Kies ik voor mijn man of mijn geliefde?

Mijn man en ik zijn gelijkgestemden. Tijdens mijn studie leerde ik hem kennen. Het was liefde op het eerste gezicht.

Daarna kwamen er nog meer liefdes, voor ons allebei.

We besloten te trouwen, nee geen groot feest, gewoon klein en met wat naaste familie. Zonde van het geld toch, zo’n grote bruiloft?

Over kinderen dachten we hetzelfde: we hebben voldoende liefde maar wilden ongebonden blijven. Kinderen hebben betekent toch dat je zorgen hebt en niet meer kan doen wat je wil.

En dat ‘doen wat je wil’ is voor ons erg belangrijk. Ik werk in het bedrijfsleven, mijn man is chirurg. Zo gaan we vaak op vakantie, naar de schouwburg en eten geregeld buitens huis. Geldzorgen hebben wij niet.

Toen ik mijn man leerde kennen wisten we al dat we elkaar vrij zouden laten. Een monogame relatie paste ons niet. Liefde kan je delen met meer mensen dan alleen je partner.

We maakten er duidelijke afspraken over. Als er een andere partner was zouden we dat tegen elkaar zeggen zonder elkaar daar verder over te bevragen. En we zouden de ontmoetingen met die ander altijd elders plaats laten vinden.

Het heeft nimmer een negatief effect gehad op ons huwelijk. Integendeel zelfs. Op seksueel gebied gaf het onze relatie een boost. Jaloezie kenden we niet. We gunden het elkaar van harte.

Tot nu. Nu is er wel een probleem. Voor mij. De man die al een lange tijd in mijn leven is, is veel voor mij gaan betekenen, heel veel. Zo veel dat ik hem niet los kan laten. Nooit eerder is mij dit overkomen.

Voorheen waren nieuwe liefdes tijdelijk in mijn leven. Na een periode van plezier en genot kwam er altijd een einde aan. Dit keer wil ik niet dat er een einde aan komt.

Dit keer heb ik mijn hart verloren. Van deze man ben ik gaan houden. Hij ook van mij. Mijn man merkt wat aan mij, dat kan ook niet anders.

Ik ben voor het eerst sinds mijn verkeringstijd verliefd en ongelukkig. Ik weet niet wat ik moet doen. Moet ik kiezen tussen mijn man en mijn geliefde? Dat is onmogelijk. Een van hen kwetsen wil ik niet.

Mijn geliefde, gelukkig gescheiden, wil weten waar hij aan toe is. Hij is niet van plan om nog meer maanden op mij te wachten.

Ondertussen heb ik door de spanning diverse klachten gekregen. Wat mede op mij drukt is dat ik hier met niemand over kan praten. De familie, zelfs vrienden, weten niet dat wij polyamoreus zijn.

Ik sta voor een moeilijk punt in mijn leven. Voor wie ik ook kies, iemand wordt er gekwetst. Een van de mannen ga ik pijn doen, ontzettend veel verdriet doen. Kiezen tussen 2 liefdes, het is een hel.

In mijn dromen spelen beide mannen een rol. Dat is ook waar mijn voorkeur naar uit gaat. Gelukkig samenleven met de mannen waar ik van houd. Ik denk dat ik het niet langer kan uitstellen om met mijn man te praten.

Bernadette

Foto komt uit de collectie van Monique Paulina Jouvenaar-van Eerden.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht op

4 Reacties

 1. Jammer dat dit zo is moeten aflopen. Als je jouw man verlaat dan krijg je spijt. Als je jouw nieuwe liefde in de steek laat, ook.
  Het is een moeilijke keuze waar je nooit uit komt. /Het is, welke keuze je ook maakt, nooit rustgevend. Dit blijft je achtervolgen.
  Jullie hadden er nooit aan moeten beginnen, er zijn alleen maar verliezers.

  Reageer
  • Hier ben ik het niet mee eens, Marlou. Zelfs in een monogame relatie kan het gebeuren dat er iemand langskomt waaraan je je hart verliest. Dat heeft niks met polyamorie te maken. Ik denk wel dat als jij je hart verliest aan iemand anders, het al niet meer goed gaat in je relatie. Dat was onder andere voor mij een reden om weg te gaan bij mijn man.

   En Bernadette, ik kan je hierin helaas geen raad geven, maar ik wil je wel sterkte wensen met welke beslissing dan ook jij neemt. Makkelijk zal het niet zijn!

   Reageer
 2. Het is weer zo’n blog dat mij erg aanspreekt, al kan ik je er geen raad in geven. Van twee mensen houden kan gewoon ,maar om die nieuwe liefde in te ruilen voor je man…..ik weet het niet. Als je je mannen niet wil kwetsen zullen jullie met elkaar om de tafel moeten en veel praten. Hoe ga je SAMEN met z’n drie-en verder. Want poliamory is van meerdere houden. Je hebt met je man altijd een vrij leven gehad , je vriend gaat dat niet toestaan volgens mij ,anders zou hij niet aandringen op een beslissing van jou . Ik ken het gevoel als geen ander Bernadette. Verliefd….? Je staat niet meer met bijde benen op de vloer,er wordt een stofje in je lichaam aangemaakt ,volgens mij,dat normaal denken blokkeert . Denk goed na,ga je bij je vriend ook alles vinden dan bij je man, of wordt je ongemerkt in je nieuwe relatie aan de ketting gelegd. Zoals je man is , zijn er heel weinig , ik hoop dat jullie er uit komen , zorg dat je geen bezit wordt van iemand , liefs

  Reageer
 3. Niemand kan hier raad in geven en zelfs in een”monogame”relatie kan je dat overkomen.Monogaam is een mooi woord zolang het werkt.Maar als je toevallig iemand tegenkomt waarop je verliefd kan worden zonder dat er iets is gebeurd dan is het toch moeilijk ! Als je elkaar goed hebt leren kennen is het misschien iets makkelijker te beslissen.Bij zoiets is het,komt tijd komt raad!

  Reageer

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.