Ik ben een voorbeeld voor velen, ik geef niet op

Dag Anja. Terugkijkend op het vorig jaar, wat is dan de beste beslissing die je hebt genomen?

Mijn beste beslissing is dat ik de mensen van wie ik dacht dat ik ze kende, uit mijn leven heb verwijderd.

Waarom heb je die stap genomen?

Doordat ik zes herseninfarcten en verschillende tia’s heb gehad, ben ik qua mens veranderd. In mijn gezicht wilden deze mensen alles voor me doen maar o wee achter mijn rug om… Het bleek dat ze totaal geen begrip hadden en dat doet pijn. Die mensen verwijderen uit mijn leven heeft me zeker pijn gedaan maar ik ben toch blij dat ik het heb gedaan.

Wat heb jij van het vorig jaar geleerd?

Dat mensen niet zijn wie ze beweren op social media. Ik ging die mensen vertrouwen en dat had ik beter niet kunnen doen.

Jij hebt jezelf jarenlang verwond. Waarom deed je dat?

Ik verwonde mezelf om de pijn die ik in mijn hoofd had over te brengen op mijn armen en benen. Want dan deed mijn hoofd even geen pijn. Dit is een onderdeel van Borderline wat dus ook bij mij is geconstateerd.

Hoe gaat het nu met het automutileren?

Het gaat er goed mee. Vandaag 12 januari 2015 is het dag 43 dat ik niet automutileer. En daar ben ik trots op.

Wat zijn jouw plannen voor dit jaar?

Geen mensen meer te dichtbij laten komen. Mijn vertrouwen is beschadigd. Verder wil ik goed leren fietsen. Ik kan een stukje fietsen maar dat kan meer worden. Ook wil ik (maar dat heb ik zelf niet in de hand) niet meer met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht worden. Verder hoop ik dat het een rustig jaar wordt.

Heb jij hulp in huis?

Nee, ik heb geen hulp in huis. Ton, mijn man, doet het huishouden. Nu doen we het samen. Ik heb geleerd om elke keer een beetje te doen in plaats van alles in een keer. En dat gaat goed.

Is het domme pech dat jij meerdere malen bent getroffen door een hersenbloeding of is er een medische verklaring voor?

Daarvoor ben ik naar Nijmegen gestuurd om dat te laten onderzoeken. Er is op de MRI duidelijk schade te zien van de herseninfarcten. Ze kunnen me niet vertellen waarom dit gebeurd is. De kleinere (tia’s) die komen als er teveel stress is, dan schakelt mijn lichaam uit en krijg ik alle verschijnselen van een tia. Dit trekt ook weer netjes weg. Ja, het is dus gewoon domme pech.

Hoe reageert de buitenwereld op jou?

In het begin heel voorzichtig. Mensen wisten niet goed wat te zeggen. Er waren ook mensen die beweerden dat het mijn eigen schuld was. Wat ik wel heel erg vond is dat mensen aan Ton vroegen hoe het met mij was, terwijl ik er gewoon bij stond. Nu hebben de meeste mensen respect voor me. Ik ben een voorbeeld voor velen omdat ik niet op geef.

Bij wie kan jij je verhaal doen?

Ik kan overal terecht met mijn verhaal maar ik kies de mensen zorgvuldig uit. Ik praat er niet met iedereen over.

Heb je deskundige hulp?

Ik heb hulp bij het GGZ. Een psychiater (die met pensioen gaat en er is geen andere) en een SPV-er. Daar kan ik mijn verhaal doen en zij gaat ervoor zorgen dat ik in het juiste behandelteam kom. Ik moet naar het team persoonlijkheidsstoornis en ik zit nu in het team angststoornissen. De SPV-er doet haar uiterste best om mij zo spoedig mogelijk in het juiste team te krijgen.

Wat zijn jouw beperkingen en kan dat nog beter worden?

Mijn geheugen is zo lek als wat en dat wordt niet meer beter. Ik kan geen boeken lezen, geen films kijken en ook series zijn moeilijk te volgen. Mijn rechterkant is verlamd geweest, en is nu bijna gevoelloos. Ik heb aangepaste schoenen en draag een beugel om mijn rechterbeen en voet. Zonder die schoenen en beugel kan ik niet lopen. Hooguit een heel klein stukje. Mijn voet draait naar binnen als de beugel eraf is. Ook is mijn rechteroog kleiner. Mijn spraak was heel slecht maar dat is nu weer goed. Verder is mijn huis aangepast. Zo hangen er overal beugels en staat er een pak paal naast mijn bed.

Waar ben je trots op?

Ik ben trots op mezelf omdat ik zes keer alles opnieuw heb moeten leren en dat ik het elke keer maar weer deed.

Heb jij doelen voor dit jaar?

Nee, ik heb geen doelen. Eerst maar eens zien hoe het jaar gaat verlopen.

Is er nog iets dat je graag kwijt wilt?

Ik hoop dat door mijn verhaal andere mensen gaan denken: ‘kijk als zij het kan dan moet ik het ook kunnen’. Je kunt wel bij de pakken neergaan zitten maar dan veranderd er niks aan. Naast mijn infarcten heb ik ook nog mijn lijf vol zitten met Artrose en heb ik Fibromyalgie. Daardoor heb ik ook veel pijn in mijn lijf maar zelfs dat houdt me niet tegen. Ik zal én moet vooruit kunnen gaan. Ik geef niet op.
I gotta be strong enough to walk on through the night, there’s a new day on the other side. I got hope in my soul, just keep on walking…

Bedankt Anja Jacobs voor dit openhartige gesprek. Anja is op Twitter te vinden als @heksenzusje en onder haar eigen naam op Facebook.

Deel dit...
Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht op

6 Reacties

 1. Respect voor Anja. Helaas weet ik uit ervaring hoe mensen reageren op tia’s en beperkingen. Soms is het nodig mensen gedag te zeggen uit bescherming voor jezelf. Het doet vreselijk pijn jezelf steeds te moeten verdedigen. Anja je bent een kanjer! Mary jij ook voor het opschrijven van haar verhaal! x

  Reageer
 2. Chappeau!

  Reageer
 3. Mevrouw Anja ,U kunt iets wat velen mensen niet kunnen ,U kunt vechten en geeft niet op.
  Proficiat ik buig mijn hoofd voor U!.

  Reageer
 4. Super v

  Reageer
 5. Super gewoon , heel veel respect voor wat Anja door gemaakt heeft en nog iedere dag moet door maken, vol houden en de juiste mensen kunnenvertrouwen is al heel wat, na dit te lezen beseft men maar pas wat voor luxe leven men heeft……Nog heel veel moed !!!

  Reageer
 6. Erg als je dit allemaal mee moet maken,je leven is dan op de kop gezet door al die nare dingen.Tia´s krijgen is op zich al heel erg en dan die reuma en Fibromyalgie.Maar je moet toch het leven volhouden, knap van haar.

  Reageer

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *