Mijn hart ligt hier

Waarom besloot jij, Djoke, om de stap te zetten en eigen baas te worden?

Ik kwam tijdens mijn werk als kraamverzorgster steeds vaker moeders tegen die het moederschap niet als een roze wolk ervaarden. Zij wilden dan het liefst dat ik bleef en dat bracht mij op de gedachte deze moeders en hun partner te gaan begeleiden in de thuissituatie. Vijf jaar geleden heb ik dit uitgedacht en in februari 2012 heb ik Djoke.nl ingeschreven bij de kamer van koophandel.

Waarom koos jij ervoor om juist dit werk te gaan doen?

Mijn hart ligt hier. Ik begeleid en steun graag ‘jonge’ moeders. Daarnaast geef ik trainingen aan onder andere zorgverleners over deze onderwerpen zodat iedereen vrouwen meer gaat voorlichten en begeleiden. Dit moet bespreekbaar worden gemaakt en kennis moet worden gedeeld.

Wat zijn de mooie aspecten van je werk?

Het vergroten van het zelfvertrouwen van moeders en hun partner en hen op die manier kunnen helpen om hun leven met een kindje weer op de rit te krijgen. Daarnaast vind ik het trainen ook heerlijk om te doen, kraamverzorgsters zijn enorm gemotiveerd en volgen vol aandacht de trainingen.

Wat doe jij precies?

Ik begeleid moeders en hun partner bij hen thuis als er sprake is van een zwangerschaps-postpartum depressie en na het doormaken van een postpartum psychose. Maar ook gewoon als zij hulp willen bij bijvoorbeeld het badderen en voeden van hun kindje als ze nog wat onwennig zijn.

Ook geef ik Dunstanbabytaal cursussen. Die cursussen zijn gebaseerd op de vijf basis reflexen van een baby. Daarbij horen de universele bijbehorende geluidjes die alle baby’s de eerste drie maanden maken in welke cultuur ze zich ook bevinden. Door dit aan ouders te leren en een babygeleide routine toe te leren passen, krijgt de desbetreffende ouder meer zelfvertrouwen in de zorg van hun baby.

Daarnaast heb ik veel ervaring met vroeggeboorte. Naast mijn werk aan huis geef ik dus ook trainingen aan zorgverleners die met de moeder en haar gezin werken over bovenstaande onderwerpen.

Hoe komt het dat dit soort problematiek zo slecht wordt onderkend?

Vrouwen geven niet graag toe dat de eerste periode, als de baby er is, geen pretje is. Het is blijkbaar nog steeds not done om te zeggen dat het moederschap je zwaar valt of dat je depressief bent. Gelukkig komt er wel steeds meer bekendheid over in de media zodat het meer bespreekbaar wordt. Maar door onwetendheid loopt menige moeder door met haar klachten omdat men geneigd is te zeggen dat het er nu eenmaal bij hoort. Huisartsen denken niet zo snel aan het feit dat ook het stoppen van borstvoeding een trigger kan zijn en de hormoondaling mede een oorzaak kan zijn voor een postpartum depressie.

Wat uitleg: Postpartum depressie kennen wij in de volksmond als postnatale depressie. Het betreft een stemmingsstoornis. Postnataal zegt echter iets over de baby en postpartum over de moeder. Post partum betekent letterlijk na de bevalling. Vandaar dat de juiste term postpartum depressie is maar beide termen dekken de lading.

Bij een PPD verliest de moeder het gevoel van geluk, zij heeft last van een sombere stemming, haar dag en nacht ritme is verstoord en door slaapgebrek heeft zij te maken met een voortdurende vermoeidheid, vaak zijn er eetstoornissen. De moeder heeft moeite om zich te concentreren en in ernstige gevallen heeft ze zelfmoordgedachten.

Postpartum psychose wordt ook wel kraambedpsychose genoemd. Dit is een ernstig psychiatrisch ziektebeeld en er moet altijd een arts geraadpleegd worden die dan contact opneemt met een psychiater. De moeder kan erg druk zijn, de partner zegt zijn vrouw niet te herkennen, er is sprake van wanen en hallucinaties, de vrouw is erg angstig en denkt soms dat de baby nog geboren moet worden of een pop is. Ze kan leiden aan hoogmoedswaanzin. Deze vrouwen zijn prikkelbaar en rusteloos en kunnen geen moment stilzitten. Laat deze vrouwen nooit alleen met een kind en zoek professionele hulp.

Ik heb Djoke een aantal keren mogen ontmoeten en kan niet anders zeggen dan dat zij een zeer deskundige en warme sympathieke vrouw is. Meer weten? Kijk dan hier: djoke.nl

Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig:
Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel deze posts op

Reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *