Vertrouwen in alternatieve geneeswijzen?

Er zijn mensen die een grenzeloos vertrouwen hebben in homeopathie, alternatieve geneeswijzen en wat al niet meer. Mensen die letten op hun voeding, geen alcohol nuttigen en bijvoorbeeld voedingssupplementen gebruiken.

Vaak zijn het ook mensen die zorgen voor voldoende beweging en proberen hun lichaam en geest in balans te houden. Als je je er goed bij voelt, als het helpt, waarom zou je het niet doen?

Weet je, mijn vader was er ook zo een. Al vanaf mijn jeugd was hij ermee bezig. Hij ging naar een homeopaat om van zijn migraine af te komen en slikte daarnaast diverse natuurlijke middelen om zijn weerstand te verhogen.

Hij onderging acupunctuur, gebruikte Chinese kruiden en slikte hoge dosissen vitamines en mineralen. At altijd verse groente, gebruikte speciale kruiden, nam weinig vetten en suikers, en dronk vooral water. Want, hij wilde gezond blijven. Gezond oud worden.

Ook daarom deed hij aan Tai Chi, Kempo en trainde hij tot 2e Paasdag (2017) nog 3 keer per week met gewichten. Mijn vader drukte halters van 140 kilo omhoog, en dat voor een 74-jarige man.

Een dokter bezocht hij zelden want hij was gewoon gezond. Als hij al eens een paracetamolletje nam, dan werd hij daar beroerd van. Nee, het was niet zo dat hij de reguliere geneeskunde niet vertrouwde, echt niet hoor. Hij had het alleen niet nodig.

Het toeval wil dat ik vlak voordat papa ineens ernstig ziek bleek te zijn, 2 blogs heb geschreven over zelf genezing en kwakzalverij waarin ik heel duidelijk mijn mening gaf over dit soort praktijken.

Mijn afkeer van kwakzalvende mensen die beweren deskundig te zijn maar geen medische achtergrond hebben, én veelal geen wetenschappelijk bewijs tonen maar wel allerlei larie verkopen, was er al.

Die zelfverklaarde deskundigen die beweren dat diverse (chronische) ziektes, hormoonkwalen en kankersoorten te genezen zijn door het eten van bepaalde kruiden en groenten of het drinken van een of ander goedje. Laat me niet lachen.

Het zijn mensen die kritiek niet kunnen handelen en kritische vragen onbeantwoord laten. Het zijn mensen die het enkel te doen is om hun kassa te laten rinkelen. Alles draait om de verkoop van boeken, producten, cursussen, lezingen en wat al niet meer.

Het zijn kwakzalvers die bijvoorbeeld beweren dat terminale patiënten spontaan kunnen genezen als ze hun levensstijl wijzigen. Meer lachen, minder stress, speciale kruiden eten, broccolikiemen eten en blablabla…

En nu, nog meer dan voorheen, kan ik mij ontzettend boos maken om dit soort lariekoekverkopende kwakzalvers! Want, die prachtige gezond levende, stabiele en sterke vader die ik hierboven beschreef, bleek zo maar ineens op 2e Paasdag heel ernstig ziek te zijn. Ongeneeslijk ziek zelfs.

In een zeer kort tijdsbestek kreeg papa per week een opeenstapeling van slecht nieuws te verstouwen. Gezond oud worden zat er niet meer in. Wat zeg ik, überhaupt ouder worden was niet meer mogelijk.

Zo bleek dat hij 2 hersentumoren had, een week later kwam daar darmkanker met uitzaaiingen naar de lymfe in de buik bij. Weer een week later werden er nog 3 hersentumoren gevonden en bleek ook het hersenvlies aangetast te zijn.

Binnen 8 weken na opname is mijn vader overleden.

Hij kon het net als wij, zijn familie, absoluut niet bevatten. Hoe kon hem dit overkomen? Hij leefde toch gezond, was toch gezond? Hij had ook nooit klachten gehad, was zelfs zelden ziek. Hij leefde als het ware volgens het boekje.

Hij die altijd zo bezig was met zijn lichaam en geest. Die altijd bezig was met voedingssupplementen, kruiden, groentes en ga zo maar door. Onvoorstelbaar. Zijn geloof en vertrouwen in de alternatieve ‘geneeswijze’ liep een gigantische deuk op. Ook over die schok is hij nooit heen gekomen.

Het wordt de hoogste tijd dat al die alternatieve genezers, al die kwakzalvers die zogenaamd deskundig zijn, eens goed onder de loep genomen worden. Dat er duidelijke regelgeving komt, wettelijke eisen ook met betrekking tot de deskundigheid en uitvoering van dit soort praktijken. Wat mij betreft zoeken die lariekoekverkopers een andere vorm van broodwinning.

Foto komt uit de collectie van Monique Paulina Jouvenaar-van Eerden.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht op

6 Reacties

 1. Mary..ik schaar me achter jouw mening. Het is een manier om geld te verdienen, alleen dat.

  Ik kan tal van voorbeelden opschrijven. Allemaal hetzelfde. Geldklopperij.
  Vind het verschrikkelijk.

  Reageer
 2. Ben het niet eens met de term : die kwakzalvers Onder de homeopaten en natuurgenezers etc zitten wel degelijk mensen die verstand van zaken hebben. Uiteraard kunnen zij niet alle ziekten bestrijden want wie kan dat wel?

  Bij mij is in ieder geval een zeer gevaarlijke rugoperatie kunnen voorkomen. Ben de man nog voor eeuwig dankbaar !!

  Het mooiste zou zijn dat de homeopaten, natuurgenezers etc. samen zouden kunnen werken (utopie?) want enkel de reguliere met hun chemische zooi daar moet je evenmin een te hoge pet van op hebben.

  Technische operaties zullen altijd nodig blijven en mankementen zijn op te sporen met geavanceerde apparatuur (waarover een homeopaat etc. niet beschikt) en kundige artsen. Edoch zij kunnen ook niet iedereen redden.

  De schijnzekerheid die heden ten dage geboden wordt over ‘gezondheid’ eten en sporten kan je de das omdoen. Er spelen meer factoren mee. Kijk maar eens naar GenX in het drinkwater; fipronil in eieren, glyfosaat in zaden en groenten, hormonen in vlees etc. waar je geen weet van hebt. Dit wordt je niet verteld. Gezond is het allerminst!

  Mijn voormalige huisarts was met een team hogere heren aan het onderzoeken of kanker tevens gerelateerd zou kunnen zijn aan trauma (emotioneel) Toen ik borstkanker (tumor 2 cm) bleek te hebben vroeg hij of ik vier jaar daarvoor iets traumatisch had meegemaakt en ik kon hem dat precies aanduiden en dat ik in die periode depressief ben geweest De man kreeg er kippenvel van Dus misschien toch ook? een aspect om rekening mee te houden en ik verzeker je deze huisarts was geen kwakzalver!

  Vreselijk genoeg kreeg ik vorig jaar in december de diagnose zeer kwaadaardige tumor in de borst en ik weet zeker dat 7 jaar onder hevige stress te hebben moeten leven hier aan heeft bijgedragen.

  Reageer
 3. Het is niet zo dat je niet op je eten hoeft te letten. Het is goed om te weten hoeveel calorieen je eet, het is goed om kruiden te eten in je voedsel en E nummers te mijden. Het is goed om van je lijf geen vuilnisbak te maken, te bewegen en te genieten van activiteiten. We hebben allemaal te maken met onze overleveringen, in onze genen in ons DNA kunnen ziekten al verborgen zitten. Mijn zwager bad voor zijn eten, omdat het tot zegen van zijn lichaam zou zijn, en hij at normaal.Maar toch kreeg hij kanker. Ik geloof niet dat je elk mens die op zijn voeding let op 1 hoop moet gooien met natuurgenezers, ik denk dat dit ongepast is. Ik ben mijn vader ook verloren aan kanker. Het is erg, niemand wil dit, we willen allemaal onze ouders zo lang mogelijk houden, maar we mogen leren om te dealen met verlies en met het levenseinde. Helaas is dit onze enige zekerheid, dat er een einde komt. sterkte met uw verlies! hartelijke groeten van Ma

  Reageer
 4. Wat een verschillende reacties!
  Mijn mening over de kwakzalvers staat onder de blogs die Mary al eerder schreef.
  Het gaat om de kwakzalvers die verkondigen dat ze dodelijke ziektes kunnen genezen, zoals Jomanda deed. Daar is maar één “beter” van geworden: Jomanda.

  Dit zou betekenen, voor Mary’s vader, dat hij op t moment van ziek worden naar zo’n kwakzalver was gegaan. Die dan gezegd zou hebben dat hij nog te redden was. Maar de kwakzalvers kunnen niet in een lichaam kijken, uitzaaiïngen e.d zouden dus niet gevonden zijn.
  Helaas was er nu ook geen redden meer aan maar valse hoop is er niet gegeven. Hoe hard het ook allemaal gezegd werd, het was eerlijk (ik onderschat hiermee niet de vreselijke klappen die jullie kregen!).

  @Marian stress is/kan een sluipmoordenaar zijn, ben ik helemaal met je eens! Sluit eerst lichamelijke oorzaken uit (voor zover mogelijk en te behandelen), dan pas stress. Er wordt m.i iets te vaak gezegd: stress, doe maar even kalm aan. En dan blijkt er lichamelijk iets aan de hand te zijn…

  Moeilijke materie, Mary!
  Jouw blogs precies op dat moment…het zal ergens goed voor geweest zijn?
  Erg dapper dat je juist dit schrijft!

  Dikke KNUFFFF voor je en een heleboel sterkte!

  Reageer
 5. 74 jaar is een prachtige leeftijd. We weten dat het leven eindig is. De homeopathie en gezond leven geven geen garantie op een oneindig leven.
  Ik vind het kort door de bocht omdat jouw vader met 74 jarige leeftijd injouw ogen te vrieg gestorven is om uit te halen naar de complementaire zorg.

  Reageer
  • Als je goed had gelezen Esther, en op de linkjes had geklikt en ook die had gelezen, had je mogelijk anders gereageerd.

   Reageer

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.