Ik word onzeker door social media

Ik ben geen meeloper, geen feestbeest en geen schreeuwer.

Ik ben stil, voorzichtig, petitie-moe, heb geen brede interesse, ben niet zo belezen, en heb zeker niet overal een mening over.

Sinds social media een plekje heeft in mijn leven ben ik veranderd.

Enerzijds leer ik ervan, anderzijds word ik er erg onzeker door. In ieder geval ben ik meer gaan lezen, en dat is voor mij best een positieve ontwikkeling.

Waarom ik er onzeker door word? Omdat het lijkt of iedereen wel ergens een mening over heeft, en ik niet. Het geeft mij het gevoel alsof ik daardoor een kant moet kiezen, een standpunt in moet nemen, en dat wil en kan ik niet.

Ik wil niet overal over moeten nadenken, ik wil niet meedoen aan een hetze tegen iemand of mijn gal spuwen over een hot item of een persoon die flink de mist in is gegaan.

En over politiek wil ik mij al helemaal niet uitlaten. Daar heb ik geen enkele invloed op dus waarom zou ik me daar mee bezig houden?

En toch kijk ik ook op tegen die mensen die overal een mening over hebben, ik vind ze zo slim en zelfverzekerd, iets wat bij mij ontbreekt. Ze zijn zo mondig en adrem en lijken zeer deskundig.

Mijn onzekerheid maakt dan dat ik nooit op dat soort berichten reageer en die zeker niet deel op social media.

Wat me ook opvalt is dat er tegenwoordig overal over gezeurd wordt en dat het lijkt alsof er niets deugd. Maar dat is toch echt niet zo?

Maar ja, ik snap heus wel dat dat ook voor veel mensen een van de voordelen van social media is: je kan alles erop zetten wat je vindt of waar je het niet mee eens bent.

En is een ander het er niet mee eens dan block je die toch lekker? Want een fatsoenlijke discussie lees ik maar zelden. Het is altijd een soort van overtuigen van de ander van diens ongelijk.

En eindigt altijd in een onfatsoenlijke strijd. Ook weer zo raar, want zo reageer je toch ook niet als je in een gesprek bent met mensen op bijvoorbeeld een verjaardag?

Misschien is dat ook wel wat mij het meest stoort aan sommige mensen die druk zijn op social media; als deze mensen zich ook zo gedragen in het dagelijks leven dan zou ik ze liever niet tegen willen komen.

Dus ik denk dat ik mij wat anders gedraag op social media dan al die mensen die overal een mening over hebben. Zo deel ik wat onbenulligheden, plaats wat fotootjes en wijsheden (van anderen) en heb het over koetjes en kalfjes met anderen.

Ik geef bewust weinig prijs van mezelf zodat ik ook niet in conflict kom met een ander. Ik probeer me niet te ergeren en als de ergernis wel de overhand krijgt, ben ik hier verdwenen. Het echte leven is toch vaak wat prettiger.

Helga

Foto komt uit de collectie van André Brockbernd.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht op

3 Reacties

 1. Ik vraag me af of jij social media nog wel leuk kan vinden.Het hoeft natuurlijk niet en je bent daar vrij in. Als ik iets niet graag lees of ik erger me eraan dan zou ik er overheen scrollen.En als je in het echte leven meer plezier hebt dan is dat toch ook leuk.Het is geen verplichting !Maar je kan er ook best veel van leren door interessante dingen te lezen.Succes ermee !

  Reageer
 2. Dag Helga,
  Je bent vast niet de enige die er moeite mee heeft.
  Ik vind t ook vaak te heftig naar elkaar toe.
  Toch zijn er voor mij ook erg leuke kanten aan.
  Dank je voor t schrijven van je mening!

  Reageer
 3. Hallo.
  Ik heb hier wel een mening over.
  Je hoeft namelijk nergens in mee of tegen te gaan.
  Heel vaak lees ik een tweet, zonder de reacties eerst te lezen. Dat is dan mijn oprechte mening.
  Kan wel eens veranderen, doordat er een andere(over hetzelfde) kijk op wordt gegeven.
  Zal dat dan zo mogelijk herstellen.
  Er zitten hele vervelende reeksen tussen, maar ook pareltjes.
  Als je( mijn mening ook) alleen maar *leuk*, en\of plaatjes deelt, lijkt het meer op FB. Daar zit ik niet op, omdat juist daar alles rozegeur en maneschijn lijkt, wat heel vaak niet zo is.
  Kan ook niet, zo is het leven niet.
  Mijn advies zou zijn( als je tenminste ermee door wilt gaan) reageer op dingen die jouw rakennin jouw woorden,en waar niet, dan gewoon niet. Ook een dagje uit is ook okey. Doe ik zelf wel als er teveel op dat moment op mij afkomt, dan heb ik mijn rust nodig wat dat betreft.
  Vind het goed dat je dit hier deelt! Je bent vast de enige niet die er op deze manier over denkt.
  Misschien heb je wat aan mijn reactie.
  Wens je in ieder geval alle goeds.
  Gr Wilhelmina.

  Reageer

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.