Mijn lichaam liet mij in de steek

Dag Annet, hoe ben jij 2014 begonnen?

Ik ben dit jaar vol vertrouwen ingegaan. Oud en nieuw vierden wij met vrienden bij ons thuis. Onze vriendin heeft net als ik in 2013 borstkanker gehad en samen hebben wij een wensballon opgelaten. Wij zeiden tegen elkaar: ‘Zo, dit was het voor ons. Wij krijgen het niet meer. Klaar.’ Met de kerstdagen heb ik geskied en dat was voor mij echt een mijlpaal. Het was precies een jaar geleden sinds ik de plek in mijn borst ontdekte. En nu suisde ik de berg al weer af, met een heel tros gevoel!

Hoe anders was het in 2012 voor jou? In dat jaar ontdekte jij een plek in je borst. Toen nam jouw leven een onaangename wending. Wat gebeurde er toen met je?

In december 2012 voelde ik dat mijn linkerborst pijn deed. De beugel van mijn bh knelde en daardoor ging ik mijn borst bevoelen. Vervolgens voelde ik een schijf bovenin mijn borst. Ik dacht niet dat het iets kwaadaardigs was maar hield het wel in de gaten. Na de kerstdagen zat het er nog steeds en toen besloot ik om naar mijn huisarts te gaan. Vanwege de feestdagen kon ik niet eerder dan zeven januari naar toe.

Hoe snel werd je geholpen?

Na het consult bij mijn huisarts ging alles heel snel. Er volgden in rap tempo diverse onderzoeken zoals een mammografie, echo, puncties en een MRI scan. Twee dagen na mijn bezoek aan mijn huisarts vertelde de oncologisch chirurg dat ik borstkanker had. Er zat een tumor van twee centimeter in mijn linker borst en er was een besmette okselklier. Nadat hij had verteld wat de behandeling zou worden dacht ik ‘okay, dat gaan we gewoon doen’. Ik heb mij geen moment afgevraagd waarom het mij moest overkomen. Het wachten op de uitslag van de pet scan was spannend. Gelukkig had ik geen uitzaaiingen.

Waar bestond de behandeling uit?

Vanaf 22 januari 2013 kreeg ik om de drie weken zes chemobehandelingen. De tumor was na die behandelingen gehalveerd! Maar de chemo’s waren niet prettig, ik was er flink ziek van. Na de tweede chemo kreeg ik griep. Toen was ik zo ziek dat ik in het ziekenhuis belandde. Daar raakte ik veel van mijn vertrouwen kwijt. Mijn lichaam liet mij in de steek. Ik zag geen enkel lichtpuntje meer. Ik had geen kracht, alles leek vlak en onbelangrijk. Ik werd alleen maar zieker en zieker. Dat was een zwarte periode in mijn leven. Pas na een bloedtransfusie ging het langzaam beter en net voor de derde chemo was ik weer opgeknapt.

In juni volgde de borst besparende operatie. Helaas bleek na de operatie dat het snijvlak niet schoon was en dat niet alle kankercellen verwijderd waren. Binnen tien dagen werd ik weer geopereerd. Gelukkig nog steeds een borst besparende operatie. Ik moet zeggen dat ik erg geschrokken was dat na de eerste operatie niet alle kwaadaardige cellen weg waren gehaald. Ook daardoor verloor ik een stukje vertrouwen.

Wat volgde er toen?

Een aantal weken na de operatie volgden er zesentwintig bestralingen. Van de ritjes naar het ziekenhuis maakte ik uitstapjes. Iedereen die mee wilde kon mee. Ik hoefde er nooit alleen naar toe en dat was erg fijn. Buurvrouwen, vriendinnen, collega’s en familie, ze stonden op de stoep om mij er naar toe te rijden. Dat maakte het voor mij een stuk draaglijker. Trouwens, ook tijdens de chemo’s ben ik fantastisch verzorgd door allemaal lieve mensen om me heen.

Wat heeft het afgelopen jaar met je gedaan?

Ik ben gedurende mijn borstkanker tijd heel open geweest naar mijn omgeving. Ook onze drie kinderen hebben wij van begin af aan meegenomen in mijn genezing en op een positieve manier benaderd. Ik kijk terug op een heel heftig jaar. Een jaar waarin ik kaal werd, ik me heel ziek voelde en ik angsten de baas werd. Het was ook een jaar waarin ik heel dicht bij mezelf ben gekomen en heb gezien waartoe ik in staat ben en welke krachten ik bezit.

Nog één ding: ga er niet uit van dat borstkanker alleen gaat om een knobbeltje. Bij mij was het een schijf. Doordat ik dat aan veel mensen verteld heb werd een vriendin van mij wakker. Zij voelde al tijden een schijf in haar borst. Helaas bleek het ook een kwaadaardig tumor te zijn.

Bedankt Annet Zander / @Azanderpopkema voor dit openhartige gesprek.

Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig:
Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel deze posts op

4 Reacties

  1. 1997 Hilla (mijn vrouw) verloor veel bloed ,dacht het waren haar dagen ,nee dus baarmoeder kanker inclusief de eierstokken ,geopereerd bleek ook de endeldarm erbij betrokken te zijn ,afijn alles is goed gekomen (40 cm darm ertussenuit gehaald) twee maanden later nacontrole een grondige ,bleek bij de uitslag ook een tumor in de linker borst te zitten ,in sept dat zelfde jaar dus aan haar linker borst geopereerd de tumor eruit ,de borst bleef gespaard ,geen verdere uitzaaiingen en bij het labo onderzoek bleek de tumor (nog) niet kwaadaardig te zijn geweest.
    Dat was een jaar die vergeten wij nooit niet meer ,wat mij toen later opgevallen is ,dat Hilla rustiger was in die situatie als ik ,ik heb mij opgevreten toen.
    Het klopt dus vrouwen zijn sterker als wij mannen.
    Ik ben blij voor Mevrouw Annet dat toch alles nog goed gekomen is ,en wens haar nog vele wonderbare jaren met al diegene die haar lief zijn !.

    Reactie toevoegen


    • Wat erg Tom dat dit jouw vrouw moest overkomen. Hoop ook voor haar dat ze nog vele jaren mag genieten van het leven.

      Reactie toevoegen


  2. Beste Annet, met belangstelling heb ik je verhaal gelezen.
    In januari 2014 heb ik je leren kennen als een mooie, sterke vrouw die met beide armen het leven omhelst. Ik herkende je kwetsbaarheid, het zijn juist die ondoorgrondelijke emoties van de ziekte kanker die wij met elkaar kunnen delen.
    En dit hoop ik nog vaak met je te mogen doen.Ik wens je alle goeds in het leven toe.
    Mary, ook dit keer ben je er weer in geslaagd om een mooi gesprek te plaatsen van een persoon die het zo verdiend om uitgebreid mee in gesprek te gaan.
    Hartelijke groetjes, Ellen Berens

    Reactie toevoegen


    • Dankje Ellen,

      Ik heb Annet ook leren kennen als een krachtige vrouw. Ik dacht net als jij; haar verhaal mag gehoord worden…

      Reactie toevoegen


Reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>