Tegenwoordig heeft niemand meer respect

Naar aanleiding van het blog Heeft de jeugd nog wel een toekomst? kreeg ik onderstaande reactie van een studente. Fijn dat zij haar mening wil geven over haar medestudenten en haar ervaringen wil delen. Lees je mee?

De studenten van nu hebben alles makkelijk. We doen maar wat en we halen een diploma, maar voor wat? Voor niks, want we weten niet eens wat we hebben gedaan…Dan worden we in de realiteit gezet en doen we eigenlijk maar wat. We hopen dat we werk krijgen want dat is natuurlijk ook moeilijk.

De jongeren van nu zijn volledig gefocust op hun mobieltje, ik bedoel dus dat iedereen met zijn smoel in de telefoon zit en zo loopt, fietst en communiceert. Toen ik klein was stapte ik op de fiets om te kijken of mijn vriendinnen er waren. Nu sturen we elkaar een Whatsappje. En aanbellen doen we eigenlijk ook niet meer. Buitenspelen kent de jeugd van nu niet. En boomhutten bouwen, wát? Als je daarover begint lijk je net een alien…

MBO opleidingen zijn allemaal stuk voor stuk bagger. Je komt op je opleiding en je krijgt een brief met wat je moet doen en wat je moet halen en veel succes ermee. Is er wat mis? Ga er zelf maar achteraan want niemand doet wat voor je, dat is wat ik heb gemerkt.

Ik zat een week op de opleiding (mediavormgeving) en ze waren mijn dossier kwijt. Wat zeggen ze? Ja je hebt het niet gegeven, dus stuur nog maar een keer op. Ik was natuurlijk meteen opgenaaid en zat bovenop de kast. Echt, boos dat ik was! Hoe konden ze dit maken? Hoe kan je in vredesnaam een dossier kwijtraken van een van je studenten? Nou, ik heb het toch maar even naar ze opgestuurd want anders werd mijn opleiding ongeldig verklaard.

Nadat ik dat had gehad kwam ik er al snel achter dat je zelf alles moet doen. Iedereen (bijna dan) denkt tegenwoordig dat het lekker naar je voeten gerold wordt. Ik heb moeten knokken om dus nu zover te komen als waar ik nu ben.

Als het jongeren of studenten te moeilijk wordt, of ze moeten er zelf even hun poten onder zetten, dan gaat het al te ver. En dan gaan ze net zo makkelijk weer van school af, want ja, ze willen gewoon in hun stoel zitten en verder niks doen.

Ik zit nu op niveau 4 en dankzij de opleiding zijn er verscheidene fouten gemaakt, zoals het verkeerde crebonummer (dat is je opleiding), stages die niet goedgekeurd werden omdat de leraren mij niet aardig vonden, ik moest zelf mijn examens tekenen omdat ik ze anders niet mag doen, en zelf mijn lessen maken want niemand was er. En ik kan nog wel even doorgaan.

Nou ben ik met veel respect opgevoed. Dit is erin gekomen net zoals pap eten. Vanaf het moment dat ik kon praten kwam ik te weten wat respect is. Tegenwoordig heeft niemand het meer.

Jongeren hebben een grote mond, papa en mama betalen alles wel en als ze een joint willen gaan roken doen ze dat ook lekker. Ze zijn te verwaand om op te staan voor een oudere man of vrouw die niet goed kan lopen of staan in de bus. En die jongeren moeten dan onze toekomst maken…

Dus hebben wij een toekomst?

Ja en nee. Het ligt eraan hoe je zelf bent én of je de motivatie en discipline hebt om door te zetten en dingen anders te doen dan anderen. Je moet niet naar je vrienden kijken maar voor jezelf kiezen.

Dat is wat ik heb gedaan en daarom ben ik gekomen waar ik nu ben.

Dus als iedereen even weer de normen en waarden leert kennen en leert weten wat respect is zal het al een stuk beter zijn. Niet mee willen lopen met de kudde schapen maar juist de andere kant op lopen zodat je een verandering maakt. Als één persoon het doet zullen er meer volgen. Hoe kunnen die jongeren anders zo verwaand en arrogant zijn?

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht op

3 Reacties

 1. Yesss Wat n wijsheid van deze jonge student zeg. Dat belooft veel goeds voor De toekomst, onze hoop en slagkracht logged bij deze jonge mensen. Heel mooi om te lezen hoe het bewustzijn zich ontwikkelt bij deze jonge mensen. #CollectiveCounsciousness mooie blog Mary #WarmHart

  Reageer
 2. Wat een power heeft die student, maar het is helemaal waar. Je vraagt je dan af waar het mis is gegaan,dat de meeste zo zijn. De opvoeding begint wel bij de ouders…het ontzag is nergens meer te bekennen. We merken dat ook bij ons aan boord ,waar ouders hun kinderen niet meer terecht wijzen op hun gedrag. En als wij dat dan doen om de rust te herstellen krijgen we de wind van voren ….ik weet nog dat er in bus of tram op de ruit stond” jongeren blijf niet zitten als ouderen moeten staan” . Je ziet het nergens meer …..
  Als we vroeger brutaal waren tegen onze ouders of leraar kregen we een stoot voor onze hersens. We zijn er niet slechter van geworden. Ik zeg altijd,toen de lijfstraf is afgeschaft is het mis gegaan. Dat wil niet zeggen dat je er maar op los moet slaan,maar denk wel dat je tussen de regels door leest wat ik bedoel.

  Reageer
 3. Net zoals je alles in het leven zelf moet doen,is het met je studie ook.Verstandig gesproken en daar kunnen veel jonge studenten een voorbeeld aan nemen !

  Reageer

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.