Moeder stopt uit financiële nood met medicijnen

“Het is december 2015 en ik maak mijn balans op.

Er is maar liefst 375 euro aan eigen risico opgegaan.

Mijn zorgconsumptie bestaat voor het leeuwendeel uit medicijnen voor mij en mijn jongste zoontje.

Boosdoener is de hoge eigen bijdrage op het zogenoemde ‘lang werkende medicijn’ waar ik goed op functioneer.

Naast het volledig eigen risico kent dit medicijn ook een eigen bijdrage. En die is hoog.

Gelukkig kan je je daartegen verzekeren. Kosten: 288 euro op jaarbasis.

Daarmee ontsnap je niet helemaal aan de volledige eigen bijdrage. Ik reken alsnog af: 102 euro.

De aanvullende tandartsverzekering heb ik stop gezet.

Dat bespaart mij 240 euro, in de stille hoop deze niet nodig te hebben.

Ik knarsetand namelijk mijn zorgen deels weg tijdens mijn slaap.

Maak ik de balans op dan kom ik dit jaar uit op 477 euro eigen kosten, buiten de zorgpremie.

Waanzinnig veel geld als ik me bedenk dat ik 1116 euro betaal aan de basispremie en 288 euro voor de aanvullende verzekering.

Alle zorgkosten bij elkaar opgeteld is het maar liefst 1881 euro per jaar.

De eigen bijdrage op de ‘lang werkende medicijnen’ geldt ook voor mijn jongste zoon.

Mijn oudste zoon zal volgend jaar rond de zomer waarschijnlijk weer thuis komen wonen.

Nu betaald de gemeente nog de kosten rondom mijn oudste.

De kosten voor zijn medicijnen komen volgend jaar hier bovenop.

De eigen bijdrage wordt dan meer dan verdubbeld.

Gelukkig kennen wij de zorgtoeslag. Zonder deze toeslag ben ik als alleengaande ouder verloren.

Ik leef door mijn mantelzorgpositie van de bijstand.

Als ik mijn zorgkosten door 12 deel kom ik uit op een maandbedrag van 156,75 euro.

De zorgtoeslag helpt me enorm waardoor ik nog ‘slechts’ 77,75 euro per maand hoef te betalen.

Volgend jaar zal dit bedrag verdubbelen.

Doordat ik heb besloten om te stoppen met mijn medicijnen, kan ik sparen voor de eigen bijdrage op de medicijnen die ik straks voor mijn oudste ga krijgen.

Feitelijk moet ik nu zorg mijden.

Bezuinig ik niet op mezelf dan zal ik moeten bezuinigen op internet/telefonie, levensmiddelen of gas, water en licht.

Ondanks dat mijn gemeente de reiskosten naar de kliniek van mijn zoontje vergoedt, moet ik het wel eerst voorschieten.

Per maand kost mij dit ongeveer 70 euro.

Door deze naargeestige kosten ben ik inmiddels financieel in de problemen geraakt.

Ik troost mij met de gedachte dat het niet door mijn eigen toedoen is gekomen.

Niet dat ik er in de praktijk iets aan heb, als rekeningen stapelen krijgt dat vroeg of laat zijn consequentie.

Het doet veel met mij.

Mijn kinderen zijn beiden deze dure decembermaand ook nog eens jarig.

Mijn oudste begrijpt niets van geld en financieel zware tijden. Hij is namelijk jarig en daar horen cadeautjes bij.

Dat geld heb ik eigenlijk niet.

Deze maand ben ik voor het eerst en zonder schuldgevoel ‘roekeloos’ geweest.

Voor mijn beide jongens heb ik namelijk een nieuw gekocht cadeautje en een tweedehands cadeautje.

Ik laat mij deze kerstvakantie niet gek maken en vier leuke verjaardagen en een fijne kerst met twee prachtige kinderen die mij veel geleerd hebben.

En dat is echt onbetaalbaar.

Fijne feestdagen en een gezond(er) 2016 voor ons allemaal gewenst!”

Dit is een gastblog van Angelique Bergsma, @ab_tje.

Foto komt uit de collectie van Jet Rood, @RoodJet.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht op

8 Reacties

 1. Opnieuw weer een triest verhaal, je ziet ze steeds vaker langskomen. Ik weet natuurlijk niet waarvoor de medicijnen zijn, maar stoppen is de slechtste optie. Dit gaat ten koste van je eigen gezondheid en levensgeluk, maar heeft op termijn ook effecten op je kinderen die een zieke moeder krijgen. Ik weet het, ik kijk op afstand.
  De eigen bijdrage is niet te vermijden en de zorgpremie is hoog. Toch zou ik adviseren om nu voor de zuivere restitutie verzekering te kiezen: misschien iets duurder dan de huidige premie, maar met vrije keuze van medicijnen (en zorgverlener). Let op de toevoeging “zuivere”! want andere restitutieverzekeringen zijn inmiddels uitgekleed door allerlei beperkingen. De eigen bijdrage op het medicijn vervalt dan wellicht of kan worden beperkt. Kijk dan ook naar de voorwaarden en vergoedingen van de aanvullende verzekering.
  Tandartsverzekering heb je niet nodig. Als je dit geld apart zet, is een eventuele behandeling daaruit te bekostigen of kun je het voor iets anders gebruiken. Premie ben je aan het eind van het jaar kwijt, ongeacht of je wel of geen gebruik ervan hebt gemaakt terwijl slechts een deel van de tandartsrekening wordt vergoed.Advies: bouw wel een buffer op voor de tandarts.
  Roekeloos? Nee, verstandig. Krijg er volgende maand geen spijt van en geniet. We leven nu.
  Gefeliciteerd met je kinderen en geniet van de feestdagen.

  Reageer
  • Die eigen bijdrage blijft, welke basisverzekerin je ook kiest. Net als het eigen risico. Ben je alleenstaand ouder van een kind van 18 jun je in je eentje zelfs dubbel betalen. Dit land, dit zorgstelsel is ziek.

   Reageer
 2. War herken ik hier veel in, wij hadden 2 chronisch zieke kinderen en vind het heel erg triest dat je niet de juiste medicatie kunt krijgen wat bij je werkt. De kosten van chronisch ziek zijn en eigenbijdragen stapelen zich maar op. Er bijna geen belasting aftrek meer. Wel overal voor betalen zolang je nog een beetje hebt. Of je daar voor gewerkt hebt of gespaard doet er niet toe. BETALEN! Ik weet dat het mij niet help dit te schrijven, maar ben het wel kwijt. Een Crime is het voor chronisch zieken en zij kunnen er zelf niets aan doen. Drugsgebruikers wel die kiezen er voor. En worden geholpen.

  Reageer
  • Zijn wij niet allemaal drugsgebruikers?
   Enig idee wat die chemische pillen met je lichaam doen?
   En wie wordt er beter van? Niet jij maar de farmaceuten .
   Stap over op natuurlijke medicatie, en je zult merken dat je veel pillen kunt schrappen.
   Het beste in het volgend jaar
   Ps: ga kijken op het internet en zie wat er allemaal is.

   Reageer
   • Volgens mij ben je niet helemaal fris in je hoofd. De meeste zogenaamde natuurlijke medicijnen is gewoon troep. Daarbij komen heel veel van de huidige medicijnen al uit de natuur. Dus je schiet er niets mee op, behalve dat je deze “natuurlijke” medicijnen zelf mag betalen. Een shit oplossing dus plus dat je mensen aanzet tot domme dingen. Misschien ken je het verhaal van Silvia Millecam?

    Reageer
 3. Ik weet natuurlijk niet welke langwerkende medicijnen jij en je kinderen gebruiken, maar zowel mijn man als mijn beide (volwassen) kinderen gebruiken langwerkende medicatie waar een eigen bijdrage voor is omdat het buiten GVS is. Interpolis heeft in de duurste aanvullende verzekering een vergoeding van 1000 euro per jaar voor eigen bijdrage. Totale kosten per maand voor basis en aanvullend 116,-
  Mss de moeite waard om te onderzoeken.

  Reageer
 4. 1) Het beste is verhuizen naar belgieen als dat mogelijk is.
  Daar zijn de zorg kosten haast niks ook daarvooraf vragen dat je die medicijnen vergoed krijgen.
  Want niet alle medicijnen daar zijn gratis. Maar wel de meeste.
  DE zorgverzekering is daar zo goed als gratis dat scheelt wel weer.
  Hoe gaat het daar in Belgie.
  De medicijnen die je zeker nodig hebt om niet dood te gaan zijn gratis.
  Dan heb je de iets luxere medicijnen die kosten ene beetje.
  Dan bv pijnstillers of zalf tegen jeuk worden beschouwd als heel overbodige luxe en worden dus niet vergoed.
  In het ziekenuis worden die weer wel vergoed.
  De kinderbijslag is daar weer drie keer zoveel als je daar werkt en vangt deze kosten ruimschoots gewoon weer op.

  Mensen met drie kinderenof meer raad ik aan om naar Belgie te verhuizen en daar te gaan werken.
  De Belgen lachen om de NLders die zeggen de NLse staat is rijk de Nlders zelf arm en bij ons is de staat arm en wij zijn rijk.

  2) Ga een googlen en je komt vele planten tegen die je kunen genezen. Voor iedere ziekte is er wel een medicijn.
  Ja zelfs voor suikerziektes.
  Google eens op honing met kaneel bv dat geneest vele ziektes
  Of google naar zilverwater.
  Eet gezond en beweeg genoeg zodat je gezond blijft.
  Google ook eens naar ijsman die heeft ademhalingstechieken op de tv laten zien hoe je meer zuurstof in je lijf krijgt zodat je imuumsysteem op orde blijft.

  3)Hoe met weinig geld rond komen en toch gezond eten.
  Je kent die pakjes wel van aardappelpuree in poeder vorm, maak die aan met veel water en een beetje met babypoeder melk.
  Bij ons in Frankrijk kosten die pakjes van vier in 1 doos plus min 90 cent. Daar kan men 12 personen 1 keer van eten.
  Beetje zout en peper erbij en wat groenten met evt blokjes spekjes of een frikadel in stukjes erbij of een eitje en je hebt gezond gegeten. Evt een rookworst van de aldi erbij gaat er bij ons er goed in.
  Als je met 6 personen bent ben je klaar voor nog geen 2 en halve euro.
  Want een pak frikadelen kost nog gene twee euro en als je het in stukjes snijd met een sausje erbij evt met een gebakken ui hoeft niet iedereen 1 frikadel te hebben. Ook een halve rookwost met zijn alle is genoeg als je genoeg saus erbij doet. En met ene blik groente doen wij twee maaltijden mee.
  Kosten
  aardappelpuree voor 6 personen 45 cent.
  Pakje spekjes 1 euro / of 5 frikadelen 50 cent
  en dan een halve blik groenten 50 cent.
  Schepjes babypoeder 50 cent.

  Ongeveer 2 euro evt als je meer vlees of groenten neemt word het voor 6 personen 2 en halve euro.
  Dat keer 30 dagen is 60 a 90 euro per maand voor eten met vlees voor 6 personen.

  Fruit eten kan je je kinderen soms gratis laten doen op de markt als ze met fruit klaar staan om te proeven of bij de supermarkt en ook daar kan je gratis koffie drinken en chocomelk als je de juiste supermarkt uit kiest. Gewoon eten en als je niks nodig hebt doorlopen en niks kopen.
  Dit is voor de echt vrekken en ik hoor daar bij.
  Leer je kinderen dat alles wat gratis is aan te pakken want als je het niet nodig hebt kan je er andere blij mee maken en krijg je vanzelf ook dingen gratis terug.

  Wat ook een leuk weetje is als je prei eet snij een dikke 1 cm boven de wortels af en zet die in een pot op de vensterbank in de zon en er groeit weer opnieuw een prei eruit.
  Zet het wel de eerste dag in een glas water zodat ie weer wat aansterkt.

  aliepress.nl is een site waar je heel goedkoop kan winkelen tot nu toe ben ik nog niet terleur gesteld.

  Reageer
 5. Triest, dat geldt helaas voor meerdere mensen.
  Zie dat dit komt uit 2016. Nu 2017 en het wordt alleen maar actueler en groter voor de minima!
  Sterkte!
  Liefs Wilhelmina

  Reageer

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.