Gouden tips van Blogtrommel

“Ik weet niet eens meer precies hoe ik bij het fenomeen bloggen (en blogs) terecht ben gekomen. Maar het idee om middels een eigen website duizenden mensen te kunnen bereiken met je verhaal, sprak me aan.

Zeker ook omdat je daarvoor niet eens je huis uit moet.

Dat laatste is op zijn zachtst gezegd mooi meegenomen als je, zoals ik, een zware handicap hebt. En last but not least kun je je, als je dat wil, serieus laten gelden zonder per se vol in de schijnwerpers te gaan staan.

Ook in de jaren 2010 kon je al zonder enige technische kennis een (gratis) blog aanmaken. Dus ik maakte spontaan en zonder enig overleg of strategie een eigen webstekje.

Ik wilde een zeer breed persoonlijk magazine. Letterlijk alles kwam aan bod.

Van computertips tot makkelijke cakerecepten, en van hilarische conversaties om en rond mijn handicap tot commentaar op nieuwsberichten en favoriete muziekfragmenten.

Maar, hoewel ik me in die dagen danig amuseerde, bleef het knagen dat de verwachte bezoekersaantallen uitbleven. Ik was ervan overtuigd dat veel collega-bloggers wél voor een groot publiek konden schrijven, en trok dus op onderzoek uit.

De strooptochten langsheen de beste tips voor “succesvol bloggen” brachten me bij vele tientallen blogs en sites uit de V.S. én Nederland. Belgische (Vlaamse) blogs waren op één hand te tellen (of quasi onvindbaar in Google).

Andere vaststelling: Tips voor succesvol bloggen werden vaak geschreven voor en door marketing-goeroes. Dus lang niet altijd bruikbaar voor de gewone huis-tuin- en keukenblogger.

Zo begon Blogtrommel.com dus: als een podium voor hobbybloggers, aangevuld met eenvoudige, verstaanbare en makkelijk toe te passen blogtips.

In de begindagen ging zeer veel aandacht naar creatieve uitspattingen van vooral kersverse blog(ger)s. Maar omdat jonge blogs nog vaak erg zoekende zijn, kwam ik te vaak met ‘oud nieuws’. Gaandeweg kwam het accent dus meer en meer op de betere blogtips te liggen.

Ik ben een Belg en dus zou je Blogtrommel.com kunnen beschouwen als een Belgisch blog. Het is wel opvallend dat het blog sinds dag één veel populairder is bij Nederlanders dan bij Vlamingen.

Hoe komt zoiets? Ik kan er wel een aantal redenen voor bedenken.

Om te beginnen leeft bloggen hier in Vlaanderen toch een stuk minder dan het in Nederland het geval is. Er is een serieus mentaliteitsverschil tussen ons en onze noorderburen: een Nederlander ziet het internet veel sneller als een (gratis) promokanaal.

De Vlaming ziet het vooral als een plek om snel info te vinden, en is doorgaans veel gevoeliger voor de ‘gevaren van het web’. Het fenomeen bloggen bestaat hier wel, maar het is een stuk minder gericht op het ‘groot worden’ en dus wordt er ook veel minder doelgericht en consistent geblogd.

Wij Vlamingen zijn doorgaans ook wat bescheidener en minder direct. Eigenschappen die niet zo goed van pas komen op het internet van nu.

Voor Blogtrommel.com haalde ik de mosterd dus vooral in Nederland, en ik denk dat dat te merken is in het woordgebruik en de schrijfstijl die een stuk directer is dan men in Vlaanderen gewoon is. Misschien schrikt dat sommigen af, ik weet het niet.

Nederlanders van hun kant complimenteren me wel eens met mijn bedachtzame schrijfstijl. Les 1: je kan als blogger niet voor iedereen even goed doen.

Over lessen gesproken. Schrijf je graag en wil je een groter publiek bereiken? Trek je stoute schoenen aan en ga naar wordpress.com of blogger.com. In enkele minuutjes maak je een blog aan, en het is gratis bovendien.

Waarover je het zoal kan hebben?

Letterlijk over alle mogelijke onderwerpen die je zelf kan bedenken. Probeer in ieder geval met onderwerpen te komen die je zelf bereleuk vindt. Het maakt het bloggen zoveel makkelijker!

Houd een lijstje bij met onderwerpen waarover je (later) nog zou kunnen bloggen. Nogmaals: niks is te gek!

Je hoeft heus niet elke dag een stukje online te zetten, maar het heeft voordelen als je er enige regelmaat probeert in te brengen. Je traint je schrijfspier – jazeker – en je geeft lezers een alibi om je blog regelmatig te bezoeken.

Natuurlijk helpt het als je een beetje kan schrijven. Anderzijds ben je op zo’n blog niet in de running voor de Nobelprijs literatuur. Het hoeft niet perfect en het mag en kan compact en spontaan. En die dt-fout wordt je zeker wel vergeven als de lol van het scherm druipt.

Bezoek zelf ook blogs. Het is een leuk tijdverdrijf en zo kun je nog inspiratie opdoen voor je eigen blog.

Laat bij fijne, leerrijke artikelen zo nu en dan een inhoudelijke reactie achter. Op die manier smeed je banden met collega-bloggers, en vroeg of laat komt dat ook jouw blog ten goede.

Vooral in het begin is het lastig om lezers naar je blog te krijgen. Laat je niet ontmoedigen, zou ik zeggen. Mensen moeten je blog ook weten te vinden. Daar gaat nu eenmaal wat tijd overheen.

Je kan de zaken wel wat bespoedigen:

• zet een link naar je blog in al je social media profielen
• zet een link naar je blog in je automatische e-mail-handtekening
• maak visitekaartjes voor je blog (en deel ze ook uit)

Let ook een klein beetje op de indeling en de opmaak van je blog(artikelen). Niet alle mogelijkheden en instellingen die met een blogtheme komen hebben ook echt een meerwaarde voor de lezer van je blog.

Zorg in elk geval:

• dat je relatief zuinig bent met felle kleuren
• dat je kiest voor een duidelijk, makkelijk leesbaar lettertype (groot genoeg!)
• dat je voldoende witruimte creëert (en grote lappen tekst vermijdt)

En nog een laatste tip:

Laat je niet gek maken door al die specialisten met hun flitsende blogtips. Het is jouw blog en het draait bovendien om jouw blogplezier. Geen enkel advies omtrent je blog mag dat op welke manier dan ook in de weg staan.

Zo, mocht het bij jou beginnen te kriebelen dan zijn dit de tips die ik je zou meegeven. Kom je ergens niet uit, dan is er Blogtrommel.com natuurlijk. Of geef me gewoon een seintje. Ik probeer je graag verder te helpen!”

Gastblog van Blogtrommel.

Foto komt uit de collectie van André Brockbernd.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht op

5 Reacties

 1. Wat ontzettend leuk hoe je het verschil tussen Vlamingen en Nederlanders beschrijft, ik zit dit dan ook met een BIG smile te typen!
  Ik ga het delen op facebook voor je, ik be reuze-benieuwd of en hoe mijn Belgische FB-vrienden reageren 😀
  Dank je wel!

  Reageer
  • Hhih, dank voor ’t mooie compliment!

   Het moet ook wel gezegd dat ik het gevoel heb dat Vlamingen beetje bij beet hun “achterstand” aan het inhalen zijn.

   Reageer
 2. Blogtrommel de naam is al gaaf.
  Trommel die nieuws verspreidt en doet ons denken aan Gunther Grass natuurlijk.
  Lijkt me dat jij er wel komt.
  Leuke tips.

  Reageer
  • Hoi! Ik heb je blog graag gelezen. ‘Het internet van nu’ staat me niet erg aan. Te veel gratuite kritieken op alles en iedereen, te weinig nuances… Ik hoop dat het nog kan veranderen, hoewel ik daar ernstige twijfels over heb.

   Reageer
 3. Het verschil tussen de Vlamingen en ‘Hollanders’ heb je goed uitgelegd; herkenbaar voor een Hollandse die 8 jaar in Belgie heeft gewoond 🙂

  Reageer

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.