Oproep: Hulp en steun gezocht

“Ik heb enige tijd getwijfeld om dit bericht, dat zo ontzettend persoonlijk is, toch openbaar te delen. Maar waarom niet?

Ik heb geen reden mij ervoor te schamen, niet meer, dat heb ik lang genoeg gedaan.

Er wordt van alles gedeeld op social media, heel veel leuke zaken, maar ook heftige zaken. En in die laatste categorie val ik ook.

De meesten mensen weten dat ook ik te maken heb gehad met geweld en seksueel misbruik in een pleeggezin, tijdens mijn kinderjaren. Voor degenen die niet verder willen lezen, zij kunnen hier stoppen.

Mijn zaak voor de Commissie Samson is afgewezen, en alleen om die ene verdomde zin ‘dat ik aannemelijk heb moeten kunnen maken’ dat de beide voogden (ik heb er twee gehad) er van wisten. Met mij geldt dit voor de meeste lotgenoten die hun zaak hebben ingediend bij de Commissie Samson en Commissie Deetman.

Het is wreed, wreed en nog eens wreed.

Ik heb geen toestemming gegeven om mijn dossier te vernietigen, daarbij er is mij nooit gevraagd of ik wellicht het dossier zou willen hebben. In eerste instantie had ik dit bericht rustig ontvangen.

Dikke pech, dacht ik. Totdat ik de verklaring toegestuurd kreeg waarin ze de afwijzing onderbouwen.

Feiten kloppen niet, en er is belangrijk bewijsmateriaal van een levend persoon niet toegevoegd. Deze persoon die zwart op wit informatie van de pleegmensen over mijn misbruik te horen heeft gekregen.

Ik ben boos, ontdaan. Vanochtend heb ik gebeld met het Schadefonds Geweldsmisdrijven om het verslag op te vragen van de hoorzitting die ik op 20 november 2015 heb gehad.

‘Deze geven we niet mevrouw.’ ‘Oh? Hoezo niet?’ ‘Nou, dat hebben de Commissieleden zo afgesproken dat het intern blijft.’ ‘Maar waarom dan?’ ‘Nou, gewoon, dat is zo besloten.’ ‘Maar dit gaat toch over mijn zaak?’ ‘Ja, dat klopt, maar de Commissieleden hebben besloten dat het niet openbaar gemaakt wordt. Dag mevrouw, nog een prettige middag verder.’

Ik kan het hier niet bij laten zitten. Via dit bericht doe ik een oproep om steun.

Is er iemand die een goede onderzoeksjournalist kent? Kent iemand mensen uit de media, mensen van actualiteitenrubrieken? Mensen van Zembla, de VPRO of Tegenlicht? Ik zoek mensen die de regels van de Commissies en de regering aan de kaak willen stellen en het in de openbaarheid willen brengen. En er is haast bij. In februari 2017 worden de commissies gesloten.

Wie wil mij helpen een brief te sturen aan het Europese Hof voor Mensenrechten? En deze brief wordt voor en namens alle lotgenoten.

Die zin ‘dat je het aannemelijk moet kunnen maken’, moet er echt uit. Er is iemand nodig die de Overheid hierop aan gaat spreken. We hebben dit verzoek al bij Minister van der Steur en Minister van Rijn neergelegd, maar zij willen niet van deze regel afwijken.

Het zou heel fijn zijn om ook suggesties te krijgen van mensen die niet tot deze doelgroep behoren, omdat zij met meer afstand naar deze zaak kunnen kijken.

Het lukt mij niet goed genoeg vanuit een juist overzicht zaken op papier te krijgen. Hoe meer dit gedeeld wordt, hoe meer kans op een fundamentele verandering. Dus delen wordt erg gewaardeerd.

Alvast bedankt!!”

Jannah van Toren

Foto komt uit de collectie van Kitty van Gemert.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht

1 reactie

  1. Commissies zijn er om alles toe te dekker helaas.
    Dat hebben vele commissies al lang beweren #CommissieDeetman.
    Heel veel succes Janah van Toorn.
    Ik hoop dat dit art veel gelezen zal worden. #WarmHart

    Laat een reactie achter

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *