Brief aan hét gezicht van het achtuurjournaal

Beste Annechien Steenhuizen,

Jij bent een van de vaste gezichten van het achtuurjournaal. Op Prime time nog wel. Voor het oog van miljoenen mensen vertel jij ons de belangrijkste nieuwsberichten. Als ik al eens kijk naar het journaal zie ik jou daar dan rustig en beheerst staan. Eerlijk gezegd kijk ik niet meer zo vaak naar het journaal. Al die ellende en negatieve berichten komen bij mij een beetje de neus uit.

Hoe is dat eigenlijk voor jou? Jij presenteert elk item met een neutrale blik, heb je daar lang voor moeten oefenen of is dat jouw normale manier van kijken? En Annechien, heb je nooit eens de stiekeme gedachte dat je ervan baalt om de kijkers weer te moeten uitleggen dat het in de politiek (zoals bijna gewoon is) niet lekker loopt? Dat brengt mij op het volgende: is het geen mooi streven om elke dag iets positiefs te benoemen in het journaal?

Excuses voor het van de hak op de tak springen, ik gooi er gewoon direct maar even al mijn vragen uit. Ik hoop dat je het niet erg vindt. Puur uit nieuwsgierigheid: stel dat jij de baas zou zijn van het journaal, wat zou je dan veranderen?

Nou, ik weet het wel, ik heb er al meer dan eens over nagedacht. Allereerst mag je wat mij betreft weer achter een desk zitten zodat je die knellende hakken niet meer aan hoeft te doen. Kan je lekker je huissloffen aanhouden, ziet toch niemand. Die jurkjes hoef je wat mij betreft dan ook niet meer te dragen. Achter een desk zit een joggingbroek vast comfortabeler. Verder zou ik er ook voor zorgen dat het nieuws niet enkel meer kommer en kwel is. Ik zou mijn best doen om wat meer positieve elementen in een nieuwsuitzending te stoppen.

Hoe voelt het eigenlijk om voor het oog van miljoenen kijkers te staan? Ervaar je dan spanning of ben je je daar niet bewust van? Zijn er ook kijkers die kritiek hebben op jouw kleding of op jouw wijze van presenteren? Nou, ik heb dat niet hoor. Ik vind echt dat je het super doet.

Mag ik ook nog vragen in hoeverre jij je levensstijl moet aanpassen als hét gezicht van het achtuurjournaal? Staan er bepaalde voorwaarden in jouw arbeidscontract? Volg je bijvoorbeeld een dieet om slank te blijven want tv maakt mensen toch zeker vijf kilo dikker dan ze in werkelijkheid zijn? Althans, dat heb ik ooit ergens gelezen. Ik neem aan dat je voor een uitzending geen chili con carne zal eten, toch? Of staat het geluid dusdanig afgesteld dat bijgeluiden voor de kijkers niet te horen zijn?

Is dit dé baan van je leven? Hoe gefocust ben je tijdens je werk? Een verspreking is snel gemaakt. Kan je daar tegen of ben je achteraf boos op jezelf? Kijk je wel eens via Uitzending gemist naar jezelf om de tops en flops te analyseren? Eigenlijk heb ik nog veel meer vragen, die bewaar ik wel voor een volgende keer.

Mensen die mij kennen zullen nu wel zeggen: ‘Daar heb je Mary weer met haar vragen.’ Maar echt, ik ben erg benieuwd naar jouw antwoorden. Mijn moeder zal trouwens zeggen: ‘hoe haal je het in je hoofd om die knappe vrouw van het journaal zoveel vragen te stellen’. Ze zal ongetwijfeld enigszins opgelucht verzuchten ‘die Annechien krijgt dit blog toch niet te lezen’.

Vriendelijke groeten van een nieuwsgierig aagje 

Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig:
Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel deze posts op

4 Reacties

  1. Je haalt me de woorden uit de mond.
    Heel leuk.
    Ben blij dat ik niet in haar schoenen sta :-))

    Reactie toevoegen


  2. Wist dat je een goede smaak hebt Mary,toen deze ‘prinses’ voor het eerst op de buis verscheen was ik verkocht! Wat een prachtige vrouw,Astrid is ook een mooie dame maar Annechien is een kunstwerk! Mijn dochter was heel negatief, zij is bi-seksueel en samen beoordeelde we vrouwen op de buis, toen ik haar vroeg wat er aan Annechien mankeerde was het commentaar; Ík houd niet van kort haar’
    Mary Annechien en haar collega’s lopen rond in dat decor omdat ze dat in de USA ook doen en gek genoeg is dat nog steeds een voorbeeld!
    Het is de meest platte TV die je maar kunt bedenken waarbij gefocust wordt op sensatie en er rijden busjes met schotels in de rondte zonder doel maar mocht er iets gebeuren zijn zij erbij!
    Jij maakte een grapje over chili con carne heb dat grapje ook gemaakt tegen een vrouw die bij FOX werkte en het nieuws las en een afschuwelijk accent had. Heb haar rechstreeks gezegd hoe dat overkomt en dat ze in Nederland nooit aan de bak zou komen indien ze niet “beschaafd” zou spreken. Ze nam de kritiek goed op en was er zelfs blij mee! zo kwamen we aan de babbel over de verschillen van ‘Nieuwsgaringverslag’ en daarbij heb ik opgemerkt dat er veel non-nieuws gebracht wordt in de USA, komt op mij over als; de burgemeester dreigt een wind te laten en als dat gebeurt zijn jullie daar toch bij mooi bij geweest!

    Reactie toevoegen


  3. Het gezicht van het achtuurjournaal. Het oog wil ook wat. Annechien is een mooie vrouw. Dat is Ilse de Lange ook, een mooie vrouw. Ik vind Nicolette van Dam ook een mooie vrouw. Koningin Maxima ook, is ook een mooie vrouw.
    Maar ik kijk naar het NOS Journaal van 8 uur, dan zal het me jeuken, die mooie vrouwen. Dan hoor ik graag de nieuwslezeres in accentloos Nederlands het nieuws voorlezen. Dus niet dat er een veerboot met sgggol kinderen is gekapseisd. Een schol is een vis, Annechien. Logopedie, ooit van gehoord? Judith Bos gaf les in ABN aan nieuwslezeressen zoals jij, heeft ze de moed opgegeven? ABN is moeilijk, zelfs Koningin Beatrix beheerste het niet, de Koning doet het ietsje beter. De inhoud is belangrijker dan het plaatje, Annechien, doe er wat aan!

    Reactie toevoegen


  4. San, zoals ik in mijn reactie aangeef, ga eens in de USA naar het nieuws kijken, dan kom je tot de conclusie dat Annechien het prachtig doet!

    Reactie toevoegen


Reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>