Het kan jou ook overkomen

Ik geloof mijn hele leven al in de kracht van de liefde.

Liefde tussen mensen. Je partner, kinderen, familie, vrienden, buren, iemand die ik tegen kom op straat, die ik niet ken, lief zijn voor.

Het geloof in liefde bracht mij zoveel goeds. Liefde krijg je dubbel en dwars terug.

Toen ik 25 jaar was, had ik drie kinderen. We woonden op een klein dorp. Mijn man verliet mij. Mijn jongste, een dochter, was 1 jaar. Ik had verdriet maar ook kracht, dit verdiende ik niet.

Ik werkte bij een Stichting voor Sociaal Cultureel Werk. Daar ontmoette ik de man waarmee ik nu 42 jaar getrouwd ben.

Hij was 18 jaar, zat op school, en was deelnemer aan een jongerenproject. Er kwamen veel jongeren thuis over de vloer, hij ook.

We werden verliefd.

Voordat we het de kinderen vertelden, wilden we heel zeker zijn van onze liefde. En de ouders van mijn man, die ook in het dorp woonden, die moesten het als eerste weten vonden we.

Als iedereen sliep, alle vrienden naar huis waren, kwam mijn nu echtgenoot. Zo leerden we elkaar goed kennen. We besloten het zijn ouders te vertellen. Ik werd lief ontvangen, ja in een dorp kent ieder iedereen.

De ouders…het waren mensen die hun boerderij hadden verkocht, en verhuisd waren. Boeren, nuchtere mensen, eenvoudig en bovenal wijs.

Pa, deed een beetje officieel. Hij noemde mij Ineken. Hij zei tegen zijn zoon: ‘Ik heb gezegd tegen je moeder, je kunt er vier kinderen bij krijgen, of een verliezen.’

Zijn moeder stond te stralen…’Ik wil er graag vier bij’, zei ze. ‘Ineken’, zei Pa, ‘we gaan voor jouw kinderen net zo goed een oma en opa zijn als voor onze andere kleinkinderen.’

Ik kreeg een hand. Nee zoenen deed je niet.

Tegen zijn zoon zei hij: ‘ga jij maar eens een jaar bij Ineken en de kinderen wonen. Jij weet niet wat het is om ‘s morgens wakker te worden met kinderen aan je bed. Ik betaal je school en andere kosten voor je onderhoud.’

Zo geschiedde; na dat proefjaar van Pa zijn we getrouwd. Mijn man was 20 jaar en ik inmiddels 27.

De biologische vader van mijn kinderen hebben we nooit meer gezien. Mijn man heeft de kinderen geadopteerd en de kinderen kregen een geweldige opa en oma.

Die liefde waarmee ik begon, liefde voor mensen zonder te oordelen, liefde doet dat namelijk niet. Die liefde maakte dit allemaal mogelijk.

Het kan jou ook overkomen…

Gastblog van Ineke Vonk

Foto komt uit de collectie van @annebuiskool.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht op

10 Reacties

 1. Van dit blog wordt ik heel blij,heel veel geluk samen verder in jullie leven .

  Reageer
  • Dankjewel..het is ook iets om heel blij mee te zijn.
   Elke dag.

   Reageer
  • Mooi hoe alles altijd toch nog goed kan komen en er altijd v.je gezorgd wordt!

   Reageer
 2. Ineke.Wat een verhaal zeg.Mooi dat je zo de kracht van liefde ten volste hebt ervaren en op waarde kunt schatten.En zo ken ik je ook.Sinds we elkaar via Twitter leerde kennen heb ik je wijsheid herkent en bewonderd.Je hebt mij ook altijd gesteund in de boodschap die ik graag uitdraag,daar ben ik je zeer erkentelijk voor.Een mooi verhaal over de kracht van liefde.Het is je zo gegund Ineke, maar dat weet je wel.Andre de Vegte.

  Reageer
  • Dankjewel André.
   Wij als believers in de kracht liefde herkennen dan elkaar he.
   Blij mee.

   Reageer
 3. Wat een mooi verhaal over liefde. Ik wens jou en je gezin nog veel meer liefde toe.

  Reageer
 4. Een mooi verhaal, dat is pas echte liefde en het kan inderdaad iedereen overkomen met een beetje geluk !

  Reageer
 5. Wat mooi , een enorm geluk dat al de ellende zo kort na haar eerste huwelijk begon en het klink als een droom maar soms bestaan dromen echt zoals hier.Wens Ineke nog een mooie tijd samen met haar man

  Reageer
 6. Wat ben je toch een krachtige liefdevolle vrouw Ineke! Dit mooie nieuwe geluk gun je jou als geen ander. Ik heb dit verhaal met plezier gelezen, zoals ook altijd jouw tweets op Twitter.
  Fijn dat dit nieuwe geluk op jouw pad is gekomen. Hartverwarmend ook dat jouw kinderen weer een lieve vader en oma en opa kregen. En wat voor mensen! Heel bijzonder, net als jij.
  Ik wens jullie nog vele liefdevolle jaren samen met de kinderen.
  Liefs, Hiltje

  Reageer
  • Dankjewel lief.
   Het voelt ook altijd nog zo mooi.
   Liefde ja ik geloof in de kracht ervan.

   Reageer

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.