Over leven met een bipolaire stoornis

Dag John, om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Geeft jouw werk je voldoening?

Wat mij het meeste voldoening geeft is het contact met mensen. Ik werk bij High Profile Events, een multimediabedrijf dat zich bezig houdt met het verstrekken van informatie over evenementen. Ooit begonnen we met boeken en bladen en inmiddels zijn we één van de best bezochte websites op dit gebied. Ik adviseer mijn klanten bij het inkopen van mediaruimte en denk vaak mee over hun algemene sales- en (online) marketingplannen. En bij het werven van personeel. Altijd vanuit verkoop, vanuit de klant. Ik heb een enorme passie voor alles wat met het verbeteren van bedrijven, en dus mensen, te maken heeft.

Ben jij een gelukkig man?

Ja, ik ben een gelukkig man. Ouder worden heeft zijn voordelen. Je leert beseffen dat geluk niet zit in het bezitten van meer en meer, maar juist in het tevreden zijn met wat je hebt. Eigenlijk zit geluk voor mij vooral in ‘tevreden zijn’. Het leven is de beste les om hier achter te komen, volgens mij.

Er zijn tijden geweest dat het niet goed met je ging. Je hebt een aantal malen een burn-out gehad. Wat was, denk jij, de oorzaak?

Feitelijk heb ik geen burn-outs gehad. Op het moment dat ik een soort van ‘burn-out’ krijg, ligt er bij mij een groter gevaar op de loer. In mijn geval is het risico dan namelijk erg hoog dat ik beland in een zogenaamde manische episode. Dit komt omdat ik al zo’n dertig jaar last heb van de bipolaire stoornis. Op mijn blog Knappers.nl heb ik daar regelmatig over geschreven omdat ik overtuigd ben van het feit dat open gooien leidt tot acceptatie en daarmee tot genezing, in bepaalde zin.

Als ambassadeur van het Fonds Psychische Gezondheid heb ik onlangs dit filmpje mogen maken. Ik kan het niet beter in een paar minuten vertellen, dan in dit filmpje.

Hoe ben je uit dat dal gekropen?

Ik heb de mazzel dat ik ben grootgebracht met een mentaliteit van ‘niet bij de pakken neerzitten’ ofwel niet in een slachtofferrol blijven hangen. Daarnaast heb ik in mijn omgeving altijd liefdevolle mensen gehad, waarbij mijn vrouw vooral degene is die het in de slechtste tijden voor elkaar kreeg dat ik niet de verkeerde beslissingen nam. Levensbepalend dus, en dat is ze nog steeds, haha.

Hoe voorkom je dat het niet weer gebeurt?

Ook dat heb ik in het filmpje verteld. Laat ik toevoegen dat grenzen stellen het aller belangrijkste is. Nee leren zeggen tegen een ander, op een respectvolle manier, zonder twijfel over gevolgen. Voor jezelf leren kiezen, als het nodig is.

In feite moet je in de huidige snelle wereld een plek zoeken waar je echt bij jezelf kunt komen. Tot rust. Ieder heeft daar zijn eigen manieren voor. Ik schrijf daarover regelmatig op mijn blog. Waar ik overigens ook gerust iets keihard aan durf te pakken, omdat ik mij daar boos over maak. Want het fijne van schrijven is: Je bent het kwijt, zonder er daarna naar te hoeven zoeken en dat vind ik heerlijk.

In alles wat ik schrijf en doe, hoop ik het taboe te doorbreken dat mensen met een psychische beperking gekker zijn dan ‘normale mensen’. Normale mensen? Ik ben ze trouwens in mijn hele leven nog niet tegengekomen. Maar dat kan natuurlijk aan mij liggen.

Grote dank aan @JohnKnappers voor dit openhartige gesprek.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *