Een valse Veilig Thuis melding snijdt in je ziel

In september schreef ik een gastblog over een melding die was gedaan over mijn vriendin Rebecca. Ik beschreef hoe zij samen met haar ex gedwongen werd een wurgcontract van het wijkteam en Veilig Thuis te tekenen.

Dit terwijl zij dachten gezamenlijk met het wijkteam en Veilig Thuis de juiste zorg te gaan inzetten voor hun dochter.

Mijn vriendin Rebecca heeft het wurgcontract van het wijkteam en Veilig Thuis ongeldig laten verklaren. Ze vertelde dit tegen de wijkteam-medewerkster die haar belde om te vragen of ze al een afspraak had gemaakt bij de instelling die was opgedrongen door Veilig Thuis en het wijkteam tezamen.

Toen Rebecca de wijkteam-medewerkster meldde dat ze zelf een behandelcentrum had gevonden, werd haar verteld dat het wijkteam het dossier zou terugleggen bij Veilig Thuis. Dit omdat moeder zich niet aan de afspraak hield en hulp in het vrijwillige kader geen optie meer was.

Daarop heeft Veilig Thuis een concept rapport geschreven op 22 september (verzoek tot Raadsonderzoek) voor de beschermtafel. “Liever de beschermtafel dan gezins-ambulante spoedhulp over de vloer terwijl er nog niets bevestigd is”, aldus mijn vriendin.

Het wurgcontract was sowieso niet rechtsgeldig. Moeder had getekend met VC, ‘Vi Coactus’, dit betekent: Onder dwang. Vader had wel getekend, maar heeft geen gezag. Iets wat Veilig Thuis en het wijkteam niet van te voren gecontroleerd hebben.

Veilig Thuis vertelde in de mail aan moeder dat ze een commentaar mocht schrijven op het conceptrapport.

Na het versturen van een mail op 23 september met inhoudelijke kritiek op de werkwijze van Veilig Thuis en het wijkteam, ontving moeder niet veel later een mail op 29 september waarin Veilig Thuis opeens een gesprek wilde naar aanleiding van de inhoudelijke kritiek.

Omdat het onduidelijk was waarover Veilig Thuis in gesprek wilde gaan, als het toch naar de beschermtafel zou gaan waarom dan nog een gesprek, hebben wij als vertrouwenspersonen geantwoord dat moeder niet in gesprek zou gaan als niet duidelijk zou worden of het doorsturen van het rapport naar de beschermtafel van de baan was.

Op 30 september verstuurden wij de volgende mail:

Geachte mevrouw P,

Mevrouw X zou graag weten wat de reden is voor dit gesprek en met welk doel het gevoerd zou moeten worden, aangezien er al genoeg tijd is verspild in dit traject en het een grote druk legt op het gezin. Het lijkt evident dat een beschermtafel enkel wordt geformeerd wanneer hier een absolute noodzaak voor bestaat, anders is een reactie van ouders hierop ook niet van node.

Mocht u het besluit tot een beschermtafel willen heroverwegen dan hoort moeder dit graag voor aanvang van het gesprek, ofwel dan zal een heel ander gesprek gevoerd kunnen worden, over het continueren van het vrijwillige kader.

Meer duidelijkheid is gewenst in deze, dus misschien kunt u een en ander verder motiveren. Betreft het hier een heroverweging, ja of nee?

Met vriendelijke groet,
Sven Snijer
Ranada van Kralingen (vertrouwenspersonen)

Nog geen uur later ontving moeder de volgende mail:

Mevrouw X,

Dank voor uw reactie. Veilig Thuis wil het besluit tot inbrenging bij de beschermtafel heroverwegen. Wij hebben echter nog wel een aantal vragen over de door u ingezette route binnen het vrijwillig kader, vandaar dat wij graag met u in gesprek willen. Vandaar uit kunnen we tot een conclusie komen.
Ik hoor graag van u, welke dag en datum u het beste schikt. Kunt u een aantal opties geven?

Vriendelijke groet,
Veilig Thuis

De gang naar de beschermtafel was van tafel en op vrijdag 7 oktober vond er een gesprek plaats waar moeder, ex en ik aanwezig waren.

Afgesproken werd dat Veilig Thuis geen contact zou opnemen met het Medisch Diagnostisch Centrum om ruis op de lijn te voorkomen. Veilig Thuis zou de uitslag afwachten van het diagnostisch rapport dat ouders rond 18 november 2016 zullen overhandigen.

Tot onze verbazing stuurde Veilig Thuis op 24 oktober 2016 een afsluitbrief, nog voordat de onderzoeken plaats hadden gevonden. Het kan verkeren in jeugdhulpland.

Veilig Thuis heeft het dossier gesloten. Niet veel later hoorde Rebecca op het schoolplein dat de Veilig Thuis melders hun kinderen van school hadden gehaald. Plotseling en zonder afscheid te nemen zijn de kinderen na de herfstvakantie op een andere school begonnen.

Op 3 november was er een aflevering van Nieuwsuur over valse Veilig Thuis meldingen. Advocaat Richard Korver pleit voor meer expertise aan het begin van het traject.

Extra kennis en zorgvuldigheid bij (zorgintensieve) gezinnen, meer dan nu het geval is. Experts zouden na moeten gaan welke meldingen zij wel of niet gaan onderzoeken. Alhoewel het in deze uitzending ging om ouders met zorgintensieve kinderen geldt dit natuurlijk ook voor ouders met gezonde kinderen.

Ook in deze casus had Veilig Thuis beter moeten onderzoeken en vraagtekens stellen bij een melding acht maanden na een vermeend voorval.

Rebecca wacht nu het rapport af van het Medisch Diagnostisch Centrum en daarmee is dit dossier technisch gezien gesloten, maar gevoelsmatig nog niet.

Samen met ouders zijn wij van mening dat er opvang moet komen na een traumatische ervaring bij een valse Veilig Thuis melding. Ouders hebben hier een flinke knauw van gekregen en vertrouwen geen enkele hulpverlener meer.

Hun dochter kan nu zonder stigma weer naar school, maar vergeten, nee dit zullen ze nooit meer vergeten.

Gastblog van Ranada van Kralingen, @Ranada1967.

Foto komt uit de collectie van Monique Paulina Jouvenaar-van Eerden.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht op

10 Reacties

 1. Verschrikkelijk! Wie wordt hier beter van?
  Geldkwestie?

  Reageer
 2. Hier ook een dubbel anoniem, valse melding.
  Gelukkig hadden de dames van veilig thuis dit door.
  Wie de melders waren? We hebben een idee maar kunnen dit niet hard maken…

  Reageer
 3. graag zou ik ook hulp willen hebben van iemand van belangenvereniging voor een kind van 14 met autisme/adhd/lager iq die we sinds hij in de glind is opgenomen(waar ze hem na een jaar al niet meer kunnen hanteren, waar hij trauwens hard achteruit gegaan is in zijn gedrag), en die omdat zij vinden dat ik niet goed communiceer een zorgmelding, en onderzoeksmelding krijgen. Hij moet een voogd krijgen van hen, omdat ik niet kan communiceren met de vader met vele psychiatrische stoornissen en narcisme, die nog allerlei mensen achter zich weet te krijgen waardoor ik op bepaalde manier bekeken wordt, en alles wat ik doe(al die jaren heb ik altijd alleen voor hem gestreden als voor de andere kids…en niet de vader) is fout. Vandaar de melding kindermishandeling…Ik word beticht van verwaarlozing, mishandeling op allerlei terrein, terwijl vader het in het huwelijk wel deed, maar daar deden ze toen niets aan…want dat geloofden ze niet…en nu de narcist het zelf bewerkt…al vele malen….nu geloven ze het wel…HELP..wij gaan kapot…

  Reageer
 4. Herkenbaar helaas

  Reageer
 5. Zo Jmmr dat de verhalen zo herkenbaar zijn

  Reageer
 6. Ik heb ook veilig thuis dit heeft school gedaan zonder het protocol na te streven nu volgen gesprekken kinderen zijn uitgehoord. Wat nu… Binnen het gezin zijn er geen problemen goedvhuwlijk van 10 jaar en geen financiele problemen. Kinderen zijn gezond momenteel twee x per week zwemles en twee x sport als moeder zorg ik fulltime voor ze hun vader werkt internationaal. Moet ik meewerken … ze zijn hier thuis geweest en het derde gesprek wou ik op kantoor maar ze hebben geen ontvangstruimte hihi ik heb aangegeven dat ze welkom zijn maar de laatste x bij mij thuis. Gesprekken gaan nergensover ja over de problemen en handelen van de school van de kinderen. Kan ik dit beindigen het trekt zoveel energie uit mij en ik voel me echt niet veilig dat dit soort meldingen gedaan kunnen worden. Kent iemand een advocaat kan ik dit voor de rechter laten komen….

  Reageer
  • Beste moeder,

   Het is niet duidelijk waarom de school Veilig thuis heeft ingeschakeld. Hoop dat jij wel weet wat hun beweegredenen daarvoor waren.
   Neem contact op met een advocaat. Ga vervolggesprekken niet alleen aan.

   Mary Sjabbens

   Reageer
   • Ook ik heb een valse melding gekregen van mijn voormalige buurvrouw.
    Deze buur conflict wat met aanvang van woning was begonnen heeft 4 jaar geduurd. Het was klaar tot zij een relatie begon en daarmee het conflict openden na 4 jaar rust. Na 6 maanden heeft zij een valse melding gedaan bij veilig thuis. En melding bij woningbouw. Deze mw. Van veiligthuis is op gesprek geweest vanwege de melding. Mijn oudste waren toen 9 en 11 jaar. Ik was 2 maanden zwanger. Alles was goed, school had geen slecht woord, ggd niks. Ze zouden geen nieuwe meldingen van mijn buurvrouw aannnemen. Met 37 weken in mijn zwangerschap kreeg ik weer een brief waarin een melding was gedaan. En een brief van een melding naar het ggz was gestuurd.
    Met 38,1 dag heb ik besloten om naar fam in het buitenland af te reizen.
    De politie en veiligthuis zijn binnen een uur gebeld na mijn vertrek. Aan het eind van de middag is mijn dochter goed en gezond geboren in een ziekenhuis in het buitenland. De volgende dag had ik vt aannde telefoon. Zij hadden ook mijn verloskundige gesproken, ook zij heeft nadrukkelijk gewezen op een ruimte kraamtijd na geboorte. Daar heeft vt van af melding in de 37e tot daarna niks mee gedaan. Ik heb
    Een afsluit brief ontvangen 30-04-2018 2,5 maand na mijn vertrek uit nl.
    Met rede dat ik niet in nl leefdaar ben. Ze hebben mijn familie gepusht adres gegevens te geven. Ze hebben vast gelegd dat er geen ggz klachten waren. Huisarts contact gehad. Zelf mijn de gemeente van mijn geboorte plaats was op de hoogte.
    Mijn LinkedIn is gecheckt. Op school goed, ggd goed. En ze hebben de melding niet willen laten vallen. Mijn buurvrouw had samen met de wijkagent de 2de melding onderbouwd. Terwijl er geen aanleiding was.
    In aug dat ik mijn huisraad wilde inpakken is er door mw. Buurvrouw dezelfde dag weer een melding gedaan. Volgende dag had ik een telefoontje ontvangen van vt. Met een nieuwe melding.
    In het afsluit raport heb ik gelezen wat voor melding er stond, verwaarlozen, emotionele mishandeling. De eerste melding was omdat mijn dochter een 3 van de 5 ochtende mopperde met naar school gaan en omdat ik ze na etenstijd een 15 a 30min alleen liet. Soms.. Ff naar de tankstation 5 min heen en weer terug. Zo zijn de meldingen opgebouwd. Terwijl de hele sociale omgeving, school, huisarts, ggd, aangaf nooit problemen te zijn geweest. Ze deden het fantastisch op school.
    Ik snap nog steeds niet hoe ze dit hebben op kunnen maken tot deze beschuldigingen. Waarom ze niet aan anderen buren gereflecteerd hebben. Hoe ze dit serieus hebben kunnen nemen.
    Ik woon nu al ruim 2 jaar in duitsland.
    Ik vraag me af of ik zonder vt nog in nl kan gaan wonen.
    Met een warme groet voor alle ouders die hier, soort gelijke tegen aan lopen.
    Ik hoop dat het duidelijkheid geeft hoe dit door vt uit zijn verband kan worden getrokken.
    Ik wil ook dat ze de dit vernietigen.
    Liefs V

    Reageer
 7. Zeer herkenbaar en heel erg pijnlijk. Er wordt totaal niet verder onderzocht iets wat ze wel beloven maar niet doen. Nu na jaren hard werken en een goed leven totaal aan de grond. Hele rapport is verdraaid en naar hun hand gezet staan dingen in die nooit gezegd zijn. Ze moeten zeker een bepaalde target halen.

  Reageer
 8. Inderdaad, het is mij ook gebeurd. Een valse melding die ze nu na een gesprek met mij te hebben gehad verder gaan onderzoeken. Ik weet wie de melding heeft gedaan en het is puur wraak omdat ik niet in ga op de eisen die de valse melder via een advocaat mij heeft gevraagd. De eisen zijn oneerlijk en komen uit het niets. Ik heb gezegd dit eerst eens wil en aanzien voor ik het geloof. Ik zou het fantastisch vinden als de woorden nu ook eens daden zijn maar in het verleden is steeds anders gebleken.ik vraag dus om bewijs en wil het een tijd aankijken. Is het echt zo dan wil ik zeker wel meewerken aan verbetering

  Dit is ze in het verkeerde keelgat geschoten en ze hebben onterecht een melding gedaan bij veilig thuis. Het voelde alsof ik een trap in mijn maag kreeg. De melding is onderzocht en er bleek niks van waar. Het dossier is afgesloten maar is er nog steeds. Ik wil eigenlijk dat ze dit vernietigen. Maar dat doen ze dus niet. Ik sta nu altijd op een manier geregistreerd die bewezen niet waar is. Ik vind het heel erg.

  Reageer

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.