Geluk zit niet in een potje

Ik was in de hemel en liep op wolken.

Het was er prachtig wit, liefelijk en relaxed. Alsof ik door een soft-focus filter een geheel andere wereld inkeek. Een geheime wereld.

Met open mond stond ik door een groot raam te staren naar mijn overleden dierbaren die het daar samen zo fijn leken te hebben.

Toen ik op de deur klopte werd er niet gereageerd. Ik bonsde mijn hand blauw. Wilde naar binnen, wilde hen knuffelen en vasthouden, bij hen zijn.

Ineens hoorde ik de stem van mijn opa die zei dat ik weg moest. Het was mijn tijd nog lang niet. “Ga terug Mary, je mag echt niet naar binnen.” Met die laatste woorden in mijn hoofd werd ik midden in de nacht wakker.

Het gevoel in een surrealistische film te zijn terechtgekomen bleef hangen. Dat ik per ongeluk in de hemel terecht kwam, komt vast door mijn nieuwsgierigheid. Want ik wilde echt niet dood gaan, nog lange niet.

Naast het feit dat ik het heerlijk vond om mijn overleden dierbaren weer te zien, gaf deze droom mij het vertrouwen in een leven na de dood. Of het er ook echt is, maakt mij niet uit. Het gaf mij in ieder geval een goed gevoel.

Omdat ik met geen mogelijkheid meer in slaap kon vallen en nog aan het nagenieten was van deze speciale droom, ging ik nadenken over mijn leven en wat mij zoal gelukkig maakt.

Het duurde niet lang of ik had al een hele lijst.

Allereerst ben ik elke dag weer dankbaar dat ik op kan staan, dat ik leef. Hoe ouder ik word, hoe meer ik besef dat dat zo maar anders zou kunnen zijn. Dat mijn jongens goed in hun vel zitten en gezond zijn maakt mij ook zeer gelukkig.

Dat we het als gezin samen goed hebben, lol hebben en ook serieuze gesprekken voeren, doet ook goed. Ik besefte die nacht dat ik al heel lang goed bezig ben want elke dag sta ik stil bij wat mij gelukkig maakt.

Mijn lijst werd langer en langer…

Nieuwe knoppen in de planten, jonge eendjes die veilig bij hun moeder liggen, mijn trouwe makker die altijd blij is mij te zien, een dag met minder pijn, een mooi lied, een wandeling in de regen, een heerlijke zelfgemaakte pan nasi, een nacht goed slapen, een goed gesprek.

Een uurtje wroeten in de aarde, mij totaal verliezen in een boek, een lief mailtje, kijken naar Planet Earth, een potje onbedaarlijk lachen, vers gelakte nagels, een knuffel van mijn zoon of de verzameling stekjes op de vensterbank.

En nog ben ik niet klaar maar het is wel duidelijk:

Voor mij zit geluk niet in geld of bezit. Het zit veel meer in het kleine, juist in het alledaagse. Geluk ligt voor het grijpen, elke dag opnieuw. Nee, ik stop mijn geluksmomenten niet in een potje om ze daar te bewaren.

Ik sta er bewust bij stil. Geluk ligt pal voor mijn voeten. Ik koester het en tel mijn zegeningen.

Foto komt uit de collectie van Erik Koeslag.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht op

5 Reacties

 1. Allemaal geluk. Het is er voor iedereen. Het is buiten, gewoon op straat.
  Mensen die je ontmoet hebben het bij zich.
  Je moet het wel kunnen zien. Leven leent zich er niet altijd voor.
  Maar..bewust zijn van dat het er is, dat helpt.

  …….tel ze een voor een.

  Reageer
 2. Yep geluk is er voor iedereen, je moet het inderdaad wel willen zien! Je weet wel “is een zebra een wit paard met zwarte strepen of een zwart paard met witte strepen”, Wat relecteren we naar onze realiteit toe?
  Maar Stel je voor dat je opa had gezegd, “zo ben je daar eindelijk”? Lol
  Dikke knuffel Rich

  Reageer
 3. Wat een prachtig positief blog dit.
  Het zijn de kleine dingen die een mens gelukkig maken. Hoewel je jouw droom niet als ‘naar’ beschreef moet je soms wel iets meemaken wat minder leuk is om het geluk dat je hebt weer opnieuw tevoorschijn te zien komen en te waarderen. Ik zie het kleine en al die voordelen ook om gelukkig te zijn. Zeker ná mijn burnout en blaaskanker kan ik meer genieten van hele kleine dingen. Geluk is inderdaad niet te koop en de quote die in mijn bio op Twitter staat ‘Je kunt voor geld de mooiste hond kopen maar niet het kwispelen van zijn staart’ daar sta ik volledig achter.
  Wacht nog maar heel lang Mary, om aan de hemelpoort te kloppen. Ik wens je nog heel lang, mooie, positieve en gelukkige jaren in de gloria. ❤
  Liefs, Hiltje

  Reageer
 4. Nou Mary, wat een droom zeg.Begrijp dat ze jou nog niet binnenlaten omdat jij hier nog genoeg te doen hebt.Als ik aan die poort zou staan(soms wil ik er ook in geloven) dan zou ik toch binnen willen om zoveel geliefden te zien die ik al kwijt ben en zou ze nog zoveel willen knuffelen en vertellen.Maar ik krijg nu antwoord op mijn vraag die ik pas nog gesteld heb,”wat is geluk”.Voor jou dus anders dan voor mij.Jij hebt een mooi gezin en gezonde kinderen.Het zit dan in de dagelijkse dingen die je mag meemaken.Ondanks je lichamelijke ongemakken klaag jij nooit,je bent altijd positief en dat bewonder ik in jou.Dat geld niet gelukkig maakt dat weet ik en teveel brengt je ook vaak in nare situatie’s.Maar genoeg is makkelijker leven (geen geldzorgen).Maar hoe ouder je bent hoe moeilijker het kan worden door allerlei nare dingen en verlies wat je kan meemaken.Eens hoop ik ook weer gelukkiger te worden en begrijp ook wel dat het in kleine dingen maar vooral in jezelf moet zitten.Maar 1 ding weet ik zeker, dat ik wel geluk heb dat ik jou heb leren kennen.Jij bent een positieve en leuke vrouw en kan veel mensen door jouw schrijven van allerlei blogs een steun geven.Gelukkig mens met twee voeten stevig op de grond en ben blij dat ik je ken lieve Mary!

  Reageer
 5. Wat een prachtig en opbeurend verhaal Mary ! Daar zal ik aan denken als ik nog eens wakker word uit een of andere gelukzalige droom. Nachtmerries wil ik zo snel mogelijk weer vergeten.

  Reageer

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.