Ik voel mij beter en sterker dan ooit

Dag Anja, jij bent een voorbeeld voor velen, je geeft niet op. Er is de afgelopen maanden veel gebeurd en ik zit vol vragen.

Hoe gaat het met je geheugen?

Met mijn geheugen gaat het nog steeds hetzelfde als na alle herseninfarcten. Ik merk wel dat ik met dit warme weer moeilijker dingen kan herinneren, onthouden en dat ik moeilijker op woorden kan komen. Dit jaar heb je ook besloten om te stoppen met alle medicijnen zoals anti depressiva.

Vanwaar dit besluit?

Ik ben gestopt met antidepressiva, antipsychotica, slaaptabletten en kalmeringsmiddelen. Waarom? Omdat ik op eigen kracht wilde leven en niet meer wilde functioneren als een robot. Alles ging langs me heen. Ik werd geleefd maar ik wilde zelf weer leven.

Hoe heb je het afkicken daarvan ervaren en deed je dat met of zonder begeleiding?

Ik ben met alle medicijnen, op 1 na, zonder begeleiding gestopt. De antipsychotica durfde ik niet alleen te doen. Ik kreeg een afkickschema wat liet zien dat ik 50mg per 2 weken moest minderen. Dat vond ik erg lang duren. De eerste 2 weken heb ik precies volgens schema afgebouwd en toen werd ik ziek. De bekende afkickverschijnselen. Toen heb ik zelf sneller afgebouwd en dat ging veel beter.

Ik werd niet ziek en had nergens last van. Op 18 maart jl. heb ik de laatste pil ingenomen en op mijn verjaardag (22 maart) kreeg ik afkickverschijnselen. Je kunt het vergelijken met griepverschijnselen alleen dan veel heftiger. Ook kreeg ik over mijn hele lichaam jeuk. Ik heb het afkicken als zeer heftig ervaren. Ik ben al eens afgekickt van Tramadol en Morfine maar dat was een peulenschil vergeleken met het medicijn Seroquel.

Hoe voel je je nu, zo zonder medicijnen?

Ik voel mij beter en sterker dan ooit. Wel is het vaak heel druk in mijn hoofd omdat ik nu niks meer slik wat dat onderdrukt. Meestal kan ik er goed mee omgaan en als dat niet gaat dan zoek ik ontspanning in de vorm van kleuren, haken of muziek luisteren. Van Fred (Facebook vriend) heb ik de tip gekregen om naar Lindsey Stirling te luisteren en dat is erg mooie muziek.

Is jouw persoonlijkheid daardoor anders geworden?

Mijn persoonlijkheid is inderdaad (alweer) veranderd. Ik beleef alles intenser en ik begrijp mensen en dingen veel beter. Verder is eigenlijk de oude Anja terug.

Wat vindt jouw omgeving van deze nieuwe Anja?

De oude Anja is weer terug, hoor ik. Wel merk ik dat bepaalde mensen anders tegen me zijn gaan doen en door een paar mensen word ik zelfs genegeerd totdat ze iets van mij nodig hebben. Daar ben ik dus klaar mee.

Vroeger deed je jezelf pijn, je sneed in jouw armen en benen omdat je pijn in je hoofd had. Hoe lang doe je dat al niet meer?

Ik automutileer niet meer vanaf december 2014. Dat is nu dus 7 maanden.

Betekent dit dat je die pijn niet meer hebt?

Nee, dat betekend niet dat ik de pijn niet meer heb, maar dat ik met die pijn beter om kan gaan.

Gebruik je nog wel medicijnen vanwege het feit dat je Borderline hebt?

Nee voor mijn Borderline gebruik ik geen medicijnen. Als ik zo’n ‘aanval’ heb laat ik het gewoon gebeuren. Dat hoort bij mij, dat is Anja.

Je bent in een aantal maanden heel veel afgevallen. Hoe is dit zo gekomen?

Ik ben nu bijna 30 kilo kwijt. De eerste 15 kilo had ik ingecalculeerd omdat ik stopte met de medicatie. De andere 15 kilo zijn een raadsel voor mij en alle artsen die ik tot dusver heb gezien. Ik heb begin mei ontzettende buikpijn gekregen. Tot 2x toe werd ik bij een dienstdoende arts en de huisartsenpost weggestuurd met een verkeerde diagnose.

Mijn eigen huisarts heeft me gelijk doorgestuurd naar de gynaecoloog omdat ze het vermoeden had dat er iets mis was in mijn buik. Haar vermoeden klopte. Mijn rechter eierstok en eileider zijn verwijderd en tijdens de operatie zagen ze dat ik een geperforeerde darm had. Inmiddels heb ik vanaf 6 mei al 3 x in het ziekenhuis gelegen. De laatste keer was de pijn zo heftig dat ik gewoon flauw ben gevallen.

Niemand weet waar de pijn vandaan komt maar ik heb een chirurg getroffen die zijn tanden erin zet en verder onderzoek laat doen. Er wordt getwijfeld of ik nu wel of geen cyste op mijn andere eierstok heb. Daarvoor moet ik naar de gynaecoloog en bij de geringste twijfel gaat ook die eruit. Ik wil niet nog een keer meemaken wat ik in mijn buik mee heb gemaakt. 1 nadeel is dan dat ik in de overgang terecht ga komen en eerder kans heb op botontkalking. Nou ja, ik deal er wel mee.

Hoe blijf jij zo sterk? En ben je niet bang voor een terugval?

Ik heb altijd in mijn achterhoofd dat er een terugval kan komen. Ik heb het daar laatst met mijn Spv’er over gehad bij het GGZ. Ik gaf aan dat ik wilde stoppen omdat ik mezelf sterk genoeg vind om op mijn eigen benen te staan. Of ik nu wel of niet daar onder behandeling blijf, die terugval komt toch wel. Gelukkig stond ze helemaal achter mijn beslissing.

Hoe ik zo sterk blijf? Pfff… Dat is een moeilijke vraag. Het zal ook in mijn karakter zitten. Ik ben geen opgever, als ik iets voor ogen heb dan kan ik dat. Daar vecht ik voor als een roofdier voor haar jongen. Ik kan ook niet bij de pakken neer gaan zitten want daar schiet je niks mee op. Dan wordt het wellicht nog slechter. Verder heb ik steun hier thuis en van mijn maatje Fred.

Wat zijn jouw doelen voor dit jaar?

Duidelijkheid krijgen over wat er wel en niet mis is in mijn buik. Nog beter leren lopen. Sinds januari 2015 loop ik in huis zonder beugel en zonder aangepaste schoenen. Dit terwijl mij in 2011 was gezegd dat ik nooit meer zonder beugel zou kunnen lopen. Dat heb ik nooit geaccepteerd en ik heb 4 jaar gevochten en ik loop.

Bedankt Anja Jacobs voor dit openhartige gesprek. Je bent een kanjer!

Foto komt uit de collectie van Kitty van Gemert / @kitty_gemert.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht

10 Reacties

 1. Wauw Wat een moeite vrouw. Oude patronen los durven laten en volledig vertr op het bewustzijn. Dit is waar de Pharmacy zo bang voor is. Diep respect. Happy awakening #WarmHart top blog Mary ; )

  Laat een reactie achter
 2. Dank je wel warmhartxx. Ik wil gewoon niet volgestopt worden met chemische rommel. Tenminste niet voor levenslang. Ik heb het even nodig gehad maar ik wist al vrij snel dat ik er vanaf wilde.

  Laat een reactie achter
 3. Ik heb echt veel respect voor jou, Anja.
  Jij doet wat artsen onmogelijk achtten.
  Ik heb het gelukkig deels van dichtbij mogen meemaken hoe jij vocht tegen de “medische wetten”.
  Ik ben trots jou tot mijn vrienden te mogen rekenen….
  Jij bent een voorbeeld voor velen en vooral nu ook voor mij, je weet wel waarom.
  Meisie…hou je taai en blijf doorvechten.
  Ik geloofde en geloof in jou.

  RESPECT!!!!!

  Laat een reactie achter
 4. Wat een kanjer is Anja. Diep respect ,door je leven zelf in de hand te nemen en niet afhankelijk te worden van de medicijnen. Door je kracht die in je zit kom je er weer boven op. Dit zouden veel menseN moeten lezen en een voorbeeld aan nemen Top Anja , top blog

  Laat een reactie achter
 5. Dank je wel Fred. Ik vocht en vecht nog steeds tegen de medische wetten. Ik wil het gewoon weer allemaal zelf kunnen. Ik weet idd waarom en ik zal je helpen waar ik kan. Ik hou me taai en ik blijf door vechten en ik geloof ook in jouw kracht. Ook jij kan het geloof me.

  Laat een reactie achter
 6. Dank je wel André. Dat is net wat ik niet wil, afhankelijk worden van de chemische rommel. Dat doet meer slecht dan goed. Ik hoop dat mensen iets aan mijn verhaal hebben en er kracht uit kunnen putten.

  Laat een reactie achter
 7. Pfffff Anja ik ken je niet maar je lijkt wel een topatlete…hoe meer last je schouders moeten dragen hoe sterker jij wordt! Dat kan alleen als je karakter hebt en heel veel moed en doorzettingsvermogen! Diep respect voor jou!

  Laat een reactie achter
 8. Dank je wel Mieke. Doorzettingsvermogen heb ik idd. Ik kan niet bij de pakken neer gaan zitten. Nou ja…….Heel even mss maar dan hup de schouders er weer onder.

  Laat een reactie achter
 9. Ik heb weinig woorden nodig, ken je nog maar pas maar vind je een super lieve schat …bedankt dat je mijn vriendin bent geworden, mijn respect hebt je helemaal xxxx

  Laat een reactie achter
 10. Dank je wel Rolande. En graag gedaan om je vriendin te worden kanjer. Je woorden doen me goed xxxx

  Laat een reactie achter

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *