Zorgen voor kwetsbare mensen

Dag Yvonne, wanneer wist je: dit werk wil ik doen?

Dat ik geneeskunde wilde doen, wist ik al van jongs af aan. Ik was uitgeloot, moest een jaar wachten en heb toen de lerarenopleiding gedaan. In het vak van ouderengeneeskunde ben ik min of meer per ongeluk terecht gekomen. Ik had slecht geloot voor mijn coschappen en moest lang wachten. Door een keuze coschap in het verpleeghuis te doen, kon ik weer wat tijd inlopen.

Toen ik daar werkte ontdekte ik een mooi vak waarin je veel voor patiënten en hun naasten kunt betekenen. De zorg voor mensen die niet meer beter kunnen worden en van het verpleeghuis(-bed) hun huis moesten maken, vond ik de uitdaging.

Hoe kun je na een beroerte of met Parkinson of dementie het leven (gescheiden wonend van je partner) zo goed mogelijk vorm geven? Naast de medische zorg, vergt de ouderenzorg werken in teamverband. Voor iedere patiënt wordt een zorgbehandelplan opgesteld waarin naar ‘de mens als geheel’ wordt gekeken.

Zo wordt ook gekeken naar bijvoorbeeld de zelfredzaamheid, het contact met de naasten, het psychisch welbevinden en of de woonplek veilig is en naar wens. Mensen steunen in het leed, maar tegelijkertijd ook uitdagen hun leven met alle beperkingen vorm te geven, zie ik als taak voor mij als behandelaar samen met het behandelend team.

Ik heb mij inmiddels gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare mensen (vaak ouderen) thuis, en dan in het bijzonder de palliatieve zorg. De overeenkomst tussen ouderenzorg en palliatieve zorg is groter dan menigeen zich realiseert. Dit komt mooi tot uiting in de volgende quote van Fliss Murtagh: ‘Palliative care is not about dying. It is about living to the maximum for people who have lifelimiting conditions.’

Wat doe jij nog meer?

Inmiddels moeten ouderen en mensen die veel zorg nodig hebben langer thuis blijven wonen. Ik zet mijn expertise in om dit thuis zo goed mogelijk te organiseren en ben er voor huisartsen die ondersteuning daarbij kunnen gebruiken. Daarnaast ben ik als hospice arts bij het Hospice Alkmaar betrokken.

Verder geef ik scholingen en lezingen. Voor mij is een goede oude dag automatisch verbonden met tijdig nadenken over, en het bespreekbaar maken van, je levenseinde. Welke behandelingen dragen nog bij en welke niet.

Veel mensen zijn zich niet bewust van de mogelijkheden die er zijn. In een boek over Zorgvernieuwing heb ik hier een hoofdstuk over geschreven, getiteld ‘Goede levenseinde zorg voor kwetsbare ouderen vergt proactieve zorgplanning’. In de literatuur wordt dit ‘advance care planning’ genoemd.

Ik geef scholing aan collega’s hoe dit bespreekbaar te maken en breng deze boodschap ook over aan mensen die na willen denken over hun levenseinde. Deze zomer doe ik dat onder andere twee maal in Café Doodgewoon in Alkmaar en Schagen.

Voor de Amazones, de patiëntenvereniging voor jonge vrouwen met borstkanker, heb ik een webinar gemaakt over palliatieve zorg en het levenseinde.

Wat ik graag wil vermelden is, dat ik ambassadeur ben van Stichting Ambulance Wens. In mijn scholingen promoot ik hen zodat hulpverleners hun patiënten kunnen attenderen op de mogelijkheden. Zij werken samen met Stichting Vaarwens en hebben een huisje in Beekbergen. Zij werken met vrijwilligers, die naast een baan in de reguliere zorg dit fantastische werk doen.

Betrokken zijn bij het afscheid nemen van het leven…wat doet dat met jou?

Heel eerlijk gezegd doet me dat nog steeds veel. Toen ik beloofd had deze vragen voor jou te beantwoorden had ik 5 overlijdens in 6 dagen. Dat is dan even teveel. Ik ben een buitenmens en moet dan mijn tuin in om weer op adem te komen.

Ben jij actief op social media?

Ja, ik moet bekennen dat ik enigszins verslaafd ben, maar zou het iedere professional willen aanraden. Ik leer er veel. Zoals van patiënten die hun verhaal delen zodat je je bewust wordt hoe de zorg ervaren wordt, wat goede voorbeelden zijn en wat beter kan. Nieuws over richtlijnen, symposia, berichten uit de media, uitbreiden van je netwerk. Vragen die je elkaar kunt stellen, discussies die gevoerd worden. De kunst is wel je tijd te bewaken!

Een vervelende vraag, maar wordt jouw zorgverlening vergoed door de zorgverzekeraars?

Ik vind dit geen vervelende vraag. De financiering in de zorg kan beter. De vergoeding van de specialist ouderengeneeskunde/kaderarts palliatieve zorg in de eerste lijn is niet goed geregeld.

De zorg valt onder de AWBZ. Gelukkig is onze beroepsvereniging Verenso druk aan het lobbyen om te zorgen dat specialisten ouderengeneeskunde makkelijker in de eerste lijn ingezet kunnen worden. Er komt veel op de huisartsen af op gebied van jeugd, GGZ, diabetes, COPD etc. De kwaliteit van zorg voor kwetsbare ouderen kan beter tegen lagere kosten als de financiering van specialisten ouderengeneeskunde in de eerste lijn geregeld zou zijn.

Bedankt Yvonne voor dit gesprek. Meer lezen? Check www.yvonnegvaningen.nl

Foto komt uit de collectie van André Brockbernd, @Dokandojo.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht

2 Reacties

 1. Volgens mij komen wij nog veel van deze artsen te kort,ouderengeneeskunde is erg belangrijk omdat er steeds meer ouderen komen.De huisarts doet al veel maar heeft ook gebrek aan tijd.De kwaliteit van zorg voor kwetsbare ouderen is nog te laag.Als ik zie dat bijv. een demente man van 94 jr. samen met zijn vrouw van 88 nog zelfstandig wonen en trap klimmen dan draait mijn hart om.Hoe is hert mogelijk dat mensen zolang moeten wachten en bijna dood zijn voor er plaats is in een verpleeghuis en ook voordat zorg goed geregeld is.Hun laatste spaarcent maken ze nu op aan part. hulp omdat er nog geen hulp of persoonsgebonden budget is.Zulke gevallen kan ik nog een hele lange lijst opnoemen en dat is nu anno 2017 aan de hand in de zorg.Dement mensen die niet geplaatst kunnen worden zo snel.Is het de bezuiniging of personeelstekort ?Maar meer mensen zouden nu in ouderenzorg moeten werken.Deze mensen verpieteren en willen euthanasie, ik vind dat triest!

  Laat een reactie achter
  • Dag Jeanne,
   Ik zie nu pas je reactie. Dank daarvoor!
   Ben het helemaal met je eens. We blijven strijden voor goede ouderenzorg en een goed levenseinde. Gebrek aan zzorg mag nooit de reden zijn voor euthanasie.

   Hartelijke groet,

   Yvonne

   Laat een reactie achter

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *