Na de hel kwam ik terecht in de hemel

“Ik ben een dochter van een vrouw die door haar vader misbruikt werd. Mijn moeder heeft daar haar hele leven over gezwegen. Ze had allerlei trauma’s die indertijd als zenuwaanvallen werden afgedaan.

Ik heb van kleins af aan al over haar moeten moederen, heb haar zelfs voor zelfmoord moeten behoeden toen ik haar op een dag vond met haar hoofd in de gasoven.

Het misbruik door haar vader heeft ze altijd als een zware last met zich meegedragen, ze kon en mocht er niet over praten. Ze heeft het meegenomen in haar graf. Als kind wist ik niet wat er met haar aan de hand was en ik deed altijd mijn best om maar zo lief mogelijk te zijn voor haar, omdat ik niet wilde dat het aan mij te wijten zou zijn.

Ik had tevens de beste vader ter wereld die haar op handen droeg en toch leek ze niet gelukkig. Pas achteraf, jaren later, hoorde ik het één en ander in de wandelgangen en toen viel voor mij het kwartje.

Ik dacht dat ik een lieve opa had. Hij wilde altijd met mij spelen en ik begreep er als kind geen snars van waarom mijn veel oudere zus altijd op me zat te vitten als hij op bezoek was. Ze waarschuwde dan dat ik door mijn knieën moest zakken als ik bukte, en dat ik mijn benen bij elkaar moest doen als ik ging zitten. Dat terwijl ze mij geen blik waardig keurde als opa niet op bezoek was.

Ik dacht dat opa mij alleen maar wilde laten zien hoe sterk hij was door mij met één hand (tussen mijn benen) op te tillen. Gelukkig viel mijn zus toen snibbig uit tegen hem en heeft hij dat trucje niet meer gedaan. Pas veel later snapte ik dus waarom mijn zus zo deed.

Op mijn veertiende kreeg ik verkering en ik was helemaal hoteldebotel van die jongen. Hij was wat ouder en ik voelde mij, doordat ik aandacht kreeg, speciaal. Vier jaar later trouwde ik met hem en van dat moment ging het bergafwaarts.

Mijn man bleek een narcist te zijn. Hoe ik ook mijn best deed, het was nooit goed of genoeg. Ik werd altijd gekleineerd, ook in gezelschap, en hij vertelde me wat een sufkop ik was en dat ik nooit iets begreep. Verder mocht ik mij nergens mee bemoeien want ik had toch nergens verstand van.

Ik begon me steeds kleiner en minderwaardig te voelen, ik dacht zelf ook dat ik niet veel waard was. Inmiddels was ik al mijn zelfvertrouwen kwijt. Toch heb ik dit bijna twintig jaar volgehouden omdat ik mijn vader als voorbeeld had. Mijn vader hield het toch ook vol met mijn altijd zieke en depressieve moeder? Natuurlijk is er een verschil, alleen zag ik dat toen niet.

Maar op een dag brak ik, ik kon niet meer. Ik kon het niet meer volhouden. Ik besloot om weg te gaan en de scheiding aan te vragen. Ik trok weer bij mijn ouders in. Gelukkig stond hun deur wagenwijd open voor mij.

Een poos daarna kreeg ik een relatie met mijn huidige echtgenoot en ik kwam van de hel in de hemel! Het was net of ik de hoofdprijs in de loterij gewonnen had! Ik trof een man die mij als een koningin behandelde, ik wist niet hoe ik het had. Mijn lief is getekend door zijn verleden van misbruik en mishandeling maar hij droeg mij op handen en had alles voor me over.

Vanaf die tijd af ben ik gegroeid en pas echt volwassen geworden. Ik heb allerlei cursussen gedaan en hij heeft mij leren inzien hoe slim en intelligent ik ben. Uiteindelijk zijn wij getrouwd en we zijn waanzinnig gelukkig met elkaar, ik heb er nog nooit één minuut spijt van gehad!

Samen zetten wij ons nu in voor misbruikte en of mishandelde mensen via een door mij opgezet digitaal ontmoetingsplatform: Nederland Heelt. Met daarbij een forum waar lotgenoten veilig, in een besloten setting, ervaringen en tips kunnen uitwisselen en er voor elkaar kunnen zijn.

Deze online plek was hard nodig want de meeste mensen hebben altijd over hun verleden moeten zwijgen, en daar kan je letterlijk ziek van worden. Bij ons kunnen zij het taboe doorbreken en hun hart luchten. En dat is een eerste stap naar heling want delen is helen!”

Dank Tonny Kamper. Meer weten? Kijk dan op nederlandheelt.nl.

Foto komt uit de collectie van André Brockbernd.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig:
Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht op

11 Reacties

 1. Wat apart toch weer dat je zonder dat je het door hebt toch altijd de partner aan trekt die in 1e instantie het verlengstuk is van een van de ouders. Nou ja vaak dan. Mooie blog weer, en wat goed dat dit mooie initiative is gestart, het is hier zooo stil rond om al het misbruik.
  #WarmHart Grts Rich

  Reageer


  • #WarmHart Hartelijk dank voor je fijne commentaar en je hebt gelijk, dit gebeurt inderdaad heel vaak zonder dat men het in de gaten heeft !
   Grts Tonny

   Reageer


 2. Wat een herkenbaar verhaal zeg. Als je als persoon erg begaan bent met de mensen die je lief hebt en veel empathie kan tonen, zoals je bij je moeder deed, zie je toch heel vaak dat je ergens in de val van een narcist loopt. (ze hebben daar denk ik een neus voor en jij staat er ongemerkt open voor)

  Ik lees t in dit verhaal, met weet het ook uit mijn eigen ervaring.
  Wat mooi dat je leven zo’n fijne wending heeft genomen en je de persoon hebt gevonden waar je zielsgelukkig mee bent.

  Reageer


  • @Johan hartelijk dank voor je fijne reactie, die biedt weer wat herkenning..
   We zijn niet ‘alleen’

   Grts,
   Tonny

   Reageer


 3. Hartelijk dank voor het plaatsen van mijn verhaal Mary, het is fijn als er iemand een luisterend oor voor je heeft en je een podium biedt om je stem te laten horen !

  Liefs,
  Tonny ♥

  Reageer


 4. Erg dat ze het misbruik voor jou verborgen hield,jouw moeder.Maar ondanks wat je meegemaakt hebt is het nu mooi dat je andere mensen nu hulp kan bieden.Dat Nederland Heelt nu bestaat !

  Reageer


  • Wat lief van je @Jeanne, dat geeft mij weer motivatie om door te gaan, hartelijk dank daarvoor ♥
   Warme groet, Tonny

   Reageer


 5. Wat geweldig dat je durft te delen Tonny.. ik ben geestelijk misbruikt en geslagen door mijn ouders.. nu ben ik 57 en een paar weken geleden heb ik de moed gevonden om te breken met mijn ouders.. helaas wil de rest van mijn familie niets meer van mij weten.. maar mijn man en zoon steunen mij.. eindelijk rust <3

  Reageer


  • Dank je wel voor je reactie @Anneke, wat fijn dat jij nu ook de moed gevonden hebt om voor jezelf te kiezen! Ik gun je een mooie toekomst ♥
   Warme groet,
   Tonny

   Reageer


 6. Je verhaal heb ik al vaker gelezen en iedere keer weer raakt het me.
  Zoveel respect voor jou lieve Tonny ❤️
  #Samensterk en liefs van mij

  Reageer


  • @Rider dank je wel lieve kanjer! ♥ #Samensterk ♥ liefs terug van mij ♥♥♥

   Reageer


Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.