Mijn inspiratie haal ik uit mijn klanten

 

Mag ik eerst beginnen, Alwine, met de vraag waar jouw bijzondere naam vandaan komt?

Mijn ouders hadden eigenlijk verwacht een zoon te krijgen, maar ik bleek toch een meisje te zijn. Ik ben eerst even naamloos geweest. Wat ik van mijn ouders heb begrepen is dat mijn vader deze naam tegen kwam, ook mijn moeder vond hem mooi en dus ben ik Alwine gaan heten!

Jij werkt aan huis. Kan je werk en privé goed scheiden?

Oh? Moet je dat scheiden? Nee, aan huis werken maakt dat er niet altijd een duidelijke grens tussen privé en werk zit. Ik vind het prettig om aan huis te werken. Ik ben altijd inzetbaar bij allerlei situaties; een plotseling ziek kind, een keertje helpen op school, snel nog even de wasmachine laden en dat soort dingen. Tevens is dat dan ook gelijk mijn valkuil, want ook het werk moet natuurlijk zo soepel mogelijk door gaan.

Is dit dé baan van je dromen?

Ik ben eigenlijk per ongeluk in aanraking gekomen met het glas in lood. Vooral de techniek van het maken van glas in lood trok mij aan. Vanuit dat perspectief ben ik dan ook cursussen gaan volgen en later heb ik de Vakschool bezocht. Daar bleek echter dat mijn kennis over het vervaardigen van glas in lood al op een hoger niveau zat dan wat er geleerd kon worden. Stiekem vond ik dat natuurlijk wel stoer en een compliment, maar eigenlijk was ik toch nog op zoek naar verdieping. Ik zou voor mezelf niet weten wat dé baan zou zijn, maar ik voel me wel erg op mijn gemak in mijn atelier!

Wat heeft jou doen besluiten om dit werk te doen?

Het besluit om dit werk te gaan doen is eigenlijk ontstaan doordat ik een goede neus had voor werkgevers waar ik niet lang kon of wilde werken. Toen ik bij de laatste werkgever geen contractverlenging kreeg vanwege onze privésituatie thuis, had ik het even gehad met werkgevers. Ik was toen al zo’n tien jaar bezig met glas in lood en heb de stoute schoenen aangetrokken om te proberen een eigen bedrijf op te zetten. Dat is nu alweer vijf jaar geleden. Ik heb nog steeds geen spijt, ook al moet ik eerlijk bekennen dat ik qua inkomen beter voor een werkgever zou kunnen werken.

Waar haal jij inspiratie vandaan? Loop je bijvoorbeeld vaak naar boven turend door kerken?

Iedereen associeert (terecht) glas in lood altijd gelijk met kerken. Ik krijg echter weinig opdrachten van kerken. Wel richt ik mij op de particulier die graag bovenlichten, voordeuren en/of tussendeuren wil verfraaien met glas in lood. Dit glas in lood kan dan ook ingebouwd worden in dubbele isolerende beglazing, wat ook in mijn eigen atelier wordt uitgevoerd. Tevens is het tegenwoordig ook mogelijk om in ontspiegelde beglazing in te bouwen, zodat er significant minder last is van weerspiegeling van glas. Weerspiegeling creëert namelijk dat het glas in lood minder zichtbaar is.

Mijn inspiratie haal ik eigenlijk uit mijn klanten. Zo heb ik al eens een stamboom in rozen uitgevoerd, al eens de gezinssituatie uitgebeeld in een paneel met wybers en recent nog een samengesteld gezin verwoord in een glas in lood paneel. Maar uiteraard maak ik ook de meer authentieke ontwerpen en rechte vormen.

Wie zijn jouw opdrachtgevers?

De ene keer krijg ik rechtstreeks een aanvraag voor een offerte gesprek dat ik overigens altijd bij de mensen thuis laat plaatsvinden zodat de sfeer van de klant meegenomen kan worden in het ontwerp. De andere keer komt een klant via een schilder, aannemer of makelaar bij mij terecht. Dit omdat klanten vaak ook niet goed weten waar ze terecht kunnen voor goed glas in lood.

Op feestjes wordt de regionale schilder, aannemer of installateur wel eens genoemd. Voor de glazenier als ik zelf ligt dat wat lastiger. Ten eerste zijn er geen vijf van in het dorp, dus dat is al wat moeilijker te vergelijken. Ten tweede is glas in lood een luxeproduct wat qua investering nogal wat vraagt indien er de wens is voor meerdere panelen. Glas in lood is echter ook een product wat vele jaren mee gaat, dus er bestaat geen uitgebreide klantenkring die kan refereren.

Voor wie zou jij graag wat willen ontwerpen?

Ik zou nog wel eens een keer een tuinornament willen maken wat het begin zou kunnen zijn van een mooie toevoeging aan mijn bedrijf. Net weer wat robuuster dan glas in lood. het zou mooi zijn als dat dan geplaatst mag worden op een belangrijke plek in de regio. Mooi als lichtpunt in het donker!

Wil je weten wat Alwine allemaal kan? Kijk dan op alwineglasinlood.nl

Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig:
Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel deze posts op

Reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *