Men moet zich aanpassen aan de gewoontes van het gastland

Dag Rolande, ben jij, zoals wij zeggen ‘geboren en getogen’ in België?

Ja hoor, geboren en getogen in het pajottenland, gelegen in het midden van België op 15 km van de hoofdstad Brussel, Brabant ook de streek van Breugel.

Jij bent ondanks jouw jeugdige uiterlijk al wat jaartjes op aarde. Is België in de loop der tijd veranderd?

Ik ben geboren in 1952, dus is het normaal dat België veel verandert is in al die jaren. Na mijn generatie was de periode van “moeder aan de haard” voor 90% voorbij. De meisjes gingen na hun middelbare school naar de universiteit en waren niet meer alleen moeder en echtgenote maar bouwden merendeel ook een carrière uit, wat natuurlijk een enorme verandering met zich mee bracht.

De mannen moesten rekening houden met hun partners. Men kon zich meer veroorloven nu er twee kostwinners waren en dat was wel te merken, elk gezin had wel een tweede auto en er werd volop op vakantie gegaan wat voor die tijd ondenkbaar was. De vrouwen namen ook heel stilletjes hun plaats in in de gemeentepolitiek.

Wat is de heersende mentaliteit van jou en jouw landgenoten?

Als ik heel eerlijk moet zijn, vind ik de Belgen soms wel een afstandelijk en nogal nors volk. Soms kent men zijn eigen buren niet eens, gewoon omdat de Belgen nogal op zichzelf gericht zijn. Maar zoals gezegd: dit is wel mijn mening! Het valt mij op dat er minder tijd met elkaar wordt doorgebracht dan vroeger, alles is meer op de “IK” gericht. Samen leven is meer naast elkaar leven geworden. Wat omgang met elkaar betreft zijn jullie Nederlanders veel warmer en opener.

Wat is typisch Belgisch?

De frietjes en het lekkere assortiment Belgische bieren zou ik zeggen en natuurlijk ook de bourgondische leef- en eetwijze van de Belgen. Ik denk dat men in België lekkerder kan eten dan in Nederland. En dan heb ik het over de echte Belgische keuken.

Hoe is bij jullie de zorg geregeld?

Wij betalen, net als jullie, een maandelijkse premie. Anders ben je niet aangesloten bij de mutialiteit en draai je op voor alle kosten. Wij betalen een bijdrage aan de mutialiteit, die tussenkomt bij bijvoorbeeld ziekenhuisopnames en medicijnen, maar ook weer niet altijd. Zo moet men bijvoorbeeld voor een eenpersoonskamer zelf de bijkost betalen. Sommige medicatie wordt ook niet terug betaalt…En dat maakt dat het voor veel mensen haast niet doenbaar is om deze nog verder te nemen al is het nodig. (In België wordt naast ziekenfonds ook het woord mutualiteit gebruikt.)

De ouderenzorg is ingedeeld in opname in een gewoon rusthuis gedeeltelijk betaald door de ziekenzorg en opleg van de patiënten zelf. Veel oudere mensen gaan nu wel in een “serviceflat”, dat zijn kleine appartementjes voor 1 of 2 personen samengebracht in één groot complex. Daar is steeds iemand aanwezig voor de medische kant. Men kan daar op zichzelf leven maar ook gebruik maken van een aantal faciliteiten zoals een restaurant. Deze woonvorm wordt niet betaald door de ziekenzorg en is niet voor iedereen weggelegd.

Hoe is het onderwijs geregeld?

Op de leeftijd van 2,5 jaar begint de peuter bij ons in een instapklasje, er volgen daarna nog 3 kleuterklassen. Op 6 jarige leeftijd begint men aan het lager onderwijs tot 12 jaar. Daarna heeft men het middelbaar onderwijs. Vanaf 18 jaar is de schoolplicht gedaan, maar de meesten gaan naar de universiteit of naar een vakschool, wat inhoud dat ze gaan werken en 2 dagen nog naar de opleiding gaan.

Is er ook iets waarvan je zegt: Dat moet anders, of, daar erger ik mij aan?

Ja, inderdaad erger ik me aan sommige dingen maar dat ligt voor ieder anders. Men zou meer werk en tijd moeten maken voor de ouderen, de 3e leeftijd zeg maar. Minder criminaliteit op de straat zou ook welkom zijn. Men voelt zich niet meer veilig in z’n eigen straat!

Waar ik me verschrikkelijk aan erger is aan de mensen die hier in ons land komen wonen, werken of niet, en van de bijstand leven alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.

Ook mensen die zich niet aanpassen aan onze manier van leven, godsdienst uitgesloten, dat mag van mij, maar die mensen moeten zich aanpassen aan de gewoontes van hun gastland, anders gaan ze maar terug!

Bedankt @de_rolande voor dit gesprek!

Foto komt uit de collectie van Kitty van Gemert @kitty_gemert

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht

4 Reacties

 1. Wat een mooi intervieuw met lieve Rolande. Weinig aan toe te voegen. Zelf heb ik ruim 30 jaar in Belgie gewerkt ook als zelfstandig ondernemer in de binnenvaart. Zeker als je gast bent heb je je zo ook te gedragen . Ik dacht altijd dat je in Belgie alleen kon inschrijven als verblijf als je ook werk had. Is misschiEn ook wel veranderd. Zeker de frieten ,maar ook de fileamerican prepare is alleen in belgie lekker . Zeker vind ik de vrouwen heel bedeest en vriendelijk beleefd. Mijn ervaring van nors ken ik niet zo. De havenarbijder is een harde werker,en dan heb ik het over Antwerpen. In R.dam hebben ze het alleen maar over koffie…….maar dat is ook mijn ervaring uit mijn jeugd bij vader aanboord. Inmiddels veel veranderd.

  Laat een reactie achter
 2. Dit blog/interview had ik over het hoofd gezien. Blij het toch nog gelezen te hebben.
  Ik vind Rolande zo’n schat van een vrouw! Ik volg haar op twitter en ze staat in een speciaal lijstje, dat de naam kanjers draagt. Ja, Rolande is een kanjer, altijd een vriendelijk woord en ze schrijft mooie poëzie. Ik volg haar graag, ze is attent, een mensenmens en een dierenvriendin.
  Altijd positief en stelt zich open op, ook kwetsbaar en dat maakt haar zo dat je ook in haar hart mag kijken. Ik noem haar mijn zuiderdinnetje. Door haar tweets leer je haar steeds beter kennen en toen ze me een tijd geleden deze tweet stuurde,(“Goedemorgen Hiltje, ik heb de dag voor jou klaargelegd, stap er maar in, xxx”), toen stroomde er een warm gevoel door mijn lijf en wat ik al wist, ze is een lieverd, werd nogmaals bevestigd.
  Ik hou van de Belgische taal en de Belgische kust. En ja die frieten hè!, mmmmm om op te vreten met de zuurdere variant mayonaise.
  Verder interessant om te lezen hoe het in België gesteld is maar zie en lees veel overeenkomsten met Nederland, zo ook dat (bijna)iedereen meer met zijn eigen IK bezig is.
  Ik ben het ook met Rolande eens, mensen moeten zich aanpassen aan de gewoontes van hun gastland.
  Dank Mary, dank Rolande, met plezier gelezen.
  Warme groet, Hiltje

  Laat een reactie achter
  • Hey jij lieve Hiltje, zo mooi ben gewoon maar ik hoor !!!!
   Heb langs twitter om een paar heel lieve mensen leren kennen en één van die paar ben jij, en dat, dat maar me binnenin intens blij xxx

   Laat een reactie achter

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *