Weet jij wat je écht wil?

“Het is 2017. Het jaar waarin je jouw goede voornemens gaat waarmaken. Toch? Hoever ben je tot nu toe gekomen?

Heb je al een balans-dag gehad, van je sportabonnement gebruik gemaakt zo vaak als je van plan was, of actie ondernomen om een nieuwe baan te vinden waar je blij van wordt?

Of heb je goede redenen waarom je er nog niet aan toe gekomen bent? En vind je deze redenen ook echt goede redenen of zijn het verkapte excuses om maar niet te hoeven toegeven dat je nog niet echt je best hebt gedaan?

We kennen allemaal wel iemand zoals Nelleke: Zij vindt zichzelf iets te zwaar en heeft zich voorgenomen om gezonder te gaan eten. De eerste paar dagen lukt dat aardig, maar dan is ze onderweg en heeft ze niets te eten mee.

Ze loopt een bakker binnen, het ruikt er heerlijk en ze kiest het broodje dat er zo lekker uitziet en een kaasstengel (Om de hoek zit een supermarkt waar ze ook wat fruit of een salade kan halen, maar dat idee duwt Nelleke snel weg.)

Diezelfde middag gaat ze na het ophalen van haar kind snel een cadeautje kopen voor een verjaardag. Als ze langs een snoepwinkel lopen is het wel erg leuk om daar even snoep te gaan scheppen.

Nee, het zakje hoeft niet dicht, want er mogen direct een paar snoepjes gegeten worden. Zoveel verschillende snoepjes in een zak… hoe proeft die kikker ook al weer? Die kleine gekleurde snoepjes zijn lekker en van die colaflesjes lust ze er ook wel een paar.

Deze dag is het Nelleke niet gelukt gezond te eten, maar morgen gaat ze het weer proberen. Oh ja, dan heeft ze een verjaardag.

Maar een stukje taart kan geen kwaad, dat hoort bij een verjaardag. Het is gezellig en de gebaksbordjes maken plaats voor schaaltjes met nootjes en chips. Veel mensen gaan aan het bier of nemen een wijntje en Nelleke doet gezellig mee.

Dat ze die avond voor het gemak een pizza haalt, maakt niet uit; morgen gaat ze toch sporten. De volgende dag voelt haar sportmaatje zich niet lekker en dat geeft Nelleke het excuus om met een zak chips op de bank naar haar favoriete serie te kijken. Ook fijn, toch?

Als Nelleke andere prioriteiten heeft dan gezond eten en wat afvallen, kan ze voorgaande situatie fijn vinden. Wil ze 5 kg afvallen, dan zal ze mogelijk balen dat ze zich heeft laten afleiden van haar doel en zich realiseren dat het op deze manier niet gaat lukken.

Hoe kun je er nou voor zorgen dat je voornemens geen voornemens blijven, maar daadwerkelijk gaan lukken?

Belangrijk is dat je weet wat je wil. Dus niet wat je niet wilt, maar juist wat je wel wil en waar je je aandacht op kunt richten. Je wens moet intens zijn. Je moet het echt willen, verlangen.

Pas dan maak je op ieder moment dat je moet kiezen de juiste keuze die je dichterbij jouw doel gaat brengen. Ook een noodzaak (medisch bijvoorbeeld) kan ervoor zorgen dat je wel moet doorzetten en gefocust moet blijven, ook wanneer het even lastig is.

Heb je moeite om een wens intens te maken, dan kan een coach jou daarbij helpen. Datgene wat jij over het hoofd ziet of waar je tegenaan hikt, wordt je snel duidelijk, zodat je kunt overgaan tot gerichte actie.

Als je ontzettend je best doet en focus houdt, kun je toch op een bepaalt moment het gevoel hebben dat het niet opschiet. Dat het je tegenvalt hoe snel je een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd. Geef dan niet op!

Dit lijkt alleen maar zo. Zie het als een soort pauze-tijd. Een tijd van ogenschijnlijke stilstand om te laten resoneren wat je allemaal hebt bereikt, gedaan of hebt meegemaakt.

De nieuwe gewoontes die je jezelf hebt aangeleerd, de oude patronen die je hebt doorbroken, de relaties die je bent aangegaan of juist hebt beëindigd; je laat je lichaam en geest even wennen aan de nieuwe situatie.

Zodra je bent gewend, ben je klaar voor een nieuwe stap. En voel je je sterk om een volgende verandering aan te pakken.

Een verandering krijgt zo de ruimte en aandacht die het nodig heeft om ook daadwerkelijk een verandering te zijn. En niet een tijdelijke wijziging van hetgeen je normaal gesproken deed.

Dus, wat wil jij bereiken dit jaar? Wat is jouw intense wens? Je krijgt de kans om te doen/zijn/worden zoals jij wilt. Maar zorg dan wel dat je het écht wilt!”

Gastblog van Karin Klein, Coach voor groot & klein en Kindbehartiger. Kijk voor meer informatie op www.focus2be.nl.

Foto komt uit de collectie van @annebuiskool.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht

1 reactie

  1. Ik doe niet aan goede voornemens.
    Dat daar gelaten, zijn de voorbeelden die je noemt, moeilijk.
    Hulp, zoals je schrijft, dat is het beste, en geeft de meeste kans van slagen.
    Mooi artikel, wie weet vinden veel mensen hier steun.

    Laat een reactie achter

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *