Roze Wolk? Mythe? Gebakken lucht!


Roze Wolk? Mythe? Gebakken luchtIk heb dit verhaal niet voor niets opgeschreven. Ja, uiteraard wilde ik dit delen met jou. En ik geloof dat ik me daarnaast ook behoorlijk heb blootgegeven. Ik wil eigenlijk met mijn verhaal zwangere vrouwen en hun partner, en aanstaande grootouders wakker schudden. Mensen, lees niet alleen de leuke verhalen over zwangerschap, bevallen, en de baby periode, maar verdiep je ook in de andere zaken.

Ik ging de fout in door te geloven in, en hopen op een ‘roze wolk’ na de bevalling. Ik las over zwangerschap, over bevallen en verzorgen van baby’s. Hoe een bevalling ongeveer zou gaan, hoe een baby verzorgd moest worden enzovoort. Maar dat wat ik las ging over normale bevallingen en gezonde baby’s.

De hoofdstukken over ziekte, bekkeninstabiliteit, ziekenhuis, stuit bevalling, Pylorusspasme, huilbaby’s en inzinking zijn me toen volledig ontgaan. Of heb ik gemist. Waren ze er eigenlijk wel??
Achteraf kan ik nog boos worden over die collectieve mythe rondom de ‘roze wolk’. Het is gewoon gebakken lucht, een verkooppraatje lijkt het wel.

Tijdens de zwangerschapsgym had ik wel eens gesprekken met (aanstaande) moeders. Die gesprekken gingen onder andere over ‘de roze wolk’ en hoe een baby zich wel aanpast aan het gezin, hoe hij/ zij slaapt van voeding tot voeding.

Ik kreeg sterk het idee: een baby hebben, dat doe je er wel even bij. Daar is niets bijzonders of moeilijks aan. In de boeken en bladen was het niet anders. Het ging over een baby krijgen, veel genieten in de kraamtijd en een baby die slaapt van voeding tot voeding. Nogmaals, zelden kwam ik iets tegen wat daar van afweek.

Eigenlijk wil ik het wel roepen: Kom op aanstaande moeder, trap er niet in. Geloof niet in die mythe over ‘de roze wolk’ en lees je beter in! Bereid je goed voor. Houd vooral ook rekening met het feit dat het anders gaat dan in de boeken staat, wees ook daar op voorbereidt. Zelfs een depressie na een bevalling kan je zo maar overkomen.

Een bevalling is sowieso niet iets wat je even doet, en echt geen ‘fluitje van een cent’. Voor de mannen die dit lezen, en voor de aanstaande moeder: hevige weeën voelen aan als een enorme zeer langdurige buikkramp waarbij je het gevoel hebt dat al je ingewanden naar buiten worden getrokken, en dan in het kwadraat!

En om je iets voor te kunnen stellen bij het persen: Denk aan ontlasting die er na een paar dagen hoog nodig uit moet, maar waarvan je het gevoel hebt tijdens het persen, dat de omvang daarvan veel te groot en hard is voor je kleine sluitspier, keer duizend. En dan moet het natuurlijk door die andere uitgang komen. Kan je je er dan iets meer bij voorstellen?

Na de bevalling, die écht altijd pijnlijk is, voel je je nou niet direct ‘de oude’. Ja in het begin is er euforie, de adrenaline giert als een tierelier door je lijf. En ja, het is je gelukt: je hebt een baby op de wereld gezet. Blijdschap alom. Wat later slaat toch echt de vermoeidheid toe, daalt de adrenaline tot het nulpunt en dan heb je een moment dat je weer terug komt in de werkelijkheid.

Afgezien van de mogelijke hechtingen en kwetsuren aan de vagina (en niet te vergeten, de pijn daarvan) is er een buik overgebleven die sterk op een slappe, zachte, ingezakte pudding lijkt. De baby is er dan wel uit maar die buik is echt niet direct terug geveerd in de ‘oude staat’. Na de bevalling ben je helaas ook niet direct terug op je oude gewicht. Soms ben je zelfs genoodzaakt om ook ná de bevalling je zwangerschap kleren aan te trekken. Geloof me, dat is wel het laatste waar een kersverse moeder zin in heeft.

Over de borsten zal ik al helemaal zwijgen. Ze zijn groter geworden, dat zeker. Vaak een tijdelijke kwestie, dat grote formaat. Als ik zeg dat ze pijnlijk zijn dan is dat een understatement hoor. Hier voor genoemde punten zijn slechts een fractie van de veranderingen van een vrouwenlichaam, na een bevalling.

Wat dacht je van al die emoties die door je heen stromen? Die je vlak na de geboorte naar hoge toppen kunnen voeren maar ook weer net zo snel naar diepe dalen. Zelfs op één dag? Een achtbaan is er niets bij. Een emotionele achtbaan dan.

En dan heb je ook nog eens de 24 uur verantwoordelijkheid voor een lief, vertederend wezentje, een ieniemienie mensje, dat in zijn of haar eerste levensjaren compleet afhankelijk van jou is. Geen geringe taak hoor.

Jij bent echter nog aan het herstellen van een bevalling, bijkomen ook. Nieuwbakken moeder als je bent, heb je er dan ook nog, op een wonderlijke wijze, zo maar een sensor bij gekregen. Je reageert direct en bijna automatisch op jouw baby.

Die baby staat bij jou…



Reacties

Roze Wolk? Mythe? Gebakken lucht! — 6 reacties

  1. Nou Mary,
    Het is voor mij al even geleden… mijn zoon is inmiddels 10 jaar maar ik weet het nog precies. Ik zat ook niet op een roze wolk. Ik vond het vreselijk wennen en daar schaamde ik me dan weer voor.
    Maar… er zijn -gelukkig- wel boeken over. Want je bent de enige niet die de kraamperiode en lange tijd erna eenzaam heeft doorgebracht.
    Geen idee hoelang het geleden is voor jou? Maar ik hoop dat je nu volop kunt genieten van je zoon(tje)!


  2. Vergeet het slaapgebrek niet! Ik herinner me een vijf maanden durende, martelende slaaponttrekking. Toch waren die eerste maanden met een nieuwe baby tegelijkertijd vol van dieper ervaringen, geuren, aanrakingen, innig contact.


  3. Goed het is geen kinderspel en alle respect,Mannen kunnen nu eenmaal geen kinderen krijgen,dat he zwaar is heb ik 2 keer mogen ervaren en ook weken mogen verzorgen.En daar was papa ook best druk mee maar vond het een hemelsgeschenk om te verzorgen.
    Mooi geschreven Mary


  4. Ik vind het lastig – ik begrijp wat je zegt en voorlichting is belangrijk. Aan de andere kant: ik weet dat ik geen behoefte had aan dergelijke informatie tijdens mijn zwangerschappen. Het is al eng genoeg allemaal, er is al zoveel om je zorgen over te maken. Lezen over wat er allemaal mis kan gaan was voor mij niet de oplossing. Dan ging ik nog meer stressen en dat was voor niemand goed.

    Maar wat wel zou helpen is als de bladen, boeken en andere moeders eerlijk zouden zijn over dat het allemaal niet alleen maar leuk is. Het is niet alleen maar rustig in bed liggen, gezellig met je baby, leuke babyspulletjes kopen en gezellig met de baby in de draagdoek rondlopen, glimmend van het nieuwe-moederschap! :) Die indruk had ik wel gekregen van een goede vriendin. Het ging haar allemaal moeiteloos af, gezellige kraamtijd, het leek allemaal heel romantisch en ideaal.

    Ik had een boek, The Rough Guide to Pregnancy & Birth, waar ze dat een beetje deden, grapjes maken over wat er allemaal minder leuk was. Itt alle roze wolk-boeken waar je inderdaad het idee krijgt dat het allemaal alleen maar leuk is.

    Wat ik wel ongelofelijk vind, is dat iedereen die fysieke ongemakken heeft, maar niemand je dat vertelt! Er wordt gewoon niet over gepraat, wat er na de geboorte gebeurt. Die nageboorte ook. Die zie je nooit op TV. Op TV is het altijd klaar als de baby er is.

    En al die andere ongemakken en rare onverwachte dingen. Heeft nooit iemand het over. Ik gaf een vriendin die net bevallen was een keer een tip die ik van mijn kraamzorg had gekregen destijds. Over naar de wc gaan, ging het. Ze viel helemaal stil. Ze was Engels en was helemaal in shock dat ik over dat soort fysieke dingen praatte. Maar ik durf te wedden dat ze hem wel heeft opgevolgd…

    Hoe dan ook. Ik wou dat het bij jou fijner en makkelijker was gegaan, dat eerste jaar. Als je moe bent en je zorgen maakt, beheerst dat alles. Niets is zo heftig als je zorgen maken over je baby/kind. Dat laat je nooit meer helemaal los, en het verandert jou en je relatie met je kind voor altijd. Zo is het althans voor mij.

    Dank voor het delen Mary!


  5. Dat ik de nu eenjarige baby van mijn buren zit af te luisteren. Dat ik me niet kan herinneren dat mijn babies rustig lagen te koeteren. Dat deden ze wel, maar voor mijn gevoel toen nooit lang.

    Hels, zo’n grijze wolk. En de enige reden dat ik er niet op terugkom bij jonge moeders, is dat wat nog belangrijker is. Het laten komen zoals het is en zonder al te veel extra druk erop genieten van dat wezentje.
    Het laatste wat je naast slapeloze nachten,heftige emoties en lichamelijke ongemakken nodig hebt is de angst dat je faalt in de opvoeding. Dat kan niet bij zo’n wurm. Voeden, laten slapen, schoonmaken, koesteren. De rest komt later.
    En dat vertellen die boeken ook niet altijd.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


+ 7 = tien

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>