In gesprek met een ambitieuze journalist

Dag Roy, had jij als klein jongetje al de droom om later nieuwsjager te worden?

Nou, die droom kwam meteen al in vervulling. Ik was al vanaf mijn jeugd erg nieuwsgierig. Zodra ik een sirene hoorde ging ik op zoek naar het incident. Ik was ook vaak bij evenementen te vinden. Van een koeiententoonstelling op de Maat tot de jaarlijkse carnavalsoptocht. Buitenspelen was voor mij meer dan voetballen en ‘belletje lellen’.

Waarom heb je gekozen voor dit beroep?

Het is niet mijn beroep, ik ben freelance journalist. Het is voor mij een leuke afleiding. En het belangrijkste vind ik dat ik tussen de mensen ben. De rest van mijn tijd ben ik assortimentsverantwoordelijke bij Intratuin Enschede. Daar ben ik voornamelijk bezig met vaste planten en bomen heesters.

Hoe ben je in het vak gerold?

Ik ben begonnen bij Berkelland FM, in die tijd kwamen de nieuwssites net in opmars. Ik mocht toen de site van de lokale omroep vullen. Items schrijven, foto’s maken en korte filmpjes monteren. Op de achtergrond werd ik begeleid door verslaggever Nico Wantia. Die leerde mij de kneepjes van het vak. Daar ben ik hem eeuwig dankbaar voor! Daarna ben ik aan de slag gegaan bij Berkelstream. Na een jaar vond ik het de hoogste tijd om op eigen benen te staan. Toen heb ik de site Nieuwsuitberkelland opgericht. Tot op heden is die site zeer succesvol.

Leef je van tips en scanners?

De meeste nieuwtjes ontvang ik van tipgevers. Maar ik ga zelf ook vaak nieuws jagen. Ik pak dan de auto en ga op zoek naar nieuws. Onderweg kom ik altijd wat tegen. De politie houdt mij op de hoogte via persalarm en bij calamiteiten krijg ik een melding. In de meeste gevallen ga ik dan een kijkje nemen.

Heb je nog wel een privé leven?

Zeker heb ik een privéleven, ik zorg voor een gezonde balans. Als ik op een verjaardag ben dan nemen anderen voor mij waar. In de nacht ruk ik bijna niet uit. Ik moet tenslotte de volgende dag weer fit op mijn werk verschijnen. Heel af en toe ga ik zelf achter een spoedmelding aan en dan gooi ik echt alles aan de kant.

Wat vindt jouw vriendin daar van?

Ik heb geen vaste relatie, mocht dat wel gaan gebeuren dan stop ik met nieuwsjagen.

Verkoop jij je nieuwtjes of geef je ze door aan kranten?

Ik verkoop niets, alles komt op Nieuwsuitberkelland.nl te staan.

Staan daar meer nieuwsberichten op dan in het plaatselijke krantje?

Dat weet ik niet, ik lees nooit de krant. Op internet moet alles kort en krachtig zijn. Ik schrijf geen achtergronden en uitgebreide interviews.

Wat als er op een dag geen nieuws is, word je dan gestrest?

Nee hoor, ik krijg dan geen stress want ik heb altijd wel iets op de plank liggen.

Heb jij nog ambities? Zou je bijvoorbeeld voor het Journaal willen werken?

Nee, ik wil niet werken bij het Journaal. Ik ben een mensen mens! Het journaal gaat vaak over wereldnieuws. Oorlogen, natuurrampen, en politiek. Wat ik wel zou willen? Werken bij Man Bijt Hond lijkt me wel een leuke uitdaging!

Bedankt @roynijman voor dit gesprek.

Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig:
Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel deze posts op

Reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>