Het is gewoon schandalig!

 

Ik ben stomverbaasd, geschokt en boos. Een paar vragen spelen door mijn hoofd: waar ligt de grens? Hoe asociaal is de jeugd? En, waar is het misgegaan?

 

Van de week zag ik op Facebook een filmpje van een meisje dat in elkaar werd geslagen en getrapt door twee jongens. Het filmpje werd zelfs tijdens het achtuurjournaal getoond en is ruim zestig duizend keer bekeken. Op het filmpje is te zien dat er zeker acht jongeren getuige waren van deze weerzinwekkende mishandeling. Twee ervan waren het zelfs aan het filmen met hun mobiel. Inmiddels zijn de daders opgepakt en een van de filmers heeft zich gemeld bij de politie. Het zoveelste geval van zinloos geweld.

Waar ik mij vreselijk aan erger en wat ik net zo schandalig vind, is dat er zoveel omstanders stonden te kijken en zelfs stonden te lachen, en dat er niemand bij was die het meisje hielp. De politie bellen zou ook een goede optie zijn geweest. Nee, stom staan kijken naar gestoorde jongens die een meisje mishandelen dat is blijkbaar tof en vermakelijk. Ze moeten zich kapot schamen, deze jongeren.

Stel je toch voor dat het jou overkomt? En wat denk je hoe het slachtoffer zich heeft gevoeld? Zoveel toeschouwers en niemand die een hand uitsteekt om haar te helpen. Wat voor impact heeft dit op haar verdere leven?

Wat ik ook kwalijk vind is dat, in dit geval, jongeren deze mishandeling hebben gefilmd. Je kunt wel zeggen dat daardoor de daders zijn opgepakt maar ik vind die filmers net zo schuldig. Want, hoe kan je je als mens verschuilen achter je mobieltje terwijl er voor je neus iemand zwaar wordt mishandeld? Heb je dan helemaal geen hart? Wat is er misgegaan in de opvoeding vraag ik me af.

Misschien hoorde de filmer wel bij de daders. Misschien hoorden de toeschouwers daar ook wel bij. Misschien was het zelfs een geplande actie. Of kreeg de filmer daardoor meer aanzien? Ik weet het niet, ik denk enkel hardop. Maar wat ook de reden was om deze wrede daad te filmen: ik vind het niet kunnen! Het wordt tijd dat er wordt nagedacht over een passende straf voor de filmers van dit soort zinloos geweld.

Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig:
Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel deze posts op

5 Reacties

  1. Dat is de kern van de vraag….” Waar is het mis gegaan in de opvoeding” . Het kijken naar iemand anders zijn leed viert de boven toon tegen woordig. Zijn er genoeg normen en waarden bij gebracht door de ouders en op de scholen door de docenten? Door al de ellende die op de TV voor geschotelt wordt , is het er niet beter op geworden. Kopieer gedrag ga je dan krijgen . Ik hou niet van dat geweld . Fijn Mary, dat je het even onder de aandacht brengt.want het gaat van kwaad tot erger…..

    Reactie toevoegen


  2. Hoi Mary, ik heb mij er ook al diverse keren over verbaasd en ben er boos over geworden. Ik begrijp het niet en wil het misschien ook wel niet begrijpen. Ik ben het ermee eens dat dit eens serieus moet worden aangepakt.

    Reactie toevoegen


  3. Hoi Mary

    Dat is wat mij het ook ontbreekt. En toch moet mij wat van het hart.
    Een aantal jaartjes terug ben ik met 3 vriendinnen naar de bios geweest in Winterswijk.
    Kijken naar de film: Komt een vrouw bij de dokter.

    Voordien was er tapas eten. Oftewel een womansnight ( wat in de avond was)
    Drankjes moest je zelf halen aan de bar. Ik met een vriendin naar de bar om een drankje te halen. En ik zweer je, ze vielen tegen me aan en ik deed niets!

    Wat was het geval.
    Schijnbaar waren er twee dames die elkaar niet meer konden zien of luchten.
    Ineens komt er een dame uit het niets achter ons en trekt een dame woest van een stoel af aan de haren. Er zijn daar 4 dames meer bij. De dames in kwestie vallen tegen mij aan en ik doe gewoon een stap opzij. Ik bestel een drankje en kijk mijn vriendin aan van:
    “huh wat een gedoe, hoort dit bij de film?” De dame achter de bar bediend ons ook gewoon en dan pas beseffen wij wat er gebeurd is!

    Het hoort helemaal niet bij de film. Het is echt!
    Wij lopen naar onze andere vriendinnen en zijn helemaal verbaasd. We vertellen het en ze kijken ons aan van ja ja……droom lekker verder.
    Nadien hebben we er ook ontzettend om moeten lachen eigenlijk. Maar meer om de verbazing dat we eerst niet in de gaten hadden dat er 2 ruzie hadden.

    Dus ja……ik heb op dat moment ook niet gehandeld. Maar meer omdat ik totaal niets in de gaten had dat het menens was en er ruzie was. Je ziet het, observeert, het moet verwerkt worden in mijn hersens en vervolgens handel je pas??? Geen idee. In ieder geval mijn reactie was een pas opzij te doen. Heel raar maar deed het wel. Hoe het nadien met de dames is afgelopen weet ik niet. Personeel was er snel bij.

    En ik denk dat het met die filmpjes ook zo is. Omstanders hebben niet altijd door wat er gebeurd. Ze gaan staan kijken en eerst moet de informatie binnen komen???

    Neemt niet weg dat die mobieltjes met camera ook hele negatieve dingen kan veroorzaken. Maar dat verhaal heb ik je al verteld.

    Reactie toevoegen


  4. Ik ben het helemaal met je eens Mary, nee dit moet niet kunnen! Ik ben ook zo boos als ik dit soort filmpjes zie, zowel mishandeling van mensen als van dieren. Laat staan als ik dit in het echt zou zien, ik zou meteen handelen, dat gaat toch vanzelf!? Erg goed blog om hier bij stil te staan dat ook de filmer strafbaar is.

    Reactie toevoegen


  5. Terug naar de Middeleeuwen: kijken hoe iemand gemarteld wordt was volksvermaak.
    En leedvermaak is blijkbaar humor. Kijk maar naar cabaret…

    Reactie toevoegen


Reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *