Hoezo vertrouwen in de toekomst?

Na tactisch lekken van wat nieuwe plannen ligt het volledige regeerakkoord eindelijk op tafel.

Wat zullen de heren nu, na een wel zeer langdurige formatieperiode, tevreden zijn.

Zij kunnen vast rustig slapen want…

“We hebben vertrouwen in de toekomst. Ons doel is om een sterk land nog beter te maken voor iedereen, nadrukkelijk ook voor mensen die nu het gevoel hebben dat de overheid er niet meer voor hen is. We investeren in ieders kansen en versterken het collectief.” (Uit het regeerakkoord)

De oppositie staat te trappelen in de coulissen en stroopt de mouwen al op maar of ze echt wat zullen bereiken? De eerste moties zijn al afgekeurd dus zij hebben nog flink wat werk te verzetten.

De besluiten die er liggen, de bezuinigingen, ze zijn moeilijk te verteren en geven de slogan ‘Vertrouwen in de toekomst’ een geheel andere betekenis.

Zo wordt er een rem gezet op de zorgkosten, wordt het asielbeleid nog verder aangescherpt, gaat het lage btw-tarief omhoog (ook voor medicijnen) en krijgt de eerstelijnszorg (denk bijvoorbeeld aan de huisartsen) nog meer te verstouwen terwijl ze daar al overvraagd worden en omkomen in de regeltjes.

“We zetten in op de beweging van meer zorg van de tweede naar de eerste lijn en het voorkomen van onnodige zorg. Dit leidt tot een afname van het beroep op de tweedelijnszorg.” (Uit het regeerakkoord)

De wijkverpleging, daar waar de nood óók heel hoog is, voor hen is er ook geen extra geld vrijgemaakt. Dat terwijl een groot deel van het cliëntenbestand op leeftijd is en die groep zal vanwege de vergrijzing alleen maar groeien.

De mensen die in de wijk- en thuiszorg werken zijn van onschatbare waarde. Sterker nog, uit ervaring kan ik zeggen dat hun werk onmisbaar is.

Het is wel duidelijk: De werkdruk in de zorg is op alle fronten al veel te hoog. De komende bezuinigingen (in 2021 moet er bijna 2 miljard euro zijn bezuinigd) zullen voor nog grotere problemen zorgen voor zowel de mensen die in de zorg werken als de patiënten.

Ook op de uitgaven aan medische hulpmiddelen (denk bijvoorbeeld aan rolstoelen) zal worden bezuinigd. Waarschijnlijk zal een preferentiebeleid worden gehanteerd zodat alleen de goedkoopste varianten van medische hulpmiddelen nog worden vergoed.

Wat ik ook hoor of lees, er zijn vooralsnog geen positieve reacties op dit regeerakkoord. Begrijpelijk want wederom vallen er klappen in de hoeken waar ze die niet ook nog op kunnen vangen.

De komende verhoging van het lage btw-tarief zal voor heel veel mensen voor (nog meer) financiële problemen leiden. Gelukkig is daar een goed doortimmerd plan voor:

“Eén op de tien huishoudens heeft problematische schulden. Daarnaast loopt een grote groep het risico om problematische schulden te krijgen. Het kabinet wil het aantal mensen met problematische schulden terugdringen en mensen met schulden effectiever te helpen.” (Uit het regeerakkoord)

Ik kan nog wel even doorgaan met opsommen wat er, met dank aan het nieuwe kabinet, gaat veranderen maar daar worden we niet vrolijk van. Wat vind jij van dit regeerakkoord?

Ben jij een van de vele mensen die als gevolg van de plannen van het nieuwe kabinet vreest om (verder) in de problemen te komen? Ben jij een zorgverlener en werkzaam in de (eerstelijns)zorg en heb jij geen vertrouwen in de toekomst? Wil jij daarover jouw verhaal (anoniem) delen? Neem dan contact met mij op.

Mocht je interesse hebben, het volledige regeerakkoord is HIER te lezen.

Foto komt uit de collectie van André Brockbernd.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht

3 Reacties

 1. Veel mensen die zich nu weer zorgen maken om dezorg.Maar ook de BTW verhoging en verlaging belastingschijf is niet in belang van minima.Ik hoop dat er mensen zijn die hun verhaal kwijt willen over
  het regeerakkoord.Bij deze voel ik me al niet goed als ik de helft heb gelezen.En het kost energie om daar dieper op in te gaan.Maar nogmaals hoop ik dat er mensen zijn die dat wel doen !

  Laat een reactie achter
 2. Ze hebben in DH geen flauw idee ellende v velen. Steeds meer gezinnen met name waar zorg kosten toenemen tekort aan basis zelfs eten, gezinnen waar geen gas water licht meer is en zelfs goede mensen die dakloos raakten en NOG gaan ze door. Ik vrees de toekomst. Dit jaar genoeg meegemaakt EN n buurtvriend zondrr water zien zitten en oude bekende dakloos zien raken. Dit anti ned en anti burger gedoe in DH is puur verraad

  Laat een reactie achter
 3. Ook ik wil me er niet ( althans nu) niet verder in verdiepen dan ik al ben! Ook voor mij is het rampsenario dat ik voor ogen zie, op te veel gebieden!
  Wordt er alles behalve vrolijk van!
  Het tegenovergestelde is eerder waar!
  Een van de velen,dat schept een band zegt men wel eens.
  Alleen heb je daat als eenling zijnde weinig aan.

  Gr Wilhelmina

  Laat een reactie achter

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *