Welkom in de wereld van de narcist

Narcisten maken je ‘los’ van jezelf: alle contact met de werkelijkheid, andere mensen, het leven en jezelf raak je langzaam aan kwijt. Ze nemen alles van je over en bewegen je precies in de richting die voor hen het meest gunstig is.

Op alle mogelijke manieren nemen ze bezit van je volledige persoonlijkheid: zij bepalen je voorkeuren, activiteiten, contacten, zelfs je gedachten en hoe je kijkt, zit of loopt, en willen gedetailleerd weten wat je denkt en doet, waar, met wie en waarom.

Familie en partners zeggen vaak dat ze niet eens meer kritische gedachten over de narcist durven toelaten, alsof de narcist die zal kunnen ‘lezen’. Niets is nog van jezelf. Je wordt emotioneel uitgekleed.

Narcisten trekken jou weg uit je eigen leven, leiden je door hun leven heen en leven vanuit jou. Ze zorgen ervoor dat jij je levensvreugde kwijtraakt en een hekel aan jezelf krijgt, zodat zij zichzelf goed kunnen voelen.

Welkom in de wereld van de narcist: een zieke wereld waar alles draait om de narcist en niets echt en niets normaal is.

‘Waarom blijf je dan? Waarom laat je je zo behandelen?’ Dat is een veel gehoorde reactie wanneer je anderen over je relatie met de narcist vertelt.

Natuurlijk, je was er zelf bij, maar narcisten weten zelfs psychiaters nog om de tuin te leiden. Hoe had jij dit als leek dan moeten voorkomen? Niet. Anders had je dat wel gedaan. Niemand laat zich graag mishandelen. Niemand!

Het proces van narcistisch misbruik is ingewikkeld en vindt heel geleidelijk en subtiel plaats.

Je beseft het pas wanneer je middenin het doolhof zit en de weg terug niet meer kunt vinden. Niet voor niets is het voor naasten zo ongelofelijk moeilijk om zich los te maken van de narcist in hun leven.

Je wilt niets liever dan de pijn ontvluchten, maar iets onzichtbaar trekt jou steeds weer terug naar de narcist. Je bent zijn of haar bezit geworden en zit met emotionele draadjes aan de ander vast.

Ooit kwam je in dit emotionele doolhof terecht en ooit zal je de weg naar buiten weer vinden. De weg is hobbelig en de uitgang ligt verstopt, maar ooit vind je deze. Dan komen de zonnestralen je tegemoet en is er weer licht in je leven. Dat is heel moeilijk te geloven als je er nog middenin zit, maar geloof me: het is mogelijk!

Zelf had ik in de relatie met mijn narcistische ex-partner alle hoop op een beter leven verloren. Maar daarna voelde ik me als herboren. Opeens zag ik hoe mooi de wereld kon zijn, mocht ik mijn eigen leven gaan leiden en invullen en zelfs gelukkig zijn.

Ik wist niet dat zoiets bestond, zeker niet na een soortgelijke jeugd. Het voelt alsof mijn leven nu pas begint.

In het schrijven, mijn grote passie, kon en kan ik alles kwijt. Daarom heb ik een website voor lotgenoten opgezet en werk ik momenteel aan een boek hierover om te laten zien: het kan écht, er is een leven na narcisme, een leven waarin je vrij bent en gelukkig mag zijn.

Ik hoop dat velen deze weg kunnen bewandelen en het geluk weer vinden. Je bent immers mens, en geen object. Geen enkel levend wezen is een object, en ieder levend wezen heeft recht op het leven.

Narcisten maken jou los van jezelf, maar gelukkig draag jij altijd de kracht in je om jezelf terug te vinden en vervolgens jouw mooie zelf los te maken van de destructieve narcist.

Zo weinig vertrouwen als de narcist in jou had, zoveel vertrouwen heb jij nu in jezelf. Zoveel haat die de narcist voor jou voelde, zoveel liefde voel jij nu voor jezelf. Het is jouw leven, en dat van niemand anders. Pak terug wat van jou is en geniet van het waardevolste dat je hebt: je leven!

Gastblog van Jasmijn Couwenberg. Lees meer op www.omstandersvan.nl

Foto komt uit de collectie van Ingrid@Holly1707.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig:
Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht

1 reactie

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *