Jeugdzorg als kinderdief

Ouders beschuldigen van Münchhausen by Proxy is ‘hot’ en wordt gretig gepromoot door onder andere vertrouwensarts Patries Worm. De beschuldigingen treffen vaak ouders met zeer zieke kinderen.

Op dinsdag 19 december jl. zond het journalistieke onderzoeksprogramma Zembla een programma uit over ‘ouders die moedwillig hun kind ziek zouden maken’.

In september was er al een reportage te zien bij EenVandaag over de nieuwe mishandelingshype ‘Münchhausen by proxy’, een zeldzame psychiatrische ziekte waarbij de ouder, meestal de moeder, het kind ziek maakt om aandacht te krijgen van het medisch personeel.

In de uitzending van Zembla kwamen twee gezinnen in beeld die te maken hadden gekregen met beschuldigingen van MbP door Veilig Thuis, het vroegere AMK (Advies- Meldpunt Kindermishandeling). Dat jeugdzorg in de vorm van Veilig Thuis en/of de Raad haar macht misbruikt werd ook weer duidelijk in deze uitzending.

De naam van vertrouwensarts R. komt veelvuldig naar voren in het onderzoek van Zembla. Er zijn meerdere klachten ingediend bij het Tuchtcollege voor de gezondheidszorg over deze vertrouwensarts van Veilig Thuis. In januari 2018 zal de tuchtraad zich over twee zaken tegen R. buigen. In 2016 kreeg R. al een waarschuwing van het tuchtcollege. De tuchtrechter gaf aan dat R. onzorgvuldig heeft gehandeld.

Patries Worm, vertrouwensarts bij Veilig Thuis, wil promoveren op MbP en dat gaat moeilijk als je maar zes of tien ‘vermeende’ gevallen van MbP hebt in één jaar. Worm heeft er dus alle belang bij dat het ziektebeeld zoveel mogelijk gepromoot wordt onder artsen, zodat ze voldoende casussen heeft voor haar promotieonderzoek.

Münchausen by Proxy wordt tegenwoordig ook wel Pediatric Condition Falsification (PCF) genoemd, waarbij louter naar de (gezondheids)schade van het kind wordt gekeken. Het kind heeft PCF (Pediatric Falsification Syndrome) en men focust zich daarbij uitsluitend op het kind. Dat kan natuurlijk niet.

Het is een beetje onlogisch dat het kind een conditie oploopt met de naam PCF als het daarvoor feitelijk mishandeld moet zijn door ouders die lijden aan Münchhausen by Proxy. De ouders hebben de aandoening niet, maar het kind heeft wel het ermee verbandhoudende trauma. Wat Worm en haar ‘promotieclubje’ (haar partners in crime) willen bewerkstelligen is MbP loskoppelen van het daderprofiel.

In de uitzending van EenVandaag was de beschuldigde moeder vijfmaal door verschillende psychiaters onderzocht en allen zeiden dat er niets aan de hand was met moeder. Veilig Thuis wuifde dat weg; “Wij kijken naar het kind.” Het kind vertoont tekenen van kindermishandeling door een moeder die het kind ziek zou maken, maar moeder mankeert niets.

Een vader vertelde in de uitzending: “Of we konden vrijwillig meewerken, dat wil zeggen: jullie zoon blijft hier in het ziekenhuis en je mag er niet bij, enkel met iemand van Veilig Thuis. Doe je dat niet dan nemen we hem nu mee naar een plek waarvan jullie niet weten waar hij is en dan sta je overmorgen bij de Rechtbank en ga er maar van uit, wij krijgen altijd gelijk.”

Ouders die in aanraking gekomen zijn met jeugdzorg krijgen dit soort dreigementen al jaren te horen. Jeugdzorg beschuldigt en de kinderrechter gaat er bijna altijd blindelings in mee.

Artikel 3.3. Jeugdwet stelt waarheidsvinding verplicht, alleen gebeurt dat niet omdat de normeringenkaders ontbreken hoe dit te doen. Zolang die kaders er niet zijn, kan de kinderrechter zich verschuilen achter art. 21 burgerlijke rechtsvordering.

Dit is ook door ouderorganisaties in 2013-2014 aangehaald, maar de overheid deed er niets mee. Art. 3.3. is een lege huls, een tandeloze tijger. Er moet dus een vastomlijnd toetsingskader komen. Als dat toetsingskader er wel zou zijn komt er een einde aan de vrije motivering van de kinderrechter.

Naar aanleiding van de uitzending van EenVandaag, en de in onze ogen discutabele wijze waarop Worm ‘onderzoek’ doet naar Münchhausen by Proxy, hebben Jeugdzorg Dark horse en SOS Jeugdzorg besloten een brief te schrijven aan het bestuur van het Erasmus MC.

Na eerst te zijn afgewimpeld met een nietszeggende brief, hebben Jeugdzorg Dark horse en SOS Jeugdzorg opnieuw gemaild en duidelijk gemaakt dat we deze zaak niet zouden laten rusten. Hierbij hebben wij onderbouwd weergegeven waarom het onderzoek naar onze mening niet betrouwbaar is en er op deze wijze aan wetenschapsfraude wordt gedaan.

Niet lang daarna ontvingen wij een tweede mail van professor van Leeuwen van het Erasmus MC en lid Raad van Bestuur:

“………bericht ik u middels deze brief nader. Mevrouw Worm en haar promotor hebben in oktober 2017 besloten het promotietraject tijdelijke stil te leggen….Ik heb geconstateerd dat er ruimte voor verbetering is bij de begeleiding van het promotietraject….”

Prof.dr. J.T.M. van Leeuwen, Decaan/Lid Raad van Bestuur van het Erasmus MC.

Advocaat Huib Struycken pleit voor een onafhankelijke onderzoeksrechter die in geval van ernstige zorgen over de veiligheid van een kind binnen drie dagen alle betrokkenen hoort in een zaak, zodat ook de ouders met ondersteuning van een advocaat de kans krijgen om hun verhaal te doen.

Volgens Struycken denken Jeugdzorg en de Raad dat waarheidsvinding aan hen is overgelaten, en de kinderrechter schuift daarmee tot op heden zijn verantwoordelijkheden op een makkelijke manier naar de Raad voor de Kinderbescherming en de Gecertificeerde Instelling. De verantwoordelijkheid voor waarheidsvinding moet je helemaal weghalen bij de GI’s en de Raad voor de Kinderbescherming.

Advocaat Struycken: “De kinderrechter toetst nauwelijks en dat komt door het systeem waarin de kinderrechter de zwakste schakel is. Wat ze nu in de jeugdwet hebben ingebouwd met artikel 3.3 is een soort gedragscode die suggereert dat de Raad voor de Kinderbescherming zoveel mogelijk de waarheid zal zeggen. Dit is een loze wetgeving waar je eigenlijk niets aan hebt. De verantwoordelijkheid voor bijvoorbeeld een uithuisplaatsing moeten we niet neerleggen bij een kinderrechter op aangeven van Jeugdzorg of de Raad, want dan krijg je collega’s die elkaar weer moeten beoordelen.” Einde citaat Struycken.

De politiek interesseert zich nauwelijks voor de misstanden binnen Jeugdzorg. Jeugdzorg is geen ‘hot’ item. Er wordt te veel geld aan verdiend in deze sector van ‘hulpverlening’ en er zijn te veel belangen om daadwerkelijk het zieke verrotte jeugdzorgsysteem vanuit de basis te veranderen.

In de zeven jaar dat Jeugdzorg Dark horse en Dark horse Essays vele kritische artikelen hebben geschreven is er nog steeds nauwelijks iets veranderd aan het imago van Jeugdzorg als kinderdief.

Gastblog van Ranada van Kralingen.

Foto komt uit de collectie van Kitty van Gemert.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht op

6 Reacties

 1. Helaas is MBP niet het enige wapen dat Veilig Thuis en Jeugdzorg gebruiken om ouders en kinderen kapot te maken.Ik heb beide uitzendingen gevolgt en moet helaas constateren dat dit het topje van de ijsberg is.
  Helaas maak ik nu van dichtbij mee dat je deze instanties niet kunt vertrouwen.Mijn zusje wordt op dit moment getreiterd door beide instanties. Ze liegen alles bij elkaar en praten alles goed. Wij zijn er voor de kinderen en doen niet aan waarheidsvinding is telkens hun verklaring.Ik vind dit te gek voor woorden.Nu is het zo dat mijn zusje op dit moment een risicozwangerschap heeft en absoluut geen stress mag hebben.Ze blijven bellen,eisen en dreigen. Ik vrees voor het leven van mijn zusje en haar baby.Zwangerschapvergifting.
  Ik heb hulp nodig om het gevecht met deze instanties aan te gaan. En weet niet meer wat ik nog kan doen.

  Reageer
  • Dag Gerda,

   Probeer eens in contact te komen met Lilian Marijnissen. Zij staat voor Zorg en Welzijn, en komt hier ook voor op. Ook kan zij dit probleem neerleggen in de tweede kamer. Onder de aandacht blijven brengen, ook al kost dit heel veel energie. Suc6

   Reageer
  • Beste Gerda, je kunt contact opnemen met St. SOS Jeugdzorg. Zij kunnen je verder ondersteunen. Er staat een tel. nr. op de website. Sterkte. Ranada van Kralingen. Redacteur Dark horse en bestuurslid SOS Jeugdzorg

   Reageer
 2. Ik heb ook met VT te maken gehad als alleenstaande moeder van een autistische dochter. Het autisme was toen een groot vermoeden, maar nog niet gediagnostiseerd.
  Een buurvrouw/man (flat, gehorig) heeft de politie gebeld en kennelijk gezegd dat er mishandeling plaatsvindt?? Deze buur wordt beschermd! De politie deed onmiddellijk melding bij VT en vd één op de andere dag kreeg ik een ‘dreigbrief’ van VT! Ik heb nog steeds geen excuusbrief gehad en ben nu ‘bekend’ bij de gemeente. Mijn dochter is nóóit mishandeld door mij, maar de beschuldiging blijft. Dankzij medewerker VT mw. K. Wielandt stond mijn leven op z’n kop. Intussen is idd de diagnose autisme gesteld. Ik mag gerust zeggen dat ik er een trauma aan overgehouden heb. Ik wordt nu bedreigd door ws diezelfde buur. Politie neemt mij niet serieus.Drie keer raden waarom! Ik durf mijn huis niet uit zonder gezelschap van anderen. Ga samen met mijn zus en zwager boodschappen doen en die brengen me weer thuis. VT is een misdadige organusatie en die mw. Worm mag nóóit meer terugkomen op haar plek! Ik ben kapot! Misschien is het idd goed om met zijn allen, wij als slachtoffers, aangifte doen. Ik ben nu ieg lid van Belangenvereniging Intensieve Kindzorg.

  Reageer
 3. Ik heb net een belangrijke reactie verstuurd maar krijg de melding dat ik dubbel reageer. Ik vind echter mijn reactie niet op de pagina terug.

  Reageer
 4. Ik heb vdg na lange tijd en verslag van veilig thuis opgestuurd gekregen.
  Ik kan u meldden dat ze idd de waarheid niet zo nauw nemen en er zelf 1 verzinnen.
  Ik ben een man van 45 ik heb meerdere gesprekken gehad vragen beantwoord die nu in een gehele nieuwe context een andere bedoeling en belading hebben gekregen.
  Veilig thuis heeft ook nog eens besloten dat ik niet meer alleen met mijn dochter mag zijn.
  Dit geheel onterecht.
  Ik ben woedend op deze instelling

  Reageer

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.