Wordt er een eind gemaakt aan de duistere praktijken van zorgbemiddelaars?

Het is de hoogste tijd om het opnieuw over de macht én het hanteren van eigen regels van ZZP bemiddelingsbureaus te hebben.

Het blog Duistere zaken over dit onderwerp deed veel stof opwaaien. Het hield de gemoederen behoorlijk bezig.

De vraag is nu: Wat is er nadien allemaal gebeurd?

Ik heb contact gezocht met Marijke Briedé, aanspreekpunt van Careconsult Thuiszorg uit Leiden. Zij heeft mij voor het blog Duistere zaken van de nodige input voorzien.

Hallo Marijke, Duistere zaken is erg goed gelezen. Zelfs tot in de politiek zijn ze met dit onderwerp aan de gang gegaan. Wat is er allemaal gebeurd nadat het blog online kwam?

Na publicatie ben ik benaderd door Renske Leijten, Tweede Kamerlid van de SP die, zoals bekend, een strijdster is tegen marktwerking in de zorg. Wij hebben samen besproken wat er allemaal gaande is bij de commerciële bemiddelaars en Renske heeft daarop volgend Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Martin van Rijn.

Daarnaast ben ik benaderd door Per Saldo, de belangenvereniging van PGB houders, die tot nu toe eigenlijk niet goed in beeld had hoe hoog de bemiddelingspercentages waren die geëist werden van zorgverleners.

ZZP Nederland deed al eerder onderzoek en bevestigde de percentages, de hiërarchische verhoudingen, en de enorme bedragen die bij concurrentiebedingen worden geëist van zowel zorgverleners als cliënten.

Er volgde een uitgebreide discussie op Twitter waarbij bemiddelaars hoog in de boom klommen en zich duidelijk in de hoek gezet voelden en het woord ‘bashen’ regelmatig in de mond namen.

Voor ons was duidelijk dat we een gevoelige snaar hadden geraakt. Er heerst onduidelijkheid alom.

Zo zijn er bemiddelaars die wel, en dan weer geen keurmerk bleken te hebben. Bemiddelaars die een nieuw keurmerk zouden krijgen, want het was nog in de maak.

Ook was er een Alliantie van PGB bemiddelaars die in alle talen zweeg over hun keurmerk; een keurmerk dat geen keurmerk bleek te zijn. Grote onduidelijkheid dus.

Opvallend was dat de heer van Rijn wederom uitblonk in het overschrijden van de termijn van beantwoorden van deze vragen. Kennelijk wist hij zelf ook niet wat er speelde.

Tenslotte kwamen de antwoorden, en inderdaad, van Rijn moest zelf ook een onderzoek gaan instellen, want hij wist gewoon niet van de hoed en de rand. Inmiddels was Renske Leijten met zwangerschapsverlof en nam Henk van Gerven het stokje tussentijds nog even over door aanvullende vragen te stellen over dezelfde kwestie.

Zijn er ook ideeën geopperd?

Wij hebben bij Per Saldo aangegeven dat er een maximum aan het bemiddelingspercentage gesteld dient te worden. Wij zouden een voorstander zijn van 10%. Nu is dat maximaal 26%. Bemiddelaars die zich daaraan te buiten gaan zouden op een lijst moeten komen en budgethouders zouden erop gewezen dienen te worden niet met deze bemiddelaars in zee te gaan.

Per Saldo zit ‘aan tafel’ met alle belangrijke partijen in deze en wij zijn dus in afwachting van verdere berichtgeving. We realiseren ons wel dat dit soort trajecten een lange adem behoeft overigens… We hebben de voorzet gegeven en nu is het verder aan de betrokken partijen om vorm te geven en een andere weg in te slaan.

Hebben jullie nog aanvullende ideeën?

Wij zouden willen voorstellen dat er controle plaats vindt op de winst van de bemiddelaars. Dit zou bijvoorbeeld via de jaarrekening kunnen. Want het blijft een feit dat deze winst tenslotte afkomstig is uit het PGB budget, hoewel bemiddelaars ons willen doen geloven dat dit niet zo is.

Tot slot:

Wij wachten met spanning de resultaten van het onderzoek van de heer van Rijn af, en hopen dat aan deze grove wijze van geld verdienen een halt zal worden toegeroepen.

Wij hebben geen idee hoe lang van Rijn nu weer nodig denkt te hebben om dit onderzoek af te ronden. De molens draaien langzaam, dat moge duidelijk zijn.

Op vragen hoelang beantwoording gaat duren, komt nooit antwoord. Dit is gewoonte bij deze staatssecretaris. Daarnaast is er een stuk bewustwording bij de budgethouders benodigd. Daarin zien wij zeker een rol weggelegd voor Per Saldo.

Dank Marijke Briedé, aanspreekpunt namens @mbbcareconsult.

Foto komt uit de collectie van Jet Rood.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht op

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.