De macht van een narcist

“Hij beloofde me de hemel op aarde, was dól op mij en aanbad de grond waarop ik liep.

Hij had een goede baan en zou een groot huis kopen waar ruimte zat was, ook voor zijn en mijn kinderen. Hij stuurde mij de mooiste lyrics en sms’te me dat hij deze liefde nog nooit had meegemaakt.

En nu zit ik hier, 12 jaar verder, alleen en met een grote verbouwingsschuld die de deurwaarder al jaren probeert te innen.

En elke dag hoor ik een galmende echo in mijn oor: “Jij zal tot je dood spijt hebben van je beslissing, als je bij me weggaat.”

Weet je, het maakt alles zo wrang omdat hij nog gelijk dreigt te krijgen ook!

Hij heeft in de huwelijkse voorwaarden op laten nemen dat hij van zijn eigen geld, €50.000, een verbouwing had bekostigd. En dat bij een echtscheiding én verkoop van de woning ik daarvan €25.000 terug moest betalen.

Nu, vele rechtszaken verder – waarin iedereen hem op zijn mooie verhalen geloofde – moet ik dat geld betalen en hij verkoopt de woning niet. Dus, we zitten voor altijd financieel aan elkaar vast, en ik kan geen kant op.

Ik heb psychologische hulp en het beheerst me elke dag. Mijn ouders leven nog, maar zijn jaren ouder geworden door deze manipulator.

Ik leerde hem, jaren geleden, kennen via een datingsite. In zijn verhaal stond al wel dat jeugdzorg betrokken was bij zijn echtscheiding, en dat hij daar veel last van had. Was ik toen maar wijzer geweest en had ik hem toen maar gedelete.

Tijdens onze eerste afspraak was het voor mij niet meteen liefde op het eerste gezicht, maar hij palmde me in! Tijdens de 2e date beloofde hij me een cadeautje. Dat bleek een CD te zijn, met mooie nummers.

Na het beluisteren wilde hij die CD wel weer terug. Ik had hierdoor getriggerd moeten zijn. Ik ben nog wel gewaarschuwd door een vriendin, maar ik dacht dat ik op het beste paard gewed had en zij dat niet zag.

Hij kocht vast een groot huis en we trouwden die zomer. Het feest was zoals hij het wilde, en ik stemde ermee in. Hij betaalde tenslotte alles. Later besefte ik dat ik me had laten ondersneeuwen. Zo’n type ben ik normaal niet.

Ook mijn omgeving strooide hij zand in de ogen. Ze waren maar wát blij dat ik zo’n goeie partij trouwde! Hij haalde mij nota bene met een helikopter op, op onze trouwdag!

Het is een mooie interessante man om te zien. Ik zag andere vrouwen ook kijken. Daardoor voelde ik me gevleid. Wat kon hij mooi praten, en hij wist precies te zeggen wat anderen wilden horen.

Op een avond betrapte ik hem op het kijken naar porno op de computer. Ook dat legde hij zó uit dat het mijn schuld was, en hij toch aan zijn trekken moest komen. We gingen naar een seksuoloog, maar daar kwamen we niet verder.

Later zijn we nog bij een psycholoog terecht gekomen en toen die hem doorkreeg, stopte hij met de therapie. Na de echtscheiding mailde ik die psycholoog. Hij had nog vaak aan me moeten denken en vond dat “de situatie voor mij ondragelijk was”, zo had deze man geconstateerd.

Intussen waren de ruzies, stiltes en ongemakkelijkheden vermenigvuldigd. We hadden één weekend samen, en dan een weekend met alle kinderen. Mijn kinderen woonden overigens bij ons in huis. Zijn kinderen kwamen om het weekend. Dat was voor hem ook onverteerbaar.

Dát hebben mijn kinderen gevoeld en tot op heden hebben ze hier last van. De ‘samen’ weekenden probeerden we te lijmen en gingen we erop uit. Dan leek het weer even of het goed was.

Toch, dat onderhuidse gevoel, dat ik in een verkeerde film beland was, bleef. Maar omdat dit mijn tweede huwelijk was, deed ik er alles aan om het goed te doen. Ik ging compleet over mijn grenzen.

Mijn familie, en vooral mijn vriendinnen, zag ik steeds minder. Dat had ik pas later door, hoe hij mij isoleerde. Als ik het héél goed met iemand kon vinden, vond hij dat een bedreiging.

Wát hij mij ook aandeed, als hij het weer goedmaakte dan was ik even heel gelukkig. Als mijn kinderen of ik in zijn ogen fouten maakten, kregen we dat breed uitgemeten. Hij bemoeide zich ook met de opvoeding van mijn kinderen, dát ging niet goed.

Als hij het dan weer goedmaakte en zijn best deed, schoot ik weer helemaal in de ‘gezellig modus’ om hem gunstig te stemmen. Dan gingen we een dagje samen winkelen en kreeg ik van alles van hem. Kleding, sieraden en lekkere luchtjes.

Dan was ik daarna ook wel héél lief voor hem in bed want dát hoorde erbij…Ook daarin had hij vele wensen die ik moest vervullen.

Ongeveer 3 jaar na ons huwelijk deed hij iets en toen ging bij mij de knop om! Ik vluchtte. In 1 dag ben ik er vandoor gegaan met de kinderen.

Huilend spraken we elkaar die avond aan de telefoon, hij kón niet zonder me. Een paar maanden later en vele gesprekken verder (hij beloofde beterschap), kregen we een weekendrelatie.

Ik had intussen een flat in mijn oude woonplaats. Een aantal jaren heb ik zo verder geleefd: in de weekenden was ik bij hem en doordeweeks had ik een eigen leven. Maar daar kon hij natuurlijk niet mee omgaan.

Op een gegeven moment barstte de bom voor de laatste keer, en ik nam een advocaat. Toen pas kwam ik achter de clausule in de huwelijkse voorwaarden.

Hoe ongelooflijk kwetsbaar ik was merkte ik tijdens de rechtszaken die volgden.

Als hij binnenkwam was ik tóch weer onder de indruk van hem. En eerlijk – en dit is niet te begrijpen, voor mezelf ook niet – ik zou niet weten wat ik zou doen als hij ineens voor me zou staan en zijn excuus aanbiedt voor alles…

Ik denk dat ik diep in mijn hart dan wéér niet tegen hem op kan. En hij weet precies hoe hij me aan moet pakken. Hij heeft nog macht over mij. Ja, ondanks alles heb ik verschrikkelijk veel van hem gehouden, hoe dubbel wil je het hebben hè.”

Barbara

Foto komt uit de collectie van André Brockbernd, @dokandojo.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht op

9 Reacties

 1. Niet kunnen loskomen van iemand door wat dan ook , zo vernietigend voor je zelfbeeld, al gaat het over materiële dingen of om gevoeliger dingen, gewoon het blijft hetzelfde…. je gaat gegaan ten onder.
  Merendeel zit men ook met het probleem dat iedereen denkt dat het wel aan jou zou kunnen liggen,” wat is ie toch een charmante en gezellige man” …….. en alles is gezegd!!!!!!!
  Je staat gewoon alleen….

  Reageer
  • Dit is niet alleen een narcistische persoonlijkheidsstoornis, maar die man is duidelijk een psychopaat. Ik begrijp niet dat er niet DUIDELIJKER over dergelijke destructieve mensen gepraat wordt, om anderen te waarschuwen. Zou dit komen omdat de maatschappij een psychiatrisch patiënt geen “label” meer wilt opplakken ? Wat een onzin; de maatschappij zou zich moeten beschermen tegen dergelijke mensen. Ze maken een ander, en mogelijk een heel gezin, kapot ! Ze zijn gevaarlijk !

   Reageer
   • Nee, het komt juist doordat psychopathische en narcistische karaktertrekken in onze maatschappij uiterst gewenste eigenschappen zijn.

    Reageer
 2. Heel veel sterkte. Ik herken veel in jou verhaal, alleen was mijn ridder op het witte paard niet zo vermogend. Gelukkig verbrak hij de relatie omdat hij een snder slachtoffer heeft gevonden.
  Blijf voor jezelf kiezen en trap er nirt weer in, want een vos verliest wel xijn haren, maar niet zijn streken.

  Reageer
 3. Herkenbaar ,zie t bij iemand dierbaar gebeuren.
  Een narcist doorzien is moeilijk en ermee leven ondoenbaar.

  Reageer
 4. ik heb aan een narcist mijn grootste liefde verloren….het gaat zo sluipend………..zij is helemaal opgegaan in haar persoonlijkheid………..ik herken haar bijna niet meer…vergoed kwijt……….haar hond moest weg…..haar beste vriend……….alle kadootjes die zij van mij en zijn ouders had gekregen. Mijn ouders leven niet meer….zij is mijn enigste zus

  Reageer
 5. Zo.’n klassiek voorbeeld.
  Het duurt jaren om onder de klauwen van een narcist uit te komen .
  Beter proberen te verhuizen . En op geen enkel vlak nog contact willen met een narcist.
  Pas na jaren merk je wat een verademing het is om bevrijd te zijn . Ook vrouwen kunnen als narcist heel ver gaan .
  Meestal hebben ze de boel geheel voorbereid in het voordeel van zichzelf .
  En blijft bij scheiding de wederhelft totaal kapot en berooid achter.
  Wanneer je daar uitkomt gaat er een wereld voor je open .

  Reageer
 6. Jie houdt van die man,maar hij absoluut niet van jou.Een narcist heeft geen gevoel/empathie, voor niemand.
  Hij zal altijd een slachtoffer maken of zoeken,met diegene waar die mee leeft.
  Een narcist denkt alleen in zijn eigen straatje en kan je de grond in drukken en als die ziet dat je dat niet pikt zal hij je de hemel in prijzen. Wil je de rest van je leven zo leven, ik wens je veel succes want als een narcist beter kan krijgen laat hij je als een baksteen vallen, of leid een tweede leven erbij.Een narcist is een charmeur,liegt,bedriegt en zal nooit veranderen!Het beste contact met een narcist is geen contact. ik wens je veel succes en sterkte in wat je beslist.

  Reageer
 7. Een narcist kan alleen maar i zijn eigen straatje denken.
  Ik heb bovenstaande ook meegemaakt. Ben door zijn gedrag 3 van mijn 4 kinderen al meer dan 10,5 jaar kwijt.
  Ik liep op mijn tenen. ?Hij deed wat hij wilde en gaf totaal niets om mij en de kinderen.
  Na de scheiding, die hij overigens wilde omdat hij een “nieuwe” andere relatie had die overigens geen stand heeft gehouden, heeft hij de kinderen allemaal leugens over mij verteld. Leugens die ik allemaal kan weerleggen. Hij probeert zo de kinderen aan zich te binden en houdt op die manier de kinderen bij mij weg.
  Hij is van oorsprong pedagoog, mijn 4 kinderen zijn allemaal hoog opgeleid en 2 ervan hebben hun sporen verdiend in de gezondheidszorg en daar een geweldige carrière gemaakt.

  Reageer

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.