Open brief aan minister Bussemaker

Dag mevrouw Bussemaker,

Mijn oudste zoon is geslaagd voor het gymnasium. Een mooie prestatie toch?
En ja, hij wil, net als vele anderen, gaan studeren. Hij is gemotiveerd en heeft er zin in.
Er is echter een probleem, het blijkt namelijk dat u aan leeftijdsdiscriminatie doet.

Jawel, leeftijdsdiscriminatie. Ik zal het toelichten:

Mijn zoon is nog geen 18 jaar en dat is nu net het punt. Als je geen 18 jaar bent mag je wel een studievoorschot aanvragen en een bijbehorend reisproduct maar dat gaat pas in het laatste kwartaal van dit jaar in.

Op de site van Duo staat het duidelijk:

Je studiefinanciering gaat direct in als je gaat studeren. Ben je nog geen 18, dan krijg je studiefinanciering vanaf de 1e maand van het 1e volledige kwartaal van je studie (meestal oktober). We betalen uit aan het eind van elke maand.

Het vreemde is dat 18 jarige studenten wel direct in aanmerking komen voor het studievoorschot! Hier is dus duidelijk sprake van leeftijdsdiscriminatie. Laten we wel wezen, mijn zoon is zeker niet de enige 17 jarige die gaat studeren.

Weet u wat dat voor gevolgen heeft?

Ik zal het kort uitleggen:

Wij, ouders en zoon, moeten 2 termijnen van het collegegeld (bijna 800 euro) betalen. Evenals het boekengeld (ongeveer 600 euro), huur, geld voor levensonderhoud, vervoerskosten enzovoort.

In het geval van mijn zoon gaat het om een bedrag van ruim 3000 euro voor een periode van slechts 2 maanden. Dat is heel veel geld. Dat heeft mijn zoon niet. Wij, zijn ouders, kunnen zoveel geld eigenlijk ook niet missen.

Nee, u hoeft niet te zeggen dat mijn zoon nog wel kinderbijslag krijgt. Dat weet ik, maar dat kwartaalbedrag staat niet in verhouding tot het bedrag dat wij moeten betalen.

Nu, achteraf, denk ik: ‘Had hij maar geen groep overgeslagen op de basisschool’, of: ‘Was hij maar blijven zitten op het gymnasium’. Dan was dit probleem niet aan de orde geweest. Erg toch, dat ik zo denk?

Met deze wet, dat studenten pas vanaf 18 jaar direct recht hebben op een studievoorschot, plaats u veel 17 jarigen en hun ouders in een verdomd moeilijke financiële positie.

Ik vraag u hierbij om een aanpassing op de Wet studievoorschot hoger onderwijs voor wat betreft de leeftijdsgrens. Ik denk dat ik niet alleen voor mezelf spreek in deze kwestie.

Als alles volgens verwachting loopt heb ik mogelijk over vier jaar hetzelfde probleem met mijn jongste zoon. Ik mag toch hopen dat de leeftijdsgrens om meteen in aanmerking te komen voor studiefinanciering dan zeker is verlaagd. Ik vrees voor de toekomst. Of moet ik hopen dat hij een keer blijft zitten?

De voordelen van een klas overslaan of versnellen in het onderwijs, voor sommige kinderen een uitkomst, hebben nu op de lange termijn een nare bijsmaak gekregen. Versnellen betekent dus dat het kind, als hij/zij wil studeren en jonger is dan 18 jaar, financieel wordt benadeeld ten opzichte van de iets oudere studenten. Dat zet ouders vast aan het denken…

Ik hoop dat u deze kwestie van leeftijdsdiscriminatie op gaat pakken en in de Wet studievoorschot hoger onderwijs zal gaan aanpassen. Tevens hoop ik dat meer mensen zich over dit onderwerp uitspreken.

Een boze moeder,
Mary Sjabbens

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *