Wie ben jij echt?

Vind jij dat jouw ‘vrienden’ zich enkel van hun goede kant laten zien op social media? Dat ze soms zelfs jaloersmakende berichten en foto’s plaatsen? Over hun geweldige leven, de perfecte kids, hun drukke baan, de altijd gezellige avonden, hun vele kwaliteiten en hun fantastische vakanties?

Als jij dat zo vindt, maakt dat dan dat jij zelf bedachtzaam bent en bij jezelf wikt en weegt voordat je een bericht plaatst? Misschien ben je geneigd net zulke berichten te plaatsen? Of denk jij er het jouwe van? Het kan natuurlijk ook zijn dat jij iemand bent die altijd alle berichten leest maar zelden zelf iets plaatst.

Ja, dit soort vragen houden mij bezig. Zij die een fantastisch leven lijken te leiden laten vast niet hun minder fantastische zelf zien. Mogelijk hebben zij een beeld van zichzelf gecreëerd op social media waar ze tevreden over zijn maar die niet aansluit op hun werkelijkheid. Vind jij dat erg? Stoor je je eraan? Of kan het jou niet schelen?

Op Twitter zijn er naar mijn idee aardig wat mensen die een gecreëerd beeld van zichzelf in stand houden. Maar vind ik dat erg? Ik selecteer tweeps op basis van hun bio en hun tweets. Met de een heb ik goed contact, met een ander wat oppervlakkig of zelden. Wat mij betreft moet iedereen lekker zelf weten wat hij of zij voor berichten plaatst.

Op Facebook heb ik een gemêleerde vriendengroep. Ik moet zeggen dat ik daar weinig van die vrienden heb die alleen maar jubelende berichten plaatsen. Nu ik er over nadenk heb ik in mijn vriendengroep ook mensen die veel hebben meegemaakt. Mensen (veelal vrouwen) die zware problematiek te verwerken hebben en die vooral steun zoeken en vinden bij anderen. Deze vrouwen delen veel op Facebook, zijn daar erg open over hun problemen, iets waar ik veel bewondering voor heb. Want delen kan ook helen.

Ik hoef niet meer zo nodig van iedereen te weten wie hij of zij echt is. Ik ben ervaren genoeg om er iets mee te doen, of te laten. Als ik twijfels heb over bepaalde accounts, of juist erg geïnteresseerd ben in iemand neem ik via privéberichten contact op en stel ik mijn vragen. Dat werkt voor mij nog steeds prima. Voor de rest denk ik: doe lekker waar je zelf zin in hebt!

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht op

6 Reacties

 1. Je hebt helemaal gelijk Mary, maar…het is niet allemaal Hosanna op Twitter, dan heb ik het over berichten uit de media die gedeeld worden, maar dat is anders dan je eigen misère. Nu vind ik dat je dat ook niet op Twitter moet delen, dat is zoiets als op een zeepkist gaan staan en een bak ellende over je toehoorders uitstorten. En iedereen maar Ahhhhhhhhh en gossie roepen, nee…lijkt me niks! Als je ellende wilt horen lees je de krant maar en verdriet deel ik alleen met echte vrienden, hoezeer ik mijn tweepies ook waardeer! Ik schrijft dit wel met een vette knipoog hoor, want ik eindig zoals ik begon: je hebt helemaal gelijk Mary!

  Reageer
 2. Ik ben het met je eens, dat je een hele bak ellende over je heen kan trekken, het je aan kan trekken.
  Degene die niks wil en of kan delen heeft geen FB of twitter account is mijn idee. Zij die net als jij al wat langer meelopen op de soc.media selecteren. Want niet alles hoeft gedeeld te worden tenslotte. Het is een ieders vrije wil om te posten en te lezen en of te negeren of er dieper op in te gaan.
  Ik ben blij met het principe van delen = helen. Het heeft me al veel moois opgeleverd en andere inzichten, ook dankzij jouw blogs en reacties. Dank! x

  Reageer
 3. Al ken ik je niet in het echte leven het lijkt wel of we al jaren bevriend zijn. Jou vertrouwen daar heb ik geen enkele moeite mee, omdat ik weet dat jij dat vertrouwen nooit zal beschamen.
  Maar dat was natuurlijk jouw vraag niet, ikzelf ben gewoon ikzelf op twitter of facebook, wil ik iets kwijt wat me pijn doet of stoort zal ik het nooit of nooit publiek posten, daarvoor diennen toch de privé berichten voor, niet? Elkeen is anders en gelukkig ook , maar kwetsende woorden zo maar open en bloot te grabbel gooien is jezelf omlaag halen. Ook ik heb met sommige mensen dagelijks contact en met anderen sporadisch…Je maakt zelf een keuze wat je leest en waar je op antwoordt, en wordt het je teveel kan je nog altijd het kontact zonder kwetsend over te komen verbreken. Mijn ervaring is positief zowel wat twitter als facebook betreft heb er een paar mooie vriendschappen aan te danken…

  Reageer
 4. Ben wel blij met twitter en facebook. Een oud Nederlands gezegde, je hangt niet je vuile was buiten. Toch is het wel goed om dingen aan de kaak te stellen. De manier waarop jij dat doet, spreekt mij erg aan. Ga zo door!

  “Ook op grijze dagen is de zon niet voorgoed verdwenen” (Arnaud Desjardins)’

  André

  Reageer
 5. Mijn ervaring komt overeen. Toch heb ik op twitter een relatie kapot zien gaan en op zien bloeien met een ander. Was leuk dat degene om wie het ging er echt geen idee van had, dat je berichten kunt “lezen”maar ook “begrijpen” . Zeg maar tussen de regels door. Ik heb niet echt veel met twitter. Meer met fb.

  Reageer
 6. Hele wijze woorden.
  Ik ben altijd mezelf op sm….
  Of ze mij nou leuk/aardig vinden of niet.
  Ik wil mezelf blijven op welk media dan ook.
  Nee…..ik ben niet perfect…
  Dat is mijn leven ook niet, vooral qua gezindheid…
  Maar ik vertik het om alles perfect te laten lijken voor eventuele mediavrienden.
  Zit alles tegen…dan zeg ik dat.
  En wordt het even te veel zoek ik mijn soulmate Anja op.
  Daar praat ik dan mee omdat ze weet wat die tegenslag is….
  Maar op twitter/facebook ben ik altijd dat wat je ziet

  Reageer

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *