Een vrouw met een groot hart


Een vrouw met een groot hartDag @malirato, jij woont in een prachtig dorp, met een groot gezin. Hoe is jouw gezin samengesteld?

Ik woon in een klein dorp in Noord Holland, in het buitengebied. Heerlijk midden tussen de weilanden met koeien, schapen en bollen. Ik heb vier kinderen in de leeftijd van achttien tot en met tweeëntwintig samen met mijn man. Daarnaast wonen er ook twee pleegkinderen bij ons in huis. Het zijn twee broertjes van vier en tien jaar. Het zijn vluchtelingen en zij wonen bij ons op een veilige plek. Dat houdt in dat naast de rechter, voogd en uitvoerende instanties niemand dit adres kent.

Heb je vaak contact met instanties?

Het contact met de instanties is in principe eens per maand maar als er rechtszaken lopen of onderzoeken en bezoekregelingen, dan is dit vaker.

Hoe lang ben je al pleegmoeder?

Wij hebben sinds ongeveer tien jaar pleegkinderen in huis. Sommigen wonen hier kortdurend, bijvoorbeeld als het gaat om crisisopvang. Anderen wonen hier voor langere tijd. Daarnaast hebben we ook heel lang voor vakantieopvang gezorgd. Zo was er eens een meisje dat elke vakantie bij ons kwam, zelfs tot voor kort kwam ze nog elke maand even langs.

Wat heeft jou ooit doen besluiten om pleegouder te worden?

Hoe het zo is gekomen is een lang en ander verhaal. In het kort komt het er op neer dat ik in mijn jeugd kennis heb gemaakt met het vinden van een crisisplek waar ik tijdelijk werd opgevangen op een moment dat dit heel hard nodig was. Mij is altijd bijgebleven hoe belangrijk het op dat moment voor mij was dat ik ergens terecht kon. Het maakte eigenlijk niet zoveel uit waar dat was. Vanaf die tijd heb ik mij voorgenomen om, als dat mogelijk was, een ander te helpen. Ooit woonde er een pleegkindje bij mijn buren, hij verhuisde daarna naar een ander gezin en niet veel later stond hij op straat. Hierdoor brak mijn hart, en ik nam me voor om alles in het werk te stellen om pleegouder te worden. Tegelijkertijd speelde mee dat ik na de geboorte van mijn kinderen in een rolstoel belande en de deur niet meer uitkwam. Door de problemen met het buurjongetje wilde ik iets doen en ben mede hierdoor over heel veel dingen anders aan gaan kijken. Het bezig zijn zorgt er voor dat ik weer in beweging ben en zo speelt de rolstoel een steeds kleinere rol in mijn leven. Ik krijg nu genoeg beweging met zoveel kinderen.

Hoe gaan jouw biologische kinderen om de pleegkinderen?

Onze eigen kinderen zijn altijd zeer flexibel geweest maar de regel bij ons in huis was en is dat zij de bovenverdieping voor zichzelf hebben en de pleegkinderen beneden slapen. Daarnaast mochten zij ook aangeven als ze er even geen zin in hadden als de pleegkinderen steeds op hun kamers kwamen. Dat was ook niet noodzakelijk omdat wij een hele gezellige woonruimte hebben beneden én genoeg kamers voor alle kinderen op de beneden verdieping.
Uiteraard hebben wij een aantal regels en we gaan ervan uit dat een ieder zich hier aan houdt of er mee leert om te gaan. Met alle pleegkinderen is er nog contact. Er zijn ook pleegkinderen die herhaaldelijk terugkomen zelfs als ze hier niet meer wonen. Het leuke was en is wel dat alle kinderen het altijd hadden over hun broers en zussen en zo gingen ze onderling ook met elkaar om. Er was en is geen onderscheidt tussen de biologische- en pleegkinderen. Als er ruzies waren werden die altijd gezamenlijk uitgesproken en zochten we ook samen naar oplossingen.

Kunnen jullie als gezin wel op vakantie?

Enkele jaren terug hebben we een stacaravan gekocht. Daar verblijven wij met zijn allen tijdens de vakanties. Ook kunnen er altijd vriendjes en vriendinnetjes blijven logeren. Heel af en toe gaan we een midweek weg met zijn allen.

Zijn de pleegkinderen voor een lange periode bij jou in huis?

We hebben onlangs gehoord dat de twee broertjes die we nu in huis hebben de rest van hun leven bij ons mogen blijven omdat de moeder het ouderlijk gezag niet meer heeft. De jongste woont vanaf zijn vierde maand bij ons en de oudste kwam al drie jaar in de weekenden en vakanties bij ons. Sinds een half jaar woont hij, na een lange rij pleeggezinnen en instellingen, ook bij ons. Hier zijn we allemaal erg blij mee. Al mijn pleegkinderen zijn mij net zo dierbaar als mijn biologische kinderen. Heel bijzonder was het toen het afgelopen jaar een van onze pleegkinderen een baby kreeg en haar kraamtijd bij ons doorbracht.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


acht + 4 =

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>