De vraag waar ik wakker van lig

Laatst heb ik wat koophuizen van binnen bekeken tijdens de open huizen dag. Ja, wij zijn op huizenjacht. Blijven wonen waar wij nu zitten is geen optie meer, gezien de stugge houding van de verhuurder met betrekking tot renovatie én ook vanwege de jaarlijkse huurverhoging.

Zelf de huizen van binnen bekijken geeft trouwens een veel beter beeld dan enkel op foto’s afgaan, kan ik zeggen. Tijdens een van de bezichtigingen hebben wij een huis gevonden dat wel in de smaak viel bij ons. Binnenkort gaan we daar maar eens met een deskundige rond kijken.

En dan? Dan komen de vragen. Want, is een aankoopmakelaar wel nodig of kan ik de te nemen stappen zelf zetten zonder zo een man of vrouw in te schakelen? Of is dat misschien helemaal niet slim?
Hoe kritisch moet ik als aspirant koper rond kijken in een huis dat mogelijk potentie heeft? Waar let ik op? Op een oude verwarmingsketel die misschien snel vervangen moet worden, een keuken waarvan de kastjes misschien toch wel vernieuwd moeten worden? Kapotte vloertegels? Isolatie? Over welke punten ga ik onderhandelen? Kan ik, ik bedoel kunnen wij, dat onderhandelen wel zelf?

En dan de hamvraag. De vraag waar ik wakker van lig. Stel dat wij binnen een paar maanden een huis hebben gekocht, wat moet er dan nog allemaal gebeuren? Ik word er op voorhand al moe van als ik mij bedenk hoe veel spullen wij door de jaren heen hebben verzameld. Daar kan vast wel wat van weg dus moet er eerst maar eens flink opgeruimd worden.

Nu heb ik een man die best wat kan maar die vanwege zijn werk weinig tijd heeft. Een paar extra helpende handen zouden meer dan welkom zijn als het gaat om verhuizen, klussen en schilderen. In gedachten loop ik mijn lijst van familie en vrienden na. Wie zou ik kunnen en durven vragen om ons te helpen? Want dat is een ding dat ik zeker weet, zonder hulp redden we het niet.

Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig:
Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel deze posts op

11 Reacties

  1. Hmm wat lichte klusjes ,schilderen etc oké roep maar !.

    Reactie toevoegen


  2. In ieder geval een bouwkundig rapport o laten stellen, zodat je weet of het geld dat je investeert de moeite waard is. Verder wens ik je alle sterkte met de beslissing :-))

    Reactie toevoegen


  3. Ja lastige besluiten Mary, maar wat je ook besluit, met of zonder makelaar, laat n bouwtechnisch rapport opmaken. Kost zo’n 150 euro maar dat haal je er dubbel en dwars weer uit met onderhandelen daarna. Succes en volg je gevoel dan komt het goed. Laat je verstand thuis deze keer. : ))

    Reactie toevoegen


  4. Edit: Kelder of fundering zijn ze droog (muren).
    Stroomleidingen zijn het oude dus nog met stoffen isoleringen of al kunststof.
    Verwarmingsketel geen te oude en is hij regelmatig gereinigd (gekeurd dus ook de schoorsteen).
    Dak (ook de dakgoot) van buiten en van binnen (staat).
    Isoleren keukenkastjes etc kan men zelf doen (Rome is ook niet in één dag gebouwd).

    Reactie toevoegen


    • Bedankt lieve mensen voor de tips tot nu toe! Hier kan ik wat mee :-)

      Reactie toevoegen


  5. Indien ik in jouw positie verkeerde zou ik een nieuwe Verhuurder zoeken en niet kopen, tenzij het een nieuw huis betreft, dan komen kosten, gebreken nog voor rekening van de bouwer.
    De belastingaftrek die je nu nog krijgt is al bezig af te bouwen m.a.w. je moet steeds meer voor wonen gaan betalen en kans op een nieuwe crisis is niet alleen denkbeeldig en dus ook de kans dat jouw huis ook onder water kan komen te staan.

    Mijn advies; huur in de vrije sector, heb ik ook gedaan heb het genot van de woning en komen er gebreken dan komen die voor rekening van de verhuurder!

    Reactie toevoegen


  6. Je kan via vereniging eigen huis heel veel zelf regen en ook woz waarde opvragen is een must
    Succes

    Reactie toevoegen


  7. Kijk eens op de site van Marloes van Zoelen (juffermans) zij heeft goed beschreven hoe zij de verhuis en verkoop etc heeft aangepakt, alleen en met beperkingen. Ze blogt daarover. Juist omdat ze weinig energie heeft en alles moet plannen is ze daar heel duidelijk over in haar blogs. zie http://marloesjuffermans.nl/bloggum/

    Reactie toevoegen


    • Ja Mique, ik lees haar :-) en heb zeker wat aan haar tips. Maar zover ben ik nog niet, eerst opnieuw kijken in het huis en dan misschien een bod….

      Reactie toevoegen


  8. Misschien de verhuisplanner van Marloes eens vragen???
    En nú al beginnen met opruimen en vooral weggooien….

    Reactie toevoegen


  9. Je weet dat je/jullie het druk gaan krijgen, stapje voor stapje, en een lijstje maken. Maar je weet ook dat er weer mooie dingen voor terugkomen, ook daar niet aan vergeten te denken.
    Verder zou ik, maar dat is mijn mening, wel een eigen makelaar in de hand nemen om het nieuwe koophuis te laten taxeren, als leek zie je zoveel over het hoofd en het is zijn werk. Zo kom je niet onnodige verassingen van slecht, of erger nog verrot, houtwerk tegen en/of andere dure zaken.
    Ook fijn als je dan weet hoeveel het huis waard is. Heel veel succes Mary en nogmaals vergeet niet de leuke dingen aan verhuizen en een nieuwe woning.
    P.S woonde ik maar dichterbij dan kwam ik zeker helpen! Liefs

    Reactie toevoegen


Reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *