Ik voel mij voor het blok gezet

Het heeft vrij lang geduurd voordat het lukte. Ik had mij er al bij neergelegd dat het nooit zou gebeuren.

Je kan namelijk niet alles afdwingen, weet ik. Ja, ik was zo ver dat ik er vrede mee had dat ik nooit vader zou worden.

Was stiekem best tevreden met mijn leven zonder al te veel verplichtingen.

Toen gebeurde er toch een klein wonder: Ik werd vader! Man, wat was ik trots maar wat moest ik wennen aan die kleine. Zij zette mijn wereld op zijn kop.

Ineens had ik bergen nieuwe verantwoordelijkheden én zorgen. Dat terwijl het een makkelijke baby was. Ze sliep al snel door, huilde echt zelden en was super rustig.

In het begin durfde ik haar nauwelijks op te pakken of te verschonen. Was te bang dat ik haar pijn zou doen. Later is dat wel veranderd, kreeg ik er vertrouwen en handigheid in.

Ik ben wezenloos gek met die kleine, zij is het zonnetje in mijn leven. Ze heeft mijn leven veranderd en er zeker ook iets aan toegevoegd. Nooit geweten dat ik zo veel liefde in mij had.

Nooit bij stilgestaan dat zo een klein wonder zo veel voor mij zou betekenen.

Na haar komst hebben mijn vrouw en ik afgesproken dat we het bij een kind zouden laten. Een kind kunnen we alles geven wat ze nodig heeft, en we kunnen blijven wonen waar we nu wonen.

Er nog een bij zou een verhuizing betekenen en uiteraard op termijn extra kosten. Vanwege onze financiële situatie zou dat niet kunnen. Toch ging het kriebelen bij mijn vrouw; ze wilde zo graag nog een kindje.

Ik hield echter voet bij stuk en wees haar op onze situatie.

We hebben er vaak woorden over gehad, er waren ook dagen dat we elkaar compleet negeerden, maar ze legde zich erbij neer. Er zou geen tweede kind komen. Het was goed zo, een verstandig besluit, zei ze.

Totdat ze vorige week met een zwangerschapstest voor me kwam staan. Met een gelukzalige glimlach liet ze mij het resultaat zien.

Ik moest mij inhouden om niet in woede uit te barsten. Dit hadden we niet afgesproken. Mijn vrouw was blijkbaar, tegen onze afspraak in, gestopt met de pil!

Ze heeft gewoon gedaan wat ze zelf wilde. Ze heeft mij voorgelogen, in de waan gelaten dat er geen tweede kind meer zou komen, want dat hadden we samen besloten.

Ik ben boos het huis uit gestormd en heb uren op een bankje gezeten. Toen ik weer thuis kwam heb ik haar genegeerd en ben het bed in gedoken.

Ik voel me voor het blok gezet, ze heeft met mijn wensen en onze afspraken totaal geen rekening gehouden, ze heeft puur gedaan wat ze zelf wilde. Hoe het verder moet, ik weet het niet…

Dave

Foto komt uit de collectie van Erik Koeslag.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht op

3 Reacties

 1. Beste Dave,

  Wat ontzettend rot voor je. Het is inderdaad enorm wennen als je vader wordt en de verantwoordelijkheid is enorm groot. Dat kan enorm op je drukken als vader. Het is ook niet goed te praten wat er gebeurd, zwanger worden en iemand zo voor het blok zetten. Probeer toch samen met elkaar in gesprek te gaan. Maar ja, de vertrouwensband is beschadigd. Probeer toch omwille van de kinderen er samen zo uit te komen dat de kinderen niet beschadigd raken door de situatie. Praat en ga erdoorheen. Negeren zal niks oplossen. En denk daarbij ook aan wat jij wil, wat voelt goed voor de toekomst. Ik hoop dat jullie eruit komen samen. Ik hoor het verhaal nu ook van 1 kant. Maar ik wens je veel sterkte en wijsheid.

  Reageer
 2. Wees gelukkig met dit wonder. Wees gelukkig ermee dat jouw vrouw gelukkig is.
  Waar er 1 kind kan opgroeien lukt het ook met 2. Als je er maar voor wilt gaan.
  Voor een kindje is het ook veel beter om niet alleen op te groeien.
  Veel sterkte.
  Geniet van jouw geluk, dat ga je nog wel in zie hoeveel geluk dit is.

  Reageer
 3. Dave…je bent teleurgesteld in je vrouw. Vertrouwen geschaad.
  Maar…dat kindje daar ga je net zoveel van houden.
  Laat het binnen in je hart, samen met je vrouw.

  Reageer

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.