Vol enthousiasme een nieuwe toekomst tegemoet wandelen

“De afgelopen tijd ben ik in mijn hoofd heel veel bezig geweest met mijn nieuwe levenspad, terwijl ik praktisch bezig was met afscheid nemen.

Dat voelde erg goed want ondanks dat ik weg aan het gaan was bij Natuurmonumenten als professioneel boswachter, was ik elke dag vrolijk bezig. Iedereen die mij kent weet hoe dicht mijn hart ligt bij deze organisatie en toch ging ik weg met een vrolijkheid dat je zou denken ‘die is blij dat ie weg mag’.

Zo is het dus niet, maar na 26 mooie jaren bij Natuurmonumenten werd het tijd om iets anders te doen. Daarnaast kon ik kiezen om plaatsmaker te zijn, zodat jonge mensen meer kans konden krijgen om te blijven.

De laatste weken hield ik me vooral bezig met het afwerken van wat taken en het opruimen van mij archief in mijn kantoor. Toen ik 5 weken voorafgaande aan mijn beslissing om als plaatsmaker op te stappen aan het archief dacht, kroop er een gevoel van onbehagen door me heen.

Maar dat verdween omdat ik vond dat ik een goede beslissing had genomen. Bij het aanpakken van het archief had ik geen gevoel meer van weemoed, maar dacht ik bij veel van die documenten juist aan de mooie herinneringen.

Het loslaten werd daardoor stukken gemakkelijker en binnen een mum van tijd had ik het klaar, vooral tot verbazing van mezelf.

Al met al was ik veel meer bezig met de toekomst en met de mooie herinneringen aan de vele leuke klussen binnen Natuurmonumenten, dat de weg naar het echte afscheid op 30 september jongstleden, een steeds vrolijker en ontspannender weg werd.

Mensen die mij belden om te vragen hoe het met mij ging, kregen een vrolijke Frans aan de lijn. Dat was in eerste instantie niet de verwachting bij hen, want zij dachten dat ik niet vrolijk zou zijn.

Velen dachten zelfs dat ik ontslagen was, maar niets is minder waar.

De keuze om weg te gaan, lag in mijn eigen handen. Officieel is mijn werkelijke pensioendatum 27 juni 2019, maar door de vele vrije dagen en Atv-dagen werd dat al 1 januari 2018. Deze datum kreeg ik een jaar geleden te horen bij navraag rond de Atv-dagen, met pensionering was ik nog niet bezig.

Op het moment dat die datum 01-01-2018 in beeld kwam, ging er toch iets broeden bij mij. Dus zo dichtbij is mijn pensioen. Niet dat ik daar de kriebels van kreeg, maar ik wilde in het voortraject naar die datum toe toch iets gaan doen.

Een van mijn klussen in die tijd ervoor was het coachen van wat mensen binnen Natuurmonumenten en dat liep goed, althans, dat werd aan mij teruggeven. Zelf voelde ik ook dat het me goed afging en vooral voelde ik bij die mensen vertrouwen in mij.

Wellicht moet ik daar iets mee en dat denk ik nog steeds.

Maar omdat het mij zo goed beviel heb ik mijn HR-manager gevraagd of ik ook een soort van coaching voor mezelf mocht inzetten om de periode bij Natuurmonumenten goed af te sluiten en de toekomst goed in te gaan.

Dat vond hij meteen goed, en dus wandel ik om de zoveel tijd met mijn wandelcoach in een natuurgebied. Afscheid, herinneringen, praten, wandelen, genieten en de toekomst zijn de elementen die hierbij horen en ik voel me gelukkig.”

Gastblog van Frans Kapteijns, @BoswachterFrans.

Foto komt uit de collectie van Erik Koeslag.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht

5 Reacties

 1. Frans je bent geweldig . en wat een goede keuze heb je gemaakt. !

  Laat een reactie achter
 2. Blijf gelukkig.
  Je maakte met je werk velen gelukkig, waaronder ikzelf.
  Mooie praatjes, plaatjes en informatie.
  Ik wens jou ” een mooie ouwe dag”.

  Laat een reactie achter
 3. Vooral blijven genieten Frans,en ik weet dat je dat doet,een met de natuur om je heen heb ik ervaren tijdens de wandelingen . En met wat een kennis loop je rond,elk plantje of vogeltje is je niet vreemd . Heel veel succes verder met wat je nog wil doen
  Groet , Andre

  Laat een reactie achter

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *