Na vijftien jaar koos ik voor mezelf

Stel Inge, dat ik besluit om jouw collega te worden. Welke eigenschappen heb ik dan nodig? En red ik het enkel daarmee of moet ik nog wat kennis vergaren?

Je moet in ieder geval de technische kennis vergaren. Je moet ook weten hoe metalen zich gedragen en hoe je gereedschappen moet gebruiken. Ook is het handig als je weet hoe je de vervaardigingstechnieken behoort te gebruiken. Fijne eigenschappen zijn dat je goed kunt schetsen, vernieuwend kunt denken, nauwkeurig kunt werken en uiteraard goed kan luisteren naar de wensen van een klant. Anders worden je werkstukken wellicht technisch netjes in elkaar gezet maar worden het wel standaardwerken. Er staat niet voor niets een volledige opleiding van vier jaar voor.

Wat is jouw sterkste kant?

De combinatie van veel handige eigenschappen. Mijn slechtste eigenschap is dat ik totaal niet commercieel ben, helaas.

Hoe ben jij in dit vak terecht gekomen?

Ik wilde weer terug naar een leuke baan voor overdag. Voordat de kinderen werden geboren heb ik gewerkt als ‘office manager’ bij een bedrijf dat medische apparatuur voor baby’s en volwassen met vitale en hersenproblematiek maakte. Toen de oudste werd geboren was ik van mening dat een kind niet te combineren is met een baan van veertig tot zestig uur per week. Ook was in die tijd de kinderopvang zo duur dat ik mijn salaris zo door kon gaan schuiven naar de opvang.
Toen heb ik gekozen om thuis te blijven voor de kinderen en ‘later’ weer aan de slag te gaan.

Vervolgens kon ik al binnen een maandje of drie bij Gemeente Berkelland aan de slag. Ik ben bijna vijftien jaar Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand in de BREN-gemeente geweest. Dit was geweldig te combineren en fantastisch leuk om te doen. Toen de jongste naar het basisonderwijs ging kon ik weer voor mezelf kiezen. Helaas was ik na vijftien jaar bijna niets meer waard op de arbeidsmarkt. Een studie volgde en de keus voor dit creatieve vak is een vervulling van een van mijn wensen.

Werk je enkel in opdracht?

Nu eigenlijk wel. Er liggen nog veel schetsen en er zitten veel ideeën in mijn hoofd. Ik maak incidenteel wat vrij werk, maar daar heb ik tot op heden niet veel tijd voor.

Hoe lang duurt het proces van ontwerp tot sieraad?

Meestal een paar weken; dan kunnen ontwerpen goed overdacht worden door de klant en kunnen verstandige (lees: geen overhaaste) beslissingen genomen worden. Ik drink samen met de klant een kop thee of koffie en wij bespreken en overdenken ondertussen de opties. Dit is allemaal kosteloos en vrijblijvend. Tenslotte wil je toch iets wat je heel lang heel mooi blijft vinden.

Het daaropvolgende vervaardigen van een sieraad, object of een reparatie aanbrengen, varieert qua tijd van een uurtje tot soms wel een paar dagen. Alleen het vervaardigen en de materialen worden berekend op de factuur. Soms komt er ook wel een spoedje tussendoor en is het zo klaar. Ter aanvulling, ik maak niet alleen sieraden.

Zo smelt ik bijvoorbeeld ook oud goud van een klant en maak er iets nieuws van dat weer gedragen wordt. Het is zo jammer om oud goud naar een opkoper te brengen. Verder repareer ik ook veel versleten of beschadigde sieraden. Tevens verander en verfraai ik bijvoorbeeld zilveren doosjes, kleine urnen, nieuwe trouwringen of oude trouwringen.

Ook maak ik rouwsieraden met as of paardenhaar er in verwerkt en onlangs heb ik zelfs een collier met een stukje navelstreng ontworpen. Af en toe maak ik ook wel eens een kunstobject.

Welke opdracht vond jij het meest bijzonder en waarom?

Dat was het vervaardigen van een urn voor de vader van een vriend van mijn man.

Voor wie zou jij graag een sieraad willen ontwerpen?

Dat maakt me eigenlijk niet uit. Het is bij elke dame of heer een heel bijzondere uitdaging om er samen een uniek stuk van te maken en de kosten zo laag mogelijk te houden. Maar als ik dan zomaar iemand mag roepen dan bijvoorbeeld voor koningin Maxima, of een nieuwe Televizier ring of zo iets. Ik heb al wel eens contact gehad met een oud-politica uit Den Haag en een beroemde kunstenares uit Amsterdam. Daar word ik wel verlegen van, ik vind dat bijzonder dat mijn ontwerpen gewaardeerd worden. Echt fijn. Daar word ik blij van.

Jij hebt een atelier aan huis. Maakt dat dat je altijd bezig blijft of kan je werk en privé goed scheiden?

Ik kan werk en privé totaal niet scheiden. Het loopt bij mij continu door elkaar maar wel in mijn tempo en dat is fijn. Ach, dat structureren probeer ik wel onder de knie te krijgen maar ik vrees dat het eigenlijk helemaal niet bij mijn karakter en huishouding past. Er komt altijd iets tussendoor…haha!

Is jouw beroep aan het uitsterven?

Dat denk ik niet. Er zullen altijd liefhebbers blijven van de ambachtelijk gemaakte werken en kunsten. Zowel de bewonderaars als vervaardigers weten de eerlijke technieken uit de werkplaats te waarderen. Al moet ik bekennen dat ik wel gefascineerd ben door de mogelijkheden van onder andere, de opkomende 3D-printtechnieken. Gelukkig komt het design en degelijke handwerk altijd nog van de (creatieve) mensen. 

Ook benieuwd naar het werk van Inge Laninga? Kijk dan eens hier: kunstensmederij.nl

Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig:
Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel deze posts op

Reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *