Wij willen van Nederland een veilige samenleving maken

Hallo Cees, wilde jij als kind al bij de politie werken?

Mijn beslissing om bij de politie te gaan solliciteren nam ik zo rond mijn 16e. Er waren twee redenen. We hadden destijds nog een dienstplicht in Nederland en bijna 2 jaar in militaire dienst, trok mij niet zo. Vooral omdat dit vooruitzicht voor een toekomstige werkgever erg onaantrekkelijk zou zijn. Je kon hier onderuit door bij de politie te gaan.

De tweede reden was vooral een intrinsieke motivatie. Ik heb altijd een sterk gevoel van rechtvaardigheid gekend. Vooral daar waar het gaat om het opkomen voor zwakkeren in de samenleving. Dit werd heel duidelijk toen bij ons in de straat een jongen in een elektrische rolstoel werd mishandeld door drie andere jongens. Ik kon dit niet aanzien, greep in door die drie de straat uit te jagen. Toen werd het idee om iets meer voor de zwakkeren te gaan betekenen, eigenlijk geboren.

Ik werd aangenomen in Amsterdam in 1978. Begon daar in uniform op bureau Van Leijenberghlaan, in Amsterdam Buitenveldert. Ik werd tevens regelmatig ingezet bij de Mobiele Eenheid. Na anderhalf jaar ben ik via detachering overgestapt naar het centrum, bureau Warmoesstraat. Daar waren namelijk grote problemen met betrekking tot harddrugs.

Daarna ging ik door naar de recherche, aan hetzelfde bureau. De bekende schrijver Appie Baantjer werkte daar destijds ook nog. De recherche bracht echter een nare schaduwkant. Veel confrontaties met de dood, iets wat ik in die jaren niet goed kon handelen. De binnenstad was een totaal ander werkgebied dan het altijd keurige Buitenveldert.

Toen stapte ik heel even op de motor bij de verkeerspolitie, maar motorrijden en ik, dat is nooit een echt gelukkig huwelijk geweest. Ik maakte de overstap naar wijkteam Raampoort en weer later werkte ik in de meldkamer. Daarna ging ik als buurtregisseur oftewel wijkagent/groepsbrigadier en praktijkcoach, aan de slag. Hierdoor werd mij duidelijk dat het coachen van nieuwe collega’s mij goed lag. Om die reden stapte ik in 1999 over naar de politieacademie.

Die overstap was dus een bewuste keuze? Welke vakken doceer je?

Dit was zeker een bewuste keuze. Door alle ervaringen in de eerdere takken van dienst, heb ik een breed pakket aan ervaring opgedaan. Daardoor kon ik uit de toenmalige basisdienst niet meer voldoende uitdaging halen. Daar kwam bij dat de onregelmatige dienst mij begon op te breken. Nu is er al weer 16 jaar een zekere regelmaat. Ik maak zeker nog steeds ‘uitstapjes naar buiten’.

Ik doe regelmatig mee met acties; zeker als daar studenten van mij bij zijn. Ik heb als neventaak die van hulpofficier van justitie. Als docent heb ik ook de nodige ontwikkeling doorgemaakt. Ik begon als algemeen/juridisch docent, doorliep de volledige IBT-opleiding (alles wat met geweldsinzet en de daarbij behorende bevoegdheden te maken heeft) en werd bevorderd tot C (senior)docent. In die laatste rol coach ik collega’s en schrijf mee aan (vernieuwende) onderwijsprogramma’s. Verder heb ik een aantal studies mogen doen.

De vakken die ik doceer zijn: Opsporing in de breedste zin van het woord, Vermogensdelicten, Gewelds- en zedendelicten, Wet Wapens en Munitie en de Opiumwet, maar ook vuurwapeninstructie en gevaarbeheersing.

Hoe komt het dat de politieacademie nog steeds een geliefde opleiding is?

Wat ik veel hoor is dat de baangarantie bij aanname erg meespeelt, maar ook de motivatie om van Nederland een veilige samenleving te maken, komt als reden vaak voor. Daar komt bij dat de opleiding zeer gevarieerd is. Veel sport, veel fysieke training, procedures, wetgeving en praktijkoefeningen.

Wat leert een aspirant agent zo al?

Het begint vooral met contact maken met publiek, in allerlei vormen. Preventief en repressief surveilleren, baliecontacten, aangiften leren opnemen en verkeerscontroles leren opzetten en uitvoeren. Daarna is er verdieping in onder meer vermogensdelicten, plaats delict en plaats incidentmanagement. Ook op gebieden als geweldsdelicten, zedendelicten, huiselijk geweld en milieuwetgeving is verdieping afgewisseld met praktijkstages mogelijk. Uiteraard volgen we de actualiteit en spelen we daarop in.

Is de opleiding inhoudelijk veranderd in vergelijking met toen jij die volgde?

Jazeker. In mijn tijd zag de opleiding er heel anders uit. Niet te vergelijken met die van nu. Logisch, want tijden veranderen, dus ook de opleiding. Nu is er meer aandacht voor verdieping, zoals ik eerder noemde én voor het opdoen van praktijkervaring. De opleiding is erg compleet.

Nu begint een niveau 4 student de eerste paar weken op de academie en gaat dan al snel voor ongeveer 4 weken naar een bureau voor een inkijkstage. In totaal duurt de schoolperiode het eerste jaar ongeveer 8 maanden. Daarna volgen er cyclussen van 16 weken praktijk, en 16 weken school. Totaal drie jaar. Aan het eind van de driejarige opleiding volgt dan voor de niveau 4 student de bevordering tot hoofdagent.

Op de opleiding maken we regelmatig gebruik van gastsprekers en gastdocenten. Het kan zijn dat we een specialist uit de eenheid nodig hebben om verdieping aan te brengen in bepaalde onderwerpen, maar ook van zogenaamde ‘burger’ participanten.

Zo hebben we in elke basisopleiding de lessen ‘slecht nieuws brengen’ zitten. Eén van de toch wel zware klussen. Daarvoor komen in Amsterdam mensen van de vereniging Ouders van het overleden kind, vertellen. Dat zijn altijd zware en met veel emotie beladen, lessen. Deze lessen worden afgerond met een examen.

Ga jij met plezier naar je werk?

Ik ga met veel plezier naar mijn werk, nog steeds. Dat komt denk ik voor een deel omdat ik het niet echt als werk zie. Natuurlijk, het is broodwinning, maar de saamhorigheid, de afwisseling, de collegialiteit én het samen werken aan een klus die uiteindelijk vakkundige mensen oplevert geeft, ook na ruim 37 jaar, heel veel voldoening!

Dank Cees, @PolitiedocentC voor dit gesprek. Geïnteresseerd in het werk van Cees? Kijk dan op Bol.com voor het boek van Cees.

Foto komt uit de collectie van Jet Rood.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *