Wist jij dit over bijwerkingen van medicijnen?

Door schade en schande wijs geworden weet ik dat ik een moeilijke patiënt ben. Moeilijk in de zin van dat ik altijd behoorlijk veel last heb van bijwerkingen. En dan heb ik het niet over een beetje misselijk of wat hoofdpijn, nee ik heb het over veel heftige reacties zoals: extreem haaruitval, vreselijke hoofdpijnen waardoor ik niet meer kan functioneren en ernstige allergische huidreacties.

Daarom heb ik bijna twee jaar geleden gekozen om de reumamedicatie te laten voor wat het is. Ook tijdens het slikken van een antibiotica kuur heb ik veel last van bijwerkingen, zelfs nadat de kuur is afgelopen.

Ik weet ondertussen ook dat mijn reacties op het slikken van bijvoorbeeld een antibiotica kuur per producent kunnen verschillen. En dat komt doordat er nu veel generieke medicijnen worden voorgeschreven.

Kort uitgelegd is een generiek geneesmiddel een goedkope variant van een oorspronkelijke medicijn. Met dezelfde werkzame stof (hoewel de hoeveelheid daarvan kan verschillen), maar soms met andere hulpstoffen, in andere concentraties.

Ik ben niet de enige die zeer geregeld last heeft van die bijwerkingen. In mijn kennissenkring en op social media zijn er ook veel mensen die hetzelfde ervaren. Toch zijn het vooral vrouwen die last hebben van bijwerkingen. En hoe dat komt?

Ik ben eens gaan neuzen op het net. Ik kwam terecht op de site van womeninc.nl waarin onder andere in een korte video door Dr. Loes Visser, universitair hoofddocent farmaco-epidemiologie Erasmus MC Rotterdam, het een en ander wordt uitgelegd.

In die video vertelt zij dat een groot deel van de geneesmiddelen die nu op de markt zijn, zijn ontwikkeld in de tijd dat deze medicijnen enkel werden getest op mannen. Op dat moment was er niets bekend over de risico’s bij vrouwen en over de effectiviteit bij vrouwen. Het is een interessante korte video, het bekijken waard.

Ook las ik op dezelfde site dat vrouwen 50-70% meer kans lopen om opgenomen te worden in het ziekenhuis als gevolg van een bijwerking van medicatie. Dat is nogal wat.

Ik weet nu dus dat ik vanwege het vrouw zijn, of beter gezegd, door het ontbreken van (zorgvuldige) testen op de vrouwelijke sekse, behoor tot een risicogroep.

Ik vraag me af hoeveel jaren er nog overheen zullen gaan voordat alle belanghebbenden hier meer over weten. Het blijft hoe dan ook verstandig om elke bijsluiter goed te lezen en melding te maken bij je huisarts, specialist en via de site van Lareb als je last hebt van bijwerkingen.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht op

5 Reacties

 1. Dit is wel heel vervelend voor jou en voor jouw lijf. Schadelijk ook. Hoorde van een nichtje dat zij met haar reuma med. moest stoppen tijdens haar griep periode. Dat deed ze en knapte in het zelfde tempo als een *gezond mens. Nu gebruikt ze wel weer die reuma med. zonder is ze namelijk slechter af.
  Niet een lijf is het zelfde. Mijn huisarts zei ca. 30jr. jl. neem jij er maar twee… want je buurvrouw kleiner en 30 kilo lichter gebruikt er 1, dat gaat bij jou nooit helpen. Deze gedachte is zo raar nog niet. Kijken en luisteren naar de patiënt. Soms heb je er baat bij.

  Reageer
  • Hoi bij me was ook in 2000 tot 2004 ex huisarts had me verkeerd medicijen geven ik lag 3 dagen in coma was in rotterdam door seroxat ik had klacht ingedient maar helaas had ik niet gewonnen ik ga dood tot waarheid buiten komt ik had sinds 1983 al eplipsie maar die dom arts zegt nee

   Reageer
   • Door sorry bedoel ik typfout

    Reageer
 2. Heel herkenbaar overreactie op vulmiddelen. Elke keer gedoe sinds medicijnen verdwijnen voor goedkopere producten. Bij elk recept medisch noodzakelijk 2-3 keer aangeven. En dan de apotheker die me voorliegt dat ’n recept uit de handel is. Ik brak in tranen uit omdat andere merken niet werken of zoveel bijwerking hebben dat ik ze niet kan innemen. Tot mijn verbazing haalde ze het recept uit de lade!
  Ik ben geen makkelijke patiënt maar hier vraagt toch niemand om.

  Reageer
 3. Het is inderdaad erg Mary als je een medicijnallergie hebt en vrouwen zijn meer kwetsbaar dan mannen blijkt.Ook als hartpatiënt zijn we als vrouw veel ingewikkelder dan de mannen (kleinere bloevaten om je hart enz.)We hebben op een andere manier pijn dan mannen en reageren ook soms heftiger op medicijnen.Voor jou dus ook lastig,zelf heb ik 2 x antibiotica allergie gehad en bijna in anafyl.shock geweest.Dus deze waarschuwingen zijn wel goed en laten we hopen dat ze meer medicijnen op bijwerkingen vooral ook bij vrouwen onderzoeken.

  Reageer

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.