Vurige borsten

In mijn jeugd was zo lang mogelijk zonnebaden normaal. Dus met mooi weer gingen wij met een grote groep familieleden en vrienden naar het water. Op die dagen ging er van alles mee in de koelbox. Mijn moeder bakte de avond van te voren cake en pannen vol omeletten om op de boterhammen te doen. Aan eten en drinken was er op die dagen geen gebrek.

Man man, wat sjouwden we allemaal mee naar het water. Windschermen, parasols, stoelen, boten, peddels en tassen met spullen. Het leek elke keer wel een volksverhuizing als wij een dag naar het water gingen.

Naast het zwemmen was het vooral bakken bakken, en nog eens bakken. Om de haverklap smeerden wij ons in met of Nivea crème of een zelf gemaakt mengseltje van olie, citroensap en wat jodium. Mijn moeder en tante waren altijd poepie bruin. Over huidkanker was er toen nog maar weinig bekend.

In die tijd was topless zonnen hip. Als jong meisje keek ik mijn ogen uit. Zoveel blote borsten had ik nog nooit gezien. Zoveel verschillende ook niet. Het viel me op dat er ook veel loerende en zich uitslovende mannen en jongens waren die er alles aan deden om indruk te maken op de ontblote dames.

Niet alle blote borstjes waren mooi bruin. Nee er waren ook veel roodverbrande vurige borsten bij. Zo verbrand dat het pijn deed aan mijn ogen. Ik had altijd intens medelijden met die vrouwen omdat ik heel goed wist hoe pijnlijk dat moest zijn. Niet dat ik ook met een ontbloot bovenlichaam lag te zonnen hoor. Ik moest er niet aan denken.

Ik had en heb een bleke huid met echt overal sproeten en moedervlekken. Je kunt je wel voorstellen hoe ik er na een paar uurtjes zonnen uitzag. Ik was altijd de enige die met een handdoek over mijn benen en schouders zat want Mary werd zo rood als een kreeft. Ik was ook degene die er echt ziek van werd. Ik had ’s avonds koorts en akelige rillingen waardoor ik niet kon slapen.

Nu ben ik veel voorzichtiger geworden met zonnebaden. Ik smeer mij in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en zit geen uren meer te bakken. In het voorjaar probeer ik mijn huid al te laten wennen aan de zon en vanaf een graadje of vierentwintig zit ik in de schaduw of binnen. Ik hoef niet zo nodig bruin te zijn en ik ben nu voorzichtig met mijn velletje dat nog heel wat jaren mee moet.

Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig:
Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel deze posts op

4 Reacties

 1. Groot gelijk heb je, als je wat ouder wordt , wat ik al ben…..is het mooier niet zo bruin te zijn het is ook veel gezonder voor je huid. En wie zegt dat een vrouw met een niet zo getaande huid net niet zo mooi kan zijn…ik deel je mening groot gelijk heb je…

  Reactie toevoegen


 2. Alleen de titel al, daar moest ik erg om lachen! Vurige borsten.
  Die titel beviel me beter dan jouw vorige titel, want in plaats van een afgeschreven nietsnut had daar moeten staan, ik Mary ben een doorzetter.
  Erg leuk verhaal, ik lag in gedachten weer even topless te zonnen. En ging met je mee naar het water. Het is erg herkenbaar, al dat gesjouw met die spullen voor een hele dag.
  En dan dat bakken in de zon, verstand komt met de jaren want wat is het toch gevaarlijk voor je huid maar vroeger dacht je daar niet aan. Ik denk niet dat je nu persé wilt weten dat ik zongebruinde borsten had maar wil hiermee zeggen dat mijn lijf niet verbrandde maar heb wel ooit oren gehad waarvan de rand zo verbrand was dat het chips leek.
  Rot voor je dat je zo’n gevoelige huid hebt waar je extra voorzichtig mee moet zijn. Maar verstandig dat ze jou vroeger al goed in de gaten hielden en jij ingepakt zat met handdoeken, ook al was dat toen niet leuk het was voor een goed doel. Blijven oppassen dus en in de schaduw is het ook heerlijk vertoeven. Bruin of wit, egaal of gesproet, ieder mens is mooi en ik wil even zeggen dat ik jou een mooi mens vind! :)

  Reactie toevoegen


 3. Ooit in Zuid Frankrijk 2 meisjes, die zo lang in de zon gelegen hadden dat de borsten voorgoed beschadigd waren. Open tot op het bot.

  Reactie toevoegen


 4. Hey PE je beschrijft mijn situatie, begrijp precies wat je bedoelt! Vond het wel jammer dat ik slechts kort kon genieten van al die prachtige, trotse en soms zelfs droevige blote borsten want ik kon niet riskeren om te verbranden, en geheel gekleed tussen half-blote dames was ook niet zo’n goed plan! Heb erg genoten in Frankrijk aan een strand aan een meer met een boom op het strand, juist – ik onder de boom in m’n zwembroek en genieten maar! Op zulke momenten ga ik toch twijfelen of God toch misschien een hand heeft gehad in tenminste het creëren van de vrouw!

  Groet, Dick

  Reactie toevoegen


Reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *