Zo gauw de dagen lengen

“Zo gauw de dagen lengen knap ik weer op. Maar voordat het zover is ben ik vooral futloos. Het lijkt alsof ik nergens energie voor heb.

Ook ben ik sneller geagiteerd en is mijn stresslevel hoger. Het liefst blijf ik binnen, nog liever blijf ik in bed. Ik heb dit al sinds mijn puberteit.

In het dagelijks leven heb ik hier best last van.

Mijn gezin en vrienden merken dat ik dan ‘minder’ ben. Het ’s avonds nog even op visite gaan of in het weekend wat leuks doen met de kinderen lukt bijna niet, of kost me heel veel moeite. En ik loop dan veel te chagrijnen.

Met name voor mijn vriendin en kinderen is het niet altijd even makkelijk. Zij proberen mij op te vrolijken en te helpen, maar vooral de kinderen snappen nog niet dat dat weinig helpt. Én dat het niet door hen komt. Ik spreek er soms met ze over, voor zover dat mogelijk is want ze zijn nog jong. Ik wil ze duidelijk maken dat mijn stemming niet hun schuld is.

Waar ik in de zomer vaak dagen van ongeveer 10 uur maak kost het mij ’s winters de grootste moeite om voor half negen op kantoor te zijn en minimaal 8 uur te blijven. Op het product dat ik lever heeft het geen kwalitatieve invloed, gelukkig.

Ooit ben ik bij een eerstelijns psycholoog geweest om te kijken of hij mij kon helpen om mijn winterdepressie te verwerken. Hij gaf me wat ‘handvatten’ waar ik soms wat aan heb.

Ik slik geen medicatie maar omdat ik mij bewust ben van de depressie probeer ik, ondanks alles, veel buiten te zijn. Daar waar mogelijk positieve dingen extra te benoemen en bewust te genieten van kleine dingen.

Verder probeer ik de laatste jaren eenmaal per week naar de zonnebank te gaan. Het is niet echt lichttherapie maar een soort vervanging. Zo krijg ik toch wat extra zonlicht op mijn lijf.

Ook sport ik in de winter.

Sinds ik aan tai chi en pilates doe zijn de klachten wel verminderd. Ook is het zwaartepunt van de depressie steeds verder naar achter geschoven. Meer richting lente, waardoor de klachten dus ook korter aanblijven.

Want zo gauw de dagen lengen knap ik weer op.”

Dank Onno, @iJohnnoo.

Foto komt uit de collectie van Jet Rood, @RoodJet.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *