Ik ben er vierentwintig uur per dag mee bezig

Dag Han, hoe lang zit jij al in het vak?

Ik ben sinds drie jaar officieel werkzaam als vakfotograaf. Ik fotografeer al veertig jaar maar ik noem mijzelf vakfotograaf sinds ik mijn vakdiploma in mijn bezit heb en fulltime met fotograferen bezig ben.

Hoe ben je in dit vak gerold?

Ach, dat gaat van ‘kwaad tot erger’. Als zes jarige kocht ik mijn eerste camera. Fotografie is altijd al een deel geweest van mijn leven.

Gaat dit werk nooit vervelen?

Nee, vervelen doet het nooit. Het is altijd weer anders. De omstandigheden, de technieken en uiteraard de mensen maken dat elke dag anders is, net als dat elke opdracht verschillend is. Het is een vak waarop ik nooit uitgekeken zal raken, letterlijk en figuurlijk.

Kan jij nog wel onbevangen om je heen kijken of kijk je altijd kritisch rond?

Haha, goeie vraag. Nee, eigenlijk niet. Ik zie in alles een foto en in alles mogelijkheden.

Wat maakt iemand tot een goede fotograaf?

Een goede fotograaf is in staat om zijn eigen ‘ik’ in de foto te leggen. Of het nu gaat om een portret of een landschap. Een goede fotograaf zal zich altijd afvragen: ‘Waarom doe ik het op deze manier en waarom niet zo?’. Een goede fotograaf leert van zijn fouten en is altijd zeer kritisch over zijn of haar werk en zoekt ook altijd naar mogelijkheden om het net weer even anders te doen dan anderen.

Zwart-wit of kleur?

Als kleur niets toevoegt dan kies ik voor zwart-wit. Zwart-wit neemt ook een hoop onrust weg in een beeld, het kan vormen en lijnen versterken en daardoor de boodschap van de fotograaf. Zwart-wit moet een bewuste keuze zijn, geen oplossing voor een probleem. Als dat dat wel zo is heb je als fotograaf je werk niet goed gedaan.

Welke opdrachten hebben jouw voorkeur?

Ik fotografeer het liefst mensen en daarom heeft portretfotografie (in de ruimste zin) mijn voorkeur. Vrij werk vind ik ook fantastisch om te maken want dat zorgt voor inspiratie en geeft mij de vrijheid om naar hartenlust te experimenteren. Vrij werk maken is voor mij een must.

Doe jij aan Photoshop? Stel, ik wil rimpelloos op de foto gezet worden door jou, doe je dat dan?

Jazeker doe ik aan Photoshop. In deze tijd van de digitale fotografie kan een fotograaf niet zonder. Ja, ik zou je in Photoshop rimpelloos kunnen maken, maar ik zou je wel eerst willen vragen waarom jij die wens hebt. Bewerkingen in Photoshop moeten voor mij nut hebben, zo niet dan doe ik het niet.

Wie zou jij graag voor je lens willen hebben en waarom?

Ed van der Elsken. Helaas leeft hij niet meer maar hij is mijn grote inspirator, een fantastische fotograaf die prachtig werk heeft gemaakt. Mijn held. Of Midas Dekkers. Naast het feit dat ik hem een fotogenieke man vind, vind ik Midas ook een zeer interessante persoon. Door zijn uitspraken, zijn kijk op het leven en de dood, ja ik zou wel een dag met hem willen doorbrengen en al pratend een serie foto’s willen maken.

Zijn de technieken in de loop der jaren veranderd?

Jazeker, iedereen kan met de huidige techniek een technisch goede foto maken. Let wel, technisch goed, dat wil niet automatisch zeggen dat de foto goed is. Veel mensen met een fotocamera noemen zich fotograaf maar zijn eigenlijk een bezitter van een fotocamera, dat is heel wat anders. Fotograaf ben je fulltime en niet alleen als de opdracht zich aandient. Ik ben er vierentwintig uur per dag mee bezig, zeven dagen per week.

Tegenwoordig kan iedereen, met dank aan bijvoorbeeld Instagram, fotograaf zijn. Wat vind je daar van?

Zoals ik in mijn vorige antwoord al heb gezegd is een fotograaf iets anders dan een bezitter van een fotocamera of smartphone. Ik gebruik mijn iPhone dagelijks om er foto’s mee te maken, daar is helemaal niets mis mee. Integendeel, ik ben blij met de technische vooruitgang van de laatste tijd. Veel fotografen zien dat als een bedreiging, ik zie het als een uitdaging.

Tegenwoordig zijn er heel wat alternatieven voor het afdrukken van foto’s op papier. Welke gebruik jij?

Ik gebruik matte papiersoorten, fine art, glans enzovoort. Het papier moet passen bij het soort foto en natuurlijk ook de bewerking. Ik lak foto’s af maar ook lamineer ik mijn foto’s voor bijvoorbeeld in een trouwalbum. Naast prints op papier lever ik ook prints op onder andere beton, steigerhout en aluminium.

Waarin onderscheid jij je van concurrenten?

Veel fotografen laten hun foto’s afdrukken in zogenaamde vaklabs, zo ook hun (trouw)albums. Los van de foto’s zien die albums er allemaal hetzelfde uit wat betreft de afwerking en lay-out. Ik gebruik naast mijn digitale camera ook mijn analoge Hasselblad en Polaroid camera, dit doet bijna niemand. Hierdoor ontstaan unieke beelden.
Ook werk ik mijn prints zelf af op diverse soorten papier waardoor een uniek product ontstaat. Een vergroting met hand afgelakt zodat een ambachtelijk effect ontstaat, waar zie je dat? Ieder persoon is uniek, daar hoort een uniek product bij vind ik. En daarom ben ik geen 13 in een dozijn fotograaf. Het begint bij de opname en eindigt bij een tastbaar eindproduct.

Neem ook eens een kijkje bij hantehennepe.nl

Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig:
Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel deze posts op

1 Reactie

  1. Is geweten wat men ook doet als het met liefde is gedaan is het goed, al moet men er dag en nacht voor werken….Niet iedereen kan mooie foto’s maken , het is een kunst die men onder de knie moet hebben, men doet het met liefde of niet, daar hangt het resultaat van een foto vanaf. Iemand die een gepassioneerd fotograaf is kan met een oude camera een mooie hedendaagse ogende foto maken…. En dit is een fotograaf of fotografe pur sang!

    Reactie toevoegen


Reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *