De dromen en plannen van de uitvinder

Dag Rafael, leef jij jouw jongensdroom?

Leef ik mijn jongensdroom? Ja, ik doe en beleef zowat alles waar ik als jongen van (dag)droomde en nee, het is veel intenser nu te beleven dan waar ik ooit van heb durven dromen. Die intensiteit, het leven beleven, zowel de negatieve dingen (zoals onder ander een faillissement en een vechtscheiding met absurd partijdige rechters) als de prachtige momenten beleven.

Zo ben ik uitgeroepen tot winnaar van New Venture. Dit heb ik geheel op eigen kracht bereikt, ik had als concurrenten alle Nederlandse universiteiten en technische hogescholen. Door mijn uitvinding heb ik diverse uitnodigingen en ontmoetingen gehad, onder andere met een buitenlandse premier en met de toenmalige premier Balkende. Deze gloriemomenten en dagen, daarvan durfde ik ook niet te dromen maar het is wel gebeurd.

En nu word ik geroepen om naar Afrika te gaan om daar mijn ding te doen. Daar zijn mensen die op mij zitten te wachten en vragen “kom alsjeblieft want we hebben je water nodig.” Als normaal mens durf je daar niet eens van dromen maar… Ik beleef het wel.

Welke opleiding heb je hiervoor gevolgd?

Met hard werken heb ik een HBO Landbouw diploma behaald. De niet-landbouw vakken zoals wiskunde, natuurkunde, chemie, waren het leukst. De echte landbouwvakken waren steeds een uitdaging voor mijn chaotisch geheugen, maar ik wilde wel dat diploma van ‘gestudeerd boer’. Uiteraard staat de wereld niet stil en is internet voor mij een prachtige universiteit zonder inschrijvingsgeld!

Wat heb jij tot nu toe uitgevonden?

In het begin waren dat simpele dingen, bijvoorbeeld een leuk programmaatje schrijven voor een productieproces. Na veel vallen en opstaan kwam de grote doorbraak met ‘Rootmaestro’. Dit is een apparaat voor het reinigen van riolen (en bij uitbreiding ook van waterleidingen). Daar waar alle andere apparaten faalden, heb ik het opgelost.

Je moet weten dat het grootste deel van het stedelijke water ellende veroorzaakt door afvoerbuizen die verstopt zitten met onder andere boomwortels. Als het hard regent, dan kan daar echt niet veel water doorheen, met de gevolgen van dien. Met ‘Rootmaestro’ kunnen deze verstoppingen wel rendabel verholpen worden en hiermee zijn al heel veel mensen verlost van ondergelopen kelders!

‘Waterpipe maestro’ is een andere toepassing. Hier gaat het over het schoonmaken van drinkwaterleidingen. Als er in de zomermaanden een tekort is aan drinkwater, heeft dat niets met de productie te maken maar wel met de distributie want de leidingen zijn vernauwd door afzettingen op de wand.

Nu ben ik bezig met een ontziltingssysteem dat enkel gebruik maakt van zonne-energie met nauwelijks bewegende delen maar zoveel mogelijk gebruik makend van natuurlijke eigenschappen zoals verdampen en condenseren. Daarenboven is dit ook nog een stuk goedkoper dan de huidige systemen. Ik zoek nog wel een sponsor voor het betalen van de internationale octrooien, zo niet dan wordt het een free item voor de behoeftigen.

Via dat ontzilten botste ik op een ander probleem, namelijk het verzilten van de bodem in tropische gebieden. Het opstijgend grondwater, dat verdampt aan het gloeiende oppervlak, neemt uit de ondergrond zout mee wat achterblijft en de bodem totaal onvruchtbaar maakt.

Waar wordt het toegepast?

Rootmaestro wordt toegepast in Benelux en een beetje in de Verenigde Staten en Frankrijk. Het ontzilten van de tropische bodem hoop ik toegepast te krijgen vanaf 2015.

Kan je ervan leven?

Ik heb een mooie deal met Suez Environment en kan leven van de royalty’s van Rootmaestro.

Heb jij een overactieve geest?

Je kunt rustig stellen dat ik veel meer plannen en oplossingen heb voor tal van problemen, dan dat er mij nog jaren resten te leven. Zelfs in mijn slaap draait die machine doodleuk verder. Regelmatig moet ik mijn bed uit om een en ander op te schrijven wat ik niet mag vergeten. En nog regelmatiger blijf ik lui liggen en moet ik een paar dagen later hetzelfde probleem weer overdenken.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Half september vertrek ik naar Senegal om daar de mensen, en dat zijn er een paar duizend in de Casamance, op een voor hen betaalbare manier te voorzien van voldoende en veilig drinkwater. Ik zie niet in waarom mijn idee zou falen en ik ga dan ook mijn eerste testsite bouwen met eigen middelen. Dit moet klaar zijn voor het nieuwe regenseizoen. Ook wil ik de verzilte grond die daar in overvloed te vinden is, ontzilten en opnieuw tot leven brengen.

Ik hoop daar voedsel te kunnen kweken zodat er een einde kan komen aan de absurd hoge invoerprijzen. Mijn plan is om 2015 te gebruiken als testjaar voor het drinkwater. In 2016 hoop ik op een bevestiging dat mijn drinkwatertheorie klopt en hoop ik een eerste test op een eiland uit te kunnen voeren. Ook wil ik kijken of het landbouwkundig wel meevalt op de ontzilte gronden. Ik hoop dat in 2017 de grote doorbraak gerealiseerd kan worden.

Senegal is een wisselwerking tussen wat kan en wat moet: banen en meerwaarde creëren bij de armsten die nu schandalig uitgebuit worden door de kapitaal- en kennismaatschappij. Ik ben een landbouwingenieur met aardig wat ervaring in industriële groenteteelt en geen prutser. In Senegal is er voldoende grond ter beschikking.

Het zou fantastisch zijn als door middel van desalinatie de bevolking zelf hun groente zou kunnen verbouwen. Nu wordt er veel vanuit Nederland ingevoerd. De kostprijs per kilogram is voor de Senegalezen veel duurder dan in Europa, maar ze verdienen slechts twee tot vijf euro per dag. Je ziet al: daar moet dringend wat veranderen.

Bedankt, Rafael van Bogaert, voor dit zeer bijzondere gesprek. Check ook rootmaestro.com Ik wens jou veel succes en hoop op een regelmatig update vanuit Senegal.

Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig:
Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel deze posts op

Reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *