Zorgen om de zorg

Ik kreeg van de week een rekening overzicht van de zorgverzekering. Een bedrag van ruim elfhonderd euro was door het ziekenhuis bij hen gedeclareerd. Een klein deel daarvan, iets van honderdtien euro, moet ik zelf betalen want dat valt onder mijn eigen risico. Het is half februari en door die betaling van honderdtien euro heb ik mijn eigen risico al verbruikt voor dit jaar. Dat zegt wel wat natuurlijk. Ik ben een dure gast. Nee, een dure patiënt.

Omdat ik wilde weten waar die declaratie van het ziekenhuis precies betrekking op had, heb ik met de betreffende administratie gebeld. Ik kreeg een heldere uitleg en schrok. Het blijkt dat die elfhonderd euro de kosten zijn voor één injectie met reumamedicatie. Ik ben oude kalenders en agenda’s door gaan spitten en wist weer om welk medicijn het ging. Ik weet dat ik vorig jaar een paar van die injecties in huis had. Het was het middel waarop ik, na een derde injectie, extreem allergisch reageerde. Waarvoor ik zelfs naar de huisarts moest omdat ik er erg ziek van werd.

Daarna ben ik direct gestopt met die injecties, maar ik had er nog een paar in huis, die ik dus ongebruikt weer terug kon brengen naar de apotheek. En die daar weer vernietigd zouden worden. Zeker wel drie stuks. Dus ruim drieëndertighonderd euro betaald én weggegooid. Zonde van al dat geld. Dat zou toch veel efficiënter moeten kunnen, dat voorschrijven van medicatie? Want nu heb ik het over flinke bedragen voor injecties, maar het is mij al vaak genoeg voorgekomen dat ik ongebruikte medicijnen terug moest brengen naar de apotheek.

Voor specialisten en artsen moet het toch vrij eenvoudig zijn om een recept voor een korte periode uit te schrijven in plaats van voor een aantal maanden? Er zullen toch wel meer patiënten zijn die bijvoorbeeld niet tegen een voorgeschreven medicijn kunnen? Of die om wat voor andere reden dan ook er mee (moeten) stoppen?

Als ik dan eens uitreken wat ik in een jaar heb gekost aan medicatie dan word ik er beroerd van. Ik moet erbij vertellen dat ik alle pillen en injecties slechts kort heb gebruikt omdat ik steeds te veel last kreeg van bijwerkingen. Ik ben er dus niet eens wat van opgeknapt, van al die medicijnen. Ik denk dat het tijd wordt dat het voorschrijven van recepten onder de loep wordt genomen. Echt, het zou een stuk efficiënter kunnen en voor patiënten en zorgverzekeringen een flinke besparing op kunnen leveren.

Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig:
Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel deze posts op

Reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>