Een creatieve duizendpoot

Hallo Dineke, jij bent een creatieve duizendpoot. Ben je met die eigenschap geboren?

Dat kan je wel zeggen ja. Mijn grotere zus moest me vroeger altijd meenemen naar school, al duwend op de autoped, maar als we een stukje uit het gezichtsveld van mijn moeder waren begon ik veel stampij te maken en liet me vallen zodat ik niet naar school hoefde en lekker thuis kon knutselen. Ik vond het verschrikkelijk op school. Ik deed liever iets met mijn handen dan allerlei andere opdrachtjes.

Een paar jaar later kwam de handel er in en plukte ik viooltjes uit de tuin van mijn ouders en ging ze aan de buren verkopen. Nog wat later ging ik bloemen verkopen van een man uit de straat die allerlei bloemen kweekte. In mijn vrije tijd was ik altijd creatief bezig. Allerlei hobby’s zijn zo de revue gepasseerd. De tafel lag bij ons altijd vol met allerlei hobbymaterialen.

Mijn moeder was in die tijd erg actief voor een zendingsorganisatie. Ze verzamelde kleding, maar verkocht ook zelfgemaakte dingen om geld te verzamelen voor het vervoer van de kleding voor een kindertehuis in Brazilië. Vanzelfsprekend hielpen we mee om leuke dingen te maken. Kinderen uit de buurt en vriendinnen van school kwamen graag helpen. Nu, op Facebook, kom ik oud klasgenoten tegen die het er nog over hebben. Erg gezellig was dat altijd.

Op ongeveer mijn dertigste ben ik sieraden gaan maken om te verkopen op de markt. Dit groeide uit tot een winkeltje. Het assortiment bestond onder ander uit zelfgemaakte sieraden. Helaas was de locatie niet goed en de huurprijs te hoog en ben ik weer teruggegaan naar de markt. De groendecoraties waren inmiddels erg in trek en daar ben ik me helemaal op gaan richten.

Op verzoek van anderen ben ik mij gaan toeleggen  op het geven van workshops. Dit was een groot succes. Van lieverlee ben ik ook met bloemen gaan werken en had hier erg veel plezier in. Om me hierin te verbeteren ben ik een tweejarige bloemschikopleiding gaan volgen in de avonduren.

Nu geef ik regelmatig workshops waarbij ik een voorbeeld heb en laat zien hoe je het bloemstuk vervolgens opbouwt. De cursisten hoeven zelf niets mee te nemen, daar zorg ik voor. Het leukste vind ik dan de mensen die versteld staan van zichzelf en dan vol trots de deur uit gaan. Vaak hoor ik ze dan zeggen: “Dat ik zoiets kan, dat wist ik zelf niet.” Dat vind ik prachtig. Ook op markten en beurzen geef ik korte workshops. Ik maak dan ter plekke bloemstukken. Af en toe word ik nog eens gevraagd om bruids-of rouwwerk te maken. Het liefst maak ik iets wat een uitdaging is, iets origineels. Op dit moment geef ik ook workshops vachtvilten.

Door jouw werk ben je veel op pad. Is dat goed te combineren met thuis?

In het voorjaar en met kerst gaf ik workshops bij een groot bedrijf in het westen van het land. Dit heb ik twaalf jaar gedaan. Het is trouwens nog niet zeker of dit nog een vervolg heeft vanwege veranderingen in de personeelsvereniging van dat bedrijf. Hopelijk komt er een ander bedrijf voor in de plaats.

Toen de kinderen nog jonger waren was dit voor hun niet zo leuk, maar ik heb ze altijd uitgelegd dat het ook voordelen had voor hen omdat het ook ons inkomen is. Opa en oma hebben altijd op hun gepast. Twee jaar geleden hebben we het zelfs omgedraaid en is opa (oma was inmiddels overleden) bij hun komen logeren zodat ze toch lekker hun eigen gang konden gaan in hun eigen huis.

Waarvoor kunnen mensen bij jou terecht?

Ze kunnen terecht bij mij voor een workshop bloemschikken, groendecoratie of andere creatieve bezigheden. Het kan met een kleine groep met bijvoorbeeld vriendinnen, maar ook met grote groepen tot zeventig personen. Hiervoor ga ik meestal naar de mensen toe op hun eigen locatie. Indien gewenst huur ik zelf een locatie in de buurt.

Mensen kunnen ook bij mij terecht voor het kopen van huis- en tuinartikelen, deels zelfgemaakt. Zo maak ik bijvoorbeeld van een oud aardappelkistje een leuke decoratie voor aan de wand of in de tuin. Ook maak ik een apart  raamwerk met flesjes voor bloemetjes. Dit zijn slechts twee voorbeelden, ik maak eigenlijk te veel om op te noemen.

Wat vind jij het leukste om te doen?

Het leukste vind ik het om een workshop te geven. Ook het verkopen en demonstreren op een (herfst)fair vind ik erg leuk. De herfst vind ik sowieso de leukste periode voor het bloemschikken. Er zijn dan prachtige materialen die ook nog eens lang houdbaar zijn.

Wat zijn jouw plannen voor het nieuwe jaar?

Op het moment ben ik achter de coulissen bezig met het laten maken van nieuwe foto’s van werkstukken voor workshops. Dan sta ik met het zonnetje in mijn nek kerststukken te maken. Om in de sfeer te komen, zet ik een leuke kerst cd op.

De komende weken heb ik nog een aantal fairs en creabeurzen op het programma staan, waar ik erg veel zin in heb. Als je me zou vragen wat mijn droom is, dan is het antwoord: zelf een fair organiseren op een sfeervolle locatie. Een paar jaar geleden heb ik een aantal jaren achtereen een kerstshow gegeven bij een antiekzaak. Dit was een succesvolle formule.

Als er ooit nog iemand op mijn pad komt met een leuke locatie en met me in zee wil, dan zou ik het super vinden. Wie weet. Maar ach, dromen moet je houden.

Meer weten? Check dinekeluring.nl

Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig:
Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel deze posts op

1 Reactie

  1. Je hebt er weer een mooi interview van gemaakt Mary. Voor mij ‘crea-bea’ erg leuk om te lezen. Zover als bij Dineke (workshops e.d.) heb ik het niet laten komen. Ik knutsel en frutsel meer voor mezelf met kransen en themaschalen in huis en tuin. De verse salie en knoflookbolletjes liggen alweer klaar om een keukenkrans te maken. Ik heb het van mijn vader, hij maakte de kerststukjes vroeger en verder was hij ook heel creatief. Dineke is echt een creatieve duizendpoot. Ik wens haar succes met alles wat nog op haar pad komt.

    Reactie toevoegen


Reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *