Is mijn vriend een narcist?

Het is moeilijk, het leven. Ik ben van nature best onzeker en een grote twijfelkont. Zo ben ik zelden zeker van mijn mening, een ander kan mij makkelijk overrulen.

Wat er in de wereld speelt aan ellende raakt mij, net als al die besluiten die ze in de politiek nemen. Gewoon over de rug van ons, de burgers. Ik word er verdrietig van en onzeker.

Datzelfde effect heeft ook social media op mij.

Het raakt me wat ik daar lees, en laat me niet los. Is het toeval dat ik steeds stukken lees over narcisme of zoek ik het misschien op?

Narcisme, het lijkt wel of iedereen wel een narcist kent, of er steeds meer narcisten rondlopen, en dat zet mij aan het denken. En dan ga ik twijfelen over mijn vriend.

Ik ken hem van de opleiding die we samen volgden, en we wonen nu een jaar samen. Hij is altijd degene die beslissingen neemt en knopen doorhakt. Dat komt omdat ik daar slecht in ben en iemand het moet doen.

Mijn vriend zegt het als ik weer eens wat nieuwe kleding moet kopen of naar de kapper moet gaan. Hij stelt voor wat we eten en waar we in onze vrije tijd naar toe gaan.

Ik heb dat altijd wel prima gevonden maar nu, nu ga ik twijfelen. Ik denk er nu veel over na en vraag me af of deze manier van samenwonen dan wel goed is. Of ik misschien een narcistische vriend heb omdat hij alles beslist.

Ook vraag ik mij af waarom ik zelf maar steeds geen beslissingen neem. Is het wel mijn onzekerheid? Of is het misschien uit gemakzucht? Ik pieker en pieker maar kom er niet uit.

Mijn vriend is lief voor mij maar vindt zichzelf ook wel erg belangrijk. Gelukkig wordt hij nooit boos op mij, doet me ook geen pijn. We houden veel van elkaar.

Maar wat nu als ik een keer niet zo meegaand of volgzaam ben? Wat als ik een keer wel een afwijkende eigen mening heb? Zal hij dan nog lief blijven? Of zie ik beren op de weg en maak ik een probleem die er niet is? Blaas ik dingen op omdat ik veel lees over narcisme?

Is mijn vriend gewoon dominant en absoluut geen narcist? Ben ik mezelf gek aan het maken? Wat moet ik doen? Moet ik misschien hulp gaan zoeken?

Natascha

Foto komt uit de collectie van Jet Rood.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht op

7 Reacties

 1. Ik denk het niet Natascha, om met de titel te beginnen.
  En ja ik zou zeggen probeer het eens uit.
  Je mag best een eigen mening hebben.
  Waarsch is er vroeger altijd voor jou gezorgd en ben je erg beschermend op gevoed.
  Maar dat is geheel mijn interpretatie.
  Als je vriend het beste met jou voor heeft laat hij jou zijn wie je bent. Zou zeggen probeer eens iets uit. Het hoeft niet gelijk bij grote beslissingen, maar de kleintjes werken ook goed hier bij. Succes en geloof in jezelf daar ligt het probleem denk ik. De grootste angst van ons mensdom is wat anderen van ons denken. Angst is een illusie. Gevaar is reel
  Fijne dag Natascha,
  #WarmHart

  Reageer
 2. Narcist is een groot woord, wanneer is iemand dominant en wanneer een narcist en dan zijn er nog zoveel vormen die niet altijd duidelijk zijn.Maar niet ieder dominant figuur is narcist en dan is het ook nog wat je zelf doet.Niemand kan dat voor jou bepalen.Probeer het gewoon uit!

  Reageer
 3. Kijk vooral eens goed naar hoe met anderen omgaat en over hen praat. Zet hij ze te kijk om zo beter uit de verf te komen, verdraait hij dingen om zijn gelijk te blijven behouden als er een volgende keer een zelfde discussie gevoerd wordt. Is zijn woord wet. En hoe is de relatie met zijn ouders/familie.
  En nu nog een tip voor jou. Mocht je er echt over denken om in therapie te gaan doe dit dan voor jezelf om er zekerder en sterker uit te komen, niet om uit te vinden of hij een narcist is. Mocht hij dat wel zijn dan kom je er daarna of tijdens wel achter. Heel veel sterkte en liefdesgeluk gewenst met of zonder hen, maar gewoon voor jezelf
  ❤Jollanda

  Reageer
 4. Natascha ik zou toch eerst bij mezelf beginnen.
  Geef je mening, en bedenk niet iedereen is het dan met je eens he.
  Toon initiatief koop iets moois voor jezelf.
  Wie weet wat jouw vriend ervan vindt.

  Succes.

  Reageer
 5. Hallo Natascha, als ik jou was zou ik mijn eigen mening ook eens geven en initiatief tonen met kleding, kapsels en vakanties ook al vind je dit moeilijk. Misschien neemt jouw vriend juist de beslissingen omdat hij ziet dat je dit zelf lastig vindt.
  Maar als hij negatief reageert op eigen initiiatieven, je te kijk zet ten opzichte van anderen en er alles aan doet om jou ervan te overtuigen dat zijn mening de beste is dan heeft hij wel zeker narcistische trekjes. Ik heb zelf heel lang een vriend gehad die narcistisch is: dat is wel erg extreem hoor, dus misschien is de jouwe wel gewoon dominant. Maar iedereen mag er zijn en een mening hebben dus laat je niet ondersneeuwen meid.. Succes!

  Reageer
 6. Je ziet5 het in dat jullie relatie niet gelijkwaardig is. Probeer dit te veranderen zonder jouw vriend aan te vallen. Zeg gewoon dat je nu zelf wilt gaan beslissen wat je wilt doen mt bv kleding e.d. Kijk hier het zich ontwikkelt.

  Reageer
 7. Als ik je verhaal lees denk ik dat je volgende test een zou moeten proberen.

  https://www.hspvlaanderen.be/index.php?p=node0026

  Of je vriend een narcist is weet ik niet. Maar wat je verteld sluit dat zeker niet uit. Ik heb zelf in zo een situatie gezeten. In die tijd sprak men nog zo niet over narcisme. Maar wat ik wel weet is dat het allemaal met kleine dingen/opmerkingen begon. En door de jaren heen werd het erger.

  Als je je er niet goed in voelt. Vertrouw dan op je gevoel. En zoek hulp. Want dit zijn dingen die heel moeilijk zijn om alleen aan te kunnen.

  Reageer

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.