Kwakzalverij in een mooi jasje

Eerlijkheid duurt het langst, zo dacht en denk ik nog steeds. Maar, daar denkt niet iedereen zo over.

Er zijn mensen die er hun levenswerk van hebben gemaakt om onwaarheden te verkopen en daar hun geld mee te verdienen.

Geld verdienen over de rug van een hele grote doelgroep: vrouwen, en in het bijzonder de kwetsbare en of zieke vrouw.

Zonder enige medische achtergrond, zelfs veelal zonder wetenschappelijk onderbouwd bewijs, schrijft Marjolein Dubbers blogs op haar site over voeding, kruiden, drankjes en de heilzame invloed daarvan op ons gestel.

Met regelmaat beweert ze dat diverse (chronische) ziektes, hormoonkwalen en kankersoorten te genezen zijn door het eten van kruiden en groenten of het drinken van een of ander goedje.

Zo beweert ze dat “Uien ontstekingsremmend werken en zelfs reuma tegen kunnen gaan.”

Een andere bewering van haar is: “Als je borstkanker hebt eet dan zoveel mogelijke groene groente, bijv. broccoli. Dit helpt mee de kanker te bestrijden.”

Dit soort uitspraken plaatst ze op Twitter en zijn ergens op haar site terug te vinden in een blog.

Mensen die kritische vragen stellen of hun boosheid uitten naar Marjolein worden op Twitter subiet geblokkeerd en mevrouw gaat rustig verder met het verspreiden van haar ‘kennis’.

Haar site barst van de tips over lijnzaad, kaneel, zelfgemaakte notenolie, magnesium en broccolikiemen. Over die kiemen schrijft ze:

“Om de drie dagen een klein plukje broccolikiemen eten kan wonderen betekenen voor je gezondheid. Ze bevatten stofjes die je kunnen beschermen tegen kanker én afvoer van gebruikte hormonen bevorderen.” De bron die hierbij genoemd komt uit 1982.

Ze schroomt ook niet om bijvoorbeeld in een blog over ons drinkwater reclame te maken voor diverse waterfilters.

En, wat denk je, die filters kan je kopen via haar winkel, Marjoleins favorieten. Net als tampons, supplementen, keukenhulpjes, zaadjes en wat al niet meer.

Ook haar 7 boeken prijst ze continu aan in haar blogs, evenals haar masterclasses ‘Energieke vrouwenvoedingskompas’ en de cursus ‘Vitaliseer je vochtbalans’.

Naast haar Twitteraccount heeft ze uiteraard ook een Facebookpagina.

Daar heeft ze maar liefst ruim 43.000 vrienden of waarschijnlijk vriendinnen, die haar over het algemeen niet wetenschappelijk onderbouwde ‘adviezen’ slikken en met haar weglopen. Een kritische opmerking ben ik daar niet tegengekomen.

Ik vind het ongelooflijk dat er mensen zijn die hier intrappen. Het is je reinste kwakzalverij. De vraag is wanneer ze eens op haar vingers getikt zal worden.

Ethiek, daar heeft ze vast niet van gehoord. Ze heeft blijkbaar geen morele problemen met het beweren dat mensen kunnen genezen van ziektes zoals kanker door het eten van bepaalde groenten.

Marjolein heeft het goed bekeken.

Zij verdient op alle mogelijke manieren geld aan haar veelal ongefundeerde en niet wetenschappelijk onderbouwde verhalen.

Dat ze zich presenteert als deskundige maar geen medische titel heeft, zal haar vriendinnen worst, eh broccoli wezen.

Lees ook Dag dokter dag medicijnen dag ziektes.

Foto komt uit de collectie van André Brockbernd.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht op

12 Reacties

 1. dit word vaker gedaan door bepaalde mensen en dit mag niet is ook heel naar voor mensen die zelf
  erg ziek zijn en zijn geweest valse hoop dat mag niet , en wat je zegt wie houdt dit tegen ??
  Ik zelf vind zoiets heel naar en erg en zoiets raakt me zeer .
  Dat is ook met het gewicht en lijnen terwijl er zoveel meisjes en vrouwen kampen met een ernstige
  eetstoornis en dan lees je allerlei verhalen en boeken van bekende Nederlanders die verdienen er een hoop geld mee , maar denken aan je medemens ho maar respectloos !

  Reageer
 2. Afgelopen week was deze dame even hotnews. Ze claimde dat gezond eten dwarslaesie kon genezen. Dat bericht is weggehaald nu, maar toch…je moet het lef maar hebben om zoiets idioots te schrijven.

  Reageer
  • Ja, dat bericht heb ik ook gelezen. Inclusief het bijbehorende blog. Beide zijn verwijderd. Maar de andere berichten over kanker genezen door het eten van groente staan gewoon op haar site.

   Reageer
   • en dan de boeken en alles wat er word gekocht dat is ook nog heel wat , zo erg dat mensen verdienen aan zoiets ,ik snap nog steeds niet dat hier niks aan gedaan kan worden want dit is gewoon niet goed en zo lang er niks aan gedaan word ben ik bang dat dit alleen maar erger zal worden over de rug van zieke en kwetsbare mensen .

    Reageer
 3. Ja, goed dat jij er meer aandacht aan besteed Mary,het is afschuwelijk wat ze aan kunnen richten bij hulpeloze (zieke) mensen.Dat afschuwelijke bericht van die dwarslaesie en bijv. wat mij ook erg raakte over genezen door een kwakzalversmiddeltje voor alvleesklierkanker.Omdat ik weet dat genezen van deze ziekt bijna onmogelijk is.Ook mijn zusje met ziekte v. Crohn heeft van een verkeerde homeopaat natuurmiddelen geslikt toen ze een open fistel in haar buik had en wij hebben haar waarschuwing gegeven.Uiteindelijk in ziekenhuis terecht gekomen en nog net op tijd een operatie gehad . MDL- arts had gelijk dat het niet verstandig was.Ik ben zo boos dat ze mensen valse hoop geven en daar over de rug van deze zieke mensen nog heel veel aan verdienen en dwaze boeken schrijven.Hoop zo dat veel mensen jouw “goede”blog hierover lezen!

  Reageer
  • ben ik het helemaal mee eens , want dit kan en mag echt niet , dit is ook zeer ontzettend kwetsend lees ook weleens dingen bv over Trauma’s er zijn nu ook zoveel mensen die beweren dat ze dit wel even kunnen genezen zo oneerlijk want ben zelf bekend met Ptss in de zwaarste vorm en dat kan je echt niet zomaar oplossen , maar sommige mensen kunnen toch gewoon hun gang gaan met leugens te verkopen en verdienen daar ook nog grof geld mee triest

   Reageer
 4. Voor de zekerheid heb ik opgezocht hoe ’t ging met Silvia Millecam tijdens haar ziekte (borstkanker, werd in ’t kort gezegd in ’t alternatieve circuit bestempeld als ontsteking) en na haar overlijden.
  O.a Jomanda moest voor de rechter verschijnen. Maar ook de plantjes-kwakzalvers.

  Het is heel simpel: de patiënt kiest zelf.
  Alleen medici kunnen uit hun ambt gezet worden (al dan niet tijdelijk).

  Dat klopt niet, in mijn beleving. Er is geen enkele controle op dit hele circus.
  Iedereen kan zichzelf opwerpen als genezer.

  Marjolein Dubbers is in die zin dus geen uitzondering.
  Maar kijk je op haar blog-site of op twitter dan schrik je je wezenloos!
  Reclame vliegt je om de oren, bij de reacties lees je alleen hele tevreden mensen. Af en toe kun je zien dat er reacties zijn weggehaald. Dat zullen de kritische zijn.
  Gelukkig vergeet ze dat mensen screenshots maken. En daar helpt een block niet tegen.

  Ook de blogs die door anderen geschreven zijn (via dezelfde site te lezen) staan vol met leugens. Bijvoorbeeld die over baarmoederhalskanker. Klinkklare onzin!

  Overigens hoorDE ik zèlf bij de groep zieken die elke strohalm aangrijpen om beter te worden. En dan ook ècht elke “behandeling” en alle erbij horende troep (boeken, kruiden enzzzz) die binnen m’n bereik lag.
  Ik stapte overal in met de “baat het niet, schaadt het niet” gedachte.
  Het baat niet, het schaadt wèl. Niet alleen financieel, vooral de hoop dat er tòch iets zou zijn waar ik beter door zou worden; dàt beschadigde me. Keer op keer op keer.

  Het was dom van me.
  Dit soort ellendelingen verdienen aan mij NOOIT weer.
  Ik koop wel middelen bij natuur-drogisten maar niet met het idee dat het geneesmiddelen zijn.

  Dank voor dit blog, Mary!
  Het is de enige manier om deze groep bedriegers aan te pakken.

  (Als m’n reactie te lang is, kort het dan in aub)

  Reageer
  • De kwakzalvers, eigenlijk zijn het angstparasieten. Waar aan Millecam zich z.g.
   vrijwillig blootstelde, zijn en worden zeer zeker vervolgd.
   Steeds maar weer zie van allerlei onzin drankjes,kruiden en nu is wietdruppels het
   drievoudig onzin…vertrouw voor zover het mogelijk is op je behandelende Arts,, Maar weest zelf dan ook nog kritisch

   Reageer
 5. Als je op twitter commentaar op haar hebt, ook als het niet rechtstreeks is! dan komt ze via andere nepaccounts bij je klieren. Geen foto of zo, maar met een ei of zwart vlak als avatar. Irritant en heel gevaarlijk.

  Reageer
  • Dat wist ik niet. Onder welke namen doet ze dat en hoe weet je dat zij het is?

   Reageer
   • Ik was met nog een paar mensen erover aan de praat en zij gaf steeds commentaar en een van de dames had haar geblokkeerd en dan kwam ze weer terug met een nieuw account. Zelfde woorden, zelfde zinsbouw. Geen volgers etc.
    Ze vond mij een schaap dat de anderen volgde….:-)

    Reageer
 6. de grootste misleiders en verdieners zijn de BIG FARMA

  Reageer

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.