jl. en heeft het cadeautje wat ik voor de 6e verjaardag van mijn kleindochter (haar dochter) had meegegeven aan haar schoonmoeder, de volgende dag 28 september jl. gewoon bij mij over de schutting gegooid achter mijn huis. Ze leest mijn mail niet, heeft mij op alle social media geblockt en neemt de telefoon niet op als ik bel. Ik zal het een plekje moeten geven vrees ik. Ben er heel verdrietig onder maar ook heel boos.
    En inderdaad niemand gelooft me (behalve degenen die echt dicht bij me staan).

    Reageer
    • Nora, jouw bericht trof me vanwege het blokken. Ik heb een narcistische schoondochter en zij heeft een troef:mijn zoon. Inmiddels is er geen contact en ben ik op alle manieren geblokt. Een emotionele mishandeling.Ze liegt en verdraait,ze projecteert en manipuleert. Het is eng. Als ze betrapt wordt op een leugen dan negeert ze dat volkomen.Vroeger kwamen ze vaak om geld bij mij, dan hielp ik. Maar daarna verweet ze me dan dat ik het zo nodig had om te helpen. Het is een heks. Het is een mooie vrouw maar een ontzettende flirt. Ze is in voor iedere vorm van grensoverschrijdend gedrag, of het nu gaat over drugs of sex, ze doet aan groepssex, sex met vrouwen, trio’s. Ze heeft 3 kinderen van 2 mannen, niet van mijn zoon gelukkig. Ze werkt nooit want heeft altijd pijntjes en laat mijn zoon opdraaien voor alle kosten.
     zijn er mensen met dergelijke ervaringen omtrent schoondochters?

 14. Hier nog een verdrietige moeder, wij weten vrijwel zeker dat onze 19 jarige zoon een narcist is en een borderline stoornis heeft. Hij heeft ook ADHD diagnose maar zelf twijfel ik daar aan. Jarenlang maakt hij ons leven en dat van zichzelf zuur, het sloopt, put uit, de 5 broers en zus hebben sinds dit jaar een hekel aan hem gekregen. Hij is van 0 tot 4 zwaar mishandeld zowel emotioneel als lichamelijk door zijn bio mama die hem en zijn bio broer van de een op de ander dag in de steek heeft gelaten op 4 jarig leeftijd, gedumpt bij papa en nooit meer teruggekomen of kaartjes of belletjes, bio mama had borderline en munchhausen by proxy, ze maakte hem ziek, verzon ziektes. Ik zorg voor hem vanaf dat hij 4 is. Maar zelf heb ik ook de diagnose borderline en helaas herken ik mezelf en geef het sinds deze week ook toe aan mezelf dat ook ik een narcist ben maar dat niet wil zijn. Ook ik ben van 0 tot 16 emotioneel en lichamelijk mishandeld dagelijks en een ongewenst kind. Later nog 2 geweldadige relaties gehad. Nu al 14 jaar gelukkig getrouwd maar met een enorme rugzak. Dus ja beide traumas en onze zoon wil niet geholpen, er is immers volgens hem niets mis met hem en hij laat zich geen psych ziekte aanpraten. Wij zijn fout en niet hij. Wij willen hem helpen, maar de situatie is geescaleerd en we hebben hem onder mom van een time out uit huis gezet, echter hij verdraaid alles en wil nu geen enkel kontakt meer, hij is bij zijn vriendin en ouders ingetrokken. Wij willen een oplossing en beginnen met praten, hij wil ook praten maar in zijn voordeel en hij wil dat wij schuld bekennen, hij is immers niet fout, hij is nooit fout. Iedereen kent hem als een goede lieve aardige jongen, wij kennen hem ook zo van vroeger toen hij klein was, maar nu op het laatst als dagelijks de duivel. Het doet pijn. Hij moet echt geholpen, maar hoe als hij zelf niet wil. Ik wil graag praten met iemand die weet wat wij moeten doen, het is nu nog zo vers, hij is 5 dagen weg. Maar al jarenlang is het een strijd, hij zoekt naar bewijzen om aan te tonen dat alle vrouwen niet deugen en dat uiteindelijk ook wij hem zullen verlaten, hij kamt ook met verlatingsangst namelijk. Zucht…..maar eigenlijk voelt het nu ook wel fijn in huis, rust, stilte, sereen….broers en zus vinden dat ook. Maar toch…..het is je kind, die laat je niet vallen, ook al put het me uit, ik blijf vechten voor hem, als ik opgeef heeft hij zijn bewijs dat ik ook een slechte vrouw ben die hem dus laat vallen. Hij lokt expres ruzies uit, zodat ik boos wordt en hij weer een reden heeft om te denken zie je wel….ze houd niet genoeg van me. Hij steelt, liegt, bedriegd, is impulsief, en manipulatief. Ik dacht dat hij kleptomaan was, stelen om de kick en de drang ernaar, maar nu denk ik dat hij steelt zodat hij betrapt wordt, daardoor thuis weer problemen krijgt, en hij zo dus weer een bevestiging heeft, zie je…..ze houden niet van me. Help me alsjeblieft want ik weet het niet meer….Anita

  Reageer
  • Dag Anita,

   Wat een verhaal. Zoek deskundige hulp. Mocht je contact willen met moeders laat me dat dan weten. Er is een groep moeders die contact met elkaar hebben.

   Vriendelijke groeten,
   Mary Sjabbens

   Reageer
  • Hoi, alles wat je beschrijft komt, helaas, bekend voor. Probeer, in mijn geval, mijn dochter, ons huis uit te krijgen en dat ze hulp krijgt.(Maar dat weigert ze constant )Helaas heeft ze haar vader in haar ‘spell’. Dus resultaat: Haar broer heeft nu echt een hekel aan haar, ik wil niets meer met haar te maken hebben, ben jarenlang met haar bezig geweest, ik ben op, en ook gewoon te vaak uitgescholden, belogen, gemanipuleerd etc. Ga scheiden van haar vader, waar ze nu mee woont al. Wat me al die jaren heeft verbaast: de wet in Nederland staat helemaal achter het kind. Dat is op zich een prachtig iets, maar er is totaal onbegrip als misschien het kind! de rest van de familie, zusters, broers en ouders, terroriseerd. Zolang dat kind niet echt iets doet, krijg je geen hulp, en het getreiter en gemanipuleer gaat gewoon door. Kan er een boek over schrijven, over wat er bij ons allemaal gebeurd is, en niet: hulpverlening. Maar ben doodmoe. Heb besloten dat ik wegga, en niets meer met haar te maken wil hebben. Zo’n beslissing neem je niet zomaar, het is mijn dochter! Je bent niet de enigste en wens je heel veel sterkte en moed.

   Reageer
 15. Beste moeders.
  Mijn vriend zijn dochter heeft ook zwaar narcistme.

  Een Door gewinterde leugenaar en bedrieger.
  Als ze liegt en dat doet ze heel veel geeft ze een volwassene de schuld dat die liegt.

  Ik ben zelf moeder van 2 kinderen en ik zag na een half jaar dat meisje is niet zo zo als ze wezen moet.

  Alles voor de aandacht of het nou positief of negatief is.
  Ze schopt mij van de bank omdat ze haar vader ziet als haar eigen dom en dat zij de moeder en vrouw in huis is.

  Ze loopt mij soms zo te kleineren en te treiteren ze kan zo uit het niet nep huilen terwijl ik niks doe.

  Ik ben heel direct in mijn woorden ook met opvoeden maar dat is iets wat zei niet accepteert.
  Ze luistert alles af bij volwassenen en spot met ziekte en ernstige dingen ( net of zij dat ook heeft)

  Ik hou heel veel van mijn vriend echt heel veel maar als hij niet inziet wat zij doet dan houd het op.
  Nog een duidelijk voorbeeld.
  Haar moeder heeft zelf moord gepleegd wat zij niet bewust mee heeft gemaakt omdat ze te jong was.
  De moeder was ook een narcist.
  Ze hoorde nou afluisteren dat we zeiden met stemmen ( wat niet zo was )
  In de moeder haar heeft.

  Gebruikte zij het zelfde zei ze ik kan niet slapen al nachten niet want ik heb stemmen in mijn hoofd.

  Ik heb meteen in gegrepen en zei nou dan moet je worden op genomen en doktoren naar haar gingen kijken.
  Zei madam dood leuk ach maar het is niet zo met een gemene lach.

  Dat meisje moet worden opgenomen omdat ze alles en iedereen kapot maakt om zich zelf goed te voelen.

  Worden zulke kinderen opgenomen?
  Wat kan ik doen om mijn eigen relatie te redden en de rest in het gezin niet er onderleid.

  Ik zeg zelfs telkens oppassen want ze durft je zelfs aan te geven voor verkrachting als ze haar zin niet krijgt.

  Reageer
  • Hoi, wegwezen daar! Ouders , zoals je vriend van dit meisje, hebben een soort blind spot wat betreft hun eigen kinderen. Het is ongelooflijk moeilijk, ten eerste om het te zien, ten tweede om er iets aan te doen. Alles in je probeert iets anders te bedenken. Ik kan hierover meespreken, want mijn eigen dochter is zo. Jarenlange verschrikking. Pas sinds 1 jaar ZIE ik het! Mijn eigen dochter is een ijsberg, die heel ver gaat om haar zin te krijgen.
   Haar vader wil het nog steeds niet zien. En nee, dit soort kinderen wordt niet opgenomen, niet zomaar. Dat zou ze vrijwillig moeten doen, vergeet het maar. Of ze zou zichzelf of anderen letterlijk iets aan moeten doen. Maar psychische martelingen horen daar helaas niet bij. En onze dochter is slim genoeg om, voorbeeld: gillen en schreeuwen in de nacht, volkomen hysterisch, je belt de crisisdienst. Als die dan eindelijk komen is ze volkomen rustig en voert een normaal gesprek.
   De crisisdienst begrijpt eigenlijk niet goed waarom ze gebeld zijn, en vragen zich af of er misschien met ons iets mis is?
   Echt oppassen hoor, paar weken geleden 1 dag in de cel! gezeten omdat ze me zo zat te treiteren, voor de zoveelste keer, dat ik aan haar haren heb getrokken. Ze heeft aangifte! gedaan, en ik moet nog voorkomen ook nog. Ook al hebben we een gezinsvoogd, die weet hoe ze is, aan haren trekken mag nou eenmaal niet. De omgekeerde wereld.
   Ga alsjeblieft daar weg, en neem je kinderen mee. Ook al hou je heel veel van je vriend, je bent zelf moeder, je vriend is haar vader, en zal 99% kans, voor haar kiezen, hij kan gewoon niet anders, het is zijn kind!

   Reageer
 16. 48 jaar en neergemaaid door mijn kinderen.

  Wat een herkenning in alles wat ik lees , bij alle verhalen zie ik flashbacks van mijn eigen leven.
  Ik ben de oudste van de drie meiden
  uit een gezin met een extreem narcistische / sadistische vader en onze thuis basis bestond vooral uit veel geweld en kleinering en helaas voor mij sexueel misbruik als straf en overtuiging dat ik “een niks” was.
  Ik was de sterkste van ons allen en van kleins af aan is het mijn taak geweest om mijn zusjes en moeder te beschermen tegen het geweld ,minderwaardig en vernederingen die mijn vaders gedrag had naar alle vrouwen toe in huis .
  Dit gevoel van bescherming begon op mijn 8 ste jaar , mijn moeder had er toen al 10 jaar met hem op zitten en was al zo afgebroken dat ze ons niet meer tegenover onze vader kon beschermen.

  Op mijn 11 de vond ze de kracht om hem letterlijk en figuurlijk het huis uit te slaan en vroeg de scheiding aan , inmiddels was ik al redelijk verknipt door alle gebeurtenissen waardoor ik “als hoofd van het gezin” niks meer aannam en aantrok van wat mijn moeder zei.
  Zo kwam ik in de kinderbescherming terecht en ging van pleeggezin naar pleeggezin.
  Op mijn 13 de kon ik nergens meer geplaatst worden en werd op kamers gezet om voor mezelf te gaan zorgen omdat ik te zelfstandig was en me niks liet vertellen en kreeg 1x in de week een bezoekje van mijn jeugd en gezin voogd om te controle of ik wel voor mezelf zorgde en naar school ging.

  Afijn dit is mijn eigen voor geschiedenis

  Op mijn 14-de leerde ik mijn ex-man kennen (de vader van mijn 3 zonen).
  Het heeft jaren geduurd om in te zien dat hij (op het fysieke geweld na) exact zoals mijn vader was. 11 jaar en 3 zonen later vond ik de kracht hem uit huis te bonjouren.

  Ik was 26 en alleenstaand moeder van 3 kleine jongens zonder eigenwaarde maar ondanks dit besloot ik dat mijn jongens nooit zouden worden zoals hun opa en vader.
  Liefde,complimenten,aandacht ,actieve school leesmoeder,klaar-over ,sportdag moeder en verzin het … Alles wat ik niet had gehad deed ik met en voor hun om ze als lieve jongens met respect en eerlijkheid voor vooral vrouwen en mensen in algemeen groot te brengen.
  En ik dacht dat ik dit goed deed.

  13 jaar was mijn middelste zoon toen hij begon met stelen van geld , mijn sieraden en liegen en uiteraard dacht ik dit kom door de schade die hij in mijn tijd met zijn vader had opgelopen.wat schuldgevoel creëerde en extreem begrip.

  Het nam alleen extreme vormen aan . Op een bepaald moment werd ik op school geroepen voor gesprek. Daar aangekomen zat de directeur ,maatschappelijk werk en jeugdzorg daar.
  Mijn zoon had met volle overtuiging verteld dat ik hem mishandelde ,geen eten gaf en snachts uit bed haalde om uren lang met z’n neus tegen een muur te staan.

  Ik ging dood van verdriet , kreeg onderzoeken thuis ,controles , ouderschaps cursus en mijn eigen pijnlijke verleden kwam op tafel .
  Ongeschikte ouder werd mijn stempel tot er na een jaar geconstateerd werd dat er iets psychisch mis was met mijn zoon.

  Iq testen ,psychologische testen ,psychiater behandeling , moeder kind gesprekken bij jeugdzorg 3 jaren lang werd mijn moederschap in twijfel getrokken en onderzocht door extreme leugens van mijn kind.
  Uitslag onderzoeken werd ADD
  en uiteraard werd zijn gedrag als puber gedrag beschreven en ik moest als ouder het maar niet zo persoonlijk aantrekken wat pubertijd gaat over.

  Dit is maar de EERSTE situatie hoe het allemaal begon , nu 12 jaar later , 2 zonen en de middelst inmiddels uit huis en samenwonend met vriendin en vader van een prachtige kleindochter is zijn gedrag ver honderd voudigd . Charmant van buiten maar zo vals tegen mij en z’n vriendin.
  Liegen ,bedriegen ,stelen ,bedreigen ,schelden , kleineren en chanteren met mijn kleinkind is dagelijkse kost.
  Alleen wanneer hij door een buitenstaander op een leugen betrapt wordt en aangesproken wordt weet hij altijd de aandacht op mijn tekortkomingen te gooien tot extrema, zijn verknipte jeugd door z’n moeder en de ene keer ben ik een junk , dan weer alcoholiste dan weer een agressieve onvoorspelbare gewelddadige idioot , als hij boos op me is omdat ik nee zeg als hij om geld vraagt of op wat dan ook dan neemt hij wraak op de meest extreme manieren zoals mijn huis slopen , met een sleutel de lak van m’n auto beschadigen , m’n banden lek steken en op internet bij Facebook en instagram de meest lelijke verhalen over zijn junkie moeder en nietwaardige nooit iets goeds gedaan in z’n leven moeder.

  Inmiddels is mijn hart niet meer gebroken maar heb ik geen hart meer want inmiddels delen mijn andere twee zonen sinds 4 jaar ook zijn mening.
  Ik ben het moederschap niet waard en papa begrijpt ons.
  Twee weken geleden stelde hij als eis dat ik met zijn vader en zijn broers van wie ik 20 jaar gescheiden ben en die ik 4 jaar niet gesproken heb aan een tafel moet zitten om “MIJN” falen als moeder te bespreken want anders krijg ik mijn kleindochter nooit meer te zien.

  Ik heb gekozen voor mezelf want ik ben het spuugzat.
  De prijs die ik al jaren betaal is steeds zo groot en ik moet elke keer weer uit een dal kruipen.
  Mijn beslissing kost me nu ook mijn kleindochter , dit doet pijn.
  Hij is gekloond van zijn vader en mijn andere zonen straffen mij omdat ik nadat ze allemaal zijn gaan samenwonen probeer een eigen leven op te bouwen waarin zij niet meer prio 1 zijn en ik geen respectloos gedrag van mijn zonen tolereer .

  De afgelopen 6 jaar zijn zwaarder en pijnlijker voor me geweest dan alles wat ik in mijn jeugd heb meegemaakt.
  Ik huil al 4 jaar en ben 20 jaar ouder geworden.
  Ik heb gedacht aan zelfmoord (wat ik op mijn 30ste al eerder geprobeerd heb en overleefd heb dankzij goede begeleiding ).
  Ik dacht dat ik echt gek was ,dat ik alles fout gedaan heb zoals ze mij dit nu alle 3 verwijten .

  Een zelfmoord poging en 4 jaar intensieve dagelijkse therapie om mijn verleden met narcistische vader en ex man te verwerken en om mijn eigenwaarde terug te krijgen waar ik heel hard voor gewerkt heb wordt teniet gedaan door mijn zonen.

  Draken ,valse nichten , door en door slecht en meedogenloos zijn ze.
  maar de middelste heeft ook geen enkel gevoel van empathie erbij en overschrijdt alle grenzen.

  Maar sinds vorige week is er iets geknapt in mij omdat ik besef dat dit niet de kinderen zijn die ik opgevoed heb met normen en waarden.
  Ik ken ze niet deze mannen .
  Ik dacht dat ze tijdens een house feestje verkeerde drug hadden genomen maar nu na het lezen van al deze droevige verhalen besef ik tot mijn grote verdriet…

  MIJN ZONEN ZIJN NARCISTEN zoals de mannen uit mijn verleden.

  Hoe ga ik om met deze onmacht en oneerlijkheden , de pijn en immens verdriet.
  Ik weet niet meer hoe ik mijn leven op kan pakken

  Jaren lang vraag ik me af waar ik tekort geschoten ben met mijn zonen

  Reageer
  • Hoi, je verhaal is erg herkenbaar. Waar ben je in te kort geschoten? Daar kan ik niet echt juiste antwoord op geven, ben geen therapeut.
   Wat ik heb sinds ongeveer een jaar: Ja, ik heb dingen verkeerd gedaan, maar ik heb ook met alle macht geprobeerd om te helpen. Dat is niet gelukt, dan is het vanaf nu: einde verhaal. Ik ben een mens, maak fouten, maar jeetje, heb ook zoveel goeds! proberen te doen.
   Zit nu op het punt: wil hier nu vanaf, ben er klaar mee, ik ga weg. Heb al vrijwilligerswerk (via Wwoofers.uk) gevonden in Schotland. Voor ongeveer 4/5 maanden. Je krijgt dan onderdak en eten, beetje zakgeld, en, in mijn geval, ga buiten werken. Wil echt een tijd UIT de situatie, zodat ik er misschien op een andere manier naar ga kijken.
   Maar zit ook met een dilemma, laat dan het ander kind achter, naar mijn gevoel. En dat is een jongen van bijna 20 jaar! Dus begrijp heel goed hoe moeilijk het is om je kleinkind te moeten opgeven, en jij weet bij wie ze achterblijft. Héél moeilijk.
   Ik lees trouwens ook artikelen van Johan Persyn. Te vinden op Facebook, zijn eigen website, Instagram, de hele mikmak. Is erg bezig met narcisme, en alle artikelen die hij daarover vindt, post hij. Dus je moet je dan wel door een hele rij artikelen heenworstelen, door scrollen, maar af en toe zit er toch iets bij wat ik ga lezen.
   Hij wil echt graag helpen, net als Mary Sjabbens, en nodigt je meteen uit als ‘vriend’!

   Succes met alles.

   Reageer
  • N.b.:
   Johan Persyn heeft het vooral over narcistisch gedrag van een partner. Daarom ben ik ook bij Mary Sjabbens terecht gekomen, zocht naar: narcistisch kind. Maar hij post ook artikelen over: hoe nu verder? Vooral die artikelen lees ik.

   Reageer
  • Lieve (ik voel me) waardeloosje,
   Ik herken zoveel.48 jaar gemangeld door familie en nooit een normaal gezin om je heen.
   Weet dit is erfelijk dat gedrag en jij hebt hier geen invloed op gehad , je bent niet tekort geschoten, gelukkig kun je jezelf in de spiegel aankijken en zeggen daar staat een vrouw die haar best heeft gedaan .Het leven kan ook de moeite waard zijn zonder familie, geloof me! vrienden kun je uitzoeken en het merendeel van de mensen zijn beschaaft, wees niet bang voor nieuwe mensen, je weet nu waar je op moet letten om die enkele die niet deugd te herkennen. Blijf niet hangen in wensdromen over leuke familieverhoudingen met mensen die je dat niet kunnen geven.
   Het leven is niet eerlijk, de een word in een leuk gezin geboren en heeft als volwassene zelf een leuk gezin, doet zijn best en krijgt genegenheid terug. De andere doet tevergeefs zijn best en dat is het dan.
   En zoek een betere bijnaam voor jezelf, hier help je jezelf niet mee.

   Reageer
  • Lieve Waardeloosje,
   Ik weet wat je voelt, Ik ben er sinds deze week achter gekomen dat dit ook bij mijn gezin speelt .
   Mijn middelste zoon is ook een echte Narcist,
   Ik weet niet hoe hier mee om te gaan, Wil heel graag contact met Andere moeders en oma,s die hetzelfde meemaken
   Liefs Tina

   Reageer
 17. Dag allen,
  Pas na mijn scheiding kwam ik erachter dat mijn ex-partner wel eens een narcist kon zijn. Toen ik iets las over narcisme, vielen alle puzzelstukjes op hun plaats. Liegen, manipuleren, glashard ontkennen, zaken verdraaien, woede als ik hem ergens mee confronteerde… ik was volledig aan mezelf gaan twijfelen.
  Met het stijgen van de leeftijd van m’n zoon, begon ik steeds meer dingen te herkennen. Ik ben er nu vrijwel zeker van dat mijn zoon ook een narcistisch karakter heeft. Hoewel ik me volledig voor hem heb weggecijferd doet hij niets anders dan mij neerhalen. Alles ligt altijd aan anderen, nooit aan hem. Ik ben een slechte moeder…
  Mijn jongste zoon is gelukkig heel anders, maar die lijdt wel onder de ruzies en woordenwisselingen die ik vaak heb met de oudste.
  Twee jaar geleden is er bij mij een chronische -niet erkende en daardoor niet goed behandelde- depressie en een gegeneraliseerde angststoornis geconstateerd. Dit maakt het niet gemakkelijker om met de situatie om te kunnen gaan, omdat het in m’n hoofd één chaos is.
  Graag zou ik in contact willen komen met andere ouders van narcischtische kinderen. Alvast bedankt voor d3 te nemen moeite.

  Reageer
  • Hoi, contacten zoek ik niet, ik zoek vooral rust. Maar wilde 1 ding kwijt: ik hoop dat je door hebt dat je chronisch vermoeid bent en een depressie hebt, juist! door alles wat je hebt meegemaakt en nog steeds meemaakt.
   Want ik heb precies hetzelfde gehad. Totdat bij mij, na jaaaaaren! de knop is omgedraaid. Ik ben het zat! Ik ben doodmoe, ik zit aan de pillen, met mijn andere kind gaat het niet goed. En helaas, er veranderd pas iets als iets totaal uit de hand loopt, bij mij thuis gebeurd.
   Dat was een verschrikking, maar ik had ook: ik ga hier nu wél gebruik van maken, dat het niet voor niets is geweest! Kom in opstand! Ga weg, ga van die pillen af, ga een nieuw leven leiden. Dat IS niet makkelijk, dat duurt heel lang. Maar ga het alsjeblieft VOELEN: ik wil dit niet meer, ik vertik het verder, ik hou hier mee op. Want je doet dit ook zelf, niet vergeten. Probeer iedere kans die je krijgt, te pakken om hier uit te komen. Je bent niet waardeloos!

   Reageer
  • Lieve Joanne,
   Zoek een therapeut die bekent is met het NSS syndroom. (narcistisch slachtoffer syndroom.)gelukkig wordt het steeds meer erkent. misschien kent de huisarts iemand.
   ik wens je veel liefde en veel sterkte toe.
   Aly

   Reageer
 18. Ik denk dat mijn kind ook een narcist is.
  We hebben haar een paar maanden geleden met mijn pijn in mijn hart uit huis laten plaatsen. Maar ik moest wel voor mijn andere 2 dochters. Laat ik voorop stellen dat ik niet de perfecte moeder ben. Maar ik die de laatste maanden zo mijn stinkende best om onze band sterker te maken. Het enigste wat ze doet is manupileren. Liegen en mij op mijn hart trappen. Alles wat ik zeg als advies. Gaat ze fel tegen in. Maar als ze geld nodig heeft is ze ineens weer poeslief. Ik heb de moeilijke beslissing genomen haar tijdelijk niet te willen zien. Ik ga er kapot aan. Ik slaap slecht, heb continu hoofdpijn. Hoe kan mijn lieve meisje zo weinig empathisch vermogen hebben. Zo heb ik haar niet opgevoed. Ze is zo bikkelhard.ze word over een paar weken 16. Ze heeft dit schooljaar helemaal verpest. En hebben haar noodgedwongen in een andere klas laten zetten. Omdat ze een onruststoker was in de klas. Toen wij als ouders en school dat besloten hadden heeft ze mij de oorlog verklaard. En gezegd dat ze mijn leven tot een hel zou maken.en dat heeft ze ook gedaan.tot het moment dat we de beslissing moesten nemen haar uit huis te plaatsen. Ik kon het niet meer aan. Ze snapt niet dat wij het beste met haar voor hebben. Ze heeft een psylogische test gehad voor een diagnose volgende week krijgt ze de tweede test. Wij als ouders hebben ook een 3 uur durige gesprek had. Ik probeer het een plekje te geven om door te gaan voor mijn kids. Maar ik ga er kapot aan. Heb ik alles fout gedaan?

  Reageer
  • Reactie op mevrouw Anonym van 18 augustus 2018. Hoe ben je erin geslaagd om hem uit huis te zetten?
   Groetjes een veel sterkte.

   Reageer
 19. Beste Mary,

  Ik ga momenteel door hetzelfde dal. In UPC is er Narcisme gediagnosticeerd bij mijn zoon van 23 jaar. Ze hebben hem naar huis gestuurd met de woorden. Dit is de beste oplossing mits 1x per week therapie. De situatie thuis is een en al stress.
  Alle tips zijn welkom.

  Een stressvolle mama van 3 kinderen, waarvan ik weet dat ik 1 kind zal moeten definitief loslaten

  Reageer
 20. Beste verdrietige moeder,
  Ik zit in dezelfde situatie als jij.
  Gescheiden van een narcistische man.

  Ik zou mijn kinderen een warm nestje geven na de scheiding…
  Maar wat bleek, mijn kinderen behandelden mij op dezelfde manier als dat hun vader mij behandelde.
  Mijn kinderen zijn ook twee narcisten.
  Mijn twee narcistische zonen maakten van mijn leven een hel.
  Lang heb ik gezwegen naar de buitenwereld toe en steeds hoopte ik dat het tij zou keren.
  Ik was voor hen een dweil, moest steeds meegaan in hun verhaal of ik moest boeten.
  Mijn uren geluk per dag waren geteld. De ene dag meerdere uren, de andere dag geen.
  Naar de buitenwereld toe zijn mijn zonen twee lieve sympathieke jongens. Binnenshuis tirrannen.

  Ik was een slechte moeder in hun ogen. Dag en nacht stond ik voor hen ter beschikking.
  Nu ik geen contact meer heb met mijn zonen, word ik “als slachtoffer” bekeken als DADER! Het doet zo een pijn dat zelfs mijn broers mij niet geloven. Mijn zonen zijn erin geslaagd om mijn broers naar hun hand te zetten. Nu keren mijn broers en mijn zonen zich tegen mij. Steeds moet ik mij bewijzen. Ik wacht op de dag dat de ware aard van mijn kinderen naar boven komt en mijn twee broers beseffen dat ze dik in de fout zijn gegaan door zich te keren tegen hun zus. Het is zo een diepe wonde. Zo hard dat sommige buitenstaanders mij niet geloven. Alle hulpverlening is over de vloer geweest van Bijzondere jeugdzorg, CGGZ tot politie toe. Als ze agressief worden zijn ze gevaarlijk. Ze gaan buiten zichzelf en gooien
  dingen stuk.
  Eindelijk heb ik lotgenoten gevonden. Het is een rouwproces waar ik door lmoet met vallen en opstaan. Moederdag zal een zwarte vlek zijn in mijn leven al heb ik als moeder ALLES gedaan voor mijn kinderrn wat ik maar kon doen. Ik heb geen schuldgevoelens. Diegenen die schuldgevoelens moeten hebben zijn mijn kinderen.
  Ook werd ik fysiek aangevallen. Verbale agressie was dagelijkse kost.

  Reageer
 21. Beste lieve moeder , ik leef met u mee . Het zelfde beleef ik met mijn dochter . vele jaren heeft ze mij beklad en uit gemaakt .
  Op een gegeven moment heb ik stop gezegd !!! Stop , stop .

  Ik beantwoord haar e mails en kwade brieven niet meer en open de deur niet meer voor haar .

  Het is heel hard en ben verdrietig , maar het is beter zo . uiteindelijk zal ik rust vinden .

  een treurende moeder …

  Reageer
  • Hallo lieve mensen met verdriet.

   Ook ik heb soortgelijke ervaringen met mijn zoon van 36 jaar.
   Altijd al opstandig geweest jegens mij.
   Alleen mij.
   En er is veel overlap in een kind dat gemanipuleerd is en daardoor één van zijn ouders verstoot,

   oudervervreemding.

   Ouderverstoting.
   Of is het narcistisch?
   Of is het één het gevolg van het ander.
   Wat ik wel ervaar is dat er behoefte is aan gehoor krijgen en je antwoorden vinden met lotgenoten.

   In het eerste bericht werd al gesproken over lotgenotencontact.

   Is er sindsdien al een groep of forum die mensen in onze situatie bij elkaar brengt?

   Of initiatieven om daar mee te beginnen?

   Ik hoor graag hoe de situatie nu is.
   Daarbij zou ik mezelf dan bij willen aansluiten.

   A

   Reageer
   • Beste Angela,

    Ikzelf gescheiden van een narcist en nu te horen gekregen dat mijn zoon van 23 jaar een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Het doet wat met je. Bovendien stoor ik overal tegen een muur ” Mevrouw, we kunnen niets doen/zeggen want hij is meerderjarig”
    Hij is momenteel gecolloceerd in een gesloten instelling op verzoek van de Vrederechter. Maar de psychiater mag toch een eigen regime opstellen en hem overdag buiten vrijlaten. Tja, … daar gaat mijn hoop op een dagje rust.
    Nu moet ik (en eigelijk ook hij) een keuze maken tussen 3 opties:
    A. Na de instelling komt hij naar huis
    B. De instelling begeleidt hem tot zelfstandig wonen
    C. Uithuiszetting indien hij geen verdere hulp aanneemt.

    Aangezien heel het gezin leidt onder optie A, lijkt me dit geen optie.
    Wij hopen dan op optie B, maar daarvoor moet hij willen meewerken.
    Hopelijk zal optie C dan niet meer nodig zijn, want dit vraagt nog meer van mijn moederhart.

    En raar, blijkbaar voelt hij dit weer aan, want o nu hij is weer poeslief tegen mij en vraagt: mama, mag ik weer thuiskomen?

    Advies van mijn psycholoog: ik moet hem loslaten. Waarschijnlijk de beste optie, maar niet de makkelijkste.

    Een praatgroep ( maar dan voor mij ev. in België) zou mij steunen. Iemand een tip?

    met dank

    Een verdrietige moeder

    Reageer
    • wil ook graag weten hoe ik zoon los laat want hij is Narcist en nierpatiënt vanaf zijn 1e jaar met 2e donornier dus mijn bezorgdheid nog daarvoor en veel bij mij is 40 brood beleg en warm eten geven door geen gelden OV zodat hij op controle kan heeft 2e donor nier nu 9 jaar
     Woont op zich zelf

    • Help! Wij hebben net ontdekt dat onze zoon van 11, narcist is…

     Mijn man zijn ouders zijn beidde narcisten en mijn moeder is er 1

     We zijn helemaal flabbergasterd

     Genetisch bepaald aaargh!

     Mijn enige vraag is waar kunnen wij naar toe?

     Wie gelooft ons?

     Help…

   • Ik hen een narcistische dochter van 32 en ze is ook nog hoogbegaafd, vindt zij. Sind een paar maanden hebben we geen contact meer en voor mij voelt dat als een opluchting. Maar wat moet ik doen als ze toch weer contact zoekt ? Het blijft toch je kind.

    Reageer
 22. Lieve moeder,
  Ik begrijp jou zo goed.
  Twee maanden geleden heb ik noodgewongen plan C uitgevoerd.
  Ook hij was poeslief tegen mij enkele dagen nadat ik hem vroeg om elders te gaan wonen.
  En mama zei hij… nog niet veranderd van gedacht ?
  Die narcisten zitten vol emotionele chantage.
  Het is een verlossing dat hij weg is, maar de pijn die hij in mijn hart achterliet is groot.
  Waarom mishandelt een kind zijn moeder ? Ik heb zo twee exemplaren rondlopen.
  De ene zoon is plots zonder enige verwittiging verhuisd.
  De buitenwereld zag mijn zonen als twee lieve sympathieke jongens.
  Het situeerde zich enkel binnen de 4 huismuren.
  Een camera ontbrak in mijn huis.
  Het verdriet waar je als moeder mee rondloopt is groot.
  Er is maar 1 optie voor ons en dat is loslaten.
  Het is een rouwproces waar we doormoeten.
  Veel sterkte.
  Weet dat je niet alleen bent in dat geval en we van het sterke ras zijn !
  Ooit zal de zon weer schijnen in ons leven.
  Ga ervoor !
  Goeie moed

  Reageer
 23. Na vele verhalen gelezen te hebben wil ook ik graag mijn verhaal hier vertellen. Mijn zoon begon te veranderen van gedrag toen hij 15 was. Daarvoor was het een gevoelige en lieve jongen. Maar er ontstonden problemen met naar school gaan. Ruzies op school. Afspraken niet nakomen. Als ik met hem het gesprek aanging lag het volgens hem altijd aan mij en begreep ik hem niet. Had niks voor mij over. Als ik hem iets vroeg om te doen dan negeerde hij mij gewoon. Uiteindelijk jeugdzorg ingeschakeld. Konden niks voor mij doen behalve een gezinscoach. Mijn zoon was niet mee werkend dus dat hield al vrij snel op en werd het dossier gesloten. Ik stond met mijn rug tegen de muur. Probeerde hem toch te helpen door empathie naar hem te tonen en ruzies te vermijden. Maar zijn gedrag werd alleen maar erger. Zocht mij op in huis om ruzie te maken, dan sloeg hij uit boosheid gaten in de deuren. Elke keer weer een nieuwe deur kopen en twee dagen later zat er alweer een gat ingeslagen. Toen hij 18 jaar was heb ik met heel veel moeite hem uit mijn huis gezet. Ik moest wel. Ik ging eraan kapot. Na paar weken had hij spijt en vroeg of hij weer terug mocht komen. En ja we hebben een moederhart. Dus ja weer in huis. Maar al vrij snel begon hij te weer negatief gedrag te tonen. Geen school, geen werk. Lag hele dagen in bed. Kwam nooit beneden maar bleef op zijn kamer. Als ik iets vroeg dan moest ik niet zeuren. Ik moest wat nuttigs gaan doen en niet aan zijn kop zeuren. Ik liep op mijn tenen. Ontvluchte vaak mijn eigen huis. Uiteindelijk heeft hij vorig jaar mijn hele kerst verziekt door op kerstavond ruzie te maken met erg agressief gedrag. Weer gaten in zijn kamerdeur geslagen. In totaal heeft hij 4 deuren vernield. Accepteerde geen hulp. Accepteerde geen weerwoord, want het is en moet gaan zoals hij het wilt. Enorm dominant en erg agressief. 6 maanden geleden heb ik hem met verzet door de politie mijn huis uit laten zetten. Ik zat er helemaal doorheen na al die jaren. Was op, en dit kon zo niet langer doorgaan. De reden was dat hij voortaan zou gaan bepalen wat er ging gebeuren in huis en als zijn vriendin langs kwam dan zou hij mee eten. Ondanks dat ik zei dat ik dat bepaal en niet hij. De boel ontplofte en begon hij mij te bedreigen. Toen heb ik trillende handen de politie gebeld. Hij was woest. En begon zich te verzetten tegen de politie. Je gaat kapot van binnen als je dit ziet gebeuren. Maar besef ook dat dit moest gebeuren. Nu 6 maanden later weet ik dat mijn zoon dakloos is en dat iedereen hem heeft laten vallen. Mijn hart huilt. Het is je kind maar ik zal hem nooit meer in huis nemen. Er is nooit een diagnose bij hem vast gesteld. Maar ik weet bijna zeker dat hij een gedragsstoornis heeft. Hij gaat hard valken nu zo op straat en niemand meer die naar hem omkijkt. Accepteerd nog steeds geen hulp. Verschrikkelijk eigenwijs. Zoals ik het ziet is dat zijn grootste vijand hijzelf is, jammer dat hij dat zelf niet ziet. Het ligt aan iedereen behalve aan hem. Het contact tussen mijn zoon en mij komt nooit meer goed. En dat doet pijn, heel veel pijn.

  Reageer
  • Beste goede moeders

   Het is zo herkenbaar. Ikzelf vind veel steun bij mijn osycholoog. Ze heeft me ook een goed boek aangeraden van Margalis Fjelstad – stop caretaking the borderline or the Narcissist – How to end the drama. Heel confronterend maar het helpt. Vergeet niet Narcisme en Borderlineis een psychische ziekte waar je als ouder best leert los te laten, hoe hard dit ook voor ons moederhart is. Veel moed maar wij hebben ook recht op een leven

   Reageer
  • Inderdaad mijn zoon is net zo,drinkt veel alcohol en een kwade drank over hem.Die vriendin van hem is net zo drank met zijn beiden en allebei een kwade drank.Ze kunnen niet met elkaar en niet zonder elkaar.Ze hebben nog een zoontje van 15 jaar,dat arme kind heeft geen jeugd gehad de drank was belangrijker bij die 2.ik heb het kind altijd beschermd de kinderbescherming is er zelfs aan te pas gekomen.Mijn vriend was ook stapel met het kind werd in 1 keer bij ons weggehouden de ellende van die 2 heeft mijn relatie gekost.Mijn zoon stond meerdere malen snachts bij de deur was hij weer in elkaar geslagen door die vriendin en haar dochter die aan de drugs is.En nog gaat hij er steeds weer heen.ik heb nu gezegd het is klaar ben net aan kanker geopereerd,en nog wat andere kwalen kan het niet meer aan wil mijn rust nu zijn ze kwaad.Dat doet pijn voor een moeder maar moet nou voor mijzelf kiezen.

   Reageer
 24. Ik ben al jaren, zeker twintig, aan het uitzoeken wat ertoe heeft geleid, dat ons gezin kapot is gegaan en we alles kwijt zijn geraakt We hebben één zoon en zijn meer dan twintig jaar getrouwd geweest. Mijn vader, weet ik nu was een narcist, ik, was ook een narcist, en mijn zoon, nu 44 is ook een narcist, maar hij weet het niet. Hij heeft een dochter van 18 die naar ik meen ook narcistische trekken heeft. Ik wordt deze maand 76 jaar en ik weet pas sinds 2016 dat ik al die tijd in mijn huwelijk een narcist ben geweest zonder dat ik daar enig benul van had. Mijn moeder en vaderen en ex destijds moeten daar enorm onder geleden hebben. Ik was geen agressieve narcist , maar een emotionele. Als kind was ik niet anders dan andere kinderen, maar ik ben beginnen veranderen als puber. We waren thuis met8 kinderen en hebben liefhebbende ouders gehad zonder het afwezig gedrag en de alcoholverslaving van mijn vader te benoemen.Ik heb veel geleerd over mijn narcisme en heb enorm afgezien van schuld, schuld,tegenover mijn ouders en helaas twee overleden ex vrouw die me ondanks alle gebeurtenissen steeds geliefd was. Al kon ik het vroeger nooit te zien of gezegd krijgen. Een hele emotionele chock heeft me de ogen geopend toen mijn zoon me melde dat zijn moeder opgenomen werd met een ….ziekte!

  Reageer
 25. Reactie van een man van 78.
  Ik was zeker heel mijn leven een narcist. Als ik achterom kijk lijd ik nog steeds van de herinnering aan de pijn die ik onbewust aan mijn dierbaren heb aangedaan. Vroeger werden er geen oorzaken voor een bepaald gedrag bij een kind herkend. De diagnose, als ik het zo mag benoemen was: “Hij of zij; is zo”punt!! Er was voor dergelijke problemen geen geld! Ik weet nu hoe ik een heel goede man ben geworden en waar mijn probleem van NPS precies in lag.

  Reageer
 26. Ik wil graag in contact komen met (lotgenoten)ouders waarvan een kind narcistisch is.

  Ik kan meerdere boeken schrijven over geestelijke/lichamelijke mishandeling en financiële uitbuiting door mijn jongste zoon.

  Altijd vergoedelijkte ik zijn gedrag door te vroeg geboorte, echtscheiding en drugs verslaving.

  Totdat ik deze week op internet eens ben gaan google over zijn kenmerken. Liegen, geen empathie, manipuleren, respectloos, gewelddadig als hij zijn zin niet krijgt.

  Dat werd een eyes open en alle puzzelstukjes vallen ineen.

  Mijn medelijden naar hem toe is in een klap verdwenen en daarvoor in de plaats is gekomen van een soort vechtlust voor mij zelf dat ik mij niet meer geestelijk/lichamelijk wil laten mishandelen.

  Ik zoek lotgenoten/ouders die dit ook hebben meegemaakt of nog meemaken.

  Ik weet niet hoe ik met iemand in contact kan komen, dat staat niet vermeld op deze site

  Reageer
  • Dag jolanda

   Ik weet wat het is mijn zoon laat sporen van vernieling achter dubbele diagnose pdnos en odd en zwaar drugverslaafd leugens manipuleren hij heeft mij mishandeld bedreigd me nog steeds met de dood heeft een geweldige jeugd gehad maar loopt tegen iedereen te vertellen dat we zijn leven kapot hebben gemaakt familieleden nemen hem ondanks onze waarschuwingen toch in huis om vervolgens achter zijn ware aard te komen en dan is het meestal al te laat hij beloofde beterschap afkicken dus toch maar weer schulden betaald om vervolgens weer bedreigd te worden omdat ik niet nog meer geld gaf niks intreseert hem hoe andere zich voelen of wat hij aanricht doet hem niks alles is een schuld van een ander mijn man en ik leven in een hel iedere dag opnieuw

   Reageer
 27. Beste Moeders van…

  Al jaren houdt het thema ‘Narcisme’ me bezig.
  Een heel interessante Engelstalige site over dit onderwerp is die van Melanie Tonia Evans. Zij raadt aan om als je lijdt onder een relatie met iemand met een narcistische persoonlijkheid, voorrang te geven aan heling van jezelf.
  En het contact met die ander tot een minimum te beperken / te stoppen.
  Die ander heeft niet het idee dat er iets mis is met zichzelf en zal niet veranderen.
  Gisteren heb ik een film gezien die alle aspecten van narcisme / psychopathie belicht en inzichtelijk maakt waarom een ‘no-contact’ en zelfheling de beste optie is om een eigen leven te kunnen gaan leiden.
  Na de film was ik aan het googelen en kwam daardoor op deze site terecht waar ik de verhalen van Moeders las.
  Wellicht is het een idee om deze film te gaan zien, maar een waarschuwing is op zijn plaats:
  De film is gruwelijk, erger (waarschijnlijk) dan de verhalen op deze site, maar het destructieve, kapotmakende mechanisme is hetzelfde.
  Hieronder geef ik een samenvatting en probeer het één en ander theoretisch te onderbouwen.

  NIEUWE FILM VAN LARS VON TRIER MET EEN NARCIST ALS HOOFDPERSOON: THE HOUSE THAT JACK BUILT januari 2019
  In deze film zie je de ontwikkeling van een jongetje, Jack, tot een man met een narcistische persoonlijkheidsstoornis / psychopathie.

  TRAUMA
  In een veld met rietstengels zit Jack te kijken naar maaiers die met een zeis het riet kortwieken.
  Ergens in de film zegt Jack dat hij niet kon vluchten omdat bij het rennen door het riet de stengels knakten en dat hierdoor een spoor achterbleef.
  Vluchten was onmogelijk want hij werd altijd weer gevonden.
  — Dit duid ik als een verwijzing naar geweld in zijn vroege jeugd wat voor hem onontkoombaar was en dat hem heeft getraumatiseerd.
  Theorie: Een dergelijk trauma kan veroorzaken dat een bepaald deel van de hersenen (de préfrontale cortex) in ontwikkeling achterblijft met verstrekkende gevolgen voor leren, plannen, logisch nadenken, impulscontrole, concentreren, herinneren, reflecteren en gewetenontwikkeling.
  Trauma kan ook veroorzaakt worden door een klap tegen het hoofd, een operatie op jonge leeftijd, langerdurend verblijf in een ziekenhuis of hechtingsproblematiek met verschillende oorzaak.–

  BEROEP
  Jack ontwikkelt zich tot bouwkundig ingenieur (het bedenken), maar wil liever architect (het daadwerkelijke bouwen) zijn.
  Hij doet verschillende pogingen een huis te bouwen, maar die mislukken dramatisch en hij faalt in wat hij het liefste wil zijn.
  Met deze frustratie gaat hij door het leven.

  TRIGGER
  Jack rijdt in zijn rode bus en geeft een lift aan een jonge vrouw. Zij doet denigrerend tegen hem en daar reageert hij buitenproportioneel op. Hij voelt zich dusdanig gekrenkt dat bij een tegenactie de duivel in hem vaart.

  MANIPULATIEF
  Het wordt van kwaad tot erger en Jack wordt berekenend.
  Hij verzamelt foto’s van mensen met een bepaalde gezichtsuitdrukking en gaat die uitdrukkingen nadoen en oefenen in de spiegel.
  — Theorie: Bij iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn de spiegelneuronen in de hersenen niet actief. Hierdoor kunnen deze mensen niet in zichzelf voelen door innerlijk te spiegelen wat andere mensen op dat moment voelen. Ze zijn daardoor niet gevoelig hoe iets voor de ander is en het ontbreekt hen aan empathie. Ze zijn gevoelloos voor de gevoelens van anderen, gewetenloos en/of meedogenloos.
  Ze kunnen door de onderontwikkelde préfrontale cortex hun eigen aandeel niet zien en geven anderen de schuld van hun acties, frustraties en gevoelens van onbehagen.–

  ZWAKKE PLEKKEN
  Jack oefent dus met zijn gezichtsuitdrukkingen om hiermee andere mensen te beïnvloeden. Hij veinst empathie en weet precies de zwakke plekken te vinden waar de mensen het meest gevoelig voor zijn. Hiermee wint hij hun vertrouwen waardoor de anderen zich kwetsbaar openstellen en hij ze heeft waar hij ze hebben wil. Nu heeft hij macht en kan hij zijn plannen uitvoeren.
  — Theorie: Als hij ze alle hoeken van de kamer laat zien dan vormt dat voor hem zijn NARCISTISCHE BRANDSTOF waarvan hij steeds meer nodig heeft.
  Dit mechanisme wordt in de film uitgelegd door schaduwen onder lantaarnpalen.–

  HET SLACHTOFFER BELASTEREN IN HUN EIGEN OMGEVING
  Als een slachtoffer van Jack hulp zoekt, gaat hij naast haar staan en met haar meeschreeuwen – zelfs nog harder.
  Het slachtoffer wordt niet serieus genomen, er schiet niemand te hulp, de anderen trekken zelfs partij voor hem en zij krijgt de schuld.
  Jack vraagt haar om vergeving, ze zwicht voor hem en dat komt haar héél duur te staan.

  ISOLEREN VAN HET SLACHTOFFER
  Het huis wat Jack opnieuw probeert te bouwen wordt een grote flop.
  — Mijn duiding: Wat Jack in het echte leven wil neerzetten, hij heeft grootse ideeën, lukt hem van geen kanten.
  Daarom leeft hij zijn grootsheid-ideeën uit in een parallel universum. Afgescheiden, verborgen, stiekem en heimelijk voor de rest van de wereld.–

  GRENS STELLEN
  Jack valt dieper en dieper en heeft een steeds grotere kick nodig.
  Hij stopt pas als hem van buiten zichzelf een halt wordt toegeroepen.

  NAWOORD
  Als je door de gruwelijkheid heenkijkt, wordt zichtbaar dat de filmmaker, Lars von Trier, narcisme vanuit alle invalshoeken heeft benaderd.
  Vanuit de dader, het slachtoffer en de omgeving.

  Ik ga nog een keer kijken!

  Reageer
 28. Hallo allemaal,

  Wat een ontzettend herkenbaar verhaal.
  Ook mijn zoon(18) is narcistisch.
  Al zijn hele leven lopen wij met hem in de hulpverlening.
  Vorig jaar hebben we gezamenlijk besloten om hem uit huis te laten plaatsen.
  Dit leek een verademing, maar niets was minder waar.
  Het werd van kwaad tot erger.
  Sinds kort weer terug genomen in huis, maar wat een spijt heb ik daarvan.
  Regelmatig noemt hij me bij mijn naam, in plaats van mama.
  Hij zegt letterlijk, ik hoef niet meer naar jullie te luisteren.
  Hij steelt, onze auto, scooter, geld.
  Hij heeft geen rijbewijs trouwens, dus wij moeten als we gaan slapen, alle sleutels en geld meenemen naar de slaapkamer.
  Hij heeft zelfs de politie op ons afgestuurd met het verhaal, dat we hem hadden mishandeld.
  Dit was al de zoveelste keer.
  Ik ben nu aan het eind van mijn latijn.
  Ik kan niet meer investeren in iemand, die niet geholpen wil worden, ook al is het mijn zoon.
  Hij is gestopt met school, werkt niet en liegt tegen iedereen.
  Zelfs zijn vriend wil hem niet meer in huis nemen.
  Ik moet echt voor mijn eigen rust kiezen en voor mijn man en dochter (11), want iedereen gaat kapot aan zijn gedrag.

  Reageer
  • Beste Annemieke,

   Ook mijn kind leeft in zijn narcistische hel. Hij is bijna 21 jaar en leeft volgens hemzelf een perfect leven. In zijn helse overtuiging ben ik duivel die het hem o zo moeilijk maakt! Bij mij is na jarenlange stress, verdriet, teleurstellingen en wanhoop eindelijk de knop om. Ik heb hem een ultimatum gesteld dat hij vrijwillig hier uit huis gaat of onder begeleiding van politie! Gelukkig ben ik (bijna) de schaamte voorbij wat betreft onze omgeving waarin wij wonen. Ik herken mijn eigen kind niet meer! Het enige wat wij delen is de bloedband voor de rest heb ik in de loop van de jaren alle hoop en verwachtingen naar 0 bijgesteld! Het Is nu tijd dat ik voor mijzelf kies en meer ga genieten van het leven. Ik ga onder begeleiding van een psycholoog helemaal loskomen van mijn zoon, de denkbeeldige navelstreng moet doorgeknipt worden! Voor mijn welzijn en mijn geluk. Mijn verhaaltje lijkt koel en klinisch, maar neem van mij aan dat ik emotioneel en lichamelijk kapot gemaakt ben door mijn zoon. Dit alles heeft onbeschrijfelijk verdriet en pijn gekost. Als er mensen zijn met soortgelijk verhaal zou ik daarmee graag in contact komen.

   Groet,
   Dorien.

   Reageer
   • Dag dorien
    Ik ben er ook nog dagelijks mee bezig net wat je zegt proberen los te komen van je kind is erg moeilijk ben zelf daar ook mee bezig maar die jongen heeft me tot wanhoop gedreven ook mijn zoon is een narcist

    Reageer
   • Lieve Dorien

    Jouw verhaal is ook mijn verhaal. Haast identiek. Ik begrijp maar al te goed hoe jij je nu voelt en waar je doorheen moet.
    Het lastigste van al is het ongeloof en onbegrip van familie en buitenstaanders.

    Ik “als slachtoffer” wordt bestraft als dader. Bijgevolg laten sommigen mij volledig vallen als een baksteen.
    Ik heb jaren geleefd in angst, werd gekleineerd, gechanteerd, gemanipuleerd enz…
    Was niet meer dan een dweil in de ogen van mijn kinderen. Bovendien zie ik mijn kinderen graag, maar hun gedrag is niet O.K.
    Hulp aanvaarden ze niet. Ze verdraaien wat is gebeurd en ik ben gek in hun ogen. Politie kw1m er ook aan te pas.
    Zondag moederdag. Is voor mij een zwarte dag. Als mama stond ik dag en nacht voor hen paraat. Ik heb geen schuldgevoelens want ik gaf mijn hart en ziel aan mijn kinderen . Er is een grote leegte binnenin mezelf.
    Ik moet voor mezelf goed zorgen, zodat ik niet ten onder ga.
    Ve4l sterkte. We komen er wel

    Reageer
   • Ha Dorien, het kan bijna niet anders dan dat jouw zoon vroegkinderlijk een trauma heeft doorgemaakt. Misschien operatie of ziekenhuis en dat zijn gedrag van nu posttraumatisch is. Hij leeft dan zelf ook in een hel en de oorzaak kan hij niet anders dan buiten zichzelf zien. Er worden nu therapieën ontwikkeld om dit te ontstijgen. Voor nu kan ik helemaal begrijpen dat je contact moet verbreken – om er zelf niet aan onderdoor te gaan. Het is voor jou ook traumatiserend geworden. Op FB zijn er twee sites die kunnen ondersteunen: die van Esther Groenewegen (Als hechten niet vanzelf gaat) en Therapeutisch Ouderschap. Veel sterkte! ❤️ PS Boektip hieromtrent: De weg uit trauma kun je leren (Dingjan en Kranenburg)

    Reageer
   • Beste Dorien
    Jouw verhaal is mijn verhaal.
    Je vindt het onder zonnebloem
    Sterkte !

    Reageer
 29. Lieve Annemie ;
  Uw verhaal kan mijn verhaal zijn . Mijn dochter gedraagt zich net hetzelfde als uw zoon .
  na vele , vele pogingen om haar te helpen en niets baat Ik heb voor mijn rust afstand genomen
  Vaak doet het mij nog heel veel pijn

  Ik wens je veel sterkte

  Reageer
 30. Gebroken hartje

  Jolanda, zou graag met jou in contact willen komen, maar weet ook niet hoe.
  En natuurlijk met nog meer moeders op deze website.

  Reageer
  • Beste Hartje
   Ik wil zeker met jou in contact komen . Ik stel voor dat je het vraagt via de auteur van deze blog. Zij heeft mijn elailadres. Ik kan het hier moeilijk hier openbaar latzn verschijnen. Tot zo

   Reageer
   • Bedankt voor je reactie Zonnebloem. Ik heb net jouw mailadres doorgegeven aan Hartje.

    Warme groet,

    Mary Sjabbens

    Reageer
 31. zoon 26jaar en oudste van drie jongens
  narcist overduidelijk
  veel verdriet in het gezin hij heeft alles geprobeerd
  en ik op mijn manier alles geprobeerd en getolereerd
  want iedereen verklaarde mij voor gék en wist t beter
  na 14 zware jaren blijkt dat niets! heeft geholpen
  maar ik kan in de spiegel kijken ik heb álles gedaan wat volgens mij een moeder moet ervaren voordat je afscheid neemt van je zoon want dat heb ik gedaan
  nu zie ik hem niet meer met dat verdriet kan ik beter omgaan dat is nl één verdriet en al de ellende teveel verdrietige momenten
  dus kan ik na alle jaren zeggen dat mensen met narcisten om hun heen neem afstand t stopt nooit

  Reageer
  • beste mevrouw,
   Zolang iemand weigert zijn probleem te herkennen kan hij zichzelf niet helpen. Het is goed mogelijk uit deze narsistiche cirkel te stappen. Ik ben een man en kan het weten want ik had heel mijn onbewust NPS. (narsistische persoonlijkheidsstoornis.)Lees het boek: Een spiegel voor narcisten . (BIB). Of geef het cadeau aan de persoon. Ik had geen impathie voor anderen en dat WAS mijn probleem.

   Reageer
   • Beste Claude,

    Wat een mooie reactie van u.
    Ik ben net als u van mening dat diegene met een narcistische perrsoonlijkheids stoornia daar zonder dat hij dat zelf weet – dus onbewust – aan kan lijden.
    Diegene kan gebukt gaan onder vreselijke schaamte-,schuld- en eenzaamheidsgevoelens en dénken dat hij het beste voorheeft met de ander.
    Een boek dat in 2018 is uitgebracht laat licht schijnen op de verschillende soorten ‘narcisten’. Te weten de intimiderende, de betoverende en de ‘aardige-kerel’.
    Het laat zien hoe je hier als ‘slachtoffer’ aan kunt ontsnappen door uit het destructieve patroon te stappen.
    Het heet:’Het Gaslight Effect’ en is er in Nederlandse vertaling.
    Het mooie van uw titel ‘Een spiegel voor narcisten’ vind ik dat het vanuit ‘de narcist’is geschreven voor mensen die bereid zijn dit proces aan te gaan.
    Mijn complimenten dat u deze stap hebt gezet.
    Heeft het u ook positieve veranderingen gebracht?
    Hartelijke groet,
    Anja Verheijen

    Reageer
 32. ik heb een heel hoge prijs betaald en maaaanden gebukt gegaan onder schuldgevoelens voor het breken van harten van diegenen die me liefhadden. Nu probeer ik voorzichtig mijn enige zoon, die net als ik destijds NPS heeft voorzichtig te helpen.De positieve veranderingen: ik heb mijn leven gelukkig weer al 20 jaar op de rails met een fantastische vrouw..
  Detail: Mijn oude moeder waar ik in mijn crisisperiode weer bij inwoonde, zei dat ze elke dag voor heeft gebeden dat ik een goede vrouw zou ontmoeten….
  Claude

  Reageer
 33. Mijn dochter is 15 en al 15 jaar heb ik dezelfde problemen of het geen ik hier nu lees Niemand begrijpt mij als ik uitleg hoe mijn dochter in elkaar zit telkens moet ik horen maar ja het is een puber. Nooit kan je iets goed doen liegen manipuleren…… noem maar op het is soms een hel, na vijf jaar met haar vader te leven die mij sloeg en manipuleerde zit ik weer in hetzelfde verhaal met haar het is een lijdensweg en weet niet wat je ermee moet doen want ze heeft al 2 psychologen gemanipuleerd, ze verteld dat ze slagen krijgt en geen eten ik kom overal in schande en moet mij overal excuseren alle dagen op de toppen van mijn tenen lopen. Dit is geen leven, het leven kan zo mooi zijn, ben zelf altijd vrolijk en verdraagzaam maar hoelang kan een mens dat uithouden

  Reageer
 34. Heel herkenbaar dat een kind van je je gezin te gronde wil richten. Mijn oudste zoon heeft al 15 jaar geen contact met mij en mijn dochters, halfzusjes. Om wat voor reden ook is er sinds kort tussen hem en mijn jongste dochter en kleinzoon van 7 en dat zou eerder een ingang hebben kunnen betekenen dan een bedreiging voor de rest van ons gezin. Ik heb al jaren zo’n goed contact met mijn kleinzoon, komt elke week logeren, samen leuke uitjes maken. Hebben samen een gedeelde hobby. Ook omdat ik veel verdriet had over het verlies van contact met mijn zoon(ouderverstoting) en nooit antwoorden kreeg over de reden waarom hij zo vijandig, agressief en haatdragend deed. Tot de dag van vandaag is er geen antwoord op. Sinds dat contact is mij het contact met mijn kleinzoon ontzegt, ook weer zonder aanleiding. Dit is precies wat mijn zoon wilt. Mij raken via mijn gezin. Ik kreeg dankzij dat ventje weer zin in mijn leven, alles veranderde toen hij in mijn leven kwam. Wettelijk kun je niks doen. Mijn zoon is 36 en mijn dochters 30 en 25. De middelste is in alle staten omdat mijn jongste gelooft wat ze wilt geloven. Ik hoop dat ik je kan behoeden dat jouw zoon ook kans ziet je nog meer te “pakken”. Het interesseert ze niet dat ze nog meer mensen beschadigen, integendeel. Ze genieten ervan. Ongelooflijk maar waar. Triest.

  Reageer
 35. Met veel belangstelling heb ik alle reacties gelezen. Wij herkennen veel van deze signalen, maar hoe kan je hierbij helpen of krijg je een
  16 jarige naar een goede behandeling of een diagnose. Graag zou ik hier meer over willen weten???

  Reageer
 36. Lieve dappere mensen allemaal. Zeven maanden geleden heb ik deze site ontdekt en een bericht geplaatst. Ik heb een hels jaar achter de rug na de diagnose van mijn narcistische zoon.
  De psychiatrie weet dat deze stoornis niet, moeilijk? te genezen valt en stuur je dus wandelen met de boodschap: indien er problemen zijn, bel de politie en naar mezelf toe: ” zoek een goede psycholoog om zelf sterker te worden en je zoon los te laten”.
  Ik ben nog steeds heel erg boos op de onkunde van de psychiatrie, maar ondertussen moet ik wel verder.
  Met behulp van mijn psycholoog heb ik geleerd om mijn zoon inderdaad los te laten en er te zijn voor mijn gezin, man en 2 andere kinderen en niet te vergeten er te zijn voor mezelf.
  Dit heeft me veel moeite en tranen gekost. Ben reeds enkele tijd werkonbekwaam wegens burn out tgv alle stresstoestanden.
  Het gaat nu beter met mij. Ik weet dat de problemen met mijn zoon nooit zullen weggaan, dat deze me gaan blijven achtervolgen, mijn hele leven lang. Maar ik kan me er al beter van distanciëren.
  Ik heb lang geworsteld met het opgeven van een van mijn kinderen, dit stond niet in mijn moederhart geprogrammeerd. Maar uiteindelijk is dit de enige oplossing.
  Af en toe duikt er een mail van één van jullie met dezelfde problemen.
  Raar, maar het feit dat ik niet alleen ben in deze problematiek, sterkt me.
  Het feit dat jullie, na een lange strijd, uiteindelijk ook de kracht vinden om jullie geluk opnieuw terug te vinden, sterkt me ook.
  Ik wil hierbij iedereen die in hetzelfde schuitje zit, veel moed en kracht toewensen.
  Ik kon destijds niet geloven dat ik ooit nog gelukkig kon zijn. Nu heb ik alweer hoop.
  Lieve mensen allemaal.Geef niet op en laat je omringen door goede vrienden en aanvaard hulp van mensen met een goed hart.
  Veel liefs en sterkte
  Een mama die weer bergop aan het klimmen is 🙂

  Reageer
 37. Zelf moeders die hulpverlener zijn overkomt dit. Ik zou graag met lotgenoten willen praten en kijken wat er verandert kan worden in de hulp voor onze kinderen.
  Ook ik heb zo n naar verhaal over onze jongste zoon.
  Misschien kunnen we krachten bundelen?

  Reageer
  • Dat zoek ik ook contact met lotgenoten heb zelf ook met mijn zoon op een camping gezeten maar hoop ellende gehad en nu nog

   Reageer
 38. Wat mooi geschreven. Ik vroeg me af, omdat er staat “ik weet al 10 jaar dat”….. hoe oud hij nu is (Of anders gezegd toen was) Vanaf wanneer “wist” je dit, vanaf wanneer vermoedde je dat er iets niet goed is?

  Als ik naar mijn kind kijk (nu 14) zie ik zoveel trekken van. Hij heeft officieel ook de diagnose persoonlijkheidsstoornis in ontwikkeling, dus ik zie geen spoken ofzo. Maar omdat het een kind is, mag het allemaal niet zo genoemd worden. Hierdoor wordt het niet erkent, kreeg en krijg ik nog steeds niet de hulp die eigenlijk zo hard nodig is (hadden we het nog kunnen voorkomen??)

  Nu gaat hij uit huis geplaatst worden. Maar het is zo moeilijk om lotgenoten te vinden, als het gaat om een nog niet volwassen kind. Mensen gooien het op van alles, nu is dat “de pubertijd” geworden. Maar je kan mij niet vertellen dat al die typische symptomen maar gewoon kunnen zolang we er een ander oorzaakje voor kunnen benoemen?

  Bedriegen, liegen, stelen en tussendoor zoetsappig lief zijn, veelal juist op de momenten dat hij me in de maling aan het nemen is. Het doet enorm veel zeer, maar erover praten?? Kan niet, want hij is nog “maar” een kind.

  Ik/we zagen het een paar jaar terug al, toen iemand mij erop wees en ik er eens in ben gaan verdiepen (had betrekking op zijn biologische vader dan) en ineens viel er van alles op zijn plek. Behalve dat hij een autisme diagnose heeft, met een vermoeden van adhd en ODD diagnose, dus ook die persoonlijkheidsstoornis in ontwikkeling.

  Hij trekt zich totaal niks aan van wat een ander voelt, dat kan een uitting zijn van autisme, dat klopt…. maar het interesseert hem ook echt helemaal niks. Autisten zijn vaak juist wel eerlijk, duidelijk, vinden houvast in structuur en regelmaat… hij niet. Hij wil gewoon doen wat hij wil en doet alleen wat een ander wil als hij weet dat alleen daardoor hij iets krijgt wat hij wil. Maar als het teveel moeite kost, doet hij dat ook niet, dan is hij gewoon kwaad, omdat hij zijn zin niet krijgt. Hij zegt “dat hij kwaad is op zichzelf” Hij zegt “dat hij niet weet waarom” hij het doet.

  Ik wordt er moedeloos van en voor de zoveelste keer zoekende naar mogelijke lotgenoten.. kwam ik hier terecht.

  Misschien dat iemand ook eens een lotgenoot zoekt.

  Reageer
 39. Ik heb een aantal van de verhalen op deze site gelezen en ze komen mij in veel gevallen als herkenbaar voor. Ik heb zelf een zoon van 22 jaar waarvan ik sinds een paar jaar sterk vermoed dat hij een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Zijn moeder en ik zijn na een bijna 5-jarige relatie al in 2000 uit elkaar gegaan. Zijn moeder heeft een narcistische persoonlijkheidsstoornis: alles wat in haar leven fout gaat, is automatisch de schuld van een ander. Ze heeft talloze relaties gehad en ging binnen die relaties regelmatig vreemd (in de psychologie heet dat “narcistische voeding”; het voortdurend bevestiging zoeken bij anderen). Tussen 2013 en najaar 2017 heb ik zeer regelmatig met mijn zoon heftige aanvaringen gehad. Het gaat te ver om dit allemaal in detail te beschrijven, maar het komt er op neer dat er conflicten ontstonden op het moment dat hij iets wilde, wat ik terecht niet wilde en andersom. Op zulke momenten kreeg ik als vader de meest verschrikkelijke verwijten naar mijn hoofd: ik was een slechte vader, ik deugde nergens voor. Het leidde zelfs tot fysiek agressief gedrag: er werd met vuisten naar mij uitgehaald en ik kreeg zelfs doodsbedreigingen naar mijn hoofd; ik ben van de meest verschrikkelijke dingen beschuldigd. En telkens zat op de achtergrond zijn narcistisch-gestoorde moeder via de whatsapp hem op te jutten tegen mij. Nu realiseer ik me dat opvoeden soms een lastige zaak is, maar 1 ding weet ik in mijn leven heel zeker: ik heb alles voor hem gedaan; ik heb duizenden euro’s geïnvesteerd in onderwijs (hij heeft na de middelbare school geen enkele kwalificatie behaald); ik heb hem door de middelbare school heengesleept (hij was zelf te lui en te gemakzuchtig om op eigen kracht dat te bewerkstelligen). In september 2017 heeft hij mij na het zoveelste akkefietje met de dood bedreigd (“als ik je op straat tegenkom, dan steek ik je helemaal dood”)en dat terwijl ik met hem een financiële tegemoetkoming had geregeld om een boete, die hij door zijn eigen laksheid zelf had veroorzaakt, af te lossen. Toen was voor mij de ultieme grens bereikt: ik heb hem toen meegedeeld dat ik het contact zou verbreken en dat is een situatie die tot op de dag van vandaag nog voortduurt. Ik heb wel via de app een “verbinding” met mijn zoon, maar we sturen elkaar zeer sporadisch een whatsapp. Uiteraard heeft het mij als vader zeer veel gedaan, ik ben er eigenlijk nog dagelijks mee bezig, maar ik heb tegelijk de overtuiging dat ik echt niet anders kon. Als je een familieconnectie met narcisten heb, dan sta je eigenlijk met 1 – 0 achter: wij als niet-narcisten lijden (enorm) onder de ellende, terwijl narcisten (vanwege hun gebrek aan empathisch vermogen) dat niet of nauwelijks hebben. Mijn zorg is nu: wat gaat er gebeuren als hij straks met zijn vriendin kinderen gaat krijgen? Ik ben bang dat ik dan a. mijn kleinkinderen zeer sporadisch zal zien en b. dat hij zijn kinderen als manipulatiemiddel tegen mij gaat gebruiken. Geen prettig vooruitzicht

  Reageer
 40. ik heb een narcistische dochter
  Sinds kort zie ik haar niet meer
  Ik lees graag met jullie mee

  Reageer
 41. Hallo verdrietige moeder, het is net of ik een stukje van mijn eigen verhaal lees. 14 jaar geleden kreeg ik mijn eerste zoon. Een huilbaby die alleen maar stil was zodra hij mij voelde. Dag en nacht liep ik met hem rond. 4 jaar later nog steeds. Inmiddels een 2e zoon erbij. Ook ik dacht het bij hem anders te doen dan wat ik had meegemaakt. Geen liefde gehad thuis. Nooit een blijk van waardering of trots waar ik als kind enorm nasr hunkerde. Ik was dom en zou het nooit ver schoppen was de redenering van mijn alcoholverslaafde moeder. Dus mijn kinderen werden overladen met liefde en complimenten. Dag en nacht stind ik voor hun klaar. Toen mijn oudste 4 was moest hij naar school. Hij was nog nooit een paar uur zonder mij geweest. Dus drama. Dat heeft hij jaren volgehouden. Toeb hij 5 was volgde er een scheiding tussen hun vader en mij vader was gediagnostiseerd met Asperger. Deze wilde ik zonder problemen voor de kinderen en dat lukte. Toen hij 6 kreeg hij ook de diagnose asperger en hoge intelligentie. Ik dacht nog dat dit ook niet bevorderlijk moest zijn voor zijn zelfvertrouwen. Dus nog meer complimenteren. Roepen hoe slim hij is en bovenal hoe trots ik op hem ben. En nu in de puberteit heb ik zo het idee dat hij narcistisch gedrag laat zien. Hij schwld me verrot. Doet anderen geloven dat hij thuis in een hel leeft. Lacht me uit als ik in tranen uitbarst wanneer hij me vernedert. Zijn vriendem geloven niet dat het thuis een hel is. Omdat ze mogen blijven slapen en mee eten. Ben daar heel gemakkelijk in. Maar iedere keer bij een andere volwassenen roept hij het wel. Laatst moest ik met hem bij de schoolpsycholoog komen omdat mijn zoon had gezegd dat hij thuis in een hel leeft. Ik zou hem vroeger mishandeld hebben en hij is bang dat ik dat nu bij zijn broertje zou gaan doen. Ik was met stomheid geslagen. Nog nooit heb ik hem geslagen! Dus heb hem gevraagd waarom hij zulke dingen zegt. Hij blijft volhouden dat het wel zo is. Het gesprek daar was niet fijn. Het voelde als een aanval richting mij met zn twee. Nu probeert hij de held uit te hangen bij een paar schoolvriendinnen. Zij zijn benaderd door loverboys. Ze moesten onder dwang naaktfoto’s maken. Hij wilde ze wel even helpen en heeft die jongens gebeld en geeist de meoden met rust te laten. Nu wordt hij bedreigt en laatst opgewacht onderweg naar huis op de fiets. Ik met hem naar het politiebureau om aangifte te doen voor bedreiging. Ik heb er slapeloze nachten van. Angst dat ze hem iets aan doen. Hij vind dat ik overdrijf. Ik en politie heb hem gezegd geen contact meer met deze mensen op te nemen en zich er niet meer mee te bemoeien anders herft hij telefoonverbod en moet hij deze inleveren. Hij had de meisjes ook kunnen helpen door ze naar het politiebureau te sturen. En laatst belde er weer een instantie ik zou volgens mijn oudste mijn jongste hebben mishandeld volgens mijn oudste. Mijn jongste heeft tegen de instantie gezegd. Dat heeft mama niet gedaan en dat zal ze ook nooit doen. Zo is mijn mama niet. Maar steeds die trappen in mijn rug. Ik ben gaan surfen op het internet. En ineens las ik het. Doordat ik ben doorgeschoten heb ik de opvoeding totaal verziekt. Ik heb van mijn zoon een narcist gemaakt. Hij loopt over van zelfvertrouwen en is helemaal idolaat van zichzelf. Hoe heeft het zo ver kunnen komen. Ben er zo verdrietig van.

  Reageer
  • Hallo, jou verhaal komt totaal naar het mijne het laatste deel niet meegeteld
   Mijn dochter is inmiddels 23 jaar woont sedert drie jaar uit huis omdat het gewoon
   niet meer houdbaar was. Ik heb meer dan tien jaar nodig gehad om me te herstellen van haar vader hetzelfde calliber en nu zij drie jaar niet meer onder
   mijn dak woont gaat het me nog beter zo goed zelfs dat ik geen behoefte
   meet heb om haar maar enigzinds nog te zie of te horen
   En ik ben van mening dat het niet ons fout is dat ze zo zijn
   Ik voel me in elk geval NIET schuldig noch verdrietig of wat dan ook
   Zij doen dat OOK NIET.

   Reageer
 42. Lieve lotgenoten,

  Heb ’n narcistische zoon; begrijp jullie hélemaal. Je durft er met niemand over praten. Het neem m’n levensmoed volledig weg….elke dag sta ‘k wenend op en ga ook wenend weer naar bed. Dit al zo’n 15 jaar…. Is volledig breken de beste oplossing?… ‘k weet het niet meer…doch zo kan ‘k het leven nog maar héél moeilijk aan.

  Reageer
 43. Lieve moeders en vaders, net zoals ik met hetzelfde probleem….schuldgevoelens, er ziek van worden enzomeer…. Ik stel mij de vraag: hoe kunnen we in contact komen met mekaar? Weet hier iemand van jullie hoe dit precies werkt? Erg bedankt alvast want zie dit in m’n uppie , na jaren vechten, niet meer zitten. Het wordt erger met de jaren.

  Reageer
 44. Ik zou zeggen een facebook groep opstarten.

  Reageer
 45. @Silvia Minneboo

  Jij bent de eerste in de reacties die ik lees met een kind die nog niet eens in de pubertijd zit. Ik ben al een tijdje op zoek naar iemand die wat meer bekend is met een kind dat jong is en narcistisch gedrag vertoond. Ik zou het fijn vinden om met je in contact te komen.

  je kunt mij opzoeken op FB onder deze naam.

  Reageer
 46. Deze zondag was ik (voor de miljoenste keer) compleet murw. Mijn lichaam en geest voelde zo raar dat ik dacht: moet ik een ambulance bellen? Het leek of al mijn levenskracht en levensenergie weg was. Er zat nog n heel klein levend puntje in het midden. Ik dacht: het is m NU gelukt! Ik ben kapot… mijn zoon is 36 jaar, ogenschijnlijk een mooi mens, maar owee als hij n NEE krijgt! Al jaaaaaaren en jaaaaren kom ik het gelieg en bedrieg tegen, tevens het ontkennen van dit alles, hij pakt dingen ongevraagd bij mij, bij iemand anders en ontkent dat dan glashard. Laat mij geloven dat ik het verkeerd heb en hoe durf ik als moeder zo aan hem te twijfelen? Want vertrouw ik m eigenlijk wel? Wat ben ik voor n moeder. Hij weet me altijd op mn diepste plekken te raken. Ik heb al zoveel oefening gehad in beheersing, geduld, het bij mezelf houden…maar soms lukt het me niet. Dan voel ik me een getergd dier en flip m dan ook ‘gewoon’. Nou…en dan moet je het meemaken! Ik voel me dan zo slecht, vol schuldgevoel en bijna suicidaal: en DAN pas gaat ie nog verder! Hij hoeft me nooit meer te zien. Ja, mijn andere 2 kinderen daar houd ik wel van etc.etc ik heb vaker gelezen over pathalogisch narcisme en wilde er niet aan. Hij heeft Asperger (vorm van autisme), daar ligt het aan, dacht ik, hoopte ik. Maar na zondag kan ik er niet meer om heen! Ben zo blij dat ik hier andere moeders terug lees (niet blij voor jullie natuurlijk!), maar blij dat ik er niet alleen in ben. Dat dit bestaat. Ik ben sinds 1991 een alleenstaande moeder v 3 kinderen EN ben zelf therapeut! Hoe bizar dat het ook MIJ gebeurt! Dank voor het delen.

  Reageer

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.