Zo gaan loverboys en lovergirls te werk

Dag Anita, heb je enige idee hoeveel loverboys er jaarlijks actief zijn en hoeveel meisjes zij in hun macht hebben?

Wij weten dat er zeker cijfers zijn, maar het is moeilijk om daar zicht op te krijgen. Er wordt gesproken over ‘dat dit nog maar het topje van de ijsberg is’, en dat het geen zekerheid geeft over hoeveel slachtoffers er nu daadwerkelijk zijn. Bedenk ook dat er alleen gegevens zijn van slachtoffers die hier melding van hebben gemaakt. Er zijn ook helaas nog steeds heel veel meiden en jongens die hier niet over praten.

Hoe komen deze criminele jongens in contact met meisjes en wat is hun tactiek?

Tijdens onze voorlichtingen proberen wij mensen duidelijk te maken dat de huidige tactiek van loverboys heel anders is dan die van 10 jaar geleden. Toen stonden de stoere jonge jongens met mooie auto’s aan de kant van het schoolplein. Uiteindelijk werd het meisje door middel van cadeaus ingepalmd en later in de ‘relatie’ werd er gezegd dat er schulden waren ontstaan, en dat het meisje wel kon helpen om haar vriend weer uit de schulden te krijgen. Zij moest voor een korte periode in de prostitutie werken. Daarna werd het meisje gedwongen om dit werk te blijven doen.

Tegenwoordig gaat het allemaal veel sneller. Vaak wordt er via social media contact gelegd, of worden er dingen uitgezocht over het meisje. Die informatie kan dan gebruikt worden als pressiemiddel. Uiteindelijk wordt zij door middel van chantage, naaktfoto’s en drugs gedwongen in de prostitutie te werken.

Zijn er ook mannelijke slachtoffers van loverboys?

Mannelijke slachtoffers zijn er zeker, alleen hoor je hier nog erg weinig van. Ook bij de voorlichting vertellen wij een verhaal van een mannelijk slachtoffer. Wij merken dat er bij de mannelijke slachtoffers nog meer schaamte heerst dan bij de vrouwelijke. We horen vaak tijdens de voorlichting dat er wordt gedacht dat het of alleen homo’s kan overkomen, óf jongens die slachtoffer worden van lovergirls. Maar dat is dus niet het geval. Ook hetero mannen kunnen slachtoffer worden van een loverboy doordat ze van een ‘vriendschap’ met zo iemand uiteindelijk in die wereld worden getrokken.

Er zijn ook lovergirls. Hoe gaan zij te werk?

Lovergirls zijn meiden die andere meiden in de wereld van prostitutie brengen. Bijna altijd worden deze lovergirls door hun loverboy gedwongen tot dit soort praktijken. Ze worden vriendinnen met een meisje en verleggen in die vriendschap steeds meer de grenzen van zo’n meisje. Op een gegeven moment komt het punt dat het meisje in contact wordt gebracht met haar loverboy.

Meiden worden door hun loverboy gedwongen om heel veel strafbare dingen te doen. Bijvoorbeeld wapens of drugs rondbrengen, maar het kan dus ook zijn dat ze andere meisjes in contact moeten brengen met de loverboy. Deze dwang is een vaste tactiek van de loverboy en dient als pressiemiddel, zodat de meiden minder snel zullen gaan praten over wat hen overkomt.

Hoeveel slachtoffers van loverboys hebben jullie al kunnen helpen? Hoe komen zij in contact met jullie en waar bestaat jullie hulp uit?

Zo’n 10 jaar geleden begon ik de stichting met maar 1 doel: al kan ik maar 1 meisje helpen. Dat zijn er intussen al meer dan honderden geworden. De slachtoffers komen met ons in contact via het meldnummer dat 24 uur per dag bereikbaar is en/of door familie of vrienden die ons bellen of mailen. Onze hulp bestaat uit het bieden van een veilige plek, een anonieme woonplek waar je tot rust kan komen.

Onze hulp bestaat ook uit diverse soorten therapieën zoals traumaverwerking, creatieve therapie, paarden coaching en weerbaarheidstrainingen. Ook zijn er vier honden die op therapeutische basis ook iets voor de meiden kunnen betekenen. Door de honden leren de meiden weer verantwoordelijkheid te hebben, en ze ervaren ook steun. Een hond voelt feilloos emoties aan. Ook hebben we een hond die herbelevingen voelt aankomen. Er is ooit een meisje geweest die niet naar buiten durfde. Met een van de honden er bij, durfde zij deze stap wel te maken.

Kan een slachtoffer van een loverboy helemaal van hem loskomen?

Ja, dat is heel goed mogelijk. De eerste stap die nodig is, is praten. Wanneer een meisje praat, kan er hulp worden geboden. Daarna is het belangrijk dat zij sterk wordt gemaakt, haar rust krijgt en aan haar trauma’s kan werken. Wat bij ons voor op staat, is ook het netwerk om het meisje heen. Zij moet weet een goed netwerk van familie en vrienden om zich heen krijgen waar zij altijd op terug kan vallen.

Jij bent de oprichtster van StopLoverboysNu. Waarom heb je deze stichting opgericht?

Vanwege mijn dochter die tien jaar geleden slachtoffer werd van loverboypraktijken. Dat was nog niet eens voornamelijk de rede maar vooral omdat ik in die tijd als hulp vragende moeder tegen onwijs veel muren aanliep in hulpverleningsland. Tot op de dag van vandaag is mijn dochter nog steeds slachtoffer van de seksindustrie en mensenhandel. Mijn strijd met mijn dochter is te zien in de nieuwe documentaire die gemaakt is door Roy Dames. Hij heet: Verloren dochters. Ik probeer mijn pijn en ervaringen om te zetten, en andere meiden en families te helpen en te zorgen dat meiden weer zelfstandig de maatschappij in kunnen.

Bedankt Anita de Wit voor dit gesprek. Meer weten? Kijk op www.stoploverboys.nu

Foto komt uit de collectie van Erik Koeslag.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht

1 reactie

  1. Niet te geloven toch hoe het er aan toe gaat in de wereld…Niets is nog veilig , niets is nog heilig dezer dagen. Ik hou mijn hart vast voor de toekomst.
    Gelukkig zijn er mensen die proberen om te helpen en stichtingen opzetten, mensen waarvoor we samen met zen allen respect en waardering moeten opbrengen …
    Al redden ze één iemand is hun opzet al geslaagd !!!

    Laat een reactie achter

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *